StoryEditorOCM
KošarkaŠok u Srbiji

Bili su pravi hit na Olimpijskim igrama, protiv Amerikanaca skoro napravili ‘čudo‘, a sada je napustio reprezentaciju

Piše Sport SD
10. rujna 2024. - 14:12

Svetislav Pešić više nije izbornik srpske košarkaške reprezentacije. Vijest je to koju su prenijeli brojni srpski mediji, a neslužbeno doznao tamošnji SportKlub.

Ugovor jednog od najtrofejnijih europskih trenera svih vremena je istekao, međutim očekivalo se da će isti biti produžen nakon fantastičnih rezultata koje su Orlovi ostvarili u protekle dvije godine, a ako je suditi po pisanjima spomenutog izvora, to se dogoditi neće. Posebno će se pamtiti polufinale Olimpijskih igara u Parizu u kojem su vodili SAD do zadnje tri minute susreta. Onda su Ameri izjednačili na 84:84, a serijom koševa Curryja i Jamesa i poveli 91:86, minutu i pol prije kraja čime su Srbi bili slomljeni.

image
Aris Messinis/Afp

Popularni ‘Kari‘ Srbiju je preuzeo u izuzetno teškom trenutku, nakon što se Orlovi, pod vodstvom Igora Kokoškova, nisu plasirali na Olimpijske igre u Tokiju 2021. Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu Srbija se pod Pešićevom palicom okrunila srebrom, da bi na netom završenim Igrama u Parizu osvojili brončano odličje, i to nakon što su u polufinalu bili nadomak ‘čuda‘ protiv američkog ‘dream teama‘ predvođenog LeBronom Jamesom, Stephom Curryjem, Joelom Embiidom i drugim NBA zvijezdama.

image
Paul Ellis/Afp

Pešić je prethodno vodio i reprezentaciju Jugoslavije od 2000. do 2002. godine i s njom osvojio europsko i svjetsko zlato. Sada se očekivalo da će nastaviti na klupi Srbije, i u studenom povesti Orlove u kvalifikacijama za Eurobasket, no došlo je do preokreta koji je šokirao srpsku javnost.

Kraj suradnje s Pešićem stiže, pak, nakon što je prvi čovjek KSS Predrag Danilović podnio ostavku. U najozbiljnije kandidate za preuzimanje njegove pozicije prometnuli su se Žarko Zečević, Nebojša Čović i Marko Kešelj, osobe koje su s Pešićem u dobrim odnosima, međutim očito je odluka dojučerašnjeg izbornika drugačije prirode.

image
Aris Messinis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 18:25