StoryEditorOCM
KošarkaZna kako se osvaja

Damir Tvrdić sa Splitom i Zadrom osvojio pet kupova: ‘Ostat ću doma, teško mi je gledati okršaj dvije moje momčadi!‘

14. veljače 2024. - 10:06

Damir Tvrdić (55) u bogatoj košarkaškoj karijeri je nosio dres i Splita i Zadra, ali to nije sve. S dva kluba koji se u srijedu navečer sastaju u četvrtfinalu SuperSport Kupa Krešimira Ćosića na Gripama (20 sati) ukupno je pet puta osvajao trofej u ovom natjecanju, dva puta sa ‘žutima‘, tri puta sa Zadrom. Dakle, malo tko može biti pozvaniji da nam najavi ovaj susret od ‘kup majstora‘ koji je s ova dva kluba odlazio do kraja u ovom natjecanju.

- Ha, ha... Nisam ja ‘kup majstor‘, Joke je jači! - prebacio je Tvrdić tu titulu na glavnog tajnika Hrvatskog košarkaškog saveza. Josip Vranković je ukupno čak šest puta osvajao Krešin Kup, četiri puta sa Splitom, te po jedan sa Zadrom i Cibonom. Pa se onda Tvrdić i opravdavao.

- Jednom sam u tijeku sezone došao u Zadar, ali nisam imao pravo nastupa u kupu – skromno će Tvrdić. Ali zato ima i jedan osvojeni kup u Švicarskoj sa Luganom. Dakle,...

Ostavio je Tvrdić veliki trag i na Gripama i u Jazinama gdje je tada Zadar bio domaćin. A prije dalmatinskog derbija, finala prije finala, nam je rekao:

- Split je po meni favorit, igra kući i u dobroj je formi. Žao mi je samo što je Split ponovio pogrešku iz prošle sezone – rekao je Tvrdić, pa elaborirao.

- Opet Split ima tri stranca u momčadi, a u domaćim natjecanjima istovremeno na parketu mogu biti samo dvojica. Zbog toga je u hrvatskom prvenstvu i kupu nekih 20-30 posto slabiji u odnosu na ABA ligu. Vjerujem da su to, kao i to što tadašnji trener Srđan Subotić nije imao pravu podršku unutar kluba i u nekoliko navrata je bio na rubu otkaza, glavni razlozi zbog kojih lani Split nije osvojio prvenstvo. Nadam se da će Slaven Rimac imati veću podršku. Zadar tih problema nema, ni sa strancima, ni u odnosu prema treneru. S te strane, Zadar je u prednosti – smatra Tvrdić.

image

Damir Tvrdić u dresu Splita

Jakov Prkić/Arhiva Cropix

Lagana prednost Splitu

- Igra se u Splitu, a opet i Zadar će imati podršku svojih navijača. Na kraju Zadar ima i dan manje odmora zbog nedjeljnog gostovanja kod Crvene zvezde u Beogradu, dok je Split u subotu igrao na Gripama s Budućnosti. Poznavajući Danijela Jusupa, očekujem da će Zadar odigrati ratničku, agresivnu utakmicu – naglasio je naš sugovornik.

Po pitanju igračkog kadra istaknuo je jednu prednost momčadi s Višnjika.

- Pokušat će Zadar sigurno zaustaviti najbolje igrače Splita Shannona Shortera i Lewisa Sullivana, a ne treba zanemariti ni odličnog Tonija Perkovića. Širina klupe ipak daje malu prednost Zadru. Nije ni Zadar u lošijoj formi, a ima manji pritisak. Ali ukupno ipak zbog domaćeg parketa dajem laganu prednost Splitu, nekih 55:45 u postocima.

image

Damir Tvrdić u dresu Zadra

Dragan Matic/Arhiva Cropix

U redovima domaćina zbog toga što u kupu nema pravo nastupa neće biti Vite Kučića, a zbog ozljede Krešimira Ljubičića.

- Zbog toga, ali i situacije sa strancima, možda bi Zadru više odgovaralo da sa Splitom igra u finalu, do kojeg bi se protivnik više potrošio. U jednoj utakmici u kupu je lakše. Ali ako se isti klubovi nađu i u finalu prvenstva koje se igra na tri pobjede to bi moglo odlučivati. Jusup je složio takvu momčad da ona i zvijezde poput Luke Božića uspije dobro nadoknaditi. Ne znam što bi bilo da se Splitu ozljede Shorter ili Sullivan.

Kako ćeš ti emotivno proživljavati utakmicu?

- Teško je to meni gledati. Moja momčad će u svakom slučaju pobijediti, ali nažalost i izgubiti. Uzimam sebi za pravo da i Zadar smatram svojim klubom. Tamo sam proveo tri lijepe sezone. Sve ono što sam tamo proživio je neponovljivo. S druge strane, naravno da je Split moj klub. Tamo sam počeo, sve prošao, obnašao i druge funkcije... Čak se mislim da uopće niti ne dođem na utakmicu. Lakše će mi to biti gledati kod kuće!

Raspored završnice

ČETVRTFINALA

Dubrava –Vrijednosnice Osijek (odigrano jučer)

Cedevita Junior – Dinamo Zagreb (odigrano jučer)

srijeda 14. veljače

Kvarner 2010 – Cibona (17 - MaxSport 1)

Split – Zadar (20 - MaxSport 1)

ždrijeb polufinala nakon završetka svih susreta četvrtfinala

POLUFINALA

petak 16. veljače

Polufinale 1 (17 - MaxSport 1 i SPTV)

Polufinale 2 (20 - MaxSport 1 i SPTV)

FINALE

subota 17. veljače (20 - MaxSport 1 i SPTV)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:52