StoryEditorOCM
Košarkahrvatski kup

Gotovo rasprodane ulaznice za derbi Splita i Zadra, direktor ‘žutih‘ Žaja: ‘Uskoro ćemo opet igrati u velikoj dvorani‘

12. veljače 2024. - 12:50

Od utorka do subote Split je na Gripama domaćin 33. završnice SuperSport Kupa Krešimira Ćosića. Na konferenciji za medije u Hotelu ‘Le Meridien Lav‘ o završnici Kupa govorili su glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković, direktor KK Split Dejan Žaja i trener ‘žutih Slaven Rimac.

- Hvala HKS-u što smo dobili mogućnost organizacije 33. kupa. Također veliko hvala gradonačelniku Ivicu Puljku i dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću na pomoći oko organizacije završnice. Sve momčadi će sigurno imati vrhunske uvjete. Naša želja je da ovo bude spektakl košarke. Svima želim čestitati na plasmanu na završni turnir i poželjeti sreću, da sve prođe u sportskom i fer natjecanju – rekao je Žaja.

- Napravili smo sve da povećamo šanse za osvajanje trofeja. Ali tko god prođe u četvrtfinalu u srijedu (Split ili Zadar, nap.a.), čeka ga još dug put – rekao je Žaja.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje. Uvijek se dobro vratiti kući. Na Gripama nas očekuje velika košarkaška fešta, izuzetno se tome radujemo. Vjerujem da će i ovaj kup, kao i svi prethodni organizirani u Splitu, biti organiziran na visini i profesionalno. Žao mi je što kapaciteti dvorane ne odgovaraju standardnima europskih kvalifikacija, pa da i reprezentacija u kvalifikacijama igra opet u Splitu. U pretkvalifikacijama smo igrali u maloj dvorani na Gripama jer je bio potreban manji kapacitet dvorane. Nadam se da će Split u budućnosti opet imati kvalitetnu dvoranu većeg kapaciteta – poželio je Vranković.

Medijima je najzanimljiviji bio Rimac. Njegov Split se u srijedu na Valentinovo, u finalu prije finala, već u četvrtzavršnici susreće sa Zadrom.

- Mogu samo sa sportske strane zaželjeti svima dobre utakmice, da svi nakon kupa ostanemo zdravi. Pozivam publiku da dođe u što većem broju, da nas dođu bodriti. Ovo nam je treća domaća utakmica sa Zadrom ove sezone, četvrta ukupno. Morat ćemo imati ekstra energiju. Ona je izuzetno potrebna protiv momčadi kao što je Zadar. Moramo im na to adekvatno odgovoriti. Ovakve utakmice najviše ovise o inspiraciji pojedinaca. U masu slučajeva oni znaju odlučiti. Božić, Drežnjak i Mazalin su igrači na koje najviše moramo pokazati pažnju. Ali isto tako su važni i ostali igrači Zadra. Imali smo jako zgusnut raspored prije kupa i mi i Zadar – naglasio je Rimac.

image
Jakov Prkić/Cropix

Svi drže kako će pobjednik ovo susreta biti favorit za podizanje trofeja.

- Svi misle samo o Splitu i Zadru, ali ne treba zaboraviti ni Cibonu, Cedevitu Junior, isto tako ni Dinamo. Mi smo prije nekoliko dana izgubili od Zaboka. Ako nisi na pravom nivou... U kupu rijetko pobjeđuje najbolji – naglasio je Rimac.

Split je pet puta u Hrvatskoj osvojio kup, ali nikad u Splitu? Osjećate li taj pritisak jednog od favorita, a koji je uz to i pritisak zbog domaćeg terena?

- Za druge sportove termin favorit postoji, ali u nogometu i košarci je taj termin sve više izgubio na značaju. Svakodnevno se događaju iznenađenja. Najveći pritisak meni je onaj koji sam sebi stvaram. Logično je da se nadam da ćemo napraviti sve da osvojimo kup. Domaćinstvo nas mora dodatno motivirati, a ne nam stvarati presing. Opet ćemo i nakon kupa trenirati, igrati utakmice. Volio bih da osvojimo kup, ali možda se to neće dogoditi. Imam povjerenje u igrače. Utakmice su takve da može odlučiti jako veliki broj faktora – naglasio je Rimac.

S obzirom na to da je u zadnje vrijeme bio ludi ritam utakmica, kako momčad Splita stoji s energijom?

- Loše! - jasan je bio Rimac.

- I Zadar i mi smo u istoj situaciji, ‘žuto na crveno‘. Ali prevariš tijelo i ideš dalje sto na sat. Koja god da momčad prođe dalje, bit će im vrlo zahtjevno. I Cibona je također u jako teškom položaju. Te su tri momčadi u tom energetskom dijelu u hendikepu u odnosu na ostale, ali imaju veću kvalitetu – rekao je Rimac.

Za susret Splita i Split ostalo je još manje od 200 ulaznica u prodaji.

Vranković je dočekalo pitanje hoće li biti promjena sustava natjecanja, vraćanja statusa nositelja, s obzirom na to da su se i prošle (Cibona i Split već u osmini finala) i ove godine favoriti rano sastali?

- Svake godine aktivno komuniciramo s klubovima, o tome kako unaprijediti stvari. Ovo je nešto u čemu je sudjelovalo do sto ljudi koji su vezani za košarku. Sutra imamo otvoreni sastanak s klubovima Favbet Premijer lige. Ne želim da ispadnem da nešto branim, pokušat ću objasniti. Nijedan prijedlog nije došao zato što je to neko prelomio preko koljena. U ovom formatu se tražilo kako dati kupu draž iznenađenja, da manji klubovi dobiju mogućnost skrenuti pažnju na sebe. Dva prvoligaša koja su izborila završnicu imat će veću mogućnost skrenuti na sebe i pažnju sponzora, zajednice. Cibona je prošle sezone išla težim putem, ali je osvojila kup.

image
Jakov Prkić/Cropix

U srijedu će i pred navijačima bit organiziran službeni oproštaj Roka Ukića. Što je Roko značio za hrvatsku košarku?

- Dugo je bio na hrvatskoj, europskoj i svjetskoj košarkaškoj sceni. Imali smo već niz razgovora s njim i tijekom prošle godine, što sportski direktor Saveza, što ja. Zasad mi se čini da je skloniji mlađim dobnim kategorijama. Što se nas tiče, zašto ne. Ima još niz imena koje bismo voljeli priključiti mlađim dobnim kategorijama – naglasio je Vranković.

- Zadužio je klub. Jedan od najvećih igrača kluba, to kažem kao direktor. A mislim da je često kao igrač bio neopravdano kritiziran – kazao je Žaja.

Spaladium Arena je nažalost zatvorena. Mala dvorana na Gripama rekli ste nema kapacitet za kvalifikacije. Što Velikoj dvorani na Gripama nedostaje da bi reprezentacija Hrvatske u njoj igrala kvalifikacije?

- U maloj dvorani nas spriječi kapacitet. Minimalan potrebni kapacitet je 3500 sjedalica. U velikoj dvorani treba biti i kvalitetan parket, kvalitetni koševi, semafor, posebno konstruiran zapisnički stol... U pretkvalifikacijama je trebao manji kapacitet – pojasnio je Vranković.

Direktor Splita Žaja je najavio.

- Mi smo već i ove godine gledali kako da napravimo potrebne predradnje da velike utakmice igramo u velikoj dvorani. Potrebno je napraviti novi parket, semafor. Radimo na tome da bi se sutra neko finale igralo na Gripama. Ideja je kada bude veliki interes, da igramo u velikoj dvorani. Nismo daleko od realizacije te ideje. Postoji mogućnost da već iduće sezone neke utakmice odigramo u velikoj dvorani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:16