StoryEditorOCM
Košarkakvalifikacije za oi

Hrvatska prva u skupini, Slovenija plesala po rubu, a onda stigli na korak do velike senzacije. Falila im jedna ‘trica‘

Piše Hina
4. srpnja 2024. - 18:58

U posljednjem susretu skupine A kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je se održava u Pireju, reprezentacija Slovenije je pobijedila Novi Zeland sa 104-78, pa je Hrvatska ipak osvojila prvo mjesto u skupini.

Hrvatska će tako u polufinalu igrati protiv drugoplasiranog iz grupe u kojoj su Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, a to će gotovo sigurno biti Dominikanska Republika.

Nakon uvjerljivog slavlja protiv Slovenije, te poraza od Novog Zelanda, hrvatska reprezentacija je zakomplicirala situaciju u skupini. Izabranici Josipa Sesara su i prije današnjeg ogleda osigurali plasman u polufinale, no konačan rezultat utakmice Slovenija - Novi Zeland je određivao raspored pozicija u skupini.

image
Aris Messinis/AFP

Hrvatskoj je za prvo mjesto u skupini trebala bilo koja pobjeda Slovenije do 28 razlike, dok bi u slučaju slavlja Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 razlike Hrvatska biti druga. Dodajmo i kako je Sloveniji za prolaz trebala pobjeda od minimalno devet koševa.

Na koncu je Slovenija u posljednjim sekundama susreta imala dvije trice za +29, ali su Gregor Hrovat i Luka Dončić promašili pa je ostalo +26, a Hrvatska ipak osvojila prvo mjesto.

Počelo je sjajno za slovensku reprezentaciju. Povela je 14-2, pa 22-17, a na koncu prve četvrtine je imala velikih 18 razlike (27-9). U drugom dijelu Novi Zeland je zaigrao daleko bolje, pogodili su četiri trice i do poluvreena smanjili zaostatak na sedam razlike (39-46).

image
Aris Messinis/AFP

Treća dionica je ponovo pripala slovenskoj vrsti (31-18), pa je u posljednju četvrtinu ušla sa 20 razlike (77-57). Na otvaranju posljednje četvrtine Luka Dončić je pogodio tricu za +23, međutim Novi Zeland je četiri minute prije kraja smanjio na 15 koševa (90-75). 

Novi Zeland je u tim trenucima bio daleko od željenih minus devet, ali je taj rezultat gurao Hrvatsku na prvo mjesto. Međutim, Slovenija je u ludoj završnici umalo ostvarila željenih +28. Dončić je 19 sekundi prije kraja realizirao dva od tri slobodna bacanja za +27 (104-77), Sheal Lli je pogodio jedno bacanje smanjivši na -26 (104-78), a Sloveniji je ostao 17 sekundi za tricu koja bi ih odvela na prvo mjesto. Prvu je promašio Hrovat, a u drugom pokušaju i Dončić.

Sloveniju su do pobjede vukli Dončić sa 36 koševa, 11 skokova i 10 asistencija, Josh Nebo je dodao 20 koševa i 12 skokova, a Hrovat 14 koševa. Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Shea Ili sa 28 koševa i 10 skokova, te Izayah Le‘afa sa 12 koševa.

Hrvatska je na koncu osvojila prvo mjesto, Slovenija je druga, a Novi Zeland treći. 

image
Aris Messinis/AFP

Odabranici Josipa Sesara će gotovo sigurno u subotu u polufinalu igrati protiv Dominikanske Republike, dok će u drugom polufinalu igrati Grčka i Slovenija. U nedjelju je finale, a samo pobjednik ide u Pariz.

Večeras se još sastaju Grčka i Egipat nakon čega će sve dobiti i službenu potvrdu.

Plasman u Pariz već su osigurali Francuska, SAD, Srbija, Njemačka, Kanada, Japan, Australija i Južni Sudan, a posljednja četiri putnika bit će poznata po kvalifikacijskim turnirima koji se održavaju i u Valenciji, Rigi i Portoriku.

image
Aris Messinis/AFP
image
Aris Messinis/AFP
image
Aris Messinis/AFP
image
Aris Messinis/AFP
image
Aris Messinis/AFP
image
Aris Messinis/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 18:59