StoryEditorOCM
Košarkaput za pariz

Kreće borba košarkaša za Olimpijske igre! Izbornik Sesar objavio popis, tu su tri igrača Splita, iz Zadra samo jedan

Piše Sport SD
5. lipnja 2024. - 15:13

Pobjedom u finalnoj utakmici Olimpijskog prekvalifikacijskog turnira pred 15.000 turskih navijača prošlog ljeta u Istanbulu, muška košarkaška reprezentacija Hrvatske održala je snove o plasmanu na Olimpijske igre u Parizu. Reprezentaciju od 2. do 7. srpnja očekuje Olimpijski kvalifikacijski turnir u grčkom Pireju, a okupljanje je na rasporedu već idućeg ponedjeljka, 10. lipnja u Zagrebu.

Izbornik Josip Sesar danas je objavio popis 17 igrača pozvanih na pripreme.

"Radi se o igračima koji su se u ovom trenutku spremni staviti na raspolaganje hrvatskoj reprezentaciji i koji imaju veliku želju svojim radom pridonijeti nacionalnoj vrsti. U ponedjeljak predvečer se okupljamo u Zagrebu, a nakon šest dana odlazimo u Opatiju gdje će nam biti baza i gdje ćemo odigrati i pripremni turnir s reprezentacijama Poljske i Brazila. U Opatiji će nam se priključiti Dario Šarić i Ivica Zubac koji zbog NBA pravila ne mogu participirati u treninzima do 17. lipnja", objasnio je izbornik i dodao:

"Mogu reći da se cijeli moj stožer i ja radujemo pripremama, svi igrači na popisu su spremni i jedva čekaju početak. Znamo da neće biti lako, no rad u reprezentaciji Hrvatske uvijek ima posebno mjesto u srcu, povezuje i donosi dodatnu snagu."

Borba za Olimpijske igre kreće u Opatiji - Hrvatska s Brazilom i Poljskom!

U sklopu priprema za borbu za Olimpijske igre Hrvatski košarkaški savez organizira međunarodni turnir u Opatiji. U goste nam dolaze reprezentacije Brazila i Poljske, obje odavno poznati i vrijedni protivnici. S Brazilom se Hrvatska posljednji put susrela baš na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru, onom domaćem u Splitu 2021. godine, a s Poljskom 2022. godine u pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025. Pretkvalifikacije su u međuvremenu uspješno privedene kraju i Hrvatska uredno igra kvalifikacije za EP - no tu priču ostavljamo za najesen. U ovom trenutku u fokusu je opatijski turnir i pripreme za Grčku.

Olimpijski pretkvalifikacijski turniri igrat će se od 2. do 7. srpnja 2024. u Grčkoj, Latviji, Španjolskoj i Portoriku, a samo će pobjednici svakog turnira osvojiti mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu.

Hrvatska je izvukla turnir u Grčkoj i skupinu A sa Slovenijom i Novim Zelandom, a križat će se sa skupinom B u kojoj su Egipat, Grčka, Dominikanska Republika. Obje skupine igrat će se u grčkom gradu Pireju.

Osim Hrvatske, na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima sudjeluju 24 reprezentacije: Angola, Bahami, Bahrein, Brazil, Crna Gora, Dominikanska Republika, Egipat, Filipini, Finska, Gruzija, Grčka, Italija, Kamerun, Latvija, Libanon, Litva, Meksiko, Novi Zeland, Obala Bjelokosti, Poljska, Portoriko, Slovenija i Španjolska.

Na Olimpijske igre 2024 u Parizu već je direktno kvalificirana Francuska kao domaćin, a kao najbolji predstavnici svojih kontinenata sa Svjetskog prvenstva kvalificirali su se: Australija, Japan, Južni Sudan, Kanada, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Srbija.

Popis reprezentativaca

Goran Filipović

Borna Kapusta

Krešimir Radovčić

Jaleen Smith

Filip Krušlin 

Toni Perković

Mario Hezonja

Mateo Drežnjak

Toni Nakić

Dario Šarić

Dario Drežnjak

Boris Tišma

Tomislav Buljan

Ivica Zubac

Danko Branković

Ivan Vraneš

Krešimir Ljubičić

RASPORED UTAKMICA U OPATIJI

23.6.2024. Hrvatska - Poljska 18:30

24.6. 2024. Poljska - Brazil 18:30

26.6. 2024 Hrvatska - Brazil  18:30

Raspored utakmica na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Grčkoj

2. srpnja 2024. u 20:00 Slovenija - Hrvatska

3. srpnja 2024. u 16:30 Hrvatska - Novi Zeland

6. srpnja 2024. - polufinalne utakmice

7. srpnja 2024. – finale

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 07:01