StoryEditorOCM
KošarkaVeliki talent

Krv nije voda! U reprezentaciji sin slavnog para, nekad najbolje odbojkašice Europe i košarkaškog asa, a tek mu je 17

31. siječnja 2024. - 22:36

Izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske Josip Sesar objavio je širi popis od 24 igrača za početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se od 27. kolovoza do 14. rujna 2025. održati u Cipru, Finskoj, Poljskoj i Latviji. Hrvatska je 23. veljače gost Francuske u Brestu, a 26. veljače u Rijeci će ugostiti Cipar. Sesar će ovaj inicijalni popis naknadno skratiti na 15 imena, ali na ovom širem jedno ime posebno upada u oči. Među reprezentativcima je i 17-godišnji košarkaš španjolskog Joventuta Michael Ružić.

image

Michael Ružić u dresu Zadra na Adidas Next Generation U18 euroligaškom košarkaškom kvalifikacijskom turniru

Jure Mišković/Cropix

Mladi Ružić sin je proslavljene bivše odbojkašice, nekada najbolje igračice Europe Barbare Ružić, rođene Jelić i bivšeg košarkaša Zadra, Cibone, Bešiktaša, Asvela, Besancona, Tofasa... Tomislava Ružića.

Ljetos je mladi Ružić kao kadet, sa samo 16 godina, otišao iz Zadra iako mu je otac do tada bio dio stručnog stožera prve momčadi. Odlučila se obitelj Ružić da je najbolji ponuđeni program i projekt razvoja za mladog 206 centimetra visokog Michaela onaj koji je prezentirao klub iz Badalone. Za njega su interes pokazivali i najveći španjolski klubovi, ali se odlučio za Joventut. Sličnim putem, već godinama mladi hrvatski košarkaši u sve ranijoj dobi odlaze u inozemstvo.

image

Michael Ružić u dresu Zadra na Adidas Next Generation U18 euroligaškom košarkaškom kvalifikacijskom turniru

Jure Mišković/Cropix

U klubu iz Badalone u kojem mu je suigrač sunarodnjak Ante Tomić izborio se Ružić i za mjesto u reprezentaciji, zasad barem na ovom širem popisu. Nema sumnje da je on budućnost hrvatske košarke. Ove sezone Ružić je u ACB ligi igrao u prosjeku 15,6 minuta po susretu uz učinak od 3 poena, 2,7 skokova i 0,3 asistencije. Uz to je debitirao i u Eurokupu. Pritom usporedno ovaj mladi krilni centar nastupa za razvojnu momčadi Joventuta. Nije loše za momka koji će tek u listopadu postati punoljetan.

Sesar je pozvao trojica košarkaša Splita, od kojih je jedan ozlijeđen (Krešimir Ljubičić je ozlijedio ranije slomljeni prst, uz njega su tu na listi i Toni Perković i Mate Kalajžić) te tri najbolja igrača Zadra (Luku Božića, Darija Drežnjaka i Marka Ramljaka). Izbornik je na širi popis uvrstio sljedeće igrače: Goran Filipović (Twarde Pierniki Toruń), Borna Kapusta (SC Derby), Mate Kalajžić (Split), Krešimir Radovčić (Cibona), Jaleen Smith (Partizan), Roko Badžim (Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket), Toni Perković (Split), Filip Vujičić (Dubrovnik), Antonio Jordano (Falco KC-Sambotel), Mario Hezonja (Real Madrid), Mateo Drežnjak (SC Derby), Marko Ramljak (Zadar), Leo Menalo (Virtus Bologna), Luka Božić (Zadar), Dario Drežnjak (Zadar), Toni Nakić (Breogán), Roko Prkačin (Gran Canaria), Michael Ružić (Joventut), Andrija Jelavić (MEGA MIS), Danko Branković (Bayern), Ivan Vraneš (Utenos Juventus), Krešimir Ljubičić (Split), Marin Marić (MoraBanc Andorra), Ante Toni Žižić (Virtus Bologna).

image

Tomislav Ružić u dresu Zadra

Jure Mišković/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:32