StoryEditorOCM
KošarkaPreoblikovanje Žutih

Pokazali karakter i ‘cojones‘, pobjeđivali nakon -19, -11 i -13. Može li Rimac od ‘luzera‘ napraviti šampione?

30. siječnja 2024. - 21:31

Košarkaši Splita su nakon novog velikog preokreta svladali FMP Soccerbet na Gripama 78:66 u susretu regionalne lige u kojem su 12 minuta prije kraja gubili 13 razlike. Tri dana ranije na istom mjestu pao je i Zadar u domaćem prvenstvu rezultatom 67:65. Tada su gosti uoči zadnjih 11 minuta imali 11 poena viška, ali im to, kao ni FMP-u, nije bilo dovoljno za trijumf u gradu pod Marjanom. U zadnjoj je četvrtini momčad s Višnjika, doduše u cijelom susretu oslabljena izostancima Luke Božića i Marka Ramljaka, zabila samo četiri poena. Nije se umiralo u ljepoti, ali tko je došao na Gripe nije požalio, doći će ponovno. Oba trijumfa Split je ostvario bez nominalnog prvog centra Krešimira Ljubičića koji je slomio prst i van parketa će biti mjesec i pol.

A ako se vratimo još malo više u prošlost, točno mjesec dana prije okršaja s FMP-om, Split je slavio kod SC Derbyja u Podgorici 92:91 u susretu u kojem su osam i pol minuta prije kraja imali 19 poena minusa. Bio je to spektakularan preokret u kojem je zadnju imao Toni Perković tricom za pobjedu sa zvukom sirene.

U zadnjoj 21 utakmici u svim natjecanjima momčad trenera Slavena Rimca je upisala 18 pobjeda. Sve je za ‘žute‘ krenulo nabolje i prije Podgorice, ali također u Crnoj Gori, nakon ključne pobjede nad Mornarom u Baru. Ali ključ su bili povratci junaka pobjede nad FMP-om Lewisa Sullivana i Shannona Shortera. Da ponovimo gradivo, nakon završetka prošle sezone u kojoj su se iskazali, Split im nije mogao ni blizu ponuditi ono što je američki dvojac dobio u Egiptu odnosno Francuskoj (baš kao i u slučaju Tyrela Nelsona). No, nakon što se Cameron Shelton i Shamiel Stevenson nisu iskazali na početku sezone, reagirao je sportski direktor Teo Čizmić. Vidio je da je Shorter u drami zbog prosvjeda u Egiptu nakon eskalacije sukoba u Izraelu. Vratio ga je uz plaću koja je debelo ispod tržišne cijene. A onda i Sullivana kojem nije ‘legla‘ Francuska, po sličnom receptu.

Split već 20 godina čeka na trofej. Zadnji Kup Krešimira Ćosića osvojen je 2004. godine u Jazinama. Posljednju i jedinu titulu u samostalnoj Hrvatskoj ‘žuti‘ su osvojili godinu ranije. Prošlo finale PH Split je izgubio od Zadra s glatkih 0:3. A 2021. godine Zadar je bio bolji i u finalu prvenstva i kupa. Sada ‘žute‘ isti protivnik čeka u četvrtfinalu kupa na Valentinovo na Gripama. Može li Rimac od ‘luzera‘ napokon napraviti pobjednike?S tim da u kupu pravo nastupa nema ni razigravač Vito Kučić što je još jedan hendikep.

U međuvremenu do Valentinova Split juri dalje. Već u srijedu u sklopu domaće Favbet Premijer lige ‘žuti‘ su gosti Alkara u Sinju (18 sati).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:50