StoryEditorOCM
KošarkaDalmatinski derbi

Predigra prije Valentinova. Ima li Split gledatelje ili i navijače? Hoće li Zadar na Gripama opet imati ‘domaći teren‘?

26. siječnja 2024. - 07:05

Dalmatinski derbi Splita i Zadra ovog petka na Gripama (19 sati, prijenos MaxSport) nije samo predigra za okršaj tih momčadi na istom mjestu u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića na Valentinovo. Splićani i Zadrani u borbi su za ‘jedinicu‘ u domaćem prvenstvu. Premda je ovo tek 18. kolo i još je i cijeli treći krug prvenstva pred nama, u splitskom hramu košarke već se dobrim dijelom lomi odluka oko ‘jedinice‘.

Nakon uvjerljivog domaćeg poraza od Splita u ponedjeljak koji samo zbog opuštanja ‘žutih‘ u završnici nije bio povijesno katastrofalan (85:72, ali bilo je i 72:38 za Split), vrlo vjerojatno je Cibona ispala iz te utrke. ‘Vukovi‘ sada imaju skor 13-4. Zadar koji vodi s omjerom pobjeda i poraza 16-1 drži sve u svojim rukama. Lovac je Split koji je na 15-2. U prvom dijelu sezone bilo je 88:80 za domaćina na Višnjiku.

Na jednoj strani fokus Splita je na problemima na poziciji playmakera, ali i centra. Ponovno je stradao prst koji je centar Krešimir Ljubičić slomio ranije tijekom sezone i pred njim je duža pauza. Od razigravača Mate Kalajžić je preskočio Cibonu zbog ozljede, a Vito Kučić nema još pravo nastupa u domaćoj Favbet Premijer ligi. S druge strane Zadar je i bez ozlijeđenih Luke Božića i Marka Ramljaka te bez pomoći Darija Drežnjaka koji nije ulazio u igru pregazio Bosco u nedjelju. Prethodno je unatoč izostancima ozlijeđenog dvojca svladao i Krku na Višnjiku. Međutim, pored rezultata bitke za ‘jedinicu‘ bit će zanimljiva bitka i na tribinama. Pogotovo s mislima i na četvrtfinale kupa.

image
Tom Dubravec/Cropix

Hoće li ponovno Zadrani imati prednost domaćeg terena na Gripama? Već dugo Zadar i na Gripama igra u gotovo pa domaćinskoj atmosferi. Svaka čast navijačima Splita, pogotovo ‘Tvrdoj jezgri‘ koja poteže i na gostovanja pa su tako bili i u Čačku. No, u pogledu decibela u dvorani, generalno su svi većinom da se ne lažemo više gledatelji nego navijači u pravom smislu tih riječi. Kada sto ili dvjesto Zadrana dođe na Gripe, u onoj maloj bombonjeri od hrama splitske košarke odzvanja pjesma Tornada smještenog na tribini odmah iza koša. Tako je bilo i lani u finalu prvenstva. Tornado je ‘nogometnija‘ publika, Splitu takva nedostaje.

Čeka li nas opet sličan scenarij i u petak? Na Valentinovo? Ili će u ovim susretima kada se sezona možda i lomi i simpatizeri ‘žutih‘ pokazati da nisu glasni samo kada treba grintati? Sezona Splita nije počela dobro, ali dolascima Shannona Shortera i Lewisa Sullivana stvar se promijenila. U ovaj susret Split ulazi s deset uzastopnih pobjeda u domaćem prvenstvu. Zadnji je momčadi trenera Slavena Rimca nanio baš Zadar.

- Nadam se da će stvarno publika napuniti dvoranu. I mi i Zadar smo u dobroj formi, mogu očekivati dobru utakmicu - kazao je Rimac.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:58