StoryEditorOCM
KošarkaHalo Pariz

Veliko priznanje za legendarnog Božu Maljkovića. U izabranom je društvu s Tonijem, doduše ovaj put nije u pitanju Kukoč

Piše Frane Vulas
17. listopada 2024. - 21:55

Legendarni trener košarkaša Jugoplastike Božo Maljković u petak navečer će na svečanosti u Parizu biti primljen u „Hall of Fame” francuske košarke. O kakvoj se priznanju radi za Božu Dioklecijana kako su mu tepali u gradu pod Marjanom najbolje govori podatak kako će iste večeri u Kuću slavnih francuske košarke biti primljen i legendarni košarkaš Toni Parker, četverostruki prvak NBA lige sa San Antonio Spursima, prvak Europe s Francuskom, šestorostruki sudionik NBA All Star susreta...

Maljković je već prošle godine primljen u Hall of Fame španjolske košarke. Sada će isto priznanje dobiti i u Francuskoj, primit će ga u Akademiju francuske košarke u Parizu. Maljković je u Francuskoj radio u Limogesu i PSG Racingu. S Limogesom je osvojio naslov prvaka Europe 1993. godine, dva naslova prvaka države (1993. i 1994.) te dva francuska kupa (1994. i 1995. godine). Dvaput je u Francuskoj izabran i za trenera godine. Taj naslov prvaka Europe za Limoges bio je prvi i ostao jedini za neki francuski klub, a smatra se prekretnicom za tamošnju košarku.

Maljković je izabran od strane Počasnog odbora. Aktualni predsjednik Olimpijskog odbora Srbije Maljković je kao trener četiri puta osvajao naslove prvaka Europe, dvaput je tu učinio sa splitskom Jugoplastikom 1989. i 1990. godine, s Limogesom 1993. i Panathinaikosom 1996. godine. Maljković je 2008. godine od strane FIBA-e izabran među 50 osoba koje su najviše zadužile europsku košarku, od čega je na listi bilo samo deset trenera. Izabran je i u Kuću slave splitskog sporta, u kategoriji pojedinaca, 2019. godine.

image

Božo Maljković,Dino Rađa i Goran Sobin 1989. godine

 

Arhiva SD

Maljkovića smo dobili u Parizu gdje iščekuje sutrašnju svečanost, gdje će uz Parkera biti zvijezda večeri.

- Izuzetna mi je čast što sam izabran! Veliko je priznanje kada netko za tebe glasa u drugoj zemlji. U Francuskoj nisu zaboravili što sve smo tih godina radili s Limogesom, osvojenih pet trofeja, pogotovo taj osvojen naslov prvaka Europe. Radujem se toj večeri – rekao nam je Maljković.

image

Božo Maljković

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 22:01