StoryEditorOCM
Ostalokao judit

Čudo u Zagrebu, osmogodišnjakinja ušla u povijest: ‘Bit će jedna od najvećih ikad‘

Piše Predrag Žukina/SN
20. prosinca 2023. - 22:41

Osmogodišnja britanska šahistica Bodhana Sivanandan ušla je ovog vikenda u šahovsku povijest odličnim nastupom na turniru održanom u Zagrebu. Učenica osnovne škole iz Harrowa u sjeverozapadnom Londonu ostvarila je zapaženi rezultat 8,5/13 na turniru u "blitz" šahu, u konkurenciji visokorangiranih svjetskih velemajstora i međunarodnih majstora.

U blitzu je sudjelovalo 555 igrača, uključujući 48 velemajstora i 50 međunarodnih majstora, a Bodhana je u blitz turniru zauzela ukupno 73. poziciju, najbolju među ženskim sudionicama turnira. Bio je to jedan od dosad najboljih rezultata za djevojčicu mlađu od 10 godina, tek nešto slabiji od onog koji je na svojem međunarodnom debiju na New York Openu 1986. imala najbolja svjetska šahistica u povijesti Judit Polgar, u tom trenutku devetogodišnjakinja.

Svi britanski mediji natječu se posljednjih dana uspoređujući Bodhanu s velikom mađarskom šahisticom, nazvali su je kraljicom Europe, gotovo da su je proglasili budućom svjetskom prvakinjom i udijelili joj već sada epitete i komplimente koje mlada igračica ipak tek treba "zaraditi". U Zagrebu je Bodhana prvi put pobijedila međunarodnog majstora - i to engleskog izbornika Lorina D‘Costu, pišu Sportske novosti.

I po tome su je svi mediji u Britaniji usporedili s "velikom Judit", koja je isto tako 1987., kao desetogodišnjakinja, pobijedila Rumunjku Dolfi Drimer. Bodhana je u Zagrebu u posljednjem kolu turnira remizirala s dvostrukim rumunjskim prvakom, velemajstorom Vladislavom Nevedničijem, čime je postala najmlađa igračica koja je izbjegla poraz od velemajstora u natjecateljskom meču.

Mediji koji su već sada od nje napravili svjetsko čudo, primijetili su da je ona šest dana mlađa no što je bio David Howell kad je pobijedio Johna Nunna 1999. na Sportskoj olimpijadi. Odličnim nastupom u Zagrebu, Sivanandan je osvojila dvije nagrade - za najbolju ženu i za najboljeg sudionika za igrač(ic)e do 12 godina. Pritom je bila i najbolje rangirani sudionik iz Engleske. Kako je na turniru postojalo pravilo dodjele jedne nagrade po igraču, ona je izabrala biti proglašena najboljom igračicom turnira. Njezin ukupni rezultat od 2316 bio je na razini ženskog velemajstora.

Sivanandan se u budućnosti nada da će postati velemajstorica, i na kraju se natjecati na SP-u za žene, u svijetu u kojem trenutačno dominiraju kineske igračice. Visoke ambicije za jednu tako malu klinku - ali s obzirom na ono što je dosad postigla, ne treba se kladiti protiv nje. Inače, ona već sada nije nepoznanica - podijelila je titulu u blitzu na otvorenom prvenstvu Engleske za žene kad je imala sedam godina, bila je druga na otvorenom prvenstvu V. Britanije kao osmogodišnjakinja. Njezin niz od 33 pobjede na SP-u za djevojčice do osam godina ostvaren ove 2023., u klasičnom, brzom i blic šahu, teško će nadmašiti netko od klinaca koji dolaze.

Mala Bodhana dosad je najbolje rezultate postigla u trominutnom i petominutnom blitzu, a ne u klasičnoj igri, no to je obrazac i put kojim je išlo nekoliko velikih igrača, uključujući svjetske prvake Joséa Capablancu, Mihaila Talja, Bobbyja Fischera i Garija Kasparova. Kao i sve tri sestre Polgar.

- Ona je fenomen, uzela je prvu nagradu za žene ispred mene i mnogih drugih puno iskusnijih igračica - rekla je o Bodhani Irina Bulmaga (30), rumunjska internacionalka.

- Ona je najveći talent koji sam vidio - dodao je Lawrence Trent, šahist i šahovski komentator uz dodatni komentar:

- Ona će biti jedna od dosad najvećih...

Za takve zaključke ipak još malo treba pričekati - Bodhana nikako još nije europska "šahovska kraljica", kako su to sugerirali britanski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:06