StoryEditorOCM
Ostalokreće

Današnji spektakl završit će u Sinju, grad alkara uživo će gledati neke druge ‘konjanike‘

Piše Iva Majić
1. listopada 2024. - 07:10

Kreće velika sportska manifestacija! Deveto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održava se do 6. listopada te će ugostiti 20 timova i 140 biciklista iz Europe, Azije, Amerike i Australije. Vozit će se šest etapa, na trasi dugoj gotovo 1.000 kilometara diljem Hrvatske.

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija, a izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu. CRO Race zovu i najljepšom razglednicom Lijepe Naše, s obzirom na to da se tijekom utrke cijela Hrvatska prikazuje iz zraka i pretvara u jedinstvenu sportsku arenu.

Utrka ima odličan status u biciklističkom svijetu, što potvrđuje i uvrštenje utrke u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i rang kvalifikacije utrke 2.1. Dosad su na prethodnim izdanjima utrke sudjelovala i najveća imena profesionalnog biciklizma poput Vincenza Nibalija, Marka Cavendisha, Tadeja Pogačara, Primoža Rogliča, Adama Yatesa i drugih.

Od Vodica do Zagreba

Ove godine također se očekuje dolazak nekoliko snažnih imena, među kojima valja izdvojiti Elia Vivianija, Brandon McNulty, Ethana Haytera, Joshua Tarling Oscar Onley Edoardo Zambanini.

Etape

1. listopada: etapa Vodice-Sinj (162,5 km)

2. listopada: etapa Biograd na Moru-Novalja (114,5 km)

3. listopada: etapa Otočac-Opatija (154 km)

4. listopada: etapa Krk-Labin (160,5 km)

5. listopada: etapa Ozalj-Karlovac (167 km)

6. listopada: etapa Sveta Nedelja-Zagreb (157,5 km)

Ovogodišnji start je u Vodicama, a na putu prema Sinju koji je cilj prve etape duge 162,5 kilometara, biciklisti će proći i kroz Šibenik. Dan nakon seli se u Biograd na Moru, odakle će se biciklisti uputiti prema Ličko-senjskoj županiji, prolazeći kroz Zadar i Pag, a cilj je u Novalji. Zatim se karavana seli u Otočac odakle će treća etapa duga 154 kilometara voditi do Opatije. Na četvrtoj etapi biciklisti će startati u gradu Krku, te će prijeći ukupno 160,5 kilometara preko Malinske, Rasopasnog, Solina i Njivica sve do Rijeke i Viškova odakle će krenuti prema već dobro poznatom cilju – Labinu. Početak pete etape, koja zahvaća Primorsko-goransku i Karlovačku županiju, smješten je u Ozlju, a cilj je u Karlovcu. Završna, šesta etapa, startat će u Svetoj Nedelji, a vozit će se do posljednjeg brdskog cilja utrke u Svetom Ivanu Zelini nakon kojeg će završiti u Zagrebu.

image

CRO Race 2023.

Damir Skomrlj/Cropix

Uistinu se spaja cijela Hrvatska, a televizijski signal emitirat će se na  šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji... u čak 190 zemalja!

Ništa ne bi bilo moguće bez kvalitetne organizacije u kojoj sudjeluju 250 ljudi, kojima se pridružuje 300 ljudi u timovima. Uključeno je 80 vozila organizacije, 130 vozila ekipa, 1300 redara, 750 policajaca, 90 policijskih motora i 50 policijskih automobila. Svako vozilo u karavani prijeđe oko 2.500 kilometara.

Uključena i djeca

Nadodajmo kako će uz profesionalne bicikliste, i ove godine snage odmjeriti i i djeca. Njih petstotinjak u dobi od 9 do 12 godina u sklopu KIDS CRO Race utrke. Za njih će biti osigurani virtualni trenažeri u Vodicama, Sinju, Novalji, Opatiji Labinu, Karlovcu i Zagrebu, gdje će ukupni pobjednici utrke biti proglašeni zajedno s pobjednicima CRO Race utrke. Ova inicijativa promovira rekreaciju i zdrave stilove života među najmlađima, uz naglasak na edukaciju i pravilno ponašanje biciklista u prometu. Hvale vrijedna akcija, kako je rekao i sam Vladimir Miholjević, direktor utrke.

image

CRO Race 2023.

Damir Skomrlj/Cropix

- CRO Race nije samo biciklistička utrka, to je projekt koji ujedinjuje sport i turizam. Iz godine u godinu, uz podršku naših sponzora, partnera i domaćina, trudimo se biti bolji, donijeti inovacije i nove izazove kako za natjecatelje, tako i za gledatelje. Posebno sam ponosan na naš projekt KIDS CRO Race, kroz koji želimo motivirati djecu da se bave sportom i shvate važnost rekreacije i kretanja. Djeca su budućnost, a mi želimo od najranije dobi kod njih razvijati ljubav prema zdravom načinu života i biciklizmu. Vjerujem da će ovogodišnje izdanje utrke ponovno oduševiti sve ljubitelje biciklizma, kako one uz stazu, tako i one pred malim ekranima, te da ćemo zajedno proslaviti još jedan veliki uspjeh hrvatskog sporta i turizma - izjavio je Vladimir Miholjević, naglasivši kako od početka stvaranja ovog jedinstvenog sportskog događaja koji je također jedna odlična platforma kojom se promovira Hrvatska, njezine prirodne ljepote i turistički potencijal.

Stoga, ako možete, izađite vani, stanite uz ulicu i podržite bicikliste u velikom pothvatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 07:11