stdClass Object ( [id] => 1310349 [title] => Debakl hrvatskog plivanja na SP-u, Albanija i BiH imaju više plivača, a naš najveći adut je Mostarka, kći igrača Veleža [alias] => debakl-hrvatskog-plivanja-na-sp-u-albanija-i-bih-imaju-vise-plivaca-a-nas-najveci-adut-je-mostarka-kci-igraca-veleza [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska zasigurno neće po dobrom pamtiti ovo Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Fukuoki. I ne, ne mislimo na naše vaterpoliste koji su šokantno ispali već u osmini finala protiv Crne Gore. Sigurno je borba za deveto mjesto neuspjeh za Barakude, ali... Ovaj put u prvom planu stavljamo plivanje, a vidi tuge, ni ovdje nije ništa bolje. 

Našu domovinu u ovom bazičnom sportu u Japanu predstavljaju samo troje plivača. Ana Blažević, Nikola Miljenić i Amina Kajtaz čine hrvatsku reprezentaciju na ovom prvenstvu. Kako ne bi pomislili da je ovo natjecanje neka iznimka, još gore je bilo prošle godine u Budimpešti. Cijela “repka” je brojala samo jednog člana, Riječanku Meri Mataju. 

Medalja sanak pusti

Kada ste zadnji puta čuli ili pročitali da je netko od naših plivača osvojio odličje na seniorskom svjetskom prvenstvu? Pomoći ćemo vam ili potvrditi ono što ste pomislili. Bio je to Duje Draganja 2005. godine u Montrealu, kada se okitio srebrom na 50 metara slobodno. Iako je i tada naša reprezentacija brojala samo tri člana. Uz Splićanina su u Kanadi bili i Sanja Jovanović te Gordan Kožulj. Međutim, opet je rezultata u toj eri bilo puno više i da vas je netko tih godina pitao da nabrojite par hrvatskih plivača, sigurno bi znali odgovor. No, danas je ipak malo drugačija priča. 

Najbolja predstavnica pod hrvatskim barjakom u Japanu je naturalizirana plivačica iz Mostara. Amina Kajtaz je na 100 metara delfin, zauzela 15. mjesto, dva puta rušeći hrvatski rekord. Najprije je u kvalifikacijama s rezultatom 58.50, popravila svoj i hrvatski rekord za 77 stotinki sekunde te postigla 14. vrijeme. Zatim je i u polufinalnoj utrci bila rekordna s 58,49, ali je zauzela 15. mjesto. Međutim, lijep je to uspjeh naše 26-godišnje plivačice, rođene Mostarke, koja je za Hrvatsku počela nastupati prošle godine. Ona je inače kćer bivšeg Veležova nogometaša Seada Kajtaza, a sada pliva za riječko Primorje. U Hrvatsku je došla zbog boljih uvjeta, a mi joj možemo biti zahvalni jer će nam njezini rezultati sigurno dobro doći. 

Kad smo već kod grada podno Veleža, možemo ga smatrati fenomenom po mnogo čemu, pa tako i što se sporta tiče. Još jedna vrhunska plivačica dolazi iz Mostara, a ne bi ovo bilo ništa posebno da u “centru Hercegovine” ne postoji niti jedan pošten bazen. Lana Pudar je bosanskohercegovačka plivačica, koja sa samo 17 godina ostvaruje zavidne rezultate. Prošle godine se u Rimu okitila titulom europske prvakinje u disciplini 200 metara delfin, a istim stilom na 100 metara je isplivala do brončane medalje. Zbog njezinih uspjeha u Mostaru je određena lokacija Olimpijskog bazena, ali ima država koje su u izgradnji sporije nego Hrvatska pa će Pudar u njemu početi trenirati najranije 2025. godine. Za sada ova djevojka ranom zorom putuje u Trebinje na treninge, a u Fukuoki je ušla u borbu za medalje s najboljim rezultatom polufinalne utrke na 200 metara delfin (2:06.60). 

---

image

Lana Pudar

AFP
---

Nećemo puno duljiti o ovom čudu od djeteta u bazenu, a ako ste se zapitali njezin otac je Velibor Pudar, nekadašnji vratar Veleža. No, ovu plivačicu smo predstavili kao primjer da se sve može. Toliko često u Hrvatskoj pričamo o lošim uvjetima i infrastrukturi, o manjku sportskih objekata, i tako u nedogled kukamo. S pravom dakako, jer puno toga nedostaje, ali nije sve tako sivo. Daleko od savršenog, ali tko želi, naći će načina. Hajdemo onda zaključiti da uvjeta imamo, ali što se onda događa s plivanjem u Lijepoj Našoj? 

Zemlja sportaša

“Hrvatska je poznata kao zemlja pomoraca i sportaša, ali i kao velika plivačka nacija”. Ovo je jedan od rečenica koju ćete pronaći na stranici našeg plivačkog saveza, a drugi dio rečenice je pomalo zbunjujući. “Velika plivačka nacija” je donekle ispravno ako se misli na plivanje samo kao vještinu za preživljavanje, jer većina Hrvata rekli bismo zna plivati. No, definitivno "ne drži vodu" ako se misli na rezultate. Imamo sve predispozicije, a nigdje smo na svjetskoj mapi ovog sporta. 

Nisu ni ostale države u regiji bolje. Srbija na prvenstvu u Fukuoki broji pet predstavnika, Slovenija također toliko, Albanija četiri, kao i Bosna i Hercegovina koja očekuje i medalju s ovog natjecanja. Međutim, zašto smo u ovoj priči baš mi kao “velika plivačka nacija” najgori? 

Zbog svega smo kontaktirali i predsjednika hrvatskog plivačkog saveza (HPS), dr. Josipa Varvodića, ujedno i zamjenika predsjednika LEN-a (Europske organizacije vodenih sportova) koji ipak ne vidi sve tako loše: 

- Mislim da optimizam mora postojati. Prošle godine sam u rujnu preuzeo ovu funkciju i odmah sam doveo novi stručni stožer na čelu s izbornikom Perom Kuterovcem. Napravljen je ciklus za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine. Primarni cilj je da se razvije kvalitetna baza mladih plivača, pa da se onda iz toga izrode i dobri seniorski rezultati. To je dugotrajan proces, ali vjerujem u uspjeh. 

Dakle zadovoljni ste rezultatima u Fukuoki? 

- Zadovoljan sam s Aminom Kajtaz, ona za sada ima najbolje rezultate što se Hrvatske tiče i čestitam joj na tome. Hvala joj što je odabrala plivati za našu državu. Čekamo još kako će proći Ana Blažević. Amina je isplivala svoje najbolje rezultate, a to je ono što očekujem. Ako uz to nekada dođe medalja, super. 

Ja sam novi...

Ne zabrinjava vas ovako mali broj sudionika i loše stanje plivanja u Hrvatskoj? 

- Tek sam nedavno preuzeo ovu funkciju i početna pozicija od kud smo krenuli je teška. No, vjerujem da ćemo s obzirom i na moje mjesto u LEN-u dići ovaj sport na višu razinu. Na raspolaganju su nam svi centri u svijetu, a vjerujem da možemo dovoljno dobro i educirati trenere. Pokrenut je taj novi, spomenuti ciklus i optimistični smo.  

Je li infrastruktura loša ili taj “alibi” za ovaj sport ne možemo tražit? 

- Što se tiče uvjeta, mislim da stanje nije toliko loše. Istina, koliko god se bazena sagradi uvijek je malo, ali načelno je dobro. Uzmite primjer kompleksa Kantride. To je jedan od najboljih svjetskih kompleksa za ovaj sport, a to potvrđuje i činjenica da američka reprezentacija dolazi na pripreme u Rijeku. 

Uvjeti su prolazni, savez radi dobro, ali u čemu je onda problem? 

- Sve manje djece se bavi sportom. Nove generacije su uglavnom orijentirane na sjedilački način života. To je ono što se u Hrvatskoj dramatično moramo mijenjati. Također, ovo je mukotrpan sport, a ujedno je i vještina. No, ja vjerujemo da ćemo s rezultatima postići popularnost. Rumunjska je preko Davida Popovicija to uspjela. Čak imaju i “problem” da previše djece želi trenirati plivanje. 

Za one koji ne znaju, Popovici je 18-godišnji plivač iz Bukurešta koji apsolutno dominira bazenom zadnjih godina, bar što se tiče slobodnog stila i kraćih i srednjih dionica. Vlasnik je i svjetskog rekorda na 100 metara slobodno te je velika budućnost svjetskog plivanja.

---

image

David Popovici

AFP
---

Kakva će biti budućnost hrvatskog plivanja? Hoćemo li i sljedeće godine biti najgori u regiji? Varvodić je optimističan, nada se u dobro, bez obzira na to što je sada poprilično "oblačno" u bazenima u Hrvatskoj. Međutim, valjda ništa drugo i ne preostaje. Kukati nećemo o uvjetima, jer prolazni su. Neki zaključak je da općenito nedostaje aktivnijih mladih u sportu, a onda se iz te sve manje baze teško mogu izroditi svjetska imena. Ako bi išli tim putem, onda se crno piše i svakom ostalom sportu u Lijepoj Našoj. Kako god, očigledno nešto "ne štima"...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uvjeta ima, ali... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => uvjeta ima, ali... 2 0 7337 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-26 16:58:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Majić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-28 06:59:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-28 06:59:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Debakl hrvatskog plivanja, na SP-u Albanija i BiH imaju više plivača, a naš najveći adut je Mostarka, kći igrača Veleža [metakey] => Hrvatski plivački savez, Josip Varvodić, Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, fukuoka, Amina Kajtaz, david popovici, lana pudar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25342939.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25317116.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25338096.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337709.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mostarka Amina Kajtaz<\/p>","

Amina Kajtaz<\/p>","

Lana Pudar<\/p>","

David Popovici<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25342939_1920.jpg":"1920x1080","k_25342939_1280.jpg":"1280x1280","k_25342939_1024.jpg":"1024x1024","k_25342939_640.jpg":"640x640","k_25342939_480.jpg":"480x480","k_25342939_340.jpg":"340x340","k_25342939_220.jpg":"220x220","o_25342939_1280.jpg":"1280x853","o_25342939_1024.jpg":"1024x682","o_25342939_640.jpg":"640x426","o_25342939_480.jpg":"480x320","o_25342939_340.jpg":"340x226","o_25342939_220.jpg":"220x146","h_25342939_1280.jpg":"1280x854","h_25342939_1024.jpg":"1024x683","h_25342939_640.jpg":"640x427","h_25342939_480.jpg":"480x320","h_25342939_340.jpg":"340x227","h_25342939_220.jpg":"220x147","pp_25342939_1280.jpg":"1280x1628","pp_25342939_1024.jpg":"1024x1303","pp_25342939_640.jpg":"640x814","pp_25342939_480.jpg":"480x611","pp_25342939_340.jpg":"340x432","pp_25342939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25317116_1920.jpg":"1920x1080","k_25317116_1280.jpg":"1280x1280","k_25317116_1024.jpg":"1024x1024","k_25317116_640.jpg":"640x640","k_25317116_480.jpg":"480x480","k_25317116_340.jpg":"340x340","k_25317116_220.jpg":"220x220","o_25317116_1280.jpg":"1280x853","o_25317116_1024.jpg":"1024x682","o_25317116_640.jpg":"640x426","o_25317116_480.jpg":"480x320","o_25317116_340.jpg":"340x226","o_25317116_220.jpg":"220x146","h_25317116_1280.jpg":"1280x854","h_25317116_1024.jpg":"1024x683","h_25317116_640.jpg":"640x427","h_25317116_480.jpg":"480x320","h_25317116_340.jpg":"340x227","h_25317116_220.jpg":"220x147","pp_25317116_1280.jpg":"1280x1628","pp_25317116_1024.jpg":"1024x1303","pp_25317116_640.jpg":"640x814","pp_25317116_480.jpg":"480x611","pp_25317116_340.jpg":"340x432","pp_25317116_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25338096_1920.jpg":"1920x1080","k_25338096_1280.jpg":"1280x1280","k_25338096_1024.jpg":"1024x1024","k_25338096_640.jpg":"640x640","k_25338096_480.jpg":"480x480","k_25338096_340.jpg":"340x340","k_25338096_220.jpg":"220x220","o_25338096_1280.jpg":"1280x853","o_25338096_1024.jpg":"1024x682","o_25338096_640.jpg":"640x426","o_25338096_480.jpg":"480x320","o_25338096_340.jpg":"340x226","o_25338096_220.jpg":"220x146","h_25338096_1280.jpg":"1280x854","h_25338096_1024.jpg":"1024x683","h_25338096_640.jpg":"640x427","h_25338096_480.jpg":"480x320","h_25338096_340.jpg":"340x227","h_25338096_220.jpg":"220x147","pp_25338096_1280.jpg":"1280x1628","pp_25338096_1024.jpg":"1024x1303","pp_25338096_640.jpg":"640x814","pp_25338096_480.jpg":"480x611","pp_25338096_340.jpg":"340x432","pp_25338096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25337709_1920.jpg":"1920x1080","k_25337709_1280.jpg":"1280x1280","k_25337709_1024.jpg":"1024x1024","k_25337709_640.jpg":"640x640","k_25337709_480.jpg":"480x480","k_25337709_340.jpg":"340x340","k_25337709_220.jpg":"220x220","o_25337709_1280.jpg":"1280x853","o_25337709_1024.jpg":"1024x682","o_25337709_640.jpg":"640x426","o_25337709_480.jpg":"480x320","o_25337709_340.jpg":"340x226","o_25337709_220.jpg":"220x146","h_25337709_1280.jpg":"1280x854","h_25337709_1024.jpg":"1024x683","h_25337709_640.jpg":"640x427","h_25337709_480.jpg":"480x320","h_25337709_340.jpg":"340x227","h_25337709_220.jpg":"220x147","pp_25337709_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337709_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337709_640.jpg":"640x814","pp_25337709_480.jpg":"480x611","pp_25337709_340.jpg":"340x432","pp_25337709_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5991339 Threads: 58 Questions: 1079546389 Slow queries: 0 Opens: 198416 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9677974 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/debakl-hrvatskog-plivanja-na-sp-u-albanija-i-bih-imaju-vise-plivaca-a-nas-najveci-adut-je-mostarka-kci-igraca-veleza-1310349 [printLink] => /sport/ostalo/debakl-hrvatskog-plivanja-na-sp-u-albanija-i-bih-imaju-vise-plivaca-a-nas-najveci-adut-je-mostarka-kci-igraca-veleza-1310349?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606084 [name] => HRVATSKI PLIVAČKI SAVEZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-13 16:39:10 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-plivacki-savez [link] => /tag/hrvatski-plivacki-savez ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724617 [name] => Josip Varvodić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-27 10:01:35 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-varvodic [link] => /tag/josip-varvodic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 482349 [name] => Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-prvenstvo-u-vodenim-sportovima [link] => /tag/svjetsko-prvenstvo-u-vodenim-sportovima ) [3] => stdClass Object ( [id] => 708422 [name] => fukuoka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 18:01:47 [main_article_id] => 0 [alias] => fukuoka [link] => /tag/fukuoka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 612729 [name] => Amina Kajtaz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-14 19:54:18 [main_article_id] => 0 [alias] => amina-kajtaz [link] => /tag/amina-kajtaz ) [5] => stdClass Object ( [id] => 701301 [name] => david popovici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-28 19:17:47 [main_article_id] => 0 [alias] => david-popovici [link] => /tag/david-popovici ) [6] => stdClass Object ( [id] => 660916 [name] => lana pudar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-23 17:09:37 [main_article_id] => 0 [alias] => lana-pudar [link] => /tag/lana-pudar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uvjeta ima, ali... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Debakl hrvatskog plivanja na SP-u, Albanija i BiH imaju više plivača, a naš najveći adut je Mostarka, kći igrača Veleža [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-08-20-15-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25342939.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] =>

Mostarka Amina Kajtaz

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25342939.jpg [title] =>

Mostarka Amina Kajtaz

Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25317116.jpg [title] =>

Amina Kajtaz

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25338096.jpg [title] =>

Lana Pudar

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337709.jpg [title] =>

David Popovici

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska zasigurno neće po dobrom pamtiti ovo Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Fukuoki. I ne, ne mislimo na naše vaterpoliste koji su šokantno ispali već u osmini finala protiv Crne Gore. Sigurno je borba za deveto mjesto neuspjeh za Barakude, ali... Ovaj put u prvom planu stavljamo plivanje, a vidi tuge, ni ovdje nije ništa bolje. 

Našu domovinu u ovom bazičnom sportu u Japanu predstavljaju samo troje plivača. Ana Blažević, Nikola Miljenić i Amina Kajtaz čine hrvatsku reprezentaciju na ovom prvenstvu. Kako ne bi pomislili da je ovo natjecanje neka iznimka, još gore je bilo prošle godine u Budimpešti. Cijela “repka” je brojala samo jednog člana, Riječanku Meri Mataju. 

Medalja sanak pusti

Kada ste zadnji puta čuli ili pročitali da je netko od naših plivača osvojio odličje na seniorskom svjetskom prvenstvu? Pomoći ćemo vam ili potvrditi ono što ste pomislili. Bio je to Duje Draganja 2005. godine u Montrealu, kada se okitio srebrom na 50 metara slobodno. Iako je i tada naša reprezentacija brojala samo tri člana. Uz Splićanina su u Kanadi bili i Sanja Jovanović te Gordan Kožulj. Međutim, opet je rezultata u toj eri bilo puno više i da vas je netko tih godina pitao da nabrojite par hrvatskih plivača, sigurno bi znali odgovor. No, danas je ipak malo drugačija priča. 

Najbolja predstavnica pod hrvatskim barjakom u Japanu je naturalizirana plivačica iz Mostara. Amina Kajtaz je na 100 metara delfin, zauzela 15. mjesto, dva puta rušeći hrvatski rekord. Najprije je u kvalifikacijama s rezultatom 58.50, popravila svoj i hrvatski rekord za 77 stotinki sekunde te postigla 14. vrijeme. Zatim je i u polufinalnoj utrci bila rekordna s 58,49, ali je zauzela 15. mjesto. Međutim, lijep je to uspjeh naše 26-godišnje plivačice, rođene Mostarke, koja je za Hrvatsku počela nastupati prošle godine. Ona je inače kćer bivšeg Veležova nogometaša Seada Kajtaza, a sada pliva za riječko Primorje. U Hrvatsku je došla zbog boljih uvjeta, a mi joj možemo biti zahvalni jer će nam njezini rezultati sigurno dobro doći. 

Kad smo već kod grada podno Veleža, možemo ga smatrati fenomenom po mnogo čemu, pa tako i što se sporta tiče. Još jedna vrhunska plivačica dolazi iz Mostara, a ne bi ovo bilo ništa posebno da u “centru Hercegovine” ne postoji niti jedan pošten bazen. Lana Pudar je bosanskohercegovačka plivačica, koja sa samo 17 godina ostvaruje zavidne rezultate. Prošle godine se u Rimu okitila titulom europske prvakinje u disciplini 200 metara delfin, a istim stilom na 100 metara je isplivala do brončane medalje. Zbog njezinih uspjeha u Mostaru je određena lokacija Olimpijskog bazena, ali ima država koje su u izgradnji sporije nego Hrvatska pa će Pudar u njemu početi trenirati najranije 2025. godine. Za sada ova djevojka ranom zorom putuje u Trebinje na treninge, a u Fukuoki je ušla u borbu za medalje s najboljim rezultatom polufinalne utrke na 200 metara delfin (2:06.60). 

---

image

Lana Pudar

AFP
---

Nećemo puno duljiti o ovom čudu od djeteta u bazenu, a ako ste se zapitali njezin otac je Velibor Pudar, nekadašnji vratar Veleža. No, ovu plivačicu smo predstavili kao primjer da se sve može. Toliko često u Hrvatskoj pričamo o lošim uvjetima i infrastrukturi, o manjku sportskih objekata, i tako u nedogled kukamo. S pravom dakako, jer puno toga nedostaje, ali nije sve tako sivo. Daleko od savršenog, ali tko želi, naći će načina. Hajdemo onda zaključiti da uvjeta imamo, ali što se onda događa s plivanjem u Lijepoj Našoj? 

Zemlja sportaša

“Hrvatska je poznata kao zemlja pomoraca i sportaša, ali i kao velika plivačka nacija”. Ovo je jedan od rečenica koju ćete pronaći na stranici našeg plivačkog saveza, a drugi dio rečenice je pomalo zbunjujući. “Velika plivačka nacija” je donekle ispravno ako se misli na plivanje samo kao vještinu za preživljavanje, jer većina Hrvata rekli bismo zna plivati. No, definitivno "ne drži vodu" ako se misli na rezultate. Imamo sve predispozicije, a nigdje smo na svjetskoj mapi ovog sporta. 

Nisu ni ostale države u regiji bolje. Srbija na prvenstvu u Fukuoki broji pet predstavnika, Slovenija također toliko, Albanija četiri, kao i Bosna i Hercegovina koja očekuje i medalju s ovog natjecanja. Međutim, zašto smo u ovoj priči baš mi kao “velika plivačka nacija” najgori? 

Zbog svega smo kontaktirali i predsjednika hrvatskog plivačkog saveza (HPS), dr. Josipa Varvodića, ujedno i zamjenika predsjednika LEN-a (Europske organizacije vodenih sportova) koji ipak ne vidi sve tako loše: 

- Mislim da optimizam mora postojati. Prošle godine sam u rujnu preuzeo ovu funkciju i odmah sam doveo novi stručni stožer na čelu s izbornikom Perom Kuterovcem. Napravljen je ciklus za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine. Primarni cilj je da se razvije kvalitetna baza mladih plivača, pa da se onda iz toga izrode i dobri seniorski rezultati. To je dugotrajan proces, ali vjerujem u uspjeh. 

Dakle zadovoljni ste rezultatima u Fukuoki? 

- Zadovoljan sam s Aminom Kajtaz, ona za sada ima najbolje rezultate što se Hrvatske tiče i čestitam joj na tome. Hvala joj što je odabrala plivati za našu državu. Čekamo još kako će proći Ana Blažević. Amina je isplivala svoje najbolje rezultate, a to je ono što očekujem. Ako uz to nekada dođe medalja, super. 

Ja sam novi...

Ne zabrinjava vas ovako mali broj sudionika i loše stanje plivanja u Hrvatskoj? 

- Tek sam nedavno preuzeo ovu funkciju i početna pozicija od kud smo krenuli je teška. No, vjerujem da ćemo s obzirom i na moje mjesto u LEN-u dići ovaj sport na višu razinu. Na raspolaganju su nam svi centri u svijetu, a vjerujem da možemo dovoljno dobro i educirati trenere. Pokrenut je taj novi, spomenuti ciklus i optimistični smo.  

Je li infrastruktura loša ili taj “alibi” za ovaj sport ne možemo tražit? 

- Što se tiče uvjeta, mislim da stanje nije toliko loše. Istina, koliko god se bazena sagradi uvijek je malo, ali načelno je dobro. Uzmite primjer kompleksa Kantride. To je jedan od najboljih svjetskih kompleksa za ovaj sport, a to potvrđuje i činjenica da američka reprezentacija dolazi na pripreme u Rijeku. 

Uvjeti su prolazni, savez radi dobro, ali u čemu je onda problem? 

- Sve manje djece se bavi sportom. Nove generacije su uglavnom orijentirane na sjedilački način života. To je ono što se u Hrvatskoj dramatično moramo mijenjati. Također, ovo je mukotrpan sport, a ujedno je i vještina. No, ja vjerujemo da ćemo s rezultatima postići popularnost. Rumunjska je preko Davida Popovicija to uspjela. Čak imaju i “problem” da previše djece želi trenirati plivanje. 

Za one koji ne znaju, Popovici je 18-godišnji plivač iz Bukurešta koji apsolutno dominira bazenom zadnjih godina, bar što se tiče slobodnog stila i kraćih i srednjih dionica. Vlasnik je i svjetskog rekorda na 100 metara slobodno te je velika budućnost svjetskog plivanja.

---

image

David Popovici

AFP
---

Kakva će biti budućnost hrvatskog plivanja? Hoćemo li i sljedeće godine biti najgori u regiji? Varvodić je optimističan, nada se u dobro, bez obzira na to što je sada poprilično "oblačno" u bazenima u Hrvatskoj. Međutim, valjda ništa drugo i ne preostaje. Kukati nećemo o uvjetima, jer prolazni su. Neki zaključak je da općenito nedostaje aktivnijih mladih u sportu, a onda se iz te sve manje baze teško mogu izroditi svjetska imena. Ako bi išli tim putem, onda se crno piše i svakom ostalom sportu u Lijepoj Našoj. Kako god, očigledno nešto "ne štima"...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Krišto/Cropix AFP AFP AFP
Tomislav Krišto/Cropix

Mostarka Amina Kajtaz

AFP

Amina Kajtaz

AFP

Lana Pudar

AFP

David Popovici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/debakl-hrvatskog-plivanja-na-sp-u-albanija-i-bih-imaju-vise-plivaca-a-nas-najveci-adut-je-mostarka-kci-igraca-veleza-1310349 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=225a134e81c8eedbd9962a960aae027c251c0b69 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Debakl+hrvatskog+plivanja+na+SP-u%2C+Albanija+i+BiH+imaju+vi%C5%A1e+pliva%C4%8Da%2C+a+na%C5%A1+najve%C4%87i+adut+je+Mostarka%2C+k%C4%87i+igra%C4%8Da+Vele%C5%BEa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fdebakl-hrvatskog-plivanja-na-sp-u-albanija-i-bih-imaju-vise-plivaca-a-nas-najveci-adut-je-mostarka-kci-igraca-veleza-1310349 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fdebakl-hrvatskog-plivanja-na-sp-u-albanija-i-bih-imaju-vise-plivaca-a-nas-najveci-adut-je-mostarka-kci-igraca-veleza-1310349 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uvjeta ima, ali... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Ostalouvjeta ima, ali...

Debakl hrvatskog plivanja na SP-u, Albanija i BiH imaju više plivača, a naš najveći adut je Mostarka, kći igrača Veleža

Piše Iva Majić
28. srpnja 2023. - 08:59

Hrvatska zasigurno neće po dobrom pamtiti ovo Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Fukuoki. I ne, ne mislimo na naše vaterpoliste koji su šokantno ispali već u osmini finala protiv Crne Gore. Sigurno je borba za deveto mjesto neuspjeh za Barakude, ali... Ovaj put u prvom planu stavljamo plivanje, a vidi tuge, ni ovdje nije ništa bolje. 

Našu domovinu u ovom bazičnom sportu u Japanu predstavljaju samo troje plivača. Ana Blažević, Nikola Miljenić i Amina Kajtaz čine hrvatsku reprezentaciju na ovom prvenstvu. Kako ne bi pomislili da je ovo natjecanje neka iznimka, još gore je bilo prošle godine u Budimpešti. Cijela “repka” je brojala samo jednog člana, Riječanku Meri Mataju. 

Medalja sanak pusti

Kada ste zadnji puta čuli ili pročitali da je netko od naših plivača o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:20