stdClass Object ( [id] => 513390 [title] => Golem je popis vrhunskih sportaša koji su pali na dopinškoj kontroli, a ima i bizarnih slučajeva: Nismo 'šmrkali', pojeli smo kancerogeno meso [alias] => golem-je-popis-vrhunskih-sportasa-koji-su-pali-na-dopinskoj-kontroli-a-ima-i-bizarnih-slucajeva-nismo-smrkali-pojeli-smo-kancerogeno-meso [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman! Ta pomalo suicidalna izjava nekad vrsnog napadača argentinske nogometne reprezentacije Claudija Cannigie, kojega je na "kokainskom putu" slijedio još slavniji sunarodnjak Diego Maradona, u sekundi nam je "prostrujila" kroz glavu nakon što je svojedobno u javnost puštena vijest kako je dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacijeDarijo Srna "pao" na doping-testu.

Ubrzo se oglasio koordinator dopinške kontrole ukrajinskog prvenstva Maksim Becko i poručio "da će hrvatski nogometaš, čak i ako se dokaže da nije svjesno uzeo doping, svejedno morati snositi odgovornost".

Srnu u najcrnjem scenariju čeka četverogodišnja suspenzija. Kazna, koja je, s obzirom na težinu prekršaja, puno rigoroznija od onih koje je svojedobno dobio argentinski tandem. Caniggia je 1993. godine kažnjen zabranom igranja u trajanju od trinaest mjeseci. Maradona je "pao" tek sedam godina nakon priznanja o uzimanju bijelog praha. U dva je navrata kažnjen suspenzijom u trajanju od petnaest mjeseci.

Posebno intrigantne, u kontekstu "slučaja Srna", bile su riječi liječnika hrvatske nogometne reprezentacije dr. Zorana Bahtijarevića, ujedno dopredsjednika Zdravstvene komisije UEFA-e i člana Antidopinškog panela krovne europske nogometne organizacije.

- Sportašima ponavljam uvijek istu rečenicu. Ako vam liječnik nešto ponudi, pitajte što je to, o čemu se radi, je li ta supstancija legalna? Milijun puta pitajte! Srna se uvijek, ama baš uvijek, konzultirao sa mnom. Ako se nalaz i pokaže pozitivnim, bit ću uvjeren da je riječ o pogreški – izjavio je Bahtijarević za hrvatske medije, te dodao:

- Ne možemo uspoređivati slučajeve dopinga od prije pet ili više godina, jer su pravila jako postrožena.

Pitanje je, međutim, jesu li postrožena toliko da mirišu na svojevrsnu sportsko-dopinšku inkviziciju ili, još osjetljivije, jesu li svi jednaki pred tom "inkvizicijom"!?

- Na takva pitanja tjera nas, nema sumnje, slučaj hrvatskog vaterpolskog reprezentativcaNikše Dobuda. Uz optužbu antidopinške agencije da je odbio testiranje, Dubrovčanin je zaradio drakonsku kaznu, četverogodišnju zabranu nastupanja u svim sportskim natjecanjima. Preko noći je vaterpolsku kapicu "prisilno" zamijenio bijelom kapom u ugostiteljstvu.

- Nakon utakmice između Crne Gore i Hrvatske u Budvi, Dobud je dao potreban uzorak, ali je slijedilo treniranje strogoće. Druga kontrola pojavila se na kućnim vratima gotovo usred noći. Bez imalo poštovanja privatnosti.

"U 6 sati i 44 minute ujutro pozvonili smo na vrata Nikše Dobuda i žena (Zrinka Bralić) je otvorila vrata. Upozorio sam ga da ga od sada moramo u stopu pratiti, ali je on zatvorio vrata i nije nas puštao u kuću. Nakon tri, četiri minute, ponovno smo pozvonili, gospodin Dobud je otvorio vrata i rekao da nije proteklo pet minuta na koje ima pravo. Rekli smo mu da nema pravo na to, ali je on opet zatvorio vrata i više nije otvarao", stajalo je u izvješću predstavnika antidopinške agencije.

Ako se vratimo Srninu slučaju, on je posljednji u nizu što se dogodio u najpopularnijem sportu na svijetu. Nogometni problemi s dopingom traju još od Svjetskog prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj, kad je kažnjen manje poznati Haićanin Ernst Jean-Joseph.

Njemački nogometni velikani Franz Beckenbauer i Bernd Schuster izašli su, pak, s javnom dvojbom.

- Mi smo dobivali vitaminske injekcije. Barem su ih tako liječnici zvali. Jesu li one služile poboljšanju forme ili je to bio doping, ne znam – priznao je Franz.

Nogometna "Pandorina kutija" počela se otvarati tek ulaskom u novo tisućljeće. Prije šesnaest godina reprezentativac NizozemskeFrank de Boer koristio je četiri puta veću količinu nandrolona od dopuštene, anaboličkog steroida koji učvršćuje mišiće, povećava snagu i izdržljivost. De Boer je najprije dobio godinu dana zabrane igranja, ali mu je naknadno UEFA ublažila kaznu, uz objašnjenje da je zabranjeno sredstvo uzeo "slučajno".

Na doping-testu je, zbog nandrolona, kao igrač "pao" i Španjolac Josep Guardiola. Jedan od najboljih trenera današnjice propustio je četiri mjeseca igračke karijere. Svoju nevinost Pep je dokazao tek 2009. godine, nakon što je sjeo na klupu Barcelone.

Poput Argentinaca s početka priče, u bijeli je prah nos volio "uroniti" i Rumunj Adrian Mutu, te, za razliku od nogometnih prethodnika, platio puno veći ceh. Londonski je Chelsea s njim raskinuo ugovor, dok je UEFA odredila da, zbog povrede prava ugovora, klubu mora platiti (vratiti) 12 milijuna dolara!

Da su sportaši nerijetko i slučajne žrtve, dokaz su meksički nogometni reprezentativci Ochoa, Sinho, Rodriguez, Duenas iBermudez. Izbačeni su iz momčadi jer su na Gold kupu bili pozitivni na clembuterol. Kazna im je skinuta kad je otkriveno da su jeli kontaminirano meso!

Hormon rasta je jedno od brojnih zabranjenih sredstava za sportaše. Za njim su posegnuli Argentinac Lionel Messi i naš Mirko Filipović. I opet je poznatiji sportaš prošao lišo!

Zvijezda Barcelone liječnički je bila tretirana spomenutim hormonom od svoje devete godine zbog poremećaja rasta. Mirko je, pak, bio prisiljen uzimati hormon rasta zbog bolnog ramena. Messi je terapijom dobio devet centimetara, a Filipović kaznu od dvije godine zabrane natjecanja.

Atletika nije samo priznata kraljica sportova, nego i neokrunjena kraljica doping-afera. S neokrunjenim kraljem, kanadskim sprinteromBenom Johnsonom. Tijekom karijere zlatnim Amerikankama Florence Griffith Joyner iMarion Jones nije otkriveno korištenje dopinga. No, potonjoj su oduzete medalje nakon kasnijeg priznanja kako je koristila steroide.

Od velikih imena na toj neslavnoj atletskoj listi našla se i naša Sandra Perković, ali je prošla relativno bezbolno (čitaj: šestomjesečna suspenzija) zbog olakotne okolnosti da metilheksanamin nije sredstvo koje pomaže u njezinoj disciplini.

Ako napravimo đir biciklom, stići ćemo do najvećeg tragičara doping-afera. Sedmerostrukom pobjedniku Tour de Francea, američkom biciklistu Lanceu Amstronguoduzeti su svi naslovi i novčane nagrade.

Ruski atletičari i doping su, pak, posebna priča. Odluka Međunarodne atletske federacije o zabrani nastupanja ruskih atletičara, donesena prije dvije godine, temeljila se na tvrdnji "kako je država prikrivala korištenje nedopuštenih sredstava svojih sportaša, posebice atletičara". Tezi, koja nas je neizbježno vratila u drugu polovinu minulog stoljeća. Neovisno o tome što je Svjetska antidopinška agencija poslije oslobodila optužbi najveći dio ruskih atletičara.

Ruski atletičari su podsjetili na famoznu, ali nikad dokazanu priču o plivačima i plivačicama Istočne Njemačke. Osnovana sumnja na njihovo dopingiranje trajala je gotovo koliko i fantomska DDR. Isforsirani plivački rezultati bili su, nema sumnje, dio političkog hladnog rata između Istoka i Zapada. No, najnoviji podaci i izjave navode na sumnju da ni Zapadna Njemačka nije bila lišena tog problema! Ugledni "Sueddeutche Zeitung", pozivajući se na "službene izvore", sugerira da se i s druge strane Berlinskog zida novcem poreznih obveznika stimulirala nesportska utrka za odličjima nedopuštenim sredstvima!?

Za kraj ćemo vam servirati dva različito tretirana (ne)primjera iz svijeta tenisa. Prije točno dvadeset godina američki je tenisačAndre Agassi priznao kako je posezao za nedopuštenim crystal methamethaminom. Uz opravdanje "da je to učinio slučajno". Prošao je, začudo, bez opomene.

Za razliku od našeg Marina Čilića, koji je prije četiri godine bio suspendiran na devet mjeseci, zbog navodnog uzimanja nedopuštenog niketamida. Prava je istina da je Čilićeva majka, umjesto glukoze, sinu kupila drugi preparat, koji je, također, čist. Suočen s tom činjenicom Sportski arbitražni sud smanjio mu je suspenziju na četiri mjeseca. No, nije bilo reakcije, kad je otkriveno kako Čilić nije bio uopće pozitivan na niketamid, nego na njegov marker, koji je dopušteno sredstvo!

Nije se čula službena isprika za očigledni propust. Da ne govorimo o nadoknadi štete za Marinovo nepravedno izbivanje s teniskih terena!

Što je dopušteno Agassiju, očito nije i Čiliću!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od bijelog praha do hormona rasta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-23 22:31:28 [created_by] => 3196 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-10-24 13:29:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-23 22:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3434 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTX80WQ.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/2014-09-01T190443Z_1153306063_GM1EA9208GM01_RTRMADP_3_SOCCER-PEACE.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/2016-04-14T194328Z_598352770_LR1EC4E1IS58A_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-DON-BRA.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/2017-08-16T221513Z_2136032059_RC14CAA50900_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/jug_press5-250913.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/mirko_filipovic06-221216.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTR37QMP.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTS1BMXK.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTS1BN8A.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTS1GAB9.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTX1KJQO.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTX3EDO7.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTX3FIXQ.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTXTV45.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/23\/RTXYO5F.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["RTX80WQ","2014-09-01T190443Z_1153306063_GM1EA9208GM01_RTRMADP_3_SOCCER-PEACE.JPG","2016-04-14T194328Z_598352770_LR1EC4E1IS58A_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-DON-BRA.JPG","2017-08-16T221513Z_2136032059_RC14CAA50900_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP.JPG","jug_press5-250913","mirko_filipovic06-221216","RTR37QMP","RTS1BMXK","RTS1BN8A","RTS1GAB9","RTX1KJQO","RTX3EDO7","RTX3FIXQ","RTXTV45","RTXYO5F"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1153x840"},{"size0":"1234x840"},{"size0":"1242x840"},{"size0":"1193x840"},{"size0":"1258x840"},{"size0":"1241x840"},{"size0":"1270x840"},{"size0":"1234x840"},{"size0":"1262x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"559x840"},{"size0":"713x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1220x840"},{"size0":"1152x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5418320 Threads: 45 Questions: 968550224 Slow queries: 0 Opens: 171466 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8662198 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/golem-je-popis-vrhunskih-sportasa-koji-su-pali-na-dopinskoj-kontroli-a-ima-i-bizarnih-slucajeva-nismo-smrkali-pojeli-smo-kancerogeno-meso-513390 [printLink] => /sport/ostalo/golem-je-popis-vrhunskih-sportasa-koji-su-pali-na-dopinskoj-kontroli-a-ima-i-bizarnih-slucajeva-nismo-smrkali-pojeli-smo-kancerogeno-meso-513390?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 294987 [name] => doping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doping [link] => /tag/doping ) [1] => stdClass Object ( [id] => 70979 [name] => afere [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afere [link] => /tag/afere ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od bijelog praha do hormona rasta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Golem je popis vrhunskih sportaša koji su pali na dopinškoj kontroli, a ima i bizarnih slučajeva: Nismo 'šmrkali', pojeli smo kancerogeno meso [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3196 [name] => Petar Mikuličin [username] => petar-mikuli-in [email] => petar-mikuli-in@sd.hr [password] => $2y$10$ER7omxdYuBmJJG8fb6.tDuKxGo3hNAbtaM4kNMf9U5ofe0/F2snNW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/petar-mikulicin-3196 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1714 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3bca8fb9dc6a98a6f4cbd68c09e6406f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTX80WQ.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => RTX80WQ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTX80WQ.jpg [title] => RTX80WQ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/2014-09-01T190443Z_1153306063_GM1EA9208GM01_RTRMADP_3_SOCCER-PEACE.JPG [title] => 2014-09-01T190443Z_1153306063_GM1EA9208GM01_RTRMADP_3_SOCCER-PEACE.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/2016-04-14T194328Z_598352770_LR1EC4E1IS58A_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-DON-BRA.JPG [title] => 2016-04-14T194328Z_598352770_LR1EC4E1IS58A_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-DON-BRA.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/2017-08-16T221513Z_2136032059_RC14CAA50900_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP.JPG [title] => 2017-08-16T221513Z_2136032059_RC14CAA50900_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/jug_press5-250913.jpg [title] => jug_press5-250913 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/mirko_filipovic06-221216.jpg [title] => mirko_filipovic06-221216 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTR37QMP.jpg [title] => RTR37QMP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTS1BMXK.jpg [title] => RTS1BMXK ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTS1BN8A.jpg [title] => RTS1BN8A ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTS1GAB9.jpg [title] => RTS1GAB9 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTX1KJQO.jpg [title] => RTX1KJQO ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTX3EDO7.jpg [title] => RTX3EDO7 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTX3FIXQ.jpg [title] => RTX3FIXQ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTXTV45.jpg [title] => RTXTV45 ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/23/RTXYO5F.jpg [title] => RTXYO5F ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman! Ta pomalo suicidalna izjava nekad vrsnog napadača argentinske nogometne reprezentacije Claudija Cannigie, kojega je na "kokainskom putu" slijedio još slavniji sunarodnjak Diego Maradona, u sekundi nam je "prostrujila" kroz glavu nakon što je svojedobno u javnost puštena vijest kako je dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacijeDarijo Srna "pao" na doping-testu.

Ubrzo se oglasio koordinator dopinške kontrole ukrajinskog prvenstva Maksim Becko i poručio "da će hrvatski nogometaš, čak i ako se dokaže da nije svjesno uzeo doping, svejedno morati snositi odgovornost".

Srnu u najcrnjem scenariju čeka četverogodišnja suspenzija. Kazna, koja je, s obzirom na težinu prekršaja, puno rigoroznija od onih koje je svojedobno dobio argentinski tandem. Caniggia je 1993. godine kažnjen zabranom igranja u trajanju od trinaest mjeseci. Maradona je "pao" tek sedam godina nakon priznanja o uzimanju bijelog praha. U dva je navrata kažnjen suspenzijom u trajanju od petnaest mjeseci.

Posebno intrigantne, u kontekstu "slučaja Srna", bile su riječi liječnika hrvatske nogometne reprezentacije dr. Zorana Bahtijarevića, ujedno dopredsjednika Zdravstvene komisije UEFA-e i člana Antidopinškog panela krovne europske nogometne organizacije.

- Sportašima ponavljam uvijek istu rečenicu. Ako vam liječnik nešto ponudi, pitajte što je to, o čemu se radi, je li ta supstancija legalna? Milijun puta pitajte! Srna se uvijek, ama baš uvijek, konzultirao sa mnom. Ako se nalaz i pokaže pozitivnim, bit ću uvjeren da je riječ o pogreški – izjavio je Bahtijarević za hrvatske medije, te dodao:

- Ne možemo uspoređivati slučajeve dopinga od prije pet ili više godina, jer su pravila jako postrožena.

Pitanje je, međutim, jesu li postrožena toliko da mirišu na svojevrsnu sportsko-dopinšku inkviziciju ili, još osjetljivije, jesu li svi jednaki pred tom "inkvizicijom"!?

- Na takva pitanja tjera nas, nema sumnje, slučaj hrvatskog vaterpolskog reprezentativcaNikše Dobuda. Uz optužbu antidopinške agencije da je odbio testiranje, Dubrovčanin je zaradio drakonsku kaznu, četverogodišnju zabranu nastupanja u svim sportskim natjecanjima. Preko noći je vaterpolsku kapicu "prisilno" zamijenio bijelom kapom u ugostiteljstvu.

- Nakon utakmice između Crne Gore i Hrvatske u Budvi, Dobud je dao potreban uzorak, ali je slijedilo treniranje strogoće. Druga kontrola pojavila se na kućnim vratima gotovo usred noći. Bez imalo poštovanja privatnosti.

"U 6 sati i 44 minute ujutro pozvonili smo na vrata Nikše Dobuda i žena (Zrinka Bralić) je otvorila vrata. Upozorio sam ga da ga od sada moramo u stopu pratiti, ali je on zatvorio vrata i nije nas puštao u kuću. Nakon tri, četiri minute, ponovno smo pozvonili, gospodin Dobud je otvorio vrata i rekao da nije proteklo pet minuta na koje ima pravo. Rekli smo mu da nema pravo na to, ali je on opet zatvorio vrata i više nije otvarao", stajalo je u izvješću predstavnika antidopinške agencije.

Ako se vratimo Srninu slučaju, on je posljednji u nizu što se dogodio u najpopularnijem sportu na svijetu. Nogometni problemi s dopingom traju još od Svjetskog prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj, kad je kažnjen manje poznati Haićanin Ernst Jean-Joseph.

Njemački nogometni velikani Franz Beckenbauer i Bernd Schuster izašli su, pak, s javnom dvojbom.

- Mi smo dobivali vitaminske injekcije. Barem su ih tako liječnici zvali. Jesu li one služile poboljšanju forme ili je to bio doping, ne znam – priznao je Franz.

Nogometna "Pandorina kutija" počela se otvarati tek ulaskom u novo tisućljeće. Prije šesnaest godina reprezentativac NizozemskeFrank de Boer koristio je četiri puta veću količinu nandrolona od dopuštene, anaboličkog steroida koji učvršćuje mišiće, povećava snagu i izdržljivost. De Boer je najprije dobio godinu dana zabrane igranja, ali mu je naknadno UEFA ublažila kaznu, uz objašnjenje da je zabranjeno sredstvo uzeo "slučajno".

Na doping-testu je, zbog nandrolona, kao igrač "pao" i Španjolac Josep Guardiola. Jedan od najboljih trenera današnjice propustio je četiri mjeseca igračke karijere. Svoju nevinost Pep je dokazao tek 2009. godine, nakon što je sjeo na klupu Barcelone.

Poput Argentinaca s početka priče, u bijeli je prah nos volio "uroniti" i Rumunj Adrian Mutu, te, za razliku od nogometnih prethodnika, platio puno veći ceh. Londonski je Chelsea s njim raskinuo ugovor, dok je UEFA odredila da, zbog povrede prava ugovora, klubu mora platiti (vratiti) 12 milijuna dolara!

Da su sportaši nerijetko i slučajne žrtve, dokaz su meksički nogometni reprezentativci Ochoa, Sinho, Rodriguez, Duenas iBermudez. Izbačeni su iz momčadi jer su na Gold kupu bili pozitivni na clembuterol. Kazna im je skinuta kad je otkriveno da su jeli kontaminirano meso!

Hormon rasta je jedno od brojnih zabranjenih sredstava za sportaše. Za njim su posegnuli Argentinac Lionel Messi i naš Mirko Filipović. I opet je poznatiji sportaš prošao lišo!

Zvijezda Barcelone liječnički je bila tretirana spomenutim hormonom od svoje devete godine zbog poremećaja rasta. Mirko je, pak, bio prisiljen uzimati hormon rasta zbog bolnog ramena. Messi je terapijom dobio devet centimetara, a Filipović kaznu od dvije godine zabrane natjecanja.

Atletika nije samo priznata kraljica sportova, nego i neokrunjena kraljica doping-afera. S neokrunjenim kraljem, kanadskim sprinteromBenom Johnsonom. Tijekom karijere zlatnim Amerikankama Florence Griffith Joyner iMarion Jones nije otkriveno korištenje dopinga. No, potonjoj su oduzete medalje nakon kasnijeg priznanja kako je koristila steroide.

Od velikih imena na toj neslavnoj atletskoj listi našla se i naša Sandra Perković, ali je prošla relativno bezbolno (čitaj: šestomjesečna suspenzija) zbog olakotne okolnosti da metilheksanamin nije sredstvo koje pomaže u njezinoj disciplini.

Ako napravimo đir biciklom, stići ćemo do najvećeg tragičara doping-afera. Sedmerostrukom pobjedniku Tour de Francea, američkom biciklistu Lanceu Amstronguoduzeti su svi naslovi i novčane nagrade.

Ruski atletičari i doping su, pak, posebna priča. Odluka Međunarodne atletske federacije o zabrani nastupanja ruskih atletičara, donesena prije dvije godine, temeljila se na tvrdnji "kako je država prikrivala korištenje nedopuštenih sredstava svojih sportaša, posebice atletičara". Tezi, koja nas je neizbježno vratila u drugu polovinu minulog stoljeća. Neovisno o tome što je Svjetska antidopinška agencija poslije oslobodila optužbi najveći dio ruskih atletičara.

Ruski atletičari su podsjetili na famoznu, ali nikad dokazanu priču o plivačima i plivačicama Istočne Njemačke. Osnovana sumnja na njihovo dopingiranje trajala je gotovo koliko i fantomska DDR. Isforsirani plivački rezultati bili su, nema sumnje, dio političkog hladnog rata između Istoka i Zapada. No, najnoviji podaci i izjave navode na sumnju da ni Zapadna Njemačka nije bila lišena tog problema! Ugledni "Sueddeutche Zeitung", pozivajući se na "službene izvore", sugerira da se i s druge strane Berlinskog zida novcem poreznih obveznika stimulirala nesportska utrka za odličjima nedopuštenim sredstvima!?

Za kraj ćemo vam servirati dva različito tretirana (ne)primjera iz svijeta tenisa. Prije točno dvadeset godina američki je tenisačAndre Agassi priznao kako je posezao za nedopuštenim crystal methamethaminom. Uz opravdanje "da je to učinio slučajno". Prošao je, začudo, bez opomene.

Za razliku od našeg Marina Čilića, koji je prije četiri godine bio suspendiran na devet mjeseci, zbog navodnog uzimanja nedopuštenog niketamida. Prava je istina da je Čilićeva majka, umjesto glukoze, sinu kupila drugi preparat, koji je, također, čist. Suočen s tom činjenicom Sportski arbitražni sud smanjio mu je suspenziju na četiri mjeseca. No, nije bilo reakcije, kad je otkriveno kako Čilić nije bio uopće pozitivan na niketamid, nego na njegov marker, koji je dopušteno sredstvo!

Nije se čula službena isprika za očigledni propust. Da ne govorimo o nadoknadi štete za Marinovo nepravedno izbivanje s teniskih terena!

Što je dopušteno Agassiju, očito nije i Čiliću!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
RTX80WQ 2014-09-01T190443Z_1153306063_GM1EA9208GM01_RTRMADP_3_SOCCER-PEACE.JPG 2016-04-14T194328Z_598352770_LR1EC4E1IS58A_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-DON-BRA.JPG 2017-08-16T221513Z_2136032059_RC14CAA50900_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP.JPG jug_press5-250913 mirko_filipovic06-221216 RTR37QMP RTS1BMXK RTS1BN8A RTS1GAB9 RTX1KJQO RTX3EDO7 RTX3FIXQ RTXTV45 RTXYO5F
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/golem-je-popis-vrhunskih-sportasa-koji-su-pali-na-dopinskoj-kontroli-a-ima-i-bizarnih-slucajeva-nismo-smrkali-pojeli-smo-kancerogeno-meso-513390 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d21c257384fa4bb5cc14056b029edde7722b16dc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Golem+je+popis+vrhunskih+sporta%C5%A1a+koji+su+pali+na+dopin%C5%A1koj+kontroli%2C+a+ima+i+bizarnih+slu%C4%8Dajeva%3A+Nismo+%26%23039%3B%C5%A1mrkali%26%23039%3B%2C+pojeli+smo+kancerogeno+meso&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fgolem-je-popis-vrhunskih-sportasa-koji-su-pali-na-dopinskoj-kontroli-a-ima-i-bizarnih-slucajeva-nismo-smrkali-pojeli-smo-kancerogeno-meso-513390 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fgolem-je-popis-vrhunskih-sportasa-koji-su-pali-na-dopinskoj-kontroli-a-ima-i-bizarnih-slucajeva-nismo-smrkali-pojeli-smo-kancerogeno-meso-513390 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od bijelog praha do hormona rasta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloOd bijelog praha do hormona rasta

Golem je popis vrhunskih sportaša koji su pali na dopinškoj kontroli, a ima i bizarnih slučajeva: Nismo 'šmrkali', pojeli smo kancerogeno meso

24. listopada 2017. - 00:31

Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman! Ta pomalo suicidalna izjava nekad vrsnog napadača argentinske nogometne reprezentacije Claudija Cannigie, kojega je na "kokainskom putu" slijedio još slavniji sunarodnjak Diego Maradona, u sekundi nam je "prostrujila" kroz glavu nakon što je svojedobno u javnost puštena vijest kako je dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacijeDarijo Srna "pao" na doping-testu.

Ubrzo se oglasio koordinator dopinške kontrole ukrajinskog prvenstva Maksim Becko i poručio "da će hrvatski nogometaš, čak i ako se dokaže da nije svjesno uzeo doping, svejedno morati snositi odgovornost".

Srnu u najcrnjem scenariju čeka četverogodišnja suspenzija. Kazna, koja je, s obzirom na težinu prekršaja, puno rigoroznija od onih koje je svojedobno dobio argentinski tande...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:09