StoryEditorOCM
OstaloOI Pariz

Gotovo 90 posto sudionika testirano na doping

Piše Hina
24. srpnja 2024. - 22:47

Gotovo 90 posto sudionika Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja - 11. kolovoza) testirano je od početka godine u sklopu predolimpijskog antidopinškog programa, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Ovaj udio doseže 100% u sportovima koji se smatraju najrizičnijim, kao što je dizanje utega, koje predstavlja četvrtinu pozitivnih slučajeva u povijesti Olimpijskih igara, triatlon i plivanje u otvorenim vodama, 99% u gimnastici i 89% u atletici.

U tim je disciplinama čak 75 posto kvalificiranih sportaša za OI testirano "barem tri puta", napominje ITA koja je posljednjih šest godina odgovorna za antidopinški program Olimpijskih igara, a sada i većine međunarodnih federacija.

Pod posebnim povećalom su kineski plivači, posebno otkako je u travnju otkriveno da su 23 njihova plivača bila pozitivna uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020., ali nikada nisu sankcionirana, jer su kineske antidopinške vlasti zaključile da je hrana bila kontaminirana.

S druge strane, testirano je samo 63 posto nogometaša, jer je FIFA jedna od rijetkih međunarodnih federacija koja svoj antidopinški program nije povjerila ITA-i.

Kod sportova s niskim rizikom, kao što su jahanje ili jedrenje, antidopinškim testovima podvrgnuto je 63% odnosno 69% njihovih predstavnika.

ITA je ukupno obavila 32.600 testova na sudionicima Olimpijskih igara od 1. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:31