StoryEditorOCM
Ostalosve uzalud

Hrvatica putovala 1300 km na natjecanje, da bi joj na kraju zabranili sudjelovati! Razlog je bizaran

Piše SPORT SD
30. lipnja 2023. - 13:56

Melani Tonić, 14-godišnja jahačica iz švicarskog Schlierena, trebala je s novim konjem sudjelovati na Prvenstvu Hrvatske u preponskom jahanju koje se održava od 29. lipnja do 2. srpnja u Osijeku.

Domaćin natjecanju je Konjički klub Osijek, a Melani se kao jedna od 80-tak najboljih jahača i jahačica, koji su u Osijek stigli iz nekoliko zemalja, trebala natjecati s konjem po imenu Lana. No, to se ipak neće dogoditi, a kako je doznala u četvrtak u večernjim satima, natjecat će se sa svojim starim konjem Jaliskom.

Naime, nakon što je stigla na Hipodrom Pampas, gdje se održava natjecanje, Melani je doznala kako ne smije sudjelovati u natjecanju s novim konjem jer je konj u Hrvatskoj prijavljen tek deset dana, a ne 30 dana kako je to pravilo.

Melanin otac Robert Tonić je za Fenix-magazin.de otkrio kako im je sutkinja rekla da ne smiju na natjecanje jer je kobila Lana, s kojom se Melani trebala natjecati, tek deset dana prijavljena u Hrvatskoj.

– Nismo je mogli prijaviti prije jer smo je kupili 13. lipnja, kaže Robert Tonić.

Otac smatra kako se Melani uredno prijavila, putovala 1.300 kilometara iz Züricha za Osijek da bi u Osijeku doznala kako se ne smije natjecati.

– Zar nema nikog u Hrvatskom konjičkom savezu tko je mogao upozoriti na takva pravila unaprijed, odnosno prilikom prijave. Kad se Melani prijavila, oni su vidjeli kad je konj prijavljen u Hrvatskoj. Valjda su provjeravali prijave. Ako jesu, mogli su nam javiti kako se nemamo pravo natjecati, a ne tek kad prijeđemo toliki put, razočaran je Robert Tonić.

Robert je pisao i Hrvatskom konjičkom savezu, i administraciji koja je zaprimila prijave. Sve je rezultiralo sastankom sa sutkinjom i glavnim ljudima u Savezu koji su mu rekli kako Melani smije nastupiti ako se svi slože, od natjecatelja do ljudi u Savezu.

– Sinoć je bilo sve u redu, svi su se složili, i Melani je rečeno kako će startati. No, jutros nam je rečeno kako se netko ipak usprotivio i Melani ne smije na Prvenstvo. To nije u redu prema Melani jer mi nismo pogriješili, Nitko nam nije rekao na vrijeme pravila, kaže Robert Tonić.

Tonić kaže kako su mu u Savezu rekli da nije na njima da natjecateljima javljaju pravila već da se s time treba baviti klub ili trener natjecatelja.

– Oni su rekli da tako rade 15 godina pa zašto bi sad radili drugačije, razočaran je Robert Tonić.

Ipak, u večernjim satima je stigla vijest kako se Melani ipak smije natjecati, ali sa starim konjem Jaliskom.

Tonić napominje kako je Melani u četvrtak ujutro uspješno sudjelovala na dva natjecanja sa starim konjem. Jahala je jednu utakmicu i s novim konjem Lanom i imala jednu grešku.

– Suci su na kraju pristali da Melani sa Jaliskom odradi hrvatsko prvenstvo. Jaliska je pobijedila prije par tjedna u dresuri hrvatskog prvenstva i nije spremna na prepone 110/115, ali mi se nećemo predati. Pokušat ćemo biti što bolji, poručio je Robert Tonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:47