StoryEditorOCM
OstaloNije mu bilo suđeno

Hrvatski gimnastičar u šoku, unatoč fantastičnoj izvedbi ostao bez medalje: ‘Dao sam sve, ali suci su me zakinuli!‘

Piše Hina
4. kolovoza 2024. - 18:52

- Dao sam 250 posto od sebe, ali suci su me ipak zakinuli, pogotovo u drugom skoku - kazao je nakon petog mjesta u finalu preskoga Aurel Benović.

Usprkos dvama odličnim skokovima u finalu, hrvatski gimnastičar Aurel Benović nije uspio osvojiti medalju u vježbi na preskoku na Olimpijskim igrama u Parizu, 24-godišnji Osječanin je za svoja dva skoka u finalu dobio ocjenu 14.900 te je zauzeo peto mjesto, a od medalje ga je dijelilo 0.049 bodova.

Benović je odlično izveo oba svoja skoka u finalu, za prvi je dobio sjajnih 15.000, dok je za drugi dobio nešto nižu ocjenu od 14.800 te je tako ostao iza brončanog Britanca Harryja Hepwortha sa 14.949.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Prije svega mogu reći da sam zadovoljan kako sam odradio sva dva skoka, ali ostaje žal za medaljom. Prvi skok sam ocijenjen s nevjerovatnim 15.0, što nikad nisam dobio dosad. Kad sam vidio ocjenu, krenuo je u meni pravi kovitlac emocija. Govorio sam sebi samo napravi taj drugi skok, pokušaj skočiti što mirnije i u igri sam za medalju. Kod tog drugog skoka napravio sam mali poskok u nazad i dobio sam 14.800. Zapravo doskok je bio sličan kao i moj prvi, ali gimnastika je subjektivna procjena sudaca i ja tu ne mogu ništa uraditi. Ja bih rekao da su me zakinuli s obzirom da je srebrni armenski gimnastičar koji je išao zadnji napravio drugi skok identično kao ja po doskoku, s možda čak i većim poskokom. Ali on je dobio 14.966 - kazao je 24-godišnji Osječanin, koji se gimnastikom počeo baviti iz zabave, ali se pokazao neviđenim talentom.

Aurelu su ovo prve Igre i najuglednije natjecanje u njegovu životu, koje se održavalo u pariškom hramu sporta, dvorani Bercy.

- Trenutno jesam tužan i razočaran, ali opet s druge strane nemam sebi što predbaciti. Znam da sam dao 250 posto od sebe i na ovakvoj razini natjecanja, u ovakvoj konkurenciji, pred ovakvom publikom, odradio sam gotovo svoj maksimum. Taj drugi skok me koštao medalje i zato ču žaliti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Benović je donedavno slovio kao parteraš, ali se u zadnje vrijeme pokazalo da mu više leži preskok.

- Sada nakon ove izvedbe mogu reći da ću se definitivno posvetiti preskoku. Sad sam komentirao sa trenerom da ćemo pojačati startnu ocjenu, da jedan skok radim bar s koeficijentom 6.0. Pokušati ću trenirat samo presko. Za četiri godine je Los Angeles, i nadam se, ako ne bude bilo ozljeda, borbi za medalju.

Benović će Pariz pamtiti po nastupu u finalu, ocjeni 15, ali jedva čeka povratak u Osijek.

- Iskreno, prošlo je ovo sada već dva tjedna otkako smo ovdje. Umoran sam od cijele prošle godine i svega što se izdogodilo. Majka mi je preminula, imao sam tu ozljedu stopala i nisam znao kako ću se uopće moći nastaviti dalje baviti gimnastikom. I došao sam tu, pun emocija boriti za medalju, miješali su se osjećaji sreće i tuge, pa ću sada uzeti neko određeno vrijeme da zapravo si to sve posložim u glavi, da sam sa sobom razmijestim neke stvari i nakon toga se vraćam u gimnastiku.

Vidno razočaranom Benoviću se lice razvuklo u osmijeh na pitanje hoće li u ponedjeljak gledati Tina Srbića u finalu preče.

- Definitivno, nema šta, sutra dolazim gledati našeg Tina, bodrit ću ga sveg glasa i sveg srca. On je naš srebrni olimpijac iz Tokija i dolazim mu pomoći da osvoji medalju u finalu. 

Zlato je osvojio 24-godišnji Filipinac Carlos Edriel Yulo s ocjenom 15.116. Za Yula je ovo drugo zlato u Parizu, u subotu je bio najbolji u vježbi na parteru. Prije ovoga vikenda i Yulovih akrobacija Filipini su imali tek jedno olimpijsko zlato u dizanju utega. Do srebra je sa 14.966 stigao Armenac Artur Davtjan (31), svjetskom prvaku u ovoj disciplini otprije dvije godine ovo je drugo olimpijsko odličje, prije tri godine u Tokiju je bio brončani.

Finale preskoka bilo je visoko kvalitetno, već prvi natjecatelj Ukrajinac Nazar Čepurni digao je visoko letvicu s ocjenom 14.899. Uslijedili su odlični Britanci Hepworth i Jake Jarman sa 14.949 i 14.933 samo da bi Yulo probio i granicu od 15.000 bodova, on je za svoje skokove dobio ukupno 15.116. Na toj je razini bio i Benović, ali "ples desetinki" mu nije bio naklonjen, iako je nadmašio Čepurnija za 0.001, ostao je iza Hepwortha i Jarmana za 0.049, odnosno 0.033. Posljednji je svoje skokove izveo iskusni Davtjan koji je zadržao smirenost i sa 14.966 ubacio se ispred spomenutog četverca, nedostižan mu je bio samo Yulo koji je u životnoj formi.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Kolinda Grabar Kitarović i suprug Jakov Kitarović pratili su nastup
 

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Loic Venance/Afp
image
Loic Venance/Afp
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:53