StoryEditorOCM
Ostalostatus quo

Kraj sage o analnim kuglicama: jedna od najluđih sportskih priča zaključena je izvan suda, oglasili se akteri

Piše Vid Brzica/SN
31. kolovoza 2023. - 09:22

Norvežanin Magnus Carlsen i američki tinejdžer Hans Moke Niemann, kojeg je bivši svjetski šahovski prvak optužio za varanje prošle godine, riješili su svoj spor izvan suda, objavila je u ponedjeljak internetska šahovska platforma Chess.com. Mladi Niemann (20) je u listopadu prošle godine podnio tužbu za klevetu u iznosu od 100 milijuna dolara protiv Carlsena, Chess.coma i američkog velemajstora Hikarua Nakamure nakon niza optužbi da je varao - pišu Sportske novosti.

Optužbe su počele nakon što je Niemann pobijedio Carlsena u partiji na Sinquefield Cupu prošle godine. Norvežanin je tada implicirao da je američki velemajstor varao. Tjedan dana kasnije Carlsen je odbio igrati online susret protiv Amerikanca, odlučivši umjesto predati partiju. To je dovelo do suludih priča, uključujući neozbiljna nagađanja o vibrirajućim analnim kuglicama koje su slale signale... Niemann je tada javno priznao da je varao na online turnirima kad je imao 12 i 16 godina, ali tvrdi da to nikada nije učinio u šahovskoj dvorani. Također je obećao da će igrati gol kako bi dokazao svoju nevinost nakon što je Elon Musk pojačao neutemeljene tvrdnje da je možda koristio vibrirajuće analne kuglice.

U lipnju ove godine je okružna sutkinja države Missouri, Audrey Fleissig odbacila Niemannovu tužbu, kao neutemeljenu.

image

Magnus Carlsen

AFP

“Zadovoljstvo nam je izvijestiti da smo postigli sporazum s Hansom Niemannom koji je u potpunosti vraćen na platformu Chess.com i radujemo se njegovom sudjelovanju u našim događajima. Također želimo potvrditi da ostajemo pri nalazima u našem javnom izvješću o Hansu iz listopada 2022. godine, uključujući da nismo pronašli odlučujuće dokaze da je varao u bilo kojoj turnirskoj igri.”, navodi se u priopćenju popularne internetske šahovske platforme.

Reagirao je i Magnus Carlsen...

“Priznajem i razumijem izvješće u kojem stoji da nema odlučujućih dokaza da je Niemann varao u svojoj igri protiv mene na Sinquefield kupu. Spreman sam igrati Niemanna u budućim događajima, ako budemo u paru.”

Priču je zaključio Hans Niemann:

- Zadovoljan sam što je moja tužba protiv Magnusa Carlsena i Chess.coma riješena na obostrano prihvatljiv način. Radujem se natjecanju protiv Magnusa u šahu, a ne na sudu i zahvalan sam svojim odvjetnicima.

U izjavi objavljenoj na njegovom YouTube kanalu, Nakamura je rekao da osjeća da je “uvučen u tužbu” nakon što je objavio nekoliko videozapisa i ugostio nekoliko streamera, gdje je više puta tvrdio da misli da je Niemann varao. Nadalje je rekao:

- Mislim da se bilo čije mišljenje neće promijeniti u ovom trenutku.

U osnovi, nitko ne priznaje da je pogriješio i sve se vraća na status quo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:50