StoryEditorOCM
Ostaloboboviška regata

Krenuo mjesec od jedrenja: najmasovnije okupljanje jedriličara na našoj strani Jadrana

Piše Sandra Barčot
23. rujna 2024. - 12:04

Evo ga, startao je „Mjesec od jedrenja”, vrijeme je za uzbuđenja na moru, sudjelovanje na regatama za dušu i tilo, a sve u režiji jednog „stogodišnjaka”. O najstarijem jedriličarskom klubu u Hrvata se radi, o splitskom Jedriličarskom klubu Labud koji svoj okrugli, stoti rođendan slavi od 21. rujna pa do 20. listopada.

- Vrijeme vam je to naših tradicionalnih regata i za male „optimiste” i za posade krstaše, a cijeli šušur s okusom soli, mora, vitra, idara... zaokružili smo i brojnim događanjima u sklopu „Splitskog festivala jedrenja 2024.” – odmah u centar zbivanja „ubacio” nas je Damir Skelin, direktor regate, one s najdužim stažom, ovogodišnje 93. Mrdujske regate krstaša.

Koja se već tradicionalno jedri prvu subotu u listopadu, najmasovnije je to okupljanje jedriličara na našoj strani Jadrana, uz sudjelovanje brojnih posada sa stranim zastavama, a kojima je ruta start ispred splitske gradske luke, pa 11 nautičkih milja prema udaljenom otočiću Mrduja između Šolte i Brača, i nazad na cilj pred Splitom.

- „Velika Mrduja”, kako joj svi tepamo je znači u subotu 5. listopada, sa startom u 11 sati, flota je uvijek masovna preko 200 jedrilica raznih tipova okupimo na startnoj liniji – navodi nam Skelin detalje oko legendarne, omiljene „Mrdujske regate”, no na trenutak nas vraća na sam početak „Splitskog festivala jedrenja”.

image
Duje Klarić/Cropix

Na podatke o prvoj regati u toj niski labudovih organizatorskih uspješnica:

- Za vikend se odjedrio "Labud Classic”, popularna Boboviška regata, koja je po 26. put okupila vlasnike klasičnih jedrilica u kategorijama „Classic” i „Vintage”, pružajući nam rijetku priliku uživanja u jedrenju jedrilica koje evociraju povijesnu eleganciju jedrenja. Mnogo je godina u njihovim bokovima, ima i preko 40 godina u godovima njihovih drvenih oplata, u tim drvenim krasoticama koje njihovi vlasnici uporno, s ljubavlju održavaju, a „Labud” im je organizirao regatu za njih, za njihove klase, jer znamo kako su odavno na regatama u fokusu one ”jurilice”, dok na „Labud Classicu” flota uživa u jedrenju, a ne brzini.

Diktira nam orar događanja Skelin, a to je jedrenje u dvije etape, prošla subota od Splita do Brača, odnosno navigacija do Bobovišća, te jučer natrag do Splita.

Dok direktor regate „Labud Classic” Marko Bakašun najavljuje pravi jedriličarski spektakl iskusnih morskih vukova za kormilom brodova koji su mnoge regate odjedrili, pravi su to morski oldtimeri, oni drveni stariji od 40 godina i oni od stakloplastike napravljeni, ali prije više od 30 godina.

Slijedeći tjedan, preciznije vikend od 27. do 29. rujna, pod palicom direktora regate Eduarda Vujnovića, na more, na regatno polje će oni najmlađi.

image

Lanjski pobjednici Mrduje Maxi Jen iz Kotora

Jakov Prkić/Cropix

- Slijedi nam „Memorijal Boris Vujnović - Mrduja Optimist Kup 2024.” koji donosi čaroliju jedrenja za najmlađe. Na regatnom polju u akvatoriju Splita očekujemo stotinjak „optimista”, sa kormilarima starosti do 15 godina. Naša regata, koja je poznata i kao „Mala Mrduja” je kvalifikacijska regata za regiju Jug, koja je važan korak na putu do reprezentacije u klasi „optimist” – kazuje nam Vujnović, sretan što i dalje njeguju tradiciju budući se ova regata jedri u čast i sjećanje na legendarnog dugogodišnjeg predsjednika JK Labuda Borisa Vujnovića.

Znači, nakon „Labud Classic” pa „Male Mrduje”, slijedi i „Velika Mrduja” kao centralni događaj i onda za kraj ovogodišnjeg „Splitskog festivala jedrenja” dolazimo do prave „muške” regate.

- A to je naša „Viška regata”, ove godine u svom 80. jubilarnom izdanju. Jedrimo od 18. do 20. listopada na ruti Split-Vis i nazad, a svake godine imamo flotu od 150 brodova sa preko tisuću jedriličara – detalje niže direktor regate kap. Toni Mlikota, najavljujući i ovaj jedriličarski spektakl, kao završnicu „mjeseca od jedrenja”.

Gdje će osim uzbudljivih događanja na moru, biti i mnogo događanja na kopnu, za sve uzraste i sve zaljubljenike u jedrenje, pa i one koji nemaju brodove.

- Sva događanja, sve informacije i oko prijava, sportskog i zabavnog programa, dostupna su na našoj web stranici jklabud.hr. Poziv je upućen svima, koji žele zajedno s nama, ljudima od mora, proslaviti okrugli klupski rođendan, i uživati u spektaklu podno jedara – rezimirao je Damir Skelin, pozivajući sve da im se pridruže u Uvali baluni, podno splitskog Sustipana, u manifestacijama koje slave mornarske vještine, ljepote našeg Jadran i stil života, u konačnici.

Labud classic rezultati 2024.

Iskusni morski vukovi, jer ipak oni godinama, desetljećima brode morskim pučinama, potvrdili su i na 26. izdanju „Labud Classic” regate za krstaše starije od 40 godina, kako znanja i vještine imaju.

Pa je ime Branka Širole koji je za kormilom svog „Nemira V” u obje etape regate koje se jedre od Splita do Bobovišća na Braču, i sutra obrnutim smjerom, upisano kao najbrži brod, te i kao pobjednika u svojoj klasi „Vintage”, u skupini staklo-plastičnih jedrilica ali starijih od 1994. godine.

Pobjeda, u drugoj skupini i to drvenih krstaša „Classic” odnosno morskih oldtimera, „piše” se kormilaru Dušku Mrduljašu u kokpitu njegove „Mare” koja je u jedrenom vremenu bila u obje navigacije druga.

Na regati je sudjelovala flota od 19 brodova, no kako je bilo slabo vjetra u drugoj etapi, pri povratku u Split, tek ih je 12 i projedrilo ciljnu liniju.

REZULTATI PO GRUPAMA:

CLASSIC: 1. „Mare” (skiper Duško Mrduljaš, JK Labud), 2. „Lapsa” (Aljoša Gatin, Labud), 3. „Jadran” (Marko Bakašun, Labud).

VINTAGE – PRVA SKUPINA: 1. „Luna” (Siniša Anđelić, Mornar), 2. „Puca” (Miro Ivanišević, Spinut);

DRUGA SKUPINA: 1. „Filomena” (Božidar Radić, Labud), 2. „Sara” (Vlado Kranjc, Zenta), 3. „Mala sirena 2” (Igor Čaljkušić, Labud);

TREĆA SKUPINA: 1. „Nemir V” (Branko Širola, Labud).

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 12:04