StoryEditorOCM
Ostalona pločama

Međunarodni majstor Deniz Ozen pobjednik šahovskog turnira u Hvaru, oduševila i mlada Kaštelanka Klara Begić

Piše Mirko Crnčević
25. listopada 2023. - 11:47

Otvoreni međunarodni šahovski turnir 2. Open Hvar 2023. - Arsenal (15. do 21. listopada 2023.) završio je diobom prvog mjesta u kojoj je po dodatnom kriteriju naslov pobjednika osvojio turski Deniz Ozen ispred Emira Dizdarevića (BiH) i Ivana Ivaniševića (Srbija). Turnir je, dakle, bio veoma zanimljiv do samog kraja jer su ta dvojica velemajstora međusobno remizirali što je Ozen iskoristio pobjedom protiv slovenskog Blaža Bratovića i sustigao ih sa 7 bodova u 9 kola.

Ugodno iznenađenje je i najuspješnija šahistica, ona je naše gore list - šesnaestogodišnja Kaštelanka Klara Begić koja je naposljetku bila ispred ženskih favorita na 22. mjestu. Najuspješniji kadet i junior je kineski igrač Yixing Wu na 4. mjestu. Od Hvarana je najuspješniji bio junior MK Mateo Petričević na 31. mjestu od ukupno 104 natjecatelja iz čak 23 države.

Pobjedniku turnira nagrade su uručili gradonačelnik Rikardo Novak i direktorica TZ grada Hvara Iva Belaj Šantić, no valja spomenuti i to da je u međuvremenu u Hvaru odigran i 2. međunarodni brzopotezni turnir (tri minute), koji je okupio 58 natjecatelja iz 13 zemalja. Nakon odigranih 11 kola prvo mjesto s deset bodova od mogućih 11 uvjerljivo je osvojio velemajstor Ivan Ivanišević ispred kineza Yixinga Wu, splitskog MK Ante Tomasa i samoborskog kadeta MK Andreja Gala koji su postigli osam bodova ispred brojnih igrača s međunarodnim titulama. Od Hvarana je opet najuspješniji bio Mateo Petričević sa 7,5 bodova na osmom mjestu.

Turnir u Hvaru organizirao je Šahovski klub Hvar, uz potporu Grada i TZG Hvara te hotelske tvrtke "Sunčani Hvar". Predstavnici Ivica Bilandžić Sova i Pavle Palić zahvalni su svim šahistima koji su stigli u njihov grad, ali isto tako podupirateljima ovog sportskog druženja, koje ima važnu ulogu u produženju turističke sezone, ali i promociji otoka Hvara u cijelome svijetu.                                                                                                      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:32