stdClass Object ( [id] => 1169200 [title] => Nogometaši zlostavljači nisu više nedodirljivi: njihovo ponašanje izvan terena stalno je pod povećalom javnosti, a grijesi im se sve rjeđe praštaju [alias] => nogometasi-zlostavljaci-nisu-vise-nedodirljivi-njihovo-ponasanje-izvan-terena-stalno-je-pod-povecalom-javnosti-a-grijesi-im-se-sve-rjede-prastaju [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nogomet je oduvijek smatran sportom za "prave muškarce". Igranje s potresom mozga ili dubokom posjeklinom na glavi nekada je smatrano najnormalnijom pojavom, kao i pijančevanje prije utakmice. Stvari su danas kudikamo drukčije. Nogometaši su u većini slučajeva posvećeni svojem poslu od 0 do 24, a zahvaljujući društvenim promjenama, termin "pravi muškarac" danas ima puno drukčije značenje.

Ne tako davno ta bi sintagma za sobom povlačila i mnoga neprimjerena ponašanja, a nogometašima se u pravilu gledalo kroz prste jer su bili zvijezde koje su "obični ljudi" podizali na pijedestal. Iako je situacija danas u tom kontekstu čak i ekstremnija, u smislu da je globalna popularnost nogometaša neusporedivo veća nego prije te da oni tijekom karijere mogu zaraditi čak i stotine milijuna eura, javnost je došla vrlo blizu nultoj toleranciji na njihova zlostavljačka ponašanja.

Benjamin Mendy, lijevi bek Manchester Cityja, završio je u pritvoru u kolovozu prošle godine nakon što su ga tri žene optužile za silovanje i seksualni napad. Klub ga je odmah suspendirao, a idućih mjeseci nastavile su pljuštati i nove optužbe, od kojih je posljednja došla početkom veljače. Policija je do sada protiv Mendyja podignula ukupno osam optužbi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje, a broj njegovih žrtava za sada je stao na šest.

---

image
Benjamin Mendy početkom veljače dolazi na sud; protiv lijevog beka Manchester Cityja policija je dosad podignula ukupno osam optužbi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje
AFP
---

Greenwoodovi grijesi

Optužbe za uistinu monstruozne zločine šokirale su nogometnu javnost, a onda su 30. siječnja na društvenim mrežama osvanuli snimka i zvučni zapisi koje je objavila Harriet Robson, gdje se prvo moglo čuti kako je momak tjera na seks, a onda i vidjeti modrice po njezinu tijelu te krv na licu. Njezin momak bio je Mason Greenwood, mlada zvijezda Manchester Uniteda i jedna od najvećih nada engleskog nogometa općenito.

Njegovo ponašanje očekivano je naišlo na zgražanje i osudu javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22. Greenwood je u međuvremenu pušten uz jamčevinu te će suđenje čekati na slobodi, ali ako mu se dokaže krivnja, nogometna mu je karijera vrlo vjerojatno gotova.

Razotkrivanje Masona Greenwooda uvelike je bilo olakšano zbog postojanja društvenih mreža, zbog čega je Robson mogla javnosti predstaviti dokaze za svoje tvrdnje, bez straha da će se njezina eventualna prijava zataškati, kao što je to nerijetko običaj kad su takvi slučajevi u pitanju.

---

image
Greenwodovo ponašanje naišlo je na zgražanje javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22
AFP
---

Jedan od svježijih primjera zataškavanja dogodio se 2017. na Islandu, a javnosti je razotkriven tek u kolovozu prošle godine, kad se žena koja je prijavila cijeli slučaj ohrabrila i javno progovorila o svemu nakon što je zvijezda Evertona Gylfi Sigurðsson uhićen u Engleskoj zbog optužbi za seksualni prijestup s maloljetnicom.

Everton je Sigurðssona odmah suspendirao, a iako se o cijelom slučaju do danas zna malo, on je motivirao Thorhildur Gyðu Arnarsdóttir da progovori o napadu koji je pretrpjela od njegova suigrača u reprezentaciji Kolbeinna Sigthórssona.

Arnarsdóttir je 2017. prijavila Sigthórssona policiji, tvrdeći da ju je u jednom noćnom klubu u Reykjavíku napao i, između ostaloga, u jednom je trenutku počeo gušiti. Policija nije poduzela ništa u vezi s tim, a kad je njezin otac vidio da je Sigthórsson pozvan u reprezentaciju, uspio je doći do predsjednika tamošnjeg Saveza Guðnija Bergssona, kojega je obavijestio o svemu. Bergsson je Sigthórssona suspendirao za sljedeću utakmicu, ali napadač se već na sljedećem okupljanju ponovno našao u ekipi.

Nakon Sigurðssonova uhićenja, društvenim mrežama proširile su se informacije o seksualnim prijestupima islandskih reprezentativaca, s naglaskom na Sigthórssona, koji je navodno one večeri, osim Arnarsdóttir, na isti način napao još jednu djevojku.

Novac za šutnju

Kad je priča procurila u javnost, Bergsson je u intervjuu za islandsku nacionalnu televiziju rekao da nije bio formalno obaviješten o optužbama za zlostavljanje, a Arnarsdóttir je onda odlučila izići u javnost sa svim detaljima, ujedno optuživši Savez da su preko odvjetnika pokušali dogovoriti novčanu kompenzaciju u zamjenu za njezinu šutnju. Zahvaljujući pritisku tamošnjih medija i javnosti, Bergsson i cijeli vrh saveza ubrzo su dali ostavke.

---

image
AFP
---

Iz švedskog AIK-a, za koji je Sigthórsson igrao od 2019. do 2020., rekli su da ih Islandski savez ni u jednom trenutku nije obavijestio o optužbama protiv napadača, a navijači Göteborga, za koji je igrao u vrijeme kad su optužbe izišle u javnost, zatražili su raskidanje ugovora kluba s Islanđaninom. Uprava je prvo stala uz igrača, ali nije mu produžila ugovor nakon njegova isteka.

Sigthórssonov slučaj malo podsjeća na onaj Cristiana Ronalda iz 2009., ali s dvije razlike. Iako ni za jednu vrstu zlostavljanja nema opravdanja, svjedočanstvo Kathryn Mayorge koje je objavio Der Spiegel 2017. zvučalo je puno potresnije, dok je Mayorga, za razliku od Sigthórssonovih žrtava, pristala na novčanu nagodbu s Portugalčevim odvjetnicima.

Kasnije je odlučila ipak pokrenuti postupak protiv Ronalda, ali sudac je odlučio da nije predočila dovoljno dokaza za ponovno pokretanje slučaja. Daily Mail je, pak, ovog tjedna objavio nove informacije o toj večeri 2009. godine, navodeći kako je jedan neimenovani viši policijski dužnosnik spriječio uhićenje Cristiana Ronalda i tako praktički pokolebao Mayorgu u njezinoj namjeri te omogućio Portugalčevim zastupnicima da se "u tišini" nagode s njom, iako u zapisima okružnog tužitelja stoji da Mayorga tada nije identificirala počinitelja.

---

image
Portugalac Cristiano Ronaldo: optužbe su odbačene nakon novčane nagodbe njegovih odvjetnika s djevojkom koja ga je optužila za silovanje
AFP
---

Činjenica da su osam godina poslije dvije Islanđanke odbile pristati na novčanu odštetu u zamjenu za šutnju može se iskoristiti za tezu da smo kao društvo došli vrlo blizu toga da nam tolerancija na nasilje postane na svaki mogući način neprihvatljiva, iako je kontekst uvelike drukčiji i na primjeru Islandskog saveza vidimo kako je zataškavanje i dalje "refleksni" potez u većini slučajeva. Ali svejedno ostaje dojam da je odnos javnosti prema žrtvama danas ipak značajno evoluirao u odnosu na neka prijašnja vremena.

Dobar je primjer za to i slučaj Adama Johnsona iz 2015., tada jednog od ponajboljih igrača Sunderlanda. Johnson je optužen, a onda i osuđen na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom, nakon što je priznao krivnju za dvije od četiri točke optužnice.

Johnson je 15-godišnju djevojku, koju je upoznao kad je od njega zatražila autogram, prvo zavodio SMS-ovima, a onda je s njom započeo i vezu – sve to dok je njegova djevojka bila trudna. Johnsona, koji je tada imao 28 godina, policiji su prijavili roditelji maloljetnice, a on je navodno o cijeloj situaciji odmah obavijestio tadašnju izvršnu direktoricu Sunderlanda Margaret Byrne.

Šutiranje mačke

Ona je sve pokušala zataškati, a čak i kad je optužnica podignuta, Johnsonu je dopušteno da igra sve dok nije priznao krivnju, nakon čega je klub raskinuo ugovor s njim. Byrne je poslije zanijekala da ju je Johnson o svemu obavijestio još 2015., ali je The Guardian pribavio dokaze koji su tvrdili suprotno, nakon čega je Sunderlandova izvršna direktorica dala ostavku.

---

image
Nekadašnji igrač Sunderlanda Adam Johnson osuđen je na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom
Lindsey Parnaby
---

Johnson je pušten na slobodu nakon što je odslužio samo tri godine zatvora, a zanimljivo je da se Stacey Flounders, njegova tadašnja djevojka, koja je prekinula vezu nakon što je doznala detalje njegove prijevare, ponovno zbližila s njim za vrijeme lockdowna te par sada očekuje drugo dijete.

Znakovit je i najsvježiji primjer u kojem se jedna nogometna zvijezda našla u ulozi zlostavljača, posebice zbog toga što njegova žrtva nije bila ni žena ni muškarac, nego mačka. Engleska, ali i svjetska javnost ostale su zgrožene snimkom koja je objavljena na internetu, a na kojoj se može vidjeti braniča West Ham Uniteda Kurta Zoumu kako naganja svojeg kućnog ljubimca i udara ga nogom.

Taj je video podigao toliko prašine da je u samo nekoliko dana Adidas otkazao sponzorski ugovor s francuskim nogometašem, jedan od najvećih klupskih sponzora suspendirao je suradnju s West Hamom, a Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) oduzelo je Zoumi njegove dvije mačke.

No, klub ga je samo novčano kaznio, ali ne i suspendirao, što je dodatno šokiralo javnost. Trener David Moyes osudio je njegovo ponašanje, ali je ujedno branio odluku kluba da ga ne suspendira i zatražio od javnosti da mu oprosti. Nakon što je igrao u prvoj utakmici West Hama poslije spomenutog incidenta, Zouma nije bio u kadru za sljedeći susret, ali se njegov izostanak opravdao izjavom da se igrač "loše osjećao".

---

image
Zbog snimke na kojoj branič West Ham Uniteda Kurt Zouma udara svoju mačku Adidas mu je otkazao sponzorski ugovor, a mačke su mu oduzete
AFP
---

Epilog se još uvijek čeka, ali može se očekivati da klub neće suspendirati jednog od najskupljih igrača u svojoj povijesti. Zouma je ovog ljeta doveden za čak 35 milijuna eura, što je treći najveći iznos koji je West Ham ikada platio za nekog igrača, a njegova cijena dodatno dobiva na važnosti ako znamo da se radi o stoperu, koji su, generalno govoreći, među jeftinijim igračima u momčadi.

Pod povećalom javnosti

David Squires, sjajni sportski karikaturist The Guardiana, u svojem je posljednjem stripu stavio naglasak upravo na Zouminu situaciju te je dosjetljivom pjesmicom, koja ima smisla samo na engleskom jeziku, poentirao da u Premier ligi sve može proći ako se objasni kao "nogometna odluka", a nije puno drukčije ni u drugim zemljama, pogotovo kad su u pitanju najbolji i najvrjedniji igrači.

Zoumino maltretiranje mačaka nipošto se ne može staviti u isti koš sa seksualnim (ni bilo kakvim drugim) zlostavljanjem ljudskog bića, ali svejedno je za svaku osudu. Činjenica da sponzori raskidaju ugovor s njim te prijete klubu otkazivanjem suradnje ako situaciju ne riješi na društveno prihvatljiv način pokazuje da se stvari mijenjaju i da djela koja bi trebala biti neprihvatljiva sve više to i postaju.

Nogometaši su dugo tretirani kao "svete krave", a iako danas zarađuju više nego ikad prije i uživaju još bolji društveni status, nisu više toliko nedodirljivi. Javnost ih sve češće promatra kao ono što zaista i jesu – kao obične ljude koji su popularni zbog toga što su dobri u onome što rade, a ne nekakvi bogovi. Njihova ponašanja izvan terena danas su stalno pod povećalom javnosti, a ona će im teško prijeći čak i preko sitnih grijeha, a kamoli preko zlostavljanja drugog živog bića.

"Kultura otkazivanja" relativno je ekstremistički pristup društvenim problemima, ali u ovom je kontekstu u puno segmenata dobrodošla, jer praktički tjera da se drži pod kontrolom one koji su moćni i bogati barem kad je u pitanju obična ljudskost.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mijenja se svijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => mijenja se svijest 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-16 09:22:28 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-20 11:29:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-20 11:29:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 630 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20949080.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20980592.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20756902.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20757118.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20949082.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20949088.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20949092.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","Lindsey Parnaby","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Islan\u0111anin <\/strong>Gylfi Sigur\u00f0sson, zvijezda Evertona, uhi\u0107en je u Engleskoj zbog optu\u017ebi za seksualni prijestup s maloljetnicom","","Benjamin Mendy po\u010detkom velja\u010de dolazi na sud; protiv lijevog beka Manchester Cityja policija je dosad podignula ukupno osam optu\u017ebi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje","Greenwodovo pona\u0161anje nai\u0161lo je na zgra\u017eanje javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22","Zbog snimke na kojoj brani\u010d West Ham Uniteda Kurt Zouma udara svoju ma\u010dku Adidas mu je otkazao sponzorski ugovor, a ma\u010dke su mu oduzete","Nekada\u0161nji igra\u010d Sunderlanda Adam Johnson osu\u0111en je na \u0161est godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom","Portugalac Cristiano Ronaldo: optu\u017ebe su odba\u010dene nakon nov\u010dane nagodbe njegovih odvjetnika s djevojkom koja ga je optu\u017eila za silovanje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20949080_1920.jpg":"1920x1080","k_20949080_1280.jpg":"1280x1280","k_20949080_1024.jpg":"1024x1024","k_20949080_640.jpg":"640x640","k_20949080_480.jpg":"480x480","k_20949080_340.jpg":"340x340","k_20949080_220.jpg":"220x220","o_20949080_1280.jpg":"1280x853","o_20949080_1024.jpg":"1024x682","o_20949080_640.jpg":"640x426","o_20949080_480.jpg":"480x320","o_20949080_340.jpg":"340x226","o_20949080_220.jpg":"220x146","h_20949080_1280.jpg":"1280x854","h_20949080_1024.jpg":"1024x683","h_20949080_640.jpg":"640x427","h_20949080_480.jpg":"480x320","h_20949080_340.jpg":"340x227","h_20949080_220.jpg":"220x147","pp_20949080_1280.jpg":"1006x1280","pp_20949080_1024.jpg":"805x1024","pp_20949080_640.jpg":"503x640","pp_20949080_480.jpg":"377x480","pp_20949080_340.jpg":"267x340","pp_20949080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20980592_1920.jpg":"1920x1080","k_20980592_1280.jpg":"1280x1280","k_20980592_1024.jpg":"1024x1024","k_20980592_640.jpg":"640x640","k_20980592_480.jpg":"480x480","k_20980592_340.jpg":"340x340","k_20980592_220.jpg":"220x220","o_20980592_1280.jpg":"1280x852","o_20980592_1024.jpg":"1024x682","o_20980592_640.jpg":"640x426","o_20980592_480.jpg":"480x319","o_20980592_340.jpg":"340x226","o_20980592_220.jpg":"220x146","h_20980592_1280.jpg":"1280x854","h_20980592_1024.jpg":"1024x683","h_20980592_640.jpg":"640x427","h_20980592_480.jpg":"480x320","h_20980592_340.jpg":"340x227","h_20980592_220.jpg":"220x147","pp_20980592_1280.jpg":"1006x1280","pp_20980592_1024.jpg":"805x1024","pp_20980592_640.jpg":"503x640","pp_20980592_480.jpg":"377x480","pp_20980592_340.jpg":"267x340","pp_20980592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20756902_1920.jpg":"1920x1080","k_20756902_1280.jpg":"1280x1280","k_20756902_1024.jpg":"1024x1024","k_20756902_640.jpg":"640x640","k_20756902_480.jpg":"480x480","k_20756902_340.jpg":"340x340","k_20756902_220.jpg":"220x220","o_20756902_1280.jpg":"1280x853","o_20756902_1024.jpg":"1024x682","o_20756902_640.jpg":"640x426","o_20756902_480.jpg":"480x320","o_20756902_340.jpg":"340x226","o_20756902_220.jpg":"220x146","h_20756902_1280.jpg":"1280x854","h_20756902_1024.jpg":"1024x683","h_20756902_640.jpg":"640x427","h_20756902_480.jpg":"480x320","h_20756902_340.jpg":"340x227","h_20756902_220.jpg":"220x147","pp_20756902_1280.jpg":"1006x1280","pp_20756902_1024.jpg":"805x1024","pp_20756902_640.jpg":"503x640","pp_20756902_480.jpg":"377x480","pp_20756902_340.jpg":"267x340","pp_20756902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20757118_1920.jpg":"1920x1080","k_20757118_1280.jpg":"1280x1280","k_20757118_1024.jpg":"1024x1024","k_20757118_640.jpg":"640x640","k_20757118_480.jpg":"480x480","k_20757118_340.jpg":"340x340","k_20757118_220.jpg":"220x220","o_20757118_1280.jpg":"1280x853","o_20757118_1024.jpg":"1024x682","o_20757118_640.jpg":"640x426","o_20757118_480.jpg":"480x320","o_20757118_340.jpg":"340x226","o_20757118_220.jpg":"220x146","h_20757118_1280.jpg":"1280x854","h_20757118_1024.jpg":"1024x683","h_20757118_640.jpg":"640x427","h_20757118_480.jpg":"480x320","h_20757118_340.jpg":"340x227","h_20757118_220.jpg":"220x147","pp_20757118_1280.jpg":"1006x1280","pp_20757118_1024.jpg":"805x1024","pp_20757118_640.jpg":"503x640","pp_20757118_480.jpg":"377x480","pp_20757118_340.jpg":"267x340","pp_20757118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20949082_1920.jpg":"1920x1080","k_20949082_1280.jpg":"1280x1280","k_20949082_1024.jpg":"1024x1024","k_20949082_640.jpg":"640x640","k_20949082_480.jpg":"480x480","k_20949082_340.jpg":"340x340","k_20949082_220.jpg":"220x220","o_20949082_1280.jpg":"1280x853","o_20949082_1024.jpg":"1024x682","o_20949082_640.jpg":"640x426","o_20949082_480.jpg":"480x320","o_20949082_340.jpg":"340x226","o_20949082_220.jpg":"220x146","h_20949082_1280.jpg":"1280x854","h_20949082_1024.jpg":"1024x683","h_20949082_640.jpg":"640x427","h_20949082_480.jpg":"480x320","h_20949082_340.jpg":"340x227","h_20949082_220.jpg":"220x147","pp_20949082_1280.jpg":"1006x1280","pp_20949082_1024.jpg":"805x1024","pp_20949082_640.jpg":"503x640","pp_20949082_480.jpg":"377x480","pp_20949082_340.jpg":"267x340","pp_20949082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1409","hd_20949088_1920.jpg":"1920x1080","k_20949088_1280.jpg":"1280x1280","k_20949088_1024.jpg":"1024x1024","k_20949088_640.jpg":"640x640","k_20949088_480.jpg":"480x480","k_20949088_340.jpg":"340x340","k_20949088_220.jpg":"220x220","o_20949088_1280.jpg":"1280x939","o_20949088_1024.jpg":"1024x751","o_20949088_640.jpg":"640x469","o_20949088_480.jpg":"480x352","o_20949088_340.jpg":"340x249","o_20949088_220.jpg":"220x161","h_20949088_1280.jpg":"1280x854","h_20949088_1024.jpg":"1024x683","h_20949088_640.jpg":"640x427","h_20949088_480.jpg":"480x320","h_20949088_340.jpg":"340x227","h_20949088_220.jpg":"220x147","pp_20949088_1280.jpg":"1006x1280","pp_20949088_1024.jpg":"805x1024","pp_20949088_640.jpg":"503x640","pp_20949088_480.jpg":"377x480","pp_20949088_340.jpg":"267x340","pp_20949088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20949092_1920.jpg":"1920x1080","k_20949092_1280.jpg":"1280x1280","k_20949092_1024.jpg":"1024x1024","k_20949092_640.jpg":"640x640","k_20949092_480.jpg":"480x480","k_20949092_340.jpg":"340x340","k_20949092_220.jpg":"220x220","o_20949092_1280.jpg":"1280x853","o_20949092_1024.jpg":"1024x682","o_20949092_640.jpg":"640x426","o_20949092_480.jpg":"480x320","o_20949092_340.jpg":"340x226","o_20949092_220.jpg":"220x146","h_20949092_1280.jpg":"1280x854","h_20949092_1024.jpg":"1024x683","h_20949092_640.jpg":"640x427","h_20949092_480.jpg":"480x320","h_20949092_340.jpg":"340x227","h_20949092_220.jpg":"220x147","pp_20949092_1280.jpg":"1006x1280","pp_20949092_1024.jpg":"805x1024","pp_20949092_640.jpg":"503x640","pp_20949092_480.jpg":"377x480","pp_20949092_340.jpg":"267x340","pp_20949092_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38496787 Threads: 6 Questions: 7104497628 Slow queries: 3302469 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608518704 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/nogometasi-zlostavljaci-nisu-vise-nedodirljivi-njihovo-ponasanje-izvan-terena-stalno-je-pod-povecalom-javnosti-a-grijesi-im-se-sve-rjede-prastaju-1169200 [printLink] => /sport/ostalo/nogometasi-zlostavljaci-nisu-vise-nedodirljivi-njihovo-ponasanje-izvan-terena-stalno-je-pod-povecalom-javnosti-a-grijesi-im-se-sve-rjede-prastaju-1169200?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275577 [name] => Benjamin Mendy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => benjamin-mendy [link] => /tag/benjamin-mendy ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617086 [name] => mason greenwood [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-07 17:01:42 [main_article_id] => 0 [alias] => mason-greenwood [link] => /tag/mason-greenwood ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667956 [name] => gilfy sigurdsson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-20 12:30:17 [main_article_id] => 0 [alias] => gilfy-sigurdsson [link] => /tag/gilfy-sigurdsson ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667957 [name] => kolbeinn sigthorsson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-20 12:30:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kolbeinn-sigthorsson [link] => /tag/kolbeinn-sigthorsson ) [4] => stdClass Object ( [id] => 277637 [name] => cristiano ronaldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cristiano-ronaldo [link] => /tag/cristiano-ronaldo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 442080 [name] => Adam Johnson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => adam-johnson [link] => /tag/adam-johnson ) [6] => stdClass Object ( [id] => 666432 [name] => kurt zouma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-08 15:14:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kurt-zouma [link] => /tag/kurt-zouma ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mijenja se svijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nogometaši zlostavljači nisu više nedodirljivi: njihovo ponašanje izvan terena stalno je pod povećalom javnosti, a grijesi im se sve rjeđe praštaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20949080.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Islanđanin Gylfi Sigurðsson, zvijezda Evertona, uhićen je u Engleskoj zbog optužbi za seksualni prijestup s maloljetnicom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20949080.jpg [title] => Islanđanin Gylfi Sigurðsson, zvijezda Evertona, uhićen je u Engleskoj zbog optužbi za seksualni prijestup s maloljetnicom AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20980592.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20756902.jpg [title] => Benjamin Mendy početkom veljače dolazi na sud; protiv lijevog beka Manchester Cityja policija je dosad podignula ukupno osam optužbi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20757118.jpg [title] => Greenwodovo ponašanje naišlo je na zgražanje javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22 AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20949082.jpg [title] => Zbog snimke na kojoj branič West Ham Uniteda Kurt Zouma udara svoju mačku Adidas mu je otkazao sponzorski ugovor, a mačke su mu oduzete AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20949088.jpg [title] => Nekadašnji igrač Sunderlanda Adam Johnson osuđen je na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom Lindsey Parnaby ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20949092.jpg [title] => Portugalac Cristiano Ronaldo: optužbe su odbačene nakon novčane nagodbe njegovih odvjetnika s djevojkom koja ga je optužila za silovanje AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nogomet je oduvijek smatran sportom za "prave muškarce". Igranje s potresom mozga ili dubokom posjeklinom na glavi nekada je smatrano najnormalnijom pojavom, kao i pijančevanje prije utakmice. Stvari su danas kudikamo drukčije. Nogometaši su u većini slučajeva posvećeni svojem poslu od 0 do 24, a zahvaljujući društvenim promjenama, termin "pravi muškarac" danas ima puno drukčije značenje.

Ne tako davno ta bi sintagma za sobom povlačila i mnoga neprimjerena ponašanja, a nogometašima se u pravilu gledalo kroz prste jer su bili zvijezde koje su "obični ljudi" podizali na pijedestal. Iako je situacija danas u tom kontekstu čak i ekstremnija, u smislu da je globalna popularnost nogometaša neusporedivo veća nego prije te da oni tijekom karijere mogu zaraditi čak i stotine milijuna eura, javnost je došla vrlo blizu nultoj toleranciji na njihova zlostavljačka ponašanja.

Benjamin Mendy, lijevi bek Manchester Cityja, završio je u pritvoru u kolovozu prošle godine nakon što su ga tri žene optužile za silovanje i seksualni napad. Klub ga je odmah suspendirao, a idućih mjeseci nastavile su pljuštati i nove optužbe, od kojih je posljednja došla početkom veljače. Policija je do sada protiv Mendyja podignula ukupno osam optužbi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje, a broj njegovih žrtava za sada je stao na šest.

---

image
Benjamin Mendy početkom veljače dolazi na sud; protiv lijevog beka Manchester Cityja policija je dosad podignula ukupno osam optužbi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje
AFP
---

Greenwoodovi grijesi

Optužbe za uistinu monstruozne zločine šokirale su nogometnu javnost, a onda su 30. siječnja na društvenim mrežama osvanuli snimka i zvučni zapisi koje je objavila Harriet Robson, gdje se prvo moglo čuti kako je momak tjera na seks, a onda i vidjeti modrice po njezinu tijelu te krv na licu. Njezin momak bio je Mason Greenwood, mlada zvijezda Manchester Uniteda i jedna od najvećih nada engleskog nogometa općenito.

Njegovo ponašanje očekivano je naišlo na zgražanje i osudu javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22. Greenwood je u međuvremenu pušten uz jamčevinu te će suđenje čekati na slobodi, ali ako mu se dokaže krivnja, nogometna mu je karijera vrlo vjerojatno gotova.

Razotkrivanje Masona Greenwooda uvelike je bilo olakšano zbog postojanja društvenih mreža, zbog čega je Robson mogla javnosti predstaviti dokaze za svoje tvrdnje, bez straha da će se njezina eventualna prijava zataškati, kao što je to nerijetko običaj kad su takvi slučajevi u pitanju.

---

image
Greenwodovo ponašanje naišlo je na zgražanje javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22
AFP
---

Jedan od svježijih primjera zataškavanja dogodio se 2017. na Islandu, a javnosti je razotkriven tek u kolovozu prošle godine, kad se žena koja je prijavila cijeli slučaj ohrabrila i javno progovorila o svemu nakon što je zvijezda Evertona Gylfi Sigurðsson uhićen u Engleskoj zbog optužbi za seksualni prijestup s maloljetnicom.

Everton je Sigurðssona odmah suspendirao, a iako se o cijelom slučaju do danas zna malo, on je motivirao Thorhildur Gyðu Arnarsdóttir da progovori o napadu koji je pretrpjela od njegova suigrača u reprezentaciji Kolbeinna Sigthórssona.

Arnarsdóttir je 2017. prijavila Sigthórssona policiji, tvrdeći da ju je u jednom noćnom klubu u Reykjavíku napao i, između ostaloga, u jednom je trenutku počeo gušiti. Policija nije poduzela ništa u vezi s tim, a kad je njezin otac vidio da je Sigthórsson pozvan u reprezentaciju, uspio je doći do predsjednika tamošnjeg Saveza Guðnija Bergssona, kojega je obavijestio o svemu. Bergsson je Sigthórssona suspendirao za sljedeću utakmicu, ali napadač se već na sljedećem okupljanju ponovno našao u ekipi.

Nakon Sigurðssonova uhićenja, društvenim mrežama proširile su se informacije o seksualnim prijestupima islandskih reprezentativaca, s naglaskom na Sigthórssona, koji je navodno one večeri, osim Arnarsdóttir, na isti način napao još jednu djevojku.

Novac za šutnju

Kad je priča procurila u javnost, Bergsson je u intervjuu za islandsku nacionalnu televiziju rekao da nije bio formalno obaviješten o optužbama za zlostavljanje, a Arnarsdóttir je onda odlučila izići u javnost sa svim detaljima, ujedno optuživši Savez da su preko odvjetnika pokušali dogovoriti novčanu kompenzaciju u zamjenu za njezinu šutnju. Zahvaljujući pritisku tamošnjih medija i javnosti, Bergsson i cijeli vrh saveza ubrzo su dali ostavke.

---

image
AFP
---

Iz švedskog AIK-a, za koji je Sigthórsson igrao od 2019. do 2020., rekli su da ih Islandski savez ni u jednom trenutku nije obavijestio o optužbama protiv napadača, a navijači Göteborga, za koji je igrao u vrijeme kad su optužbe izišle u javnost, zatražili su raskidanje ugovora kluba s Islanđaninom. Uprava je prvo stala uz igrača, ali nije mu produžila ugovor nakon njegova isteka.

Sigthórssonov slučaj malo podsjeća na onaj Cristiana Ronalda iz 2009., ali s dvije razlike. Iako ni za jednu vrstu zlostavljanja nema opravdanja, svjedočanstvo Kathryn Mayorge koje je objavio Der Spiegel 2017. zvučalo je puno potresnije, dok je Mayorga, za razliku od Sigthórssonovih žrtava, pristala na novčanu nagodbu s Portugalčevim odvjetnicima.

Kasnije je odlučila ipak pokrenuti postupak protiv Ronalda, ali sudac je odlučio da nije predočila dovoljno dokaza za ponovno pokretanje slučaja. Daily Mail je, pak, ovog tjedna objavio nove informacije o toj večeri 2009. godine, navodeći kako je jedan neimenovani viši policijski dužnosnik spriječio uhićenje Cristiana Ronalda i tako praktički pokolebao Mayorgu u njezinoj namjeri te omogućio Portugalčevim zastupnicima da se "u tišini" nagode s njom, iako u zapisima okružnog tužitelja stoji da Mayorga tada nije identificirala počinitelja.

---

image
Portugalac Cristiano Ronaldo: optužbe su odbačene nakon novčane nagodbe njegovih odvjetnika s djevojkom koja ga je optužila za silovanje
AFP
---

Činjenica da su osam godina poslije dvije Islanđanke odbile pristati na novčanu odštetu u zamjenu za šutnju može se iskoristiti za tezu da smo kao društvo došli vrlo blizu toga da nam tolerancija na nasilje postane na svaki mogući način neprihvatljiva, iako je kontekst uvelike drukčiji i na primjeru Islandskog saveza vidimo kako je zataškavanje i dalje "refleksni" potez u većini slučajeva. Ali svejedno ostaje dojam da je odnos javnosti prema žrtvama danas ipak značajno evoluirao u odnosu na neka prijašnja vremena.

Dobar je primjer za to i slučaj Adama Johnsona iz 2015., tada jednog od ponajboljih igrača Sunderlanda. Johnson je optužen, a onda i osuđen na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom, nakon što je priznao krivnju za dvije od četiri točke optužnice.

Johnson je 15-godišnju djevojku, koju je upoznao kad je od njega zatražila autogram, prvo zavodio SMS-ovima, a onda je s njom započeo i vezu – sve to dok je njegova djevojka bila trudna. Johnsona, koji je tada imao 28 godina, policiji su prijavili roditelji maloljetnice, a on je navodno o cijeloj situaciji odmah obavijestio tadašnju izvršnu direktoricu Sunderlanda Margaret Byrne.

Šutiranje mačke

Ona je sve pokušala zataškati, a čak i kad je optužnica podignuta, Johnsonu je dopušteno da igra sve dok nije priznao krivnju, nakon čega je klub raskinuo ugovor s njim. Byrne je poslije zanijekala da ju je Johnson o svemu obavijestio još 2015., ali je The Guardian pribavio dokaze koji su tvrdili suprotno, nakon čega je Sunderlandova izvršna direktorica dala ostavku.

---

image
Nekadašnji igrač Sunderlanda Adam Johnson osuđen je na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom
Lindsey Parnaby
---

Johnson je pušten na slobodu nakon što je odslužio samo tri godine zatvora, a zanimljivo je da se Stacey Flounders, njegova tadašnja djevojka, koja je prekinula vezu nakon što je doznala detalje njegove prijevare, ponovno zbližila s njim za vrijeme lockdowna te par sada očekuje drugo dijete.

Znakovit je i najsvježiji primjer u kojem se jedna nogometna zvijezda našla u ulozi zlostavljača, posebice zbog toga što njegova žrtva nije bila ni žena ni muškarac, nego mačka. Engleska, ali i svjetska javnost ostale su zgrožene snimkom koja je objavljena na internetu, a na kojoj se može vidjeti braniča West Ham Uniteda Kurta Zoumu kako naganja svojeg kućnog ljubimca i udara ga nogom.

Taj je video podigao toliko prašine da je u samo nekoliko dana Adidas otkazao sponzorski ugovor s francuskim nogometašem, jedan od najvećih klupskih sponzora suspendirao je suradnju s West Hamom, a Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) oduzelo je Zoumi njegove dvije mačke.

No, klub ga je samo novčano kaznio, ali ne i suspendirao, što je dodatno šokiralo javnost. Trener David Moyes osudio je njegovo ponašanje, ali je ujedno branio odluku kluba da ga ne suspendira i zatražio od javnosti da mu oprosti. Nakon što je igrao u prvoj utakmici West Hama poslije spomenutog incidenta, Zouma nije bio u kadru za sljedeći susret, ali se njegov izostanak opravdao izjavom da se igrač "loše osjećao".

---

image
Zbog snimke na kojoj branič West Ham Uniteda Kurt Zouma udara svoju mačku Adidas mu je otkazao sponzorski ugovor, a mačke su mu oduzete
AFP
---

Epilog se još uvijek čeka, ali može se očekivati da klub neće suspendirati jednog od najskupljih igrača u svojoj povijesti. Zouma je ovog ljeta doveden za čak 35 milijuna eura, što je treći najveći iznos koji je West Ham ikada platio za nekog igrača, a njegova cijena dodatno dobiva na važnosti ako znamo da se radi o stoperu, koji su, generalno govoreći, među jeftinijim igračima u momčadi.

Pod povećalom javnosti

David Squires, sjajni sportski karikaturist The Guardiana, u svojem je posljednjem stripu stavio naglasak upravo na Zouminu situaciju te je dosjetljivom pjesmicom, koja ima smisla samo na engleskom jeziku, poentirao da u Premier ligi sve može proći ako se objasni kao "nogometna odluka", a nije puno drukčije ni u drugim zemljama, pogotovo kad su u pitanju najbolji i najvrjedniji igrači.

Zoumino maltretiranje mačaka nipošto se ne može staviti u isti koš sa seksualnim (ni bilo kakvim drugim) zlostavljanjem ljudskog bića, ali svejedno je za svaku osudu. Činjenica da sponzori raskidaju ugovor s njim te prijete klubu otkazivanjem suradnje ako situaciju ne riješi na društveno prihvatljiv način pokazuje da se stvari mijenjaju i da djela koja bi trebala biti neprihvatljiva sve više to i postaju.

Nogometaši su dugo tretirani kao "svete krave", a iako danas zarađuju više nego ikad prije i uživaju još bolji društveni status, nisu više toliko nedodirljivi. Javnost ih sve češće promatra kao ono što zaista i jesu – kao obične ljude koji su popularni zbog toga što su dobri u onome što rade, a ne nekakvi bogovi. Njihova ponašanja izvan terena danas su stalno pod povećalom javnosti, a ona će im teško prijeći čak i preko sitnih grijeha, a kamoli preko zlostavljanja drugog živog bića.

"Kultura otkazivanja" relativno je ekstremistički pristup društvenim problemima, ali u ovom je kontekstu u puno segmenata dobrodošla, jer praktički tjera da se drži pod kontrolom one koji su moćni i bogati barem kad je u pitanju obična ljudskost.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP Lindsey Parnaby AFP
AFP
Islanđanin Gylfi Sigurðsson, zvijezda Evertona, uhićen je u Engleskoj zbog optužbi za seksualni prijestup s maloljetnicom
AFP
AFP
Benjamin Mendy početkom veljače dolazi na sud; protiv lijevog beka Manchester Cityja policija je dosad podignula ukupno osam optužbi za silovanje i jednu za seksualno zlostavljanje
AFP
Greenwodovo ponašanje naišlo je na zgražanje javnosti; policija ga je uhitila, klub suspendirao, Nike je raskinuo ugovor s njim, a EA Sports izbacio ga je iz FIFA-e 22
AFP
Zbog snimke na kojoj branič West Ham Uniteda Kurt Zouma udara svoju mačku Adidas mu je otkazao sponzorski ugovor, a mačke su mu oduzete
Lindsey Parnaby
Nekadašnji igrač Sunderlanda Adam Johnson osuđen je na šest godina zatvora zbog spolnog odnosa s maloljetnicom
AFP
Portugalac Cristiano Ronaldo: optužbe su odbačene nakon novčane nagodbe njegovih odvjetnika s djevojkom koja ga je optužila za silovanje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/nogometasi-zlostavljaci-nisu-vise-nedodirljivi-njihovo-ponasanje-izvan-terena-stalno-je-pod-povecalom-javnosti-a-grijesi-im-se-sve-rjede-prastaju-1169200 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4aa7f7ff216a59be6a0beb42707117441133c29d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nogometa%C5%A1i+zlostavlja%C4%8Di+nisu+vi%C5%A1e+nedodirljivi%3A+njihovo+pona%C5%A1anje+izvan+terena+stalno+je+pod+pove%C4%87alom+javnosti%2C+a+grijesi+im+se+sve+rje%C4%91e+pra%C5%A1taju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fnogometasi-zlostavljaci-nisu-vise-nedodirljivi-njihovo-ponasanje-izvan-terena-stalno-je-pod-povecalom-javnosti-a-grijesi-im-se-sve-rjede-prastaju-1169200 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fnogometasi-zlostavljaci-nisu-vise-nedodirljivi-njihovo-ponasanje-izvan-terena-stalno-je-pod-povecalom-javnosti-a-grijesi-im-se-sve-rjede-prastaju-1169200 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mijenja se svijest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostalomijenja se svijest

Nogometaši zlostavljači nisu više nedodirljivi: njihovo ponašanje izvan terena stalno je pod povećalom javnosti, a grijesi im se sve rjeđe praštaju

20. veljače 2022. - 12:29
Islanđanin Gylfi Sigurðsson, zvijezda Evertona, uhićen je u Engleskoj zbog optužbi za seksualni prijestup s maloljetnicomAFP

Nogomet je oduvijek smatran sportom za "prave muškarce". Igranje s potresom mozga ili dubokom posjeklinom na glavi nekada je smatrano najnormalnijom pojavom, kao i pijančevanje prije utakmice. Stvari su danas kudikamo drukčije. Nogometaši su u većini slučajeva posvećeni svojem poslu od 0 do 24, a zahvaljujući društvenim promjenama, termin "pravi muškarac" danas ima puno drukčije značenje.

Ne tako davno ta bi sintagma za sobom povlačila i mnoga neprimjerena ponašanja, a nogometašima se u pravilu gledalo kroz prste jer su bili zvijezde koje su "obični ljudi" podizali na pijedestal. Iako je situacija danas u tom kontekstu čak i ekstremnija, u smislu da je globalna popularnost nogometaša neusporedivo veća nego prije te da oni tijekom karijere mogu zaraditi čak i stotine milijuna ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:05