StoryEditorOCM
Ostalopočetak odbojke

Ona je odbojkaški Luka Modrić, secira nam stanje u Hrvatskoj: Bit će gusto, tanka je crta između pakla i raja

Piše Iva Majić
7. listopada 2024. - 12:59

Krenula je Superliga. Od 10 klubova u najelitnijem hrvatskom odbojkaškom klupskom natjecanju, četiri su iz područja Dalmacije; Brda, Dubrovnik, Marina Kaštela te Ribola Kaštela. Jasno, ovdje govorimo o ženskoj konkurenciji, valjda je “OK” da barem na jednom terenu prednost damo “ljepšem spolu”.

Što se tiče favorita, “sve je isto ko’ i lani”. Zagrebačka Mladost iz sezone u sezonu je nedodirljiva, sedam godina su prvakinje, ali to ne znači kako će jednostavno do moguće nove titule.

Stanje u dvorani detaljno prati i proslavljena Splićanka, s adresom u Šibeniku - Mia Jerkov. U mirovinu je otišla prije tri godine, a njezinu karijeru sanjanju mnoge igračice jednog od najpopularnijih sportova na svijetu. Od hrvatske lige preko SAD-a i odbojke na Berkeleyju gdje je i završila jedan od fakulteta pa sve do talijanske Serie A, Bešiktaša i Fenerbahčea, Japana, Koreje, Mađarske... S reprezentacijom je osvojila onu zadnju, rekli bismo, “najtežu” medalju, srebro s Europskog prvenstva 1999. godine u Rimu.

Mogli bismo se još raspisati o njezinoj bogatoj karijeri, jer ako je primjerice Luka Modrić ime koje nosi težinu na travnjacima u Hrvatskoj, onda je to svakako Mia Jerkov u dvorani. Međutim, ostavit ćemo prošlost gdje pripada, jer ova je bivša odbojkašica zaplivala u novim vodama, ali i dalje na poznatom terenu. Naime, osnovala je svoju menadžersku agenciju Risesport koja djeluje kao partner sa Shining stars.

Ispadanje Splita

I sami smo se uvjerili kako detaljno istražuje i po hrvatskim ligama, budući da smo je par puta sretali na domaćim utakmicama.

- Pratim Superligu, zato što želim pomoći koliko mogu, ne samo jer mi je to posao. Mojoj agenciji je fokus na inozemstvu, ali zato što sam ja Hrvatica, pokušavamo maksimalno pomoći našim klubovima, da nemaju toliko financijskog opterećenja, ali i da razvijaju mlade igračice.

image

Slavlje Dubrovčanki

Tonči Vlašić/

Prije nego što se bacimo na analizu nove sezone. Je li Vas iznenadilo ispadanje Splita?

- I Split, kao i Rijeka, su imali sličnu sudbinu s mladom ekipom, koje idu na sve ili ništa. U odbojci je svaki poen - poen. Ne možete držati loptu, igrati bunker, ili u rukometu stvarati pasivne napade... Imati strahovito mladu ekipu je odlično za klub, ali koncept Superlige to ne dopušta, pa se više isplati raditi nekakav “miks” s par iskusnijih igračica. Splitu se dogodilo i nekoliko ozljeda i bolesti, ali ne treba se nikoga kriviti. Kao i Rijeka, imaju dobru školu, što se vidi po tome jer su oba kluba zadnjih godina okosnica juniorske reprezentacije.

Vjerujete u povratak Splićanki?

- Opet imaju mladu ekipu koja se mora izborit da bi održala status sada u Prvoj ligi, drugom rangu natjecanja. Imaju talentirane igračice, nisu prestali stvarati kvalitetu. Ako održe kategorije, opet će moći napadati Superligu.

Povratak Dubrovnika

Vidite li zagrebačku Mladost kao prvog favorita?

- Mladost je strateški i rezultatski centar naše odbojke. To je činjenica i tako će biti u neko buduće vrijeme. Pričati o odbojci u Hrvatskoj bez Mladosti je besmisleno. Uvijek u državi morate imate centar nečega, kako bi njemu gravitirali i ostali. Mladost mora biti dobar primjer, sigurno da i druge ekipe dolaze blizu, ali oni imaju dobre igračice, rutinu, samopouzdanje da mogu pobijediti. Cure su u Domu odbojke odgajane u pobjedničkom duhu i to se vidi na terenu.

image

Mia Jerkov u hrvatskom dresu
Tomislav Kristo/Cropix

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Jedan dalmatinski klub je ispao, ali vratio se Dubrovnik.

- Bit će jako zanimljivo. Dubrovnik je ušao u Superligu, to je ekipa u kombinaciji mladih i iskusnijih igračica, uz odličnog trenera Leonarda Barića. To će svima biti teško gostovanje, dug je put i nikome nije blizu, pa tako ni lagano. Prvenstvo će biti toliko zgusnuto, svaki klub je udaljen utakmicu, dvije od toga hoće li biti u raju ili paklu. Teško je reći u kojem smjeru će se sve razvijati, to ćemo vidjeti tek krajem studenog.

Čast Splita u ovoj sezoni brane samo Brda, koja su jedna izvukla “živu glavu” prošle sezone.

Zanimljivo prvenstvo

- Brda, kao i Don Bosco. Kod Brda je zanimljivo kako kao grupa vjeruju jedni drugima, a imali su dobru strankinju iz Brazila, uz Elenu Vukić koja je odradila vrhunski posao.

Zadnjih sezona uspješno se na scenu probija novi zagrebački klub, Dinamo.

- Dinamo je napravio korak naprijed, jednu godinu su iskusniji u europskim natjecanjima, gdje su stvarno odigrali dobro. Rade ono što i Mladost dugi niz godina, a po kvaliteti su slični, bit će to zanimljivo prvenstvo. Zdrava konkurencija i jedino tako hrvatska odbojka može biti ići prema naprijed.

Imate li na oku kao menadžerica još neke hrvatske igračice. Pod zaštitom Shining starsa su već neke, hoće li biti novih?

- Imamo cijelu listu, ali nećemo otkrivati detalje, ha-ha. Puno je zanimljivih cura, a mi smo tu da ih podržimo. Kao agencija imamo veliku bazu turskih igračica koje idu u dobrom smjeru, ali meni je cilj kao Hrvatici da to prenesem i u svoju zemlju – zaključila je Mia Jerkov.

Nakon prvog kola na vrhu su ŽOK Ribola Kaštela, Marina Kaštela, Brda i Mladost s pobjedama. Dinamo i Osijek igrat će tek 16. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 13:00