StoryEditorOCM
Ostalorazgovor s povodom

Rodila je splitskog ‘čudotvorca‘, na premijeri je pucala od ponosa: ‘Nikad nikoga nije slušao! I zato je uspio...‘

Piše Ivan Renić
6. svibnja 2024. - 17:30

Ništa bez roditelja. Kazao je to jučer u svom govoru Toni Tomas na predstavljanju filma ‘Splitsko zlato‘ posvećenog baš njemu. Poznato je već što je sve ostvario splitski ‘kovač medalja‘. Marjan je u taekwondou postao svjetsko čudo. U moru poznatih lica koja su došla na premijeru u Hrvatsko narodno kazalište uočili smo i njegovu majku Maju Tomas. Naša poznata književnica i glumica nije propustila veliki dan svoje obitelji. Spremna na razgovor, rado je pričala o sinu...

- Svaka majka želi ovo doživjeti. Svaka majka ima san. Uz Tonija, imamo i Marinu. Mi smo obitelj četvero sasvim različitih individualaca. Toni je od malih nogu bio svoj. Imao je svoj put i slijedio ga je do kraja. Nikad nikoga nije slušao, nego samo sebe. I zato je uspio!

image

Maja Tomas s unučadi

Osobni album

Je li to njegova tajna?

- Tajna je zapravo to što je on u životu uvijek radio ono što je volio. To je preduvjet sreće i uspjeha. Kad nešto voliš onda ćeš i pronaći način da dođeš do cilja.

Nije tajna da je Tomas veliki radnik. Treninzi su po cijele dane, rad u klubu, reprezentaciji... Pogotovo je to izraženo pred velika natjecanja kada se on sa svojim sportašima ‘zatvori‘ u dvoranu i do polaska na turnir. Gotovo pa i ne izlaze.

Premijerno prikazan film o splitskom ‘kovaču medalja’ i tvorcu šampiona - Splitsko zlato

Koliko ga vi često vidite od njegovih silnih obaveza?

- Ja gotovo uvijek iz medija doznam što se s njim događa. Iz medija sam saznala i da će Taekwondo klub Marjan dobiti nagradu od Grada. Ne stigne on to ni javiti. Istina, uglavnom ga nema, ali uvijek je tu za blagdane jer je i sam religiozan. Svi smo tako odgojeni. Dođe i za neke rođendane, obljetnice... Razumijemo ga jer ne može biti uspjeha bez velikog rada. I velike žrtve.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ništa, naravno, ne bi bilo moguće bez podrške njegovih najmilijih. Toliko rada i odsutnosti zahtjeva veliko strpljenje i razumijevanje. No, žrtva se Tomasu itekako isplatila.

- Mi roditelji smo mu velika podrška. I prešutna i stvarna. Ali najveća podrška mu je supruga Sandra. Imaju dvoje krasne djece, moje unučadi. Bez podrške nema ništa. Toni je napravio iskorak kao malo tko i svi smo veoma ponosni na njega, čitav Split i Hrvatska.

Nije mala stvar kad se o tvom liku i djelu snimi film. Onda čovjek može biti siguran da je u životu postigao nešto iznimno, hvale vrijedno.

- Velika je stvar, ali za mene je to sasvim logična posljedica. Ljudi poput Tonija su to zaslužili jer ovo je posebna priča. Nije bio dovoljan samo rad. Trebalo je imati i viziju, menadžerstvo i štošta još da bi se sve ovo dogodilo, da bi klub doveo u takvu masovnost, da bi imao najbolje trenere...

image
Ante Čizmić/Cropix

Danas se vide sjajni rezultati, ali nije sve uvijek bilo bajno. Trebalo je prebroditi i teška razdoblja.

- Bilo je zlih jezika koji su poslije sestara Zaninović govorili da neće ništa biti od kluba. Nedavno su izdali monografiju o prvih sto medalja. Ima samo koji mjesec od toga, a već ih se broji više od 130. A iza toga stoje rad, rad, rad i vizija.

Znakovita je Tomasova rečenica koja možda i najbolje oslikava njegov put do uspjeha. Voli je ponoviti, vrijedi. Ovaj put, majka je citirala sina.

- Da, on uvijek kaže: treba trenirati, ali pametno – poručila je gospođa Maja za kraj.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 12:09