StoryEditor
Ostalokvarat stoljeća

Runovići imaju zlatnu generaciju: ova sezona bila je najtrofejnija u povijesti kluba, kadeti i kadetkinje Mračaja osvojili su čak 132 medalje

Piše Braco Ćosić
7. listopada 2021. - 20:16

Tko je prije 25 godina i mogao zamisliti da će jedna mala odvažna skupina nadarenih sportaša iz Runovića krenuti u neki drugi sport, pored svoga legendarnog nogometnog kluba Mračaj.

Taj klub bio je i ostao “zakon” u Runovićima. No krenuli su mladi Runovićani s veslanjem. Uzeli su ime svoga uzora za posve drugi sport i osnovali kajak kanu klub, jedini takav u Imotskoj krajini, a i šire po Dalmatinskoj zagori.

Iskoristili su lijepe resurse rijeke Vrljike, svoje Matice, pa su u pet stotina metara koliko im rijeka dozvoljava veslati, već danas ispisali lijepu sportsku povijest svoga mjesta. Dakle, 25 godina poslije KKK Mračaj ima kadetske prvake Hrvatske. 

Njihove vitrine u lijepom sportsko veslačkom domu krase bezbrojni pehari, diplome i priznanja. Kadeti i kadetkinje ovoga kluba samo u ovoj sezoni osvojili su čak 132 medalje što na državnim, regionalnim i prigodnim natjecanjima diljem Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

- Čini mi se da ćemo naš 25. rođendan dočekati s puno radosti. Jer osvojiti toliko prvih mjesta, toliko priznanja mogu samo nadarena i kvalitetna djeca - veli nam “duša” kluba, trener, voditelj, domar, ma katica za sve u klubu Ante Lešina, te nastavlja.

- Ove sezone smo na državnom natjecanju osvojili šest kupova. Osvojile su moje kadetkinje Ana Ždero i Anđela Jukić  prvo mjesto na 500 i 1000 metara u K2 kategoriji. Također u kategoriji kadeta K4  osvojili smo prvo mjesto. To su ostvarili Ana i Anđela, te Kaja Ljubičić i Ana Lubina. U trinaest regata Ana i Anđela svaki put u K2 bile su pobjednice. Ukupno prvo mjesto smo osvojili u Petrinji, u Runovićima i na velikom međunarodnom natjecanju u Trebinju. Tu sudjeluju mladi kajakaši i kanuisti iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije.Među njima ima i europskih prvaka.Stvarno, toliko uspješna sezona koja je evo okrunjena i pozivom za naše perjanice Anu Ždero i Anđelu Jukić od Saveza. Oni će osam dana biti sa svim najboljim mladim kajakašicama Hrvatske na pripremama u Metkoviću krajem mjeseca.

U Mračaju radi i škola kajaka i kanua u kategorijama do 10 godina što je i izvrsna baza za  odabir budućih natjecatelja. Samo Anđela Jukić, kadetkinja  ove sezone, je osvojila 45 raznih medalja, od toga 35  zlatnih.Njena kolegica Ana Ždero  osvojila je 40 medalja od toga 30 zlatnoga sjaja.Njih dvije su daleko najbolje kadetkinje Hrvatske u K2 kategoriji. Ostali, Maša Ljubičić, Ana Lubina, Viktor Ljubičić, Antonio Grepo, Dani Grepo, Zoran Lešina ,Iva Ljubičić, Mara Tucak i Zvonimir Lubina, dijele ostatak medalja i priznanja.

- Ovo su divni rezultati naše najuspješnije sezone otkako postoji naš klub. Uostalom, vježbali smo i trenirali po našoj Matici i poslije redovnih treninga i ja i moja prijateljica  Ana. Znamo se u dušu i kada sjednemo u kajak zaveslaji su ujednačeni. Odlične smo i izvan kajaka i dišemo isto - veli nam Anđela Jukić jedna iz zlatnog runovićkog  ženskog dvojca.

Mračaj ima punu podršku svoje općine koja je i glavni sponzor kluba, no bilo bi nepravedno ne spomenuti i veliku ulogu roditelja koji su podrška Lešini u svakom natjecanju. Svi članovi kluba su dobri učenici, odgovorni na treninzima i pokretači mnogih aktivnosti u svojoj školi. Zato su im i rezultati ovakvi.

item - id = 1133270
related id = 0 -> 1142289
related id = 1 -> 1140411
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 19:08