StoryEditor
Ostaloalmanah

Splitska Nada predstavila monografiju o svojih 60 godina djelovanja: Svi mi koji smo ‘zatrovani‘ ragbijem ovdje možemo naći dio sebe

15. rujna 2021. - 19:58

Ragbijaški klub Nada, jedan od najuspješnijih u povijesti grada Splita, predstavio je monografiju "60 godina Nade". Zapravo, kako su objasnili iz kluba, riječ je o dopuni knjige koja je izašla prije desetak godina povodom 50. rođendana, tako da je u ovom najnovijem izdanju obuhvaćen period od 2009. od 2019.

Tim se povodom brojna Nadina obitelj okupila u splitskom hotelu Cornaro i s velikim interesom počela prelistavati svoj primjerak monografije koji su dobili na poklon. Knjiga je, ističu, bogato ilustrirana i obuhvaća sve važnije segmente klupskog djelovanja u spomenutom desetljeću, kao i čak 65 stranica tablica, s popisima utakmica, igrača, djelatnika i članova kluba.

- Znali su mi reći da je knjiga poput statističkog vjesnika, ali ne razumiju oni! - srčano je i emotivno o knjizi govorio njezin glavni urednik legendarni Siniša Tartaglia.

Objasnio je u čemu je čar tih tablica:

- One su bogatstvo ako ih znate iščitavati. U njima ćete naći da su 12 današnje djece iz kluba unuci naših bivših igrača. Imamo cijeli jedan segment "obiteljska Nada" gdje navodimo obiteljske veze naših igrača i igračica kroz povijest. Imamo braće, sestre, očeve i sinove, očeve i kćeri, čak i tri bračna para - otkrio je Tartaglia.

Dok je korona štošta pokvarila, u ovom je slučaju neizravno pomogla da se ljudi iz kluba uhvate posla oko monografije. No nije bilo lako odraditi taj posao.

- Moram zahvaliti Splitskom savezu športova koji je prvi podržao ideju i pomogao nam. Prikupljali smo sredstva na razne načine, a čak nam je i 11 pomoraca, naših bivših igrača, poslalo novac. To je taj osjećaj pripadnosti klubu - kazao je Tartaglia.

S njim su kao najbliži suradnici na knjizi radili još Luka Bjelanović, Petar Lerotić i Boško Sablić. Rađena je u formatu A4 i ima 200 stranica u nakladi od 800 primjeraka.

Nadin predsjednik Dražen Colnago kazao je kako termin predstavljanja knjige, 15. rujna, nije bio slučajan jer je riječ o danu na koji su se 1979. u Splitu otvorile Mediteranske igre koje su iz korijena promijenile vizuru grada, pa tako i njegova sporta.

- Mediteranske igre i nama su omogućile da se skučimo nakon deset godina lutanja. Svi mi koji smo "zatrovani" ragbijem u ovoj monografiji možemo naći dio sebe koji smo utkali u Nadu. Hvala svima koji su nam pomogli da doživimo 60 godina.

Iz epidemioloških razloga promocija je bila podijeljena na dva dijela, pa je drugi dio održan u klupskim prostorijama Nade na Starom placu. Kako je duhovito poentirao kolega novinar i moderator svečanosti Marin Maljković, u ragbiju uvijek postoji i "treće poluvrijeme" tako da se proslava nastavila uz druženje i zakusku.

item - id = 1127603
related id = 0 -> 1130302
related id = 1 -> 1121623
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 22:10