StoryEditorOCM
OstaloSquare-Novo vrijeme

Završnica futsal Kupa: kakav derbi odmah na startu, veliki obračun Dubrovčana i Makarana

Piše Tonči Vlašić
1. ožujka 2024. - 10:29
Slave navijači Squarea - hoće li se ponoviti ova slika na završnom turniru Kupa Hrvatske 2024. godine?Tonči Vlašić

Složila se pozornica završnog turnira Kupa Hrvatske u malom nogometu. Zbog toga je proteklih dana bila gužva u Gospinom polju. Danas, prvog dana ožujka, četvrtfinalni je dan. Osam je sastava u igri. Trofej je, naravno, samo jedan. Tko će na njega pred kraj ponedjeljka, 4. ožujka, upisati svoje ime.

Pola sudionika turnira u Dubrovniku je uspjelo u tome, njihovo ime je na popisu osvajača. Squareu, domaćinu turnira, to je uspjelo 1998. godine, i od tada gori od želje uzeti novi trofej. Naravno, ako bi mogao birati, prvenstvo ili kup, izabrali bi, sto posto, prvo. Ali, ove sezone im opet dobro ide u prvenstvu, a sad činjenica kako su domaćini završnog turnira Kupa, te žele uzeti duplu krunu.

Dupla kruna

’Crveno plavi’ su dva kola prije kraja ligaškog dijela prvenstva prvi. Dočekuju Novo vrijeme, a idu u goste Uspinjači, koja je još uvijek zadnja, ali šest bodova, koliko je još u igri, mogu sve okrenuti naglavačke i gore, i dole. Novo vrijeme je i prvi suparnik Squarea na završnom turniru Kupa, a i sastav iz Makarske ima želju uzeti obje ‘kante’ ove sezone.

Novo vrijeme je za razliku od Squarea osvajalo i jedno, i drugo, kao i Olmissum. Futsal Dinamo je aktualni prvak, njegov prvi i jedini trofej. Stanoinvest Futsal Pula je branitelj naslova pobjednika Kupa. Nije bila prvak, a njoj je, kao i Omišanima, kao i zagrebačkim Plavima, također u glavi: ‘Kako bi bilo lijepo uzeti duplu krunu’.

image

Detalj utakmice Novo Vrijeme - Olmissum
Ivo Ravlić/Cropix

Ivo Ravlić/Cropix

Dakle, svih pet prvoligaša je ‘ludo’ sto posto, a preostala tri sudionika dubrovačkog turnira kupa su drugoligaši: Šibenik 1983., Brod 035 i Novi Marof. Može li netko od njih iznenaditi? Branitelj naslova je prvi na ispitu. Igra protiv sastava iz Slavonskog Broda. To prvo četvrtfinale počinje u 12.50 sati. Potom Futsal Dinamo brani ulogu favorita protiv Novog Marofa (15.15), a nakon toga dva ogleda ‘južnjaka’. Olmissum protiv Šibenika 1983., koji je u ulozi izazivača, a koji je prošle godine, da se ne zaboravi, igrao finale protiv Pule (izbacio je u četvrtfinalu Futsal Dinamo, domaćina, a u polufinalu branitelja naslova, Novo vrijeme). Treće četvrtfinale se igra od 17.45, a na kraju, od 20.15 sati, jedini prvoligaški četvrtfinalni kup ogled: Square ili Novo vrijeme.

Ždrijeb polufinala

Prije nego krene derbi četvrtfinala održat će se ždrijeb polufinala, tko će igrati u subotu, 2. ožujka? Prvo polufinale je od 16.30 sati, a drugo od 19.30 sati? Finale u ponedjeljak, 4. ožujka, počinje u 19.15 sati. Sve utakmice izravno prenosi Max Sport 1 televizija. Ulaznica za čitav turnir, svih sedam utakmica, prodaje se po cijeni od 20 eura.

Ovo je treći put kako je Dubrovnik domaćin završnice Kupa Hrvatske. Oba puta su do finala stigli Square i Split, a u odluci 1998. godine, tad je bio Final 4, slavio je domaćin, a 2014., kad je bio, kao i sad Final 8, uspješan je bio gost, koji je najuspješniji klub natjecanja. Split, koji je danas drugoligaš, osvajao je deset puta trofej, Uspinjača Gimka i Nacional su na diobi drugog mjesta s po pet trofeja. Inače, kao i Square, tako su i Olmissum (2021.), Novo vrijeme (2022.) i Stanoinvest Futsal Pula (2023.) po jednom osvajali kup.

Petorica u finalu, trojica ne

Square je ukupno šest puta igrao u finalu kupa: 1998. pobjednici, 1999. su poraženi u Zagrebu od domaćeg Promet Orkana, 2001. su izgubili u Pazinu od Splita 1700., zatim 2004. u Križevcima od Orkana, 2014. kod kuće od Splita 1700., te 2015. u Makarskoj od zagrebačkog Nacionala.

Olmissum je tri puta bio u finalu (2020. poraz od Uspinjače Gimke, 2021. bolji od Vrgorca, a 2022. poraz od Novo vrijeme), Novo vrijeme je dobilo svoje jedino finale 2022. protiv Omišana, kao i Stanoinvest Futsal Pula prošle godine protiv Šibenika 1983., kojem je to također jedino finale. Futsal Dinamo, Novi Marof i Brod 035 nisu do sad igrali finale kupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:34