StoryEditorOCM
RukometRapsodija

Hrvatska pobijedila već u 13. minuti, Martinović, Lučin i ekipa ‘pregazili‘ Španjolce, razlika je nestvarna

Piše Ivan Renić
12. siječnja 2024. - 22:15

39:29!

Trideset devet. Deset razlike!

Toliko je pogodaka Hrvatska zabila Španjolskoj. Tolikom je razlikom Hrvatska potukla Španjolsku!

Sve što trebate znati o utakmici je da je njihov izbornik Jordi Ribera drugi time-out pozvao u 13. minuti. Sve ste shvatili. Sve vam je jasno. Hrvatska je razmontirala Španjolsku! Brzo, agresivno, raznovrsno. Imenima neopterećeni (nećemo kazati Kauboji) odigrali su utakmicu za pamćenje. Dobro, dobro... Ipak ćemo vam skrenuti pažnju na još jedan trenutak. Deset minuta prije kraja naši su bacili „cepelin” ilitiga gledali kako će zabaviti publiku...

Izabranici Gorana Perkovca u utakmicu su ušli toliko silovito da Furija jednostavno nije znala što ih je snašlo. Sijevalo je sa svih strana. Srna, Lučin, Načinović, Šoštarić... Svaki napad je bio drugačiji, lopta gotovo da i nije udarala o pod. Toliko je brzo kolala. Vukli su hrvatski rukometaši Španjolcima u leđa. Čak i nakon primljenih golova, „letio” je brzi centar i novi ekspresni napad.

image
Ante Čizmić/Cropix

Čudesna obrana

A sve to proizašlo je iz obrane. I to kakve... Bilo je to agresivnih 6-0 s dubokim izlascima na lijevog i desnog vanjskog. Toliko da je na trenutke izgledalo kao 4-2. Ali je itekako funkcioniralo. Ušla je Španjolska u susret s ulogom favorita, a u tom stilu su i zaigrali. No, Hrvatska je bila nimalo impresionirana. Kako rekosmo, neopterećena imenima i protivnikom. Naši su rukometaši došli juriti i nadigravati se. Konačno su zaigrali brzi, moderni rukomet.

A za to imamo prave igrače! Mlade koji jurišaju „bez rišpeta”. Na to je Jordi Ribera odgovorio uvođenjem iskustva. Zaigrao je tako i 37-godišnji Canellas. Uzvratio je Perkovac i ušao je Duvnjak na oduševljenje tisuća hrvatskih navijača u Mannheimu. Run‘n‘gun rukomet donio je Hrvatskoj (uporno ih zovemo „samo” Hrvatska, dajte više novi nadimak...) najviše šest golova viška u prvom poluvremenu (12:6). Bombom Lučina, njegovim petim golom Hrvatska je na predah otišla s četiri pogotka prednosti (18:14).

image
Ante Čizmić/Cropix

Nema stajanja

A onda novi „blitzkrieg” početkom drugog dijela. Na vrata je stao Mandić, skinuo nekoliko lopti, a Hrvatska zabijala na prazna Španjolska vrata. Neshvatljivo, Ribera je nastavio sa sedam igrača u napadu, iako im je to samo nanosilo štetu. Poletjeli su naši do 11 pogodaka razlike. Furija je bila na koljenima. Koliko su bili nemoćni najbolje govori podatak da su njihovi vratari zajedno skupili jednu obranu. Jednu jedinu. Gdje je stao Lučin, nastavio je Martinović. Utakmicu je završio kao prvi strijelac s osam pogodaka.

Grijeh bi bio ne spomenuti Šoštarića. Hladnokrvan i neumoljiv s krila i sa sedam metara. Kao i ostatak ekipa, nimalo impresioniran. Bila je ovo rapsodija hrvatskih rukometaša, podsjetnik na slavne dane. A nastave li ovako baš takav nam se turnir smiješi. Idemo!

Hrvatska: Mandić (5 obrana), Ivić (3 obrane), Martinović (8), Šoštarić (8), Lučin (5), Načinović (4), Cindrić (2), Srna (3), Jelinić (2), Glavaš (2), Mihić, Duvnjak, Karačić (2), Mamić, Šipić, Klarica (3).

Španjolska: Perez de Vargas (1 obrana), Hernandez, Gomez (8), Garcia (3), Casado (4), Serdio (3), Canellas (3), Tarrafeta (2), Maqueda (2), Figueras (1), Odriozola (1), Pecina, Fernandez (2), A. Dujšebajev, Sanchez, D. Dujšebajev.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:47