stdClass Object ( [id] => 1325243 [title] => Bivši prvak Europe Eric Gerets: ‘Vjerujem u prijatelja Leku, vrstan je trener, a Odjidja je jako dobar, pametan igrač‘ [alias] => bivsi-prvak-europe-eric-gerets-vjerujem-u-prijatelja-leku-vrstan-je-trener-a-odjidja-je-jako-dobar-pametan-igrac [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije 35 godina bio je kapetan PSV-a, kada se nizozemski sastav prvi i jedini put popeo na krov Europe, podignuo je trofej Kupa prvaka. Ovih dana bio je Eric Gerets (69) na odmoru u Splitu, kao ‘domaćina‘ imao je bivšeg igrača Hajduka, prijatelja Franu Bućana. Tijekom boravka u gradu pod Marjanom se između ostalog susreo i s Ivicom Šurjakom, Borom Primorcem... Stoga smo iskoristili tu priliku za intervju.

Pored tog dramatičnog slavlja u finalu Kupa prvaka u Stuttgartu protiv Benfice nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (0:0 pa 6:5), proslavljeni bivši belgijski reprezentativac tijekom duge i bogate igračke karijere bio je i viceprvak Europe s reprezentacijom Belgije 1980., četvrti na Svjetskom prvenstvu 1986. godine... U igračkoj karijeri je ovaj moćni desni bočni nosio dres Standarda iz Liegea, Milana, MVV Maastrichta i PSV-a. Uspjehe je nizao i u kasnijoj trenerskoj karijeri. U čak pet različitih država je bio prvak, u Belgiji s čak dva (Lierse i Club Brugge), Nizozemskoj (PSV), Turskoj (Galatasaray), Saudijskoj Arabiji (Al Hilal) i Kataru (Al-Duhail, nekadašnja Lekhwiya). Time se, s pet titula nacionalnih prvaka u različitim državama, može pohvaliti još samo Carlo Ancelotti (prvi i jedini koji je osvojio sve Lige petice). Primjerice naš Tomislav Ivić (Jugoslavija, Belgija, Nizozemska, Portugal), Jose Mourinho, Giovanni Trapattoni i Ernst Happel osvojili su ih po četiri. Vodio je u trenerskoj karijeri Gerets i momčadi Marseillea, Wolfsburga, reprezentaciju Maroka...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Prvi put sam ovdje u Splitu, turistički, ali već sam kao igrač bio u Zagrebu. Bilo je to dok sam još igrao za Standard. Ovdje je baš predivno – rekao nam je Gerets.

Godine i narušeno zdravlje su učinili svoje, više nije trener, ali i dalje koliko god stigne Gerets prati nogomet.

- Pratim svoju bivšu momčad Standard, idem na utakmice kad god sam u mogućnosti, baš kao što pratim i reprezentaciju Belgije.

Smatrate li da ova vaša nova zlatna generacija s Kevinom De Bruyneom, Edenom Hazardom koji je već na zalasku karijere, Thibautom Courtoisom, Romeluom Lukakuom i ostalima ipak nikada nije napravila ono što je po kvaliteti i talentu mogla i trebala, neovisno o osvojenoj bronci na SP-a u Rusiji 2018. godine?

- Imamo kvalitetu, ali ono što nam je uvijek nedostajalo bio je onaj posljednji korak koji nikako nismo uspijevali napraviti.

Je li možda nedostajalo pobjedničkog mentaliteta, pa čak malo i sreće...?

- Možda nismo imali sreće, ali mislim da je najveći hendikep što smo u nekim važnim trenucima igrali bez ključnih obrambenih igrača.

U usporedbi s Hrvatskom, pojedinačno ste možda kvalitetom i bolji, vjerojatno imate i veću širinu kadra, ali rezultati su na zadnjih godina strani Hrvatske?

- Hrvatska ima iznimne igrače i momčad. Imamo širinu igračkog kadra, zato mi je žao i zbog toga sam i iznenađen što nismo osvojili Svjetsko prvenstvo.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Sada je ta generacija pomalo ide prema kraju svojih karijera?

- De Bruyne sigurno u nogama ima još tri-četiri top sezone. Ali u sredini obrane tu je Jan Vertonghen kojem je 36 godina i koji je već odigrao 150 utakmica za reprezentaciju. Pred njim je možda još godina dana igranja za reprezentaciju. A nova generacija koja dolazi nije talentom na toj istoj razini.

Ipak, imate vrlo talentiranih mladih igrača, od Jeremyja Dokua iz Manchester Cityja do Romea Lavije koji je u Chelseaju?

- Slažem se, ali imamo poteškoća u obrani.

Iznenađuju li vas dobri rezultati Hrvatske u kontinuitetu zadnjih godina, srebro i bronca s posljednja dva Mundijala i srebro s ovogodišnje završnice Lige nacija?

- Ne iznenađuju me zbog toga što pratim Hrvatsku. Kada vidiš kvalitetu Modrića, jednog Gvardiola koji je nevjerojatan, druge dobre igrače, ali i odličan tim koji ima Hrvatska, onda te to ništa ne iznenađuje.

---

image

Frane Bućan, Eric Gerets i Ivica Šurjak

/Privatna Arhiva Frane Bućan
---

U neka starija, nogometno romantičnija vremena, belgijski klupski nogomet imao je puno važniju ulogu u europskim kupovima. Danas više nije tako. Što je tome razlog? Jesu li isključivo financije?

- Zbog toga što svi najbolji belgijski nogometaši igraju izvan domovine, u najjačim europskim ligama koje su financijski moćnije. To nije dobro za naš klupski nogomet, ali jest za reprezentaciju.

U čemu je tajna toga da Belgija stvara toliko mnogo kvalitetnih igrača?

- Imamo vrlo razvijen sustav rada s mladima.

Ivan Leko koji je uspješno radio kao trener u Belgiji sada vodi Hajduk?

- Kada ga vidite molim vas pozdravite ga! Leko je vrlo dobar trener i vrstan čovjek. Znamo se iz Belgije.

---

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Uspio je osvojiti naslov prvaka u Belgiji s vašim bivšim klubom Club Bruggeom. Vjerujete li da može i naslov prvaka Hrvatske vratiti u Split?

- Vjerujem u mog prijatelja. Dinamo je jak. Nadam se da će Leko uspjeti.

Ovog ljeta u Hajduk je stigao i iskusni Vadis Odjidja-Ofoe iz Belgije, iz Genta?

- Jako dobar je igrač, samo je imao dosta ozljeda u posljednjih nekoliko godina. Zbog problema s tim ozljedama nije igrao koliko je mogao.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Nakon početnih dobrih ‘recenzija‘, u zadnje vrijeme Vadisove predstave ipak nisu ostale na takvoj razini. Kao da se vidi i da nije prošao pripreme s ostatkom momčadi, da nije na 100 posto?

- Ako si pametan, mudar, prilagodit ćeš se i neće ti trebati dva mjeseca da se uklopiš. A on je vrlo pametan igrač.

Još kada ste počinjali igračku karijeru u Standardu rival vam je kao trener Anderlechta bio naš Tomislav Ivić. Kasnije je Ivić ostavio dubok trag i baš u Standardu.

- Bio je vrlo poznat, cijenjen, ali mene nikada kao igrača nije vodio.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U sezoni 1987/88 ste bili kapetan momčadi PSV-a koje je postala prvak Europe. Danas se to čini nemogućim, da neki klub koji je izvan Liga petice osvoji Ligu prvaka. Zadnji klub izvan Liga petice kojem je to uspjelo bio je Porto još davne 2004. godine. U čemu je bila vaša tajna?

- Imali smo iznimno dobru momčad koja se slagala nekoliko godina. Imali smo Ruuda Gullita (otišao je prije početka ove pobjedničke sezone u Milan, nap.a.), Vanenburga... Mislim da je to sada više nemoguće napraviti. Engleski i španjolski klubovi potpuno dominiraju.

Kao trener ste imali dosta uspjeha, osvojili ste naslov državnog prvaka u čak pet različitih država?

- Moraš se naći na pravom mjestu u pravo vrijeme – skromno će Gerets.

Ne ide ništa bez toga, malo sreće, ali ni bez znanja, iskustva...?

- Stvar je u tome da sam uvijek sve radio onako kako sam mislio što je najbolje, radio sam na moj način. Nije me bilo briga što misle novinari, mediji, drugi klubovi. U svakoj sredini u kojoj sam radio samo sam se koncentrirao na svoju momčad i to je bio glavni razlog uspjeha.

Radili ste i u Galatasarayju, Marseilleu, klubovima gdje je pritisak na trenera ogroman?

- Ako te u Istanbulu ili Marseilleu vole, onda je ta ljubav za cijeli život. Ako te mrze, bolje ti je otići. Bio sam sretan u oba ta kluba. U Marseille i danas odem pogledati utakmicu.

Jeste li prošle sezone gledali Marseille, dok je momčad vodio naš Igor Tudor?

- Zadnji put sam bio tamo prije dvije godine.

Igrali ste s mnogim velikim nogometašima. Tko je bio najbolji s kojim ste igrali?

- Gullit. Dok smo igrali zajedno u PSV-u igrao je stopera i bio bi najbolji na terenu. Kasnije je igrao u veznom redu, ponovno bi bio najbolji. Igrao je i klasičnog napadača, devetku, i opet bi bio najbolji igrač. Taj samo nije branio, a na svim ostalim pozicijama na terenu je bio nevjerojatan!

Bili ste dio reprezentacije koja je 1980. godine igrala u finalu Eura u Rimu i poražena je od tadašnje Njemačke 1:2, pogotkom u 88. minuti?

- Bili smo tada iznenađenje turnira.

---

image

Ajax - PSV 1989. godine, Gerald Vanenburg i Eric Gerets te Bryan Roy

Hans Heus/Anp Via Afp
---

Bili ste dio te prve velike, zlatne belgijske generacije s Janom Ceulemansom, Jean Marie Pfaffom, Frankyjem Van der Elstom, kasnije i Enzom Scifom...?

- Bili smo prva generacija koja je ‘probudila‘ belgijski nogomet.

Pamtim još kao dijete vaše polufinale SP-a s Argentinom 1986. godine u Meksiku, pogotovo ono dosuđeno zaleđe pri rezultatu 0:0 kada je napadač Belgije išao sam prema vrataru, a nije bilo ni govora o nedozvoljenoj poziciji. To je bila odluka koja je možda i prelomila pitanje pobjednika, možda i promijenila povijest nogometa. Kasnije je Diego Armando Maradona s dva baš čudesna pogotka, pogotovo drugim u solo prodoru, odveo Argentinu do finala, kasnije i titule?

- Najmanje metar nije bio u zaleđu. Mogli smo do finala i titule prvaka svijeta. Imam dres Maradone s tog susreta. Mijenjali smo se nakon utakmice jer smo zajedno bili na doping kontroli – otkrio nam je na kraju Gerets.

Taj dres sada vjerojatno vrijedi bogatstvo. Dres kojeg je bivši engleski reprezentativac Steve Hodge prodao na aukciji prošle godine, u kojem je igrao kontroverzno četvrtfinale istog Mundijala u kojem je Englezima zabio ‘Božjom rukom‘, prodan je za čak 8,2 milijuna eura (7,1 milijun funti). Ovaj Geretsov vrijedi sigurno ne vrijedi toliko, ali opet vrijedi mnogo jer ga je jedan od najboljih nogometaša svih vremena nosio kada je odigrao možda i najbolju utakmicu turnira na kojem je igrao najbolji nogomet karijere.

---

image

Eric Gerets i supruga

Yorick Jansens/Belga Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Moćni desni bočni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Moćni desni bočni 2 0 9066 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-21 12:00:50 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-24 18:32:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-24 18:32:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bivši prvak Europe Eric Gerets: 'Vjerujem u prijatelja Leku, vrstan je trener, a Odjidja je jako dobar, pametan igrač' [metakey] => Eric Gerets, Diego Armando Maradona, Ivan Leko, Vadis Odjidja Ofoe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25639533.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/21878982.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/23692710.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25412513.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25441444.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679496.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679497.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25639536.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25639532.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25639527.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25679474.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","AFP","AFP","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Yorick Jansens\/Belga Via Afp","Hans Heus\/Anp Via Afp","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","\/Privatna Arhiva Frane Bu\u0107an"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","


\n
\n\u00a0<\/p>","","

Eric Gerets i supruga<\/p>","

Ajax - PSV 1989. godine,\u00a0Gerald Vanenburg i\u00a0Eric Gerets te Bryan Roy<\/p>","","","","

Frane Bu\u0107an, Eric Gerets i Ivica \u0160urjak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","53:47"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25639533_1920.jpg":"1920x1080","k_25639533_1280.jpg":"1280x1280","k_25639533_1024.jpg":"1024x1024","k_25639533_640.jpg":"640x640","k_25639533_480.jpg":"480x480","k_25639533_340.jpg":"340x340","k_25639533_220.jpg":"220x220","o_25639533_1280.jpg":"1280x853","o_25639533_1024.jpg":"1024x682","o_25639533_640.jpg":"640x426","o_25639533_480.jpg":"480x320","o_25639533_340.jpg":"340x226","o_25639533_220.jpg":"220x146","h_25639533_1280.jpg":"1280x854","h_25639533_1024.jpg":"1024x683","h_25639533_640.jpg":"640x427","h_25639533_480.jpg":"480x320","h_25639533_340.jpg":"340x227","h_25639533_220.jpg":"220x147","pp_25639533_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639533_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639533_640.jpg":"640x814","pp_25639533_480.jpg":"480x611","pp_25639533_340.jpg":"340x432","pp_25639533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_21878982_1920.jpg":"1920x1080","k_21878982_1280.jpg":"1280x1280","k_21878982_1024.jpg":"1024x1024","k_21878982_640.jpg":"640x640","k_21878982_480.jpg":"480x480","k_21878982_340.jpg":"340x340","k_21878982_220.jpg":"220x220","o_21878982_1280.jpg":"1280x959","o_21878982_1024.jpg":"1024x767","o_21878982_640.jpg":"640x479","o_21878982_480.jpg":"480x359","o_21878982_340.jpg":"340x254","o_21878982_220.jpg":"220x164","h_21878982_1280.jpg":"1280x854","h_21878982_1024.jpg":"1024x683","h_21878982_640.jpg":"640x427","h_21878982_480.jpg":"480x320","h_21878982_340.jpg":"340x227","h_21878982_220.jpg":"220x147","pp_21878982_1280.jpg":"1280x1628","pp_21878982_1024.jpg":"1024x1303","pp_21878982_640.jpg":"640x814","pp_21878982_480.jpg":"480x611","pp_21878982_340.jpg":"340x432","pp_21878982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23692710_1920.jpg":"1920x1080","k_23692710_1280.jpg":"1280x1280","k_23692710_1024.jpg":"1024x1024","k_23692710_640.jpg":"640x640","k_23692710_480.jpg":"480x480","k_23692710_340.jpg":"340x340","k_23692710_220.jpg":"220x220","o_23692710_1280.jpg":"1280x853","o_23692710_1024.jpg":"1024x682","o_23692710_640.jpg":"640x426","o_23692710_480.jpg":"480x320","o_23692710_340.jpg":"340x226","o_23692710_220.jpg":"220x146","h_23692710_1280.jpg":"1280x854","h_23692710_1024.jpg":"1024x683","h_23692710_640.jpg":"640x427","h_23692710_480.jpg":"480x320","h_23692710_340.jpg":"340x227","h_23692710_220.jpg":"220x147","pp_23692710_1280.jpg":"1280x1628","pp_23692710_1024.jpg":"1024x1303","pp_23692710_640.jpg":"640x814","pp_23692710_480.jpg":"480x611","pp_23692710_340.jpg":"340x432","pp_23692710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25412513_1920.jpg":"1920x1080","k_25412513_1280.jpg":"1280x1280","k_25412513_1024.jpg":"1024x1024","k_25412513_640.jpg":"640x640","k_25412513_480.jpg":"480x480","k_25412513_340.jpg":"340x340","k_25412513_220.jpg":"220x220","o_25412513_1280.jpg":"1280x853","o_25412513_1024.jpg":"1024x682","o_25412513_640.jpg":"640x426","o_25412513_480.jpg":"480x320","o_25412513_340.jpg":"340x226","o_25412513_220.jpg":"220x146","h_25412513_1280.jpg":"1280x854","h_25412513_1024.jpg":"1024x683","h_25412513_640.jpg":"640x427","h_25412513_480.jpg":"480x320","h_25412513_340.jpg":"340x227","h_25412513_220.jpg":"220x147","pp_25412513_1280.jpg":"1280x1628","pp_25412513_1024.jpg":"1024x1303","pp_25412513_640.jpg":"640x814","pp_25412513_480.jpg":"480x611","pp_25412513_340.jpg":"340x432","pp_25412513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_25441444_1920.jpg":"1920x1080","k_25441444_1280.jpg":"1280x1280","k_25441444_1024.jpg":"1024x1024","k_25441444_640.jpg":"640x640","k_25441444_480.jpg":"480x480","k_25441444_340.jpg":"340x340","k_25441444_220.jpg":"220x220","o_25441444_1280.jpg":"1280x835","o_25441444_1024.jpg":"1024x668","o_25441444_640.jpg":"640x417","o_25441444_480.jpg":"480x313","o_25441444_340.jpg":"340x221","o_25441444_220.jpg":"220x143","h_25441444_1280.jpg":"1280x854","h_25441444_1024.jpg":"1024x683","h_25441444_640.jpg":"640x427","h_25441444_480.jpg":"480x320","h_25441444_340.jpg":"340x227","h_25441444_220.jpg":"220x147","pp_25441444_1280.jpg":"1280x1628","pp_25441444_1024.jpg":"1024x1303","pp_25441444_640.jpg":"640x814","pp_25441444_480.jpg":"480x611","pp_25441444_340.jpg":"340x432","pp_25441444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25679496_1920.jpg":"1920x1080","k_25679496_1280.jpg":"1280x1280","k_25679496_1024.jpg":"1024x1024","k_25679496_640.jpg":"640x640","k_25679496_480.jpg":"480x480","k_25679496_340.jpg":"340x340","k_25679496_220.jpg":"220x220","o_25679496_1280.jpg":"1280x853","o_25679496_1024.jpg":"1024x682","o_25679496_640.jpg":"640x426","o_25679496_480.jpg":"480x320","o_25679496_340.jpg":"340x226","o_25679496_220.jpg":"220x146","h_25679496_1280.jpg":"1280x854","h_25679496_1024.jpg":"1024x683","h_25679496_640.jpg":"640x427","h_25679496_480.jpg":"480x320","h_25679496_340.jpg":"340x227","h_25679496_220.jpg":"220x147","pp_25679496_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679496_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679496_640.jpg":"640x814","pp_25679496_480.jpg":"480x611","pp_25679496_340.jpg":"340x432","pp_25679496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_25679497_1920.jpg":"1920x1080","k_25679497_1280.jpg":"1280x1280","k_25679497_1024.jpg":"1024x1024","k_25679497_640.jpg":"640x640","k_25679497_480.jpg":"480x480","k_25679497_340.jpg":"340x340","k_25679497_220.jpg":"220x220","o_25679497_1280.jpg":"1280x930","o_25679497_1024.jpg":"1024x744","o_25679497_640.jpg":"640x465","o_25679497_480.jpg":"480x348","o_25679497_340.jpg":"340x247","o_25679497_220.jpg":"220x159","h_25679497_1280.jpg":"1280x854","h_25679497_1024.jpg":"1024x683","h_25679497_640.jpg":"640x427","h_25679497_480.jpg":"480x320","h_25679497_340.jpg":"340x227","h_25679497_220.jpg":"220x147","pp_25679497_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679497_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679497_640.jpg":"640x814","pp_25679497_480.jpg":"480x611","pp_25679497_340.jpg":"340x432","pp_25679497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2893","hd_25639536_1920.jpg":"1920x1080","k_25639536_1280.jpg":"1280x1280","k_25639536_1024.jpg":"1024x1024","k_25639536_640.jpg":"640x640","k_25639536_480.jpg":"480x480","k_25639536_340.jpg":"340x340","k_25639536_220.jpg":"220x220","o_25639536_1280.jpg":"1280x1928","o_25639536_1024.jpg":"1024x1542","o_25639536_640.jpg":"640x964","o_25639536_480.jpg":"480x723","o_25639536_340.jpg":"340x512","o_25639536_220.jpg":"220x331","h_25639536_1280.jpg":"1280x854","h_25639536_1024.jpg":"1024x683","h_25639536_640.jpg":"640x427","h_25639536_480.jpg":"480x320","h_25639536_340.jpg":"340x227","h_25639536_220.jpg":"220x147","pp_25639536_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639536_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639536_640.jpg":"640x814","pp_25639536_480.jpg":"480x611","pp_25639536_340.jpg":"340x432","pp_25639536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_25639532_1920.jpg":"1920x1080","k_25639532_1280.jpg":"1280x1280","k_25639532_1024.jpg":"1024x1024","k_25639532_640.jpg":"640x640","k_25639532_480.jpg":"480x480","k_25639532_340.jpg":"340x340","k_25639532_220.jpg":"220x220","o_25639532_1280.jpg":"1280x883","o_25639532_1024.jpg":"1024x706","o_25639532_640.jpg":"640x441","o_25639532_480.jpg":"480x331","o_25639532_340.jpg":"340x234","o_25639532_220.jpg":"220x151","h_25639532_1280.jpg":"1280x854","h_25639532_1024.jpg":"1024x683","h_25639532_640.jpg":"640x427","h_25639532_480.jpg":"480x320","h_25639532_340.jpg":"340x227","h_25639532_220.jpg":"220x147","pp_25639532_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639532_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639532_640.jpg":"640x814","pp_25639532_480.jpg":"480x611","pp_25639532_340.jpg":"340x432","pp_25639532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25639527_1920.jpg":"1920x1080","k_25639527_1280.jpg":"1280x1280","k_25639527_1024.jpg":"1024x1024","k_25639527_640.jpg":"640x640","k_25639527_480.jpg":"480x480","k_25639527_340.jpg":"340x340","k_25639527_220.jpg":"220x220","o_25639527_1280.jpg":"1280x860","o_25639527_1024.jpg":"1024x688","o_25639527_640.jpg":"640x430","o_25639527_480.jpg":"480x322","o_25639527_340.jpg":"340x228","o_25639527_220.jpg":"220x147","h_25639527_1280.jpg":"1280x854","h_25639527_1024.jpg":"1024x683","h_25639527_640.jpg":"640x427","h_25639527_480.jpg":"480x320","h_25639527_340.jpg":"340x227","h_25639527_220.jpg":"220x147","pp_25639527_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639527_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639527_640.jpg":"640x814","pp_25639527_480.jpg":"480x611","pp_25639527_340.jpg":"340x432","pp_25639527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_25679474_1920.jpg":"1920x1080","k_25679474_1280.jpg":"1280x1280","k_25679474_1024.jpg":"1024x1024","k_25679474_640.jpg":"640x640","k_25679474_480.jpg":"480x480","k_25679474_340.jpg":"340x340","k_25679474_220.jpg":"220x220","o_25679474_1280.jpg":"1280x960","o_25679474_1024.jpg":"1024x768","o_25679474_640.jpg":"640x480","o_25679474_480.jpg":"480x360","o_25679474_340.jpg":"340x255","o_25679474_220.jpg":"220x165","h_25679474_1280.jpg":"1280x854","h_25679474_1024.jpg":"1024x683","h_25679474_640.jpg":"640x427","h_25679474_480.jpg":"480x320","h_25679474_340.jpg":"340x227","h_25679474_220.jpg":"220x147","pp_25679474_1280.jpg":"1280x1628","pp_25679474_1024.jpg":"1024x1303","pp_25679474_640.jpg":"640x814","pp_25679474_480.jpg":"480x611","pp_25679474_340.jpg":"340x432","pp_25679474_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8046335 Threads: 4 Questions: 1667649546 Slow queries: 4962522 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112177365 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/bivsi-prvak-europe-eric-gerets-vjerujem-u-prijatelja-leku-vrstan-je-trener-a-odjidja-je-jako-dobar-pametan-igrac-1325243 [printLink] => /sport/strani-nogomet/bivsi-prvak-europe-eric-gerets-vjerujem-u-prijatelja-leku-vrstan-je-trener-a-odjidja-je-jako-dobar-pametan-igrac-1325243?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730616 [name] => Eric Gerets [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-21 14:22:14 [main_article_id] => 0 [alias] => eric-gerets [link] => /tag/eric-gerets ) [1] => stdClass Object ( [id] => 266772 [name] => Diego Armando Maradona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => diego-armando-maradona [link] => /tag/diego-armando-maradona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 273747 [name] => Ivan Leko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-leko [link] => /tag/ivan-leko ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725330 [name] => Vadis Odjidja Ofoe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 22:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => vadis-odjidja-ofoe-0 [link] => /tag/vadis-odjidja-ofoe-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Moćni desni bočni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši prvak Europe Eric Gerets: ‘Vjerujem u prijatelja Leku, vrstan je trener, a Odjidja je jako dobar, pametan igrač‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25639533.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25639533.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/21878982.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/23692710.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25412513.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25441444.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679496.jpg [title] =>

Eric Gerets i supruga

Yorick Jansens/Belga Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679497.jpg [title] =>

Ajax - PSV 1989. godine, Gerald Vanenburg i Eric Gerets te Bryan Roy

Hans Heus/Anp Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25639536.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25639532.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25639527.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25679474.jpg [title] =>

Frane Bućan, Eric Gerets i Ivica Šurjak

/Privatna Arhiva Frane Bućan ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije 35 godina bio je kapetan PSV-a, kada se nizozemski sastav prvi i jedini put popeo na krov Europe, podignuo je trofej Kupa prvaka. Ovih dana bio je Eric Gerets (69) na odmoru u Splitu, kao ‘domaćina‘ imao je bivšeg igrača Hajduka, prijatelja Franu Bućana. Tijekom boravka u gradu pod Marjanom se između ostalog susreo i s Ivicom Šurjakom, Borom Primorcem... Stoga smo iskoristili tu priliku za intervju.

Pored tog dramatičnog slavlja u finalu Kupa prvaka u Stuttgartu protiv Benfice nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (0:0 pa 6:5), proslavljeni bivši belgijski reprezentativac tijekom duge i bogate igračke karijere bio je i viceprvak Europe s reprezentacijom Belgije 1980., četvrti na Svjetskom prvenstvu 1986. godine... U igračkoj karijeri je ovaj moćni desni bočni nosio dres Standarda iz Liegea, Milana, MVV Maastrichta i PSV-a. Uspjehe je nizao i u kasnijoj trenerskoj karijeri. U čak pet različitih država je bio prvak, u Belgiji s čak dva (Lierse i Club Brugge), Nizozemskoj (PSV), Turskoj (Galatasaray), Saudijskoj Arabiji (Al Hilal) i Kataru (Al-Duhail, nekadašnja Lekhwiya). Time se, s pet titula nacionalnih prvaka u različitim državama, može pohvaliti još samo Carlo Ancelotti (prvi i jedini koji je osvojio sve Lige petice). Primjerice naš Tomislav Ivić (Jugoslavija, Belgija, Nizozemska, Portugal), Jose Mourinho, Giovanni Trapattoni i Ernst Happel osvojili su ih po četiri. Vodio je u trenerskoj karijeri Gerets i momčadi Marseillea, Wolfsburga, reprezentaciju Maroka...

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

- Prvi put sam ovdje u Splitu, turistički, ali već sam kao igrač bio u Zagrebu. Bilo je to dok sam još igrao za Standard. Ovdje je baš predivno – rekao nam je Gerets.

Godine i narušeno zdravlje su učinili svoje, više nije trener, ali i dalje koliko god stigne Gerets prati nogomet.

- Pratim svoju bivšu momčad Standard, idem na utakmice kad god sam u mogućnosti, baš kao što pratim i reprezentaciju Belgije.

Smatrate li da ova vaša nova zlatna generacija s Kevinom De Bruyneom, Edenom Hazardom koji je već na zalasku karijere, Thibautom Courtoisom, Romeluom Lukakuom i ostalima ipak nikada nije napravila ono što je po kvaliteti i talentu mogla i trebala, neovisno o osvojenoj bronci na SP-a u Rusiji 2018. godine?

- Imamo kvalitetu, ali ono što nam je uvijek nedostajalo bio je onaj posljednji korak koji nikako nismo uspijevali napraviti.

Je li možda nedostajalo pobjedničkog mentaliteta, pa čak malo i sreće...?

- Možda nismo imali sreće, ali mislim da je najveći hendikep što smo u nekim važnim trenucima igrali bez ključnih obrambenih igrača.

U usporedbi s Hrvatskom, pojedinačno ste možda kvalitetom i bolji, vjerojatno imate i veću širinu kadra, ali rezultati su na zadnjih godina strani Hrvatske?

- Hrvatska ima iznimne igrače i momčad. Imamo širinu igračkog kadra, zato mi je žao i zbog toga sam i iznenađen što nismo osvojili Svjetsko prvenstvo.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Sada je ta generacija pomalo ide prema kraju svojih karijera?

- De Bruyne sigurno u nogama ima još tri-četiri top sezone. Ali u sredini obrane tu je Jan Vertonghen kojem je 36 godina i koji je već odigrao 150 utakmica za reprezentaciju. Pred njim je možda još godina dana igranja za reprezentaciju. A nova generacija koja dolazi nije talentom na toj istoj razini.

Ipak, imate vrlo talentiranih mladih igrača, od Jeremyja Dokua iz Manchester Cityja do Romea Lavije koji je u Chelseaju?

- Slažem se, ali imamo poteškoća u obrani.

Iznenađuju li vas dobri rezultati Hrvatske u kontinuitetu zadnjih godina, srebro i bronca s posljednja dva Mundijala i srebro s ovogodišnje završnice Lige nacija?

- Ne iznenađuju me zbog toga što pratim Hrvatsku. Kada vidiš kvalitetu Modrića, jednog Gvardiola koji je nevjerojatan, druge dobre igrače, ali i odličan tim koji ima Hrvatska, onda te to ništa ne iznenađuje.

---

image

Frane Bućan, Eric Gerets i Ivica Šurjak

/Privatna Arhiva Frane Bućan
---

U neka starija, nogometno romantičnija vremena, belgijski klupski nogomet imao je puno važniju ulogu u europskim kupovima. Danas više nije tako. Što je tome razlog? Jesu li isključivo financije?

- Zbog toga što svi najbolji belgijski nogometaši igraju izvan domovine, u najjačim europskim ligama koje su financijski moćnije. To nije dobro za naš klupski nogomet, ali jest za reprezentaciju.

U čemu je tajna toga da Belgija stvara toliko mnogo kvalitetnih igrača?

- Imamo vrlo razvijen sustav rada s mladima.

Ivan Leko koji je uspješno radio kao trener u Belgiji sada vodi Hajduk?

- Kada ga vidite molim vas pozdravite ga! Leko je vrlo dobar trener i vrstan čovjek. Znamo se iz Belgije.

---

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Uspio je osvojiti naslov prvaka u Belgiji s vašim bivšim klubom Club Bruggeom. Vjerujete li da može i naslov prvaka Hrvatske vratiti u Split?

- Vjerujem u mog prijatelja. Dinamo je jak. Nadam se da će Leko uspjeti.

Ovog ljeta u Hajduk je stigao i iskusni Vadis Odjidja-Ofoe iz Belgije, iz Genta?

- Jako dobar je igrač, samo je imao dosta ozljeda u posljednjih nekoliko godina. Zbog problema s tim ozljedama nije igrao koliko je mogao.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Nakon početnih dobrih ‘recenzija‘, u zadnje vrijeme Vadisove predstave ipak nisu ostale na takvoj razini. Kao da se vidi i da nije prošao pripreme s ostatkom momčadi, da nije na 100 posto?

- Ako si pametan, mudar, prilagodit ćeš se i neće ti trebati dva mjeseca da se uklopiš. A on je vrlo pametan igrač.

Još kada ste počinjali igračku karijeru u Standardu rival vam je kao trener Anderlechta bio naš Tomislav Ivić. Kasnije je Ivić ostavio dubok trag i baš u Standardu.

- Bio je vrlo poznat, cijenjen, ali mene nikada kao igrača nije vodio.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U sezoni 1987/88 ste bili kapetan momčadi PSV-a koje je postala prvak Europe. Danas se to čini nemogućim, da neki klub koji je izvan Liga petice osvoji Ligu prvaka. Zadnji klub izvan Liga petice kojem je to uspjelo bio je Porto još davne 2004. godine. U čemu je bila vaša tajna?

- Imali smo iznimno dobru momčad koja se slagala nekoliko godina. Imali smo Ruuda Gullita (otišao je prije početka ove pobjedničke sezone u Milan, nap.a.), Vanenburga... Mislim da je to sada više nemoguće napraviti. Engleski i španjolski klubovi potpuno dominiraju.

Kao trener ste imali dosta uspjeha, osvojili ste naslov državnog prvaka u čak pet različitih država?

- Moraš se naći na pravom mjestu u pravo vrijeme – skromno će Gerets.

Ne ide ništa bez toga, malo sreće, ali ni bez znanja, iskustva...?

- Stvar je u tome da sam uvijek sve radio onako kako sam mislio što je najbolje, radio sam na moj način. Nije me bilo briga što misle novinari, mediji, drugi klubovi. U svakoj sredini u kojoj sam radio samo sam se koncentrirao na svoju momčad i to je bio glavni razlog uspjeha.

Radili ste i u Galatasarayju, Marseilleu, klubovima gdje je pritisak na trenera ogroman?

- Ako te u Istanbulu ili Marseilleu vole, onda je ta ljubav za cijeli život. Ako te mrze, bolje ti je otići. Bio sam sretan u oba ta kluba. U Marseille i danas odem pogledati utakmicu.

Jeste li prošle sezone gledali Marseille, dok je momčad vodio naš Igor Tudor?

- Zadnji put sam bio tamo prije dvije godine.

Igrali ste s mnogim velikim nogometašima. Tko je bio najbolji s kojim ste igrali?

- Gullit. Dok smo igrali zajedno u PSV-u igrao je stopera i bio bi najbolji na terenu. Kasnije je igrao u veznom redu, ponovno bi bio najbolji. Igrao je i klasičnog napadača, devetku, i opet bi bio najbolji igrač. Taj samo nije branio, a na svim ostalim pozicijama na terenu je bio nevjerojatan!

Bili ste dio reprezentacije koja je 1980. godine igrala u finalu Eura u Rimu i poražena je od tadašnje Njemačke 1:2, pogotkom u 88. minuti?

- Bili smo tada iznenađenje turnira.

---

image

Ajax - PSV 1989. godine, Gerald Vanenburg i Eric Gerets te Bryan Roy

Hans Heus/Anp Via Afp
---

Bili ste dio te prve velike, zlatne belgijske generacije s Janom Ceulemansom, Jean Marie Pfaffom, Frankyjem Van der Elstom, kasnije i Enzom Scifom...?

- Bili smo prva generacija koja je ‘probudila‘ belgijski nogomet.

Pamtim još kao dijete vaše polufinale SP-a s Argentinom 1986. godine u Meksiku, pogotovo ono dosuđeno zaleđe pri rezultatu 0:0 kada je napadač Belgije išao sam prema vrataru, a nije bilo ni govora o nedozvoljenoj poziciji. To je bila odluka koja je možda i prelomila pitanje pobjednika, možda i promijenila povijest nogometa. Kasnije je Diego Armando Maradona s dva baš čudesna pogotka, pogotovo drugim u solo prodoru, odveo Argentinu do finala, kasnije i titule?

- Najmanje metar nije bio u zaleđu. Mogli smo do finala i titule prvaka svijeta. Imam dres Maradone s tog susreta. Mijenjali smo se nakon utakmice jer smo zajedno bili na doping kontroli – otkrio nam je na kraju Gerets.

Taj dres sada vjerojatno vrijedi bogatstvo. Dres kojeg je bivši engleski reprezentativac Steve Hodge prodao na aukciji prošle godine, u kojem je igrao kontroverzno četvrtfinale istog Mundijala u kojem je Englezima zabio ‘Božjom rukom‘, prodan je za čak 8,2 milijuna eura (7,1 milijun funti). Ovaj Geretsov vrijedi sigurno ne vrijedi toliko, ali opet vrijedi mnogo jer ga je jedan od najboljih nogometaša svih vremena nosio kada je odigrao možda i najbolju utakmicu turnira na kojem je igrao najbolji nogomet karijere.

---

image

Eric Gerets i supruga

Yorick Jansens/Belga Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix AFP AFP Božidar Vukičević/Cropix Tom Dubravec/Cropix Yorick Jansens/Belga Via Afp Hans Heus/Anp Via Afp Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix /Privatna Arhiva Frane Bućan
AFP
AFP
Yorick Jansens/Belga Via Afp

Eric Gerets i supruga

Hans Heus/Anp Via Afp

Ajax - PSV 1989. godine, Gerald Vanenburg i Eric Gerets te Bryan Roy

/Privatna Arhiva Frane Bućan

Frane Bućan, Eric Gerets i Ivica Šurjak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/bivsi-prvak-europe-eric-gerets-vjerujem-u-prijatelja-leku-vrstan-je-trener-a-odjidja-je-jako-dobar-pametan-igrac-1325243 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c444421fd6c6d42b9259bc4bf39559169e0d992 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+prvak+Europe+Eric+Gerets%3A+%E2%80%98Vjerujem+u+prijatelja+Leku%2C+vrstan+je+trener%2C+a+Odjidja+je+jako+dobar%2C+pametan+igra%C4%8D%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fbivsi-prvak-europe-eric-gerets-vjerujem-u-prijatelja-leku-vrstan-je-trener-a-odjidja-je-jako-dobar-pametan-igrac-1325243 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fbivsi-prvak-europe-eric-gerets-vjerujem-u-prijatelja-leku-vrstan-je-trener-a-odjidja-je-jako-dobar-pametan-igrac-1325243 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Moćni desni bočni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometMoćni desni bočni

Bivši prvak Europe Eric Gerets: ‘Vjerujem u prijatelja Leku, vrstan je trener, a Odjidja je jako dobar, pametan igrač‘

24. rujna 2023. - 20:32

Prije 35 godina bio je kapetan PSV-a, kada se nizozemski sastav prvi i jedini put popeo na krov Europe, podignuo je trofej Kupa prvaka. Ovih dana bio je Eric Gerets (69) na odmoru u Splitu, kao ‘domaćina‘ imao je bivšeg igrača Hajduka, prijatelja Franu Bućana. Tijekom boravka u gradu pod Marjanom se između ostalog susreo i s Ivicom Šurjakom, Borom Primorcem... Stoga smo iskoristili tu priliku za intervju.

Pored tog dramatičnog slavlja u finalu Kupa prvaka u Stuttgartu protiv Benfice nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (0:0 pa 6:5), proslavljeni bivši belgijski reprezentativac tijekom duge i bogate igračke karijere bio je i viceprvak Europe s reprezentacijom Belgije 1980., četvrti na Svjetskom prvenstvu 1986. godine... U igračkoj karijeri je ovaj moćni desni bočni nosio dres S...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:56