StoryEditorOCM
Strani nogometthe dark side

‘Euro krije mračnu stranu, sumnja se u tajne dogovore, nije pravedno!‘ Nijemci zazivaju veliku promjenu...

Piše SN
29. lipnja 2024. - 11:32

Izgleda da nisu svi Nijemci oduševljeni Europskim prvenstvom. Doduše, nezadovoljstvo proizlazi iz segmenata turnira na koje domaćin ne može utjecati, a tiču se samog formata natjecanja, koji od 2016. broji 24 umjesto 16 momčadi, pišu Sportske novosti.

Njemački portal Kicker izdvaja nekoliko nelogičnosti na aktualnoj smotri, te smatra da bi proširenje formata natjecanja za još osam, odnosno na ukupno 32 momčadi, bilo primjereno rješenje za probleme. Prije svega, ističu "tamnu stranu Eura koja je u srijedu navečer bila posebno mračna".

image
AFP

Narušen integritet natjecanja

Mađarska je, naime, saznala za eliminaciju s turnira tri dana nakon što je odradila posljednji nastup u grupnoj fazi, odnosno pobijedila Škote 1:0 golom u završnici, što se po autoru Kickera ne bi smjelo događati, kao ni situacija u kojoj Slovačka i Rumunjska unaprijed znaju da s remijem prolaze dalje pa "postoje sumnje u tajne dogovore", pogotovo kada utakmica zaista završi 1:1.

Problem je, dakle, u terminu utakmica. Ako četiri od šest trećeplasiranih reprezentacija prolazi u nokaut fazu, a kandidati ne mogu igrati svoje posljednje utakmice u istom terminu, "narušava se integritet natjecanja", reći će novinari Kickera. Nadalje, ne sviđa im se što se u osmini finala neke drugoplasirane momčadi križaju s drugoplasiranima, a neke s prvoplasiranima, od kojih se neki lideri skupina, pak, susreću s trećeplasiranima. Takav scenarij nazivaju nepravednim i nerazumljivim.

image
AFP

Rješenje? Kicker se pokazuje pobornikom ideje Andreasa Möllera, nekadašnjeg njemačkog reprezentativca te svjetskog (1990.) i europskog prvaka (1996.), koji smatra da bi na Euru trebale sudjelovati 32 momčadi. Tada bi natjecanje brojalo osam skupina po četiri momčadi, a u nokaut fazu išle bi samo prve dvije momčadi svake grupe.

image
AFP

Uefa se boji razvodnjavanja

Dakle, radi se o formatu natjecanja kakvog smo gledali na dosadašnjim svjetskim prvenstvima. Na idućem 2026. nećemo, jer prvi put će se natjecati 48 zemalja, s tim da u nokaut fazu idu dvije najbolje ekipe u skupini i osam od 12 trećeplasiranih.

Teško je vjerovati da će Uefa brzo usvojiti novi format Europskog prvenstva, budući da postoji bojazan da bi dodatan broj ekipa ugrozio atraktivnost natjecanja. I ovako ponekad gledamo dosadne utakmice... S druge strane, Kicker tvrdi da bi publika lako prihvatila dodatnih osam ekipa na kontinentalnim smotrama, jer "male" reprezentacije u Njemačkoj pokazuju da ih se nikako ne smije otpisati.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 11:33