StoryEditorOCM
Strani nogometeuropski trofej

Finale Konferencijske lige: Fiorentina i West Ham na pragu europske titule, gledat ćemo i borbu za najboljeg strijelca

Piše Ivan Renić
7. lipnja 2023. - 10:30

Fiorentina ili West Ham? Kome će trofej Konferencijske lige? Posljednja bitka počinje večeras od 21 sat. Narodski, za to se natjecanje može kazati „ono treće”. Po kvaliteti je sigurno iza Lige prvaka i Europske lige. Ali europski trofej je – europski trofej! Nitko to više ne shvaća olako. Svi se bore do kraja za europsku slavu.

Drugo je ovo izdanje Konferencijske lige, a titula će opet u Italiju ili prvi put u Englesku. Lani je na premijeri do kraja otišla Roma. Odveo je Jose Mourinho Vučicu do naslova. Karizmatični Portugalac zamalo je i u ovoj sezoni slavio europski uspjeh...

Kako bilo, Fiorentina i West Ham sučelit će se večeras u Pragu. Za obje momčadi ovo je posljednja prilika da europski nogomet zaigraju i nagodinu. Viole su u talijanskom prvenstvu završile tek na osmom mjestu, prvom ispod crte.

A što tek onda kazati za West Ham? Oni su u Premiershipu u potpunosti podbacili. U 38 utakmica skupili su svega 40 bodova, a za to nisu mogli više od 14. mjesta. Jasno je, stoga, što im predstavlja finale Konferencijske lige. Spas sezone! I također jedina nada da će osim na Otoku zaigrati i vani...

Fiorentina se do finala probila preko Brage u šesnaestini finala. Osmina im je donijela turski Sivasspor, a četvrtfinale poljski Lech. Sve su uvjerljivo riješili Talijani. Nije bilo dvojbe oko prolaska. Do produžetaka ih je zato odveo švicarski Basel u polufinalu. Dramu je u posljednjim sekundama riješio Barak.

West Ham se, pak, prvo poigrao s AEK Larnacom. Pobjedom u drugoj utakmici izbacili su belgijski Gent, dok su nakon velike borbe u polufinalu nadjačali nizozemski AZ Alkmaar. Gledat ćemo i borbu za najboljeg strijelca. Fiorentinin Cabral prvi je topnik sa sedam pogodaka. Na njega vreba „čekićar” Antonio sa šest. Raspucani su bili „ljubičasti” u ovom natjecanju. Pri vrhu su još Jović, Gonzalez i Barak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:07