StoryEditorOCM
Strani nogometobjavio L‘Équipe

‘Gađenje i sram‘: šokantna naslovnica nije za one sa slabim želucem, ovo su novi detalji incidenta u Marseilleu

Piše Tomislav Dragobratović/SN
30. listopada 2023. - 08:25

"Gađenje i sram", stoji na naslovnici francuskog L‘Équipea jutro nakon velikog incidenta koji je izbio prije utakmice desetog kola francuskog prvenstva između Marseillea i Lyona.

Tijekom dolaska uprave i igrača gostujuće momčadi na marsejski Velodrome, izbili su incidenti u kojima je najviše ozlijeđen glavni trener momčadi Lyona Fabio Grosso. Talijan je zadobio posjekotinu 3 cm iznad lijevog oka i jedva vidi na to oko - pišu Sportske novosti.

Prema navodima portala RMC Sport, na autobus Lyona bačena su dva kamena, a jedan od njih ozlijedilo je trenera i raskrvario mu glavu. Video u kojem navijači gađaju autobus možete pogledati OVDJE.

Isti izvori navode kako su incident počinili navijači Marseillea, što je rezultiralo daljnjim sukobom između navijačkih skupina. Prema L‘Équipeu, osim napada domaćih navijača na autobus Lyona, viđeni su i rasistički ispadi od strane 600-tinjak navijača Lyona, koji su se ubrzo nakon prvobitnog incidenta iskrcali blizu stadiona u želji za obračunom. Pod jakom policijskom kontrolom uspjeli su u relativnom miru doći do zone za posjetitelje, na štandu Jean-Bouin, malo prije 20 sati.

Tamo ih je dočekala velika skupina domaćih navijača koji su pjevali homofobne povike, a oni su uzvratili upućivanjem rasističkih gesta: majmunskim izrazima, nacističkim pozdravima i pokazivanjem putovnica. Neke od tih akcija, za koje se smatra da su djelo male radikalne skupine Mezza Lyon, od kojih se velika većina zajednice navijača OL-a ipak distancira, snimljene su. Francuzi pišu da bi huligani iz Lyona, kojima je već duže vrijeme zabranjen pristup stadionu, mogli biti među osobama koje su počinile kažnjive radnje.

Nakon što su se igrači provukli do stadiona, uprava Lyona i Marseillea održala je krizni sastanak u kojem je odlučeno da se utakmica neće odigrati. Službeni spiker najavio je odluku na stadionu tri minute prije očekivanog početka utakmice.

Utakmica je nakon incidenta otkazana, a o svemu se oglasio i predsjednik Marseillea:

- To je potpuno neprihvatljivo. Mislim na Fabija Grossa, ono što mu se dogodilo je neprihvatljivo. Uništiti su atmosferu koju je trebalo pratiti preko 60 tisuća ljudi... Čak i ako je izvan stadiona... Ljut sam, užasnut sam. Ovome što se dogodilo nema mjesta ni u nogometu ni u društvu. Dođeš igrati nogomet i završiš s ovakvim situacijama izvan stadiona, to je potpuno neprihvatljivo - kazao je za PrimeVideo Pablo Longoria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:35