StoryEditorOCM
Strani nogometprijelazni rok

Mladi Hajdukovac potpisao za Španjolce, znaju se svi detalji milijunskog posla

Piše Marko Crnjak/SN
25. siječnja 2024. - 22:37

Stipe Biuk vraća se u europski nogomet! Bivši igrač Hajduka barem do završetka sezone igrat će za Real Valladolid u vidu polugodišnje posudbe vrijedne milijun eura, no ukupna cifra mogla bi se upeterostručiti. Naime, španjolski drugoligaš obvezao se Los Angeles FC-u i na dodatna četiri milijuna eura fiksnog otkupa ako klub izbori prvu ligu.

Dakle, u slučaju da Real Valladolid izbori prvi razred španjolskog nogometa, Biuk ostaje u njihovim redovima, a LAFC ukupno zarađuje pet milijuna eura od prodaje hrvatskog napadača. Nakon što su Biukov perspektivni 27-godišnji agent Dženis Mujičić i Mela Kodro dogovorili posao, Stipe Biuk nanovo je prešao Atlantik i pojavio se u uredima ‘Pucelanosa‘. Naš 21-godišnji napadač bio je snažna želja Valladolida, stoga je drugoligaš ponosno objavio novo ime koje će im, vjeruju, pomoći u pohodu na prvoligaški nogomet. Posve je realno da se taj cilj većinskog vlasnika i predsjednika kluba - čuvenog Ronalda Nazarija - i ostvari.

U drugom razredu Španjolske dvije vodeće momčadi osiguravaju mjesto u La Ligi, a sljedeće četiri idu u doigravanje te najboljoj slijedi viši rang. Valladolid je tijekom studenog i prosinca boravio na drugoj poziciji, ali četiri utakmice u 2024. godini (tri poraza i remi) odbacili su ih na sedmo mjesto. No, broje samo tri boda manje od drugoplasiranog Sportinga, a četiri kluba popunila su međuprostor, što dovoljno govori o visokoj konkurentnosti i kompetitivnosti na drugoligaškim travnjacima Španjolske., pišu Sportske novosti.

Svakako se Biuk može pohvaliti da je došao u uglednu i, najvažnije, rastuću sredinu. Otkad je legendarni ‘El Fenomeno‘ preuzeo konce, uprava kontinuirano najavljuje velike projekte. Od Real Valladolida želi napraviti ne samo državni, nego i svjetski brend. O uspješnosti u tom pogledu najbolje govori popularnost kluba kao jednog od top pet najpraćenijih u La Ligi 2. U prvom dijelu sezone na domaćem stadionu Nuevo José Zorrilla u prosjeku je stizalo približno 17 tisuća navijača po utakmici, odnosno oko 200 tisuća različitih lica koja su tijekom sezone svjedočila susretima Valladolida. Veća je to numera čak i od nekih prvoligaša. Ujedno, prosjek dolaznosti porastao je za 10 posto u odnosu na ovo vrijeme prošle godine, što ukazuje na napredak sukladno planovima odlučnog liderstva kluba.

Isto to vodstvo žarko je željelo, u konačnici i pridobilo Biuka, kojem društvo pravi i još jedan hrvatski veznjak - Stanko Jurić, također bivše lice Poljuda, na posudbi je iz Parme do kraja sezone. Biuk će zaigrati i pored nekolicine izvrsnih imena europskog nogometa: vratar Jorge Masip mnogima je poznat iz Barcelone, a napadački red podrazumijeva i Brazilca Kenedyja, nekoć igrača Chelseaja.

Dakle, jaka imena prihvatila su izazov, što zbog visokih ambicija Ronalda Nazarija, što zbog čvrste veze s navijačima u bijelo-ljubičastom. Odvažio se i Stipe Biuk, kojem bi priroda španjolskog nogometa kao ofenzivnog, te s naglaskom na igru preko krila, mogla dobro odgovarati.

Prođe li sve po planu, Valladolid će iduće sezone zaigrati u La Ligi, a u tom slučaju Biuk ulazi u koštac s ponajboljim timovima i igračima svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:05