StoryEditorOCM
Strani nogometdomaćin odličan

Njemačka rutinski stigla do druge pobjede i osigurala mjesto u osmini finala, Mađarima ostao tek dobar dojam

Piše Hina
19. lipnja 2024. - 20:19

Njemačka nogometna reprezentacija, domaćin EURA, ostvarila je drugu pobjedu u skupini A, u drugom kolu u Stuttgartu svladala je Mađarsku s 2-0 (1-0).

Ovom pobjedom Njemačka je praktički osigurala osminu finala, kao prva reprezentacija na Europskom prvenstvu. U prvom dijelu je strijelac bio Jamial Musiala u 22. minuti, dok je u drugom pogodio Ilkay Gundogan u 67. minuti.

Njemačka sada ima šest bodova, dok je druga u skupini Švicarska s tri boda i utakmicom manje. U nastavku večeri, od 21 sat, igrat će Švicarska i Škotska. Upiše li Švicarska pobjedu u tom ogledu onda će i definitivno Njemačka i Švicarska osigurati proboj među 16 najboljih reprezentacija. U trećem kolu međusobno će igrati Njemačka i Švicarska te Mađarska i Škotska.

Posve otvoreno su odigrale obje reprezentacije tijekom prvih 45 minuta. Mađarska ni po čemu nije zaostajala za domaćinom prvenstva, a da će biti to vatreno prvo poluvrijeme nagovijestili su Mađari nakon samo 15-ak sekundi igre. Toliko je trebalo  Mađarima za dolazak u suparnički šesnaesterac, ali je vratar Neuer spriječio šokantni start susreta reakcijom ispred Sallaija.

image
Fabrice Coffrini/AFP

Potom su uslijedile dvije šanse najisturenijeg Nijemca Havertza, kao i po jedna situacija na obje strane gdje su udarci blokirani. Njemačka je vrlo lijepo kombinirala tijekom prvog poluvremena, a posebno su se isticali Gundogan s proigravanjima te rastrčani Musiala. Upravo su njih dvojica bili najzaslužniji za prvi pogodak Njemačke u 22. minuti.

Gundogan se izborio za loptu pred mađarskim vratima, premda su brojni Mađari u jednom trenutku stali računajući na prekršaj u napadu. No, Gundogan je došao do lopte, odigrao povratno za Musialu koji je pucao, a lopta se od Fiole odbila pod gredu za veliko slavlje na Stuttgart Areni.

image
Damien Meyer/AFP

Samo tri minute kasnije opet su Mađari zaprijetili. Iskosa, s 20 metara, vrlo dobro je slobodni udarac izveo Szoboszlai, ali je Neuer iščupao loptu iz kuta svojih vrata i spriječio izjednačenje. U završnici prvog dijela Njemačka je bila dominantnija, a najbolju je priliku imao strijelac Musiala. Dobro je pucao, ali je pogodio samo vanjski dio mreže.

Domaćin je nakratko ostao bez daha u nadoknadi prvog dijela. Mađarska je postigla pogodak, Sallai je bio strijelac, ali prethodno je označeno zaleđe.

Od početka drugog dijela Njemačka je tražila drugi pogodak i osiguravanje pobjede. U nekoliko situacija se istaknuo mađarski vratar Gulacsi, a potom je točno nakon sat vremena igre Mađarska imala sjajnu šansu za 1-1.

Sallai je odlično centrirao, ali je Varga glavom pucao preko vrata. Kada nije zabila Mađarska jest Njemačka na drugoj strani, sedam minuta kasnije. Mittelstad je poslao povratnu loptu za Gundogana koji je nečuvan mirno naciljao mrežu za 2-0.

Do kraja susreta su obje reprezentacije imale nekoliko odličnih prilika za pogodak. Adam je zaprijetio za Mađare, dok je njemački igrač Kimmich u 90. spašavao Nijemce izbijajući loptu s gol linije. Opasno je živio i na drugoj strani Gulacsi. Nekoliko puta je zaprijetio Sane, ali mreže su ostale netaknute te je sve okončano 2-0 pobjedom Nijemaca.

image
Damien Meyer/AFP

Semafor

NJEMAČKA - MAĐARSKA 2-0 (1-0)

Strijelci: 1-0 Musiala (22), 2-0 Gundogan (67)

Stuttgart Arena. Gledatelja: 60.100. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

NJEMAČKA: Neuer - Mittelstadt, Tah, Ruediger, Kimmich - Kroos, Andrich (od 71. Can) - Wirtz (od 58. Sane), Gundogan (od 84. Undav), Musiala (od 71. Fuehrich)- Hvaertz (od 58. Fuellkrug). Izbornik: Julian Nagelsmann.

MAĐARSKA: Gulacsi - Dardai, Orban, Fiola - Kerkez (od 75. Z. Nagy), Schafer, A. Nagy (od 64. Kleinheisler), Bolla (od 75. Adam) - Szoboszlai, Varga (od 87. Gazdag), Sallai (od 87. Csoboth). Izbornik: Marco Rossi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 16:54