StoryEditorOCM
Strani nogometKopernikanski obrat

Ovo bi moglo objasniti slučaj Livaja: legendi Hajduka u Rijeci vrijeđali obitelj, pokazivanjem grba Bijelih izazvao kaos

17. siječnja 2024. - 11:11

Nogometaši Hajduka u pripremnom susretu gosti su Kopera na stadionu Bonifika slovenskog prvoligaša (srijeda, 17 sati), istom onom zdanju na kojem su ‘bijeli‘ gostovali i u kvalifikacijama Europske lige u ljeto 2015. godine. Nije to jedina poveznica između dva kluba. Tu su i igrači koji su igrali za oba kluba (Senijad Ibričić, Goran Jozinović, Mislav Anđelković, Boško Bošković, Drago Gabrić, Igor Gal, Siniša Linić, Hysen Memolla, Marko Pejić, Franjo Prce...), treneri (Nenad Gračan), posuđeni hajdukovac Tono Blaž Lauš... Ali ima i još jedna poveznica, sa ‘slučajem Livaja‘.

Podsjetimo, napadač Hajduka Marko Livaja povukao se, pa se potom i oprostio od reprezentacije nakon što je u lipnju prošle godine na treningu Hrvatske na Rujevici izvrijeđan od strane nekih ‘navijača‘. Loptom je slučajno pogodio malog navijača na tribini, na tapetu. Nećemo se lagati, u vulgarnoj pljuvačnici se našao zbog klupske pripadnosti. Tada je mnogo kritika u javnosti i na društvenim mrežama išlo na račun Livaje. No, nešto vrlo slično, ali ipak dosta kompleksnije, dogodilo se već jednom ranije na istom mjestu, na Rujevici.

Nije to bilo tako davno, sedam godina ranije. U glavnoj ulozi bio je bivši igrač Hajduka Senijad Ibričić. Dogodilo se to na istom mjestu, samo na utakmici i dok je nosio dres baš Kopera. Točnije, onda kada ga je skinuo! A sve to skupa pomalo baca novo svjetlo na ‘slučaj Livaja‘. Za one kojima je sve izgledalo kao jednosmjerna ulica dogodio se maltene kopernikanski obrat.

U srpnju 2016. godine prijateljski susret na Rujevici igrali su Rijeka i Koper (2:0). Pri izlasku s travnjaka sredinom drugog poluvremena legenda Hajduka i tada veznjak Kopera Ibričić u 68. minuti skinuo je dres ispod kojeg je bila majica s – grbom Hajduka. Nije to bio posve racionalan potez, mora se priznati, ali reakcija koja je uslijedila imala je još manje rezona. Naime, nastao je opći kuršlus. Pokazalo se i tada da je sve što ima bilo kakve veze s Hajdukom u Rijeci crvena krpa.

image
Ante Čizmić/Cropix

U tom kaosu koji je uslijedio domaćim igračima i navijačima je ‘pala roleta‘. Tadašnji trener Rijeke Matjaž Kek se zaletio prema Ibričiću, došlo je do masovnog naguravanja igrača, gosti iz Slovenije su s tribina gađani raznim predmetima... U konačnici je Ibričić dobio crveni karton. Poslije je za Novi list pojasnio, ispostavilo se kako je sustavno bio vrijeđan s tribina riječkog stadiona, ne samo on, već ni kriva ni dužna i njegova obitelj.

- S jedne strane sam možda pogriješio prema Rijeci i njenim pravim navijačima. S druge strane kada god dođem u Rijeku nađe se nekoliko njih na tribinama koji vrijeđaju moju obitelj i zbog toga sam reagirao onako kako sam reagirao... - pojasnio je Ibričić.

- Poštujem Rijeku i njezine navijače, njima se ispričavam, a onima koji su me cijelo vrijeme vrijeđali, njima se ne želim ispričati. Želim Rijeci puno sreće, ali se nadam da će biti iza Hajduka. Nemaju mi u Koperu što zamjeriti, dajem sve za Koper, a zna se da je Hajduk moj klub – rekao je tada Ibričić.

image

Senijad Ibričić

Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:05