StoryEditorOCM
Strani nogometslomili ga

Odlazi Klopp, ali Liverpool je vratio transfer gurua. Evo tko je genij iz sjene koji je uz Nijemca bio ključni čovjek

Piše Frane Vulas
14. ožujka 2024. - 17:26

Jürgen Klopp najavio je odlazak s klupe Liverpoola na kraju sezone. Poslije nešto manje od devet godina (stigao je u listopadu 2015. godine), njemački stručnjak napustit će klubu klupa s Anfielda. Još nema službene potvrde tko će ga naslijediti. Najčešće se tu spominju Xabi Alonso koji ove sezone s iznimnim uspjehom vodi Bayer Leverkusen, potom trener Sportinga iz Lisabona Ruben Amorim, talijanski strateg na klupi Brightona Roberto De Zerbi... Alonso slovi za favorita, ali želi ga i Bayern. Pored toga, nije ni trenutak za objavu da odlazi na drugo radno mjesto u situaciji kada se Alonso protiv Bayerna u Bundesligi bori za naslov prvaka, a s Liverpoolom bi se mogao susresti u ovosezonskoj Europskoj ligi. No, zato je jedan veliki problem Liverpool već riješio. Možda i najveći. Angažirao je, točnije u klub vratio stručnjaka koji je uz Kloppa bio najzaslužniji za uspjehe Liverpoola u posljednjem desetljeću, bivšeg sportskog direktora Michaela Edwardsa.

Liverpool (još) traži trenera, ali ključnog čovjeka je doveo. Od ljeta će se, nakon dvije godine stanke, u klub vratiti Edwards koji je godinama obnašao ulogu sportskog direktora kluba s Anfielda, do dolaska zbog zasićenja 2022. godine. Od 2011. godine Edwards je bio u klubu po dolasku iz Tottenhama, od 2016. sportski direktor. Dok je Edwards bio sportski direktor, u Liverpool su između ostalih došli Mohamed Salah, Virgil van Dijk, Alisson Becker, ‘izmislio‘ je Andyja Robertsona... Pritom nije klub poslovao kao neki pijani milijunaši, kao neki konkurenti, već u duhu FFP-a. Tako je na nekim igračima prodajom ostvaren ogroman profit. Ono kako je novac zarađen od prodaje Philippea Coutinha u Barcelonu (135 milijuna eura plus bonusi) Liverpool investirao u Van Dijka (84,65 milijuna) i poslije Beckera (62,5 milijuna) je bio maestralan potez. Coutinho se potom brzo ‘izgasio‘, dok je Nizozemac postao ponajbolji stoper, a Brazilac vratar svijeta.

image

Alisson Becker i Virgil van Dijk

AFP

Uostalom sve govori činjenica da istovremeno i dalje traje i obnova stadiona, odnosno nadogradnja Anfielda koji će uskoro imati kapacitet 61 tisuću gledatelja, a što je velika investicija. Pod Kloppom je osvojio Liverpool mnogo trofeja, a da nije fantastičnog Manchester Cityja i genijalnog Pepa Guardiole, imali bi još nekoliko naslova prvaka Engleske. Nije Liverpool imao sve ove godine novca na dispoziciji kao City ili Chelsea, Manchester United u engleskim okvirima, kao Real Madrid, PSG i drugi u europskim, ali je svejedno gotovo stalno bio u vrhu. Klopp je na odlasku, ali sada je Liverpool vratio svog genija iz sjene.

image

Mohamed Salah

AFP

Nakon Liverpoola, uzeo je Edwards slobodnu godinu, a potom je radio kao savjetnik u jednoj tvrtki. Imat će Edwards dosta drugačiju ulogu od nekadašnje u Liverpoolu, postat će izvršni direktor Fenway Sports Group, američke grupacije u čijem je vlasništvu klub. FSG namjerava okrenuti novu stranicu i namjerava se dalje širiti u nogometnom svijetu, još i neke druge klubove uzeti pod svoje okrilje. To je navodno bio jedan od uvjeta Edwardsa kojeg su dugo lomili dok nije pristao na povratak. Na poziciju sportskog direktora Liverpoola Edwards namjerava dovesti Richarda Hughesa iz Bournemoutha.

image

Xabi Alonso

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:12