StoryEditorOCM
Strani nogometjunak atalante

Odrastao je u Peckhamu u neimaštini, birao između nogometa i fakulteta, svijet mu se rugao, sad je ostvario svoje snove

Piše Marko Crnjak/SN
23. svibnja 2024. - 07:23

Nakon 51 utakmice iliti 11 mjeseci i 26 dana, Bayer više nije ‘Neverlusen‘! Datuma 27. svibnja 2023. godine srušio ih je Bochum, otad nisu znali što znači poraz sve dok se nije ukazala Atalanta. Točnije, trostruki strijelac bergamske momčadi koji pod reflektorima Dublina zaradio titulu junaka finalne partije Europske lige, Ademola Lookman - pišu Sportske novosti.

Nigerijac rođen u Londonu većinu svoje karijere proveo je kao "lutalica": Nastupao je za Everton, Leipzig, Fulham i Leicester, ali ni u jednoj od tih sredina nije uspio ostaviti dublji trag. Ni aktualna sezonska statistika od 9 ligaških golova ne bi ga lansirala u središte naslovnice da nije u samo 14. minuta (zabio u 12. i 26.) srušio njemačke snove o trostrukoj kruni i upotpunio hat-trick. Reći će neki da je to nevjerojatna igra sudbine, jer malo je nedostajalo da Lookman još kao 16-godišnjak odustane od nogometa.

- Bio sam zabrinut jer se od 16. godine morate prijavljivati za fakultet. Tada nisam bio igrač nijednog profesionalnog kluba, što me stvarno pogodilo. Nisam bio siguran kojim putem trebam krenuti, znao sam samo da mi je potreban proboj. I tada mi je Bog rekao da ću dobiti priliku - govorio je danas 26-godišnji Lookman u intervjuu za Guardian 2021.

Teško djetinjstvo

Napadač Atalante odrastao je Peckhamu, četvrti smještenoj u jugoistočnom Londonu. Djetinjstvo mu je obilježila gorka neimaština. Kaže da mu je, kao jedinom dječaku pored dvije starije sestre, bila obveza pospješiti život svoje obitelji.

image
AFP

- Odrastanje je bilo jako teško, postojale su neke noći kada nisam imao... Kako da to kažem? Nisam baš najbolje jeo, nisam imao mnoge stvari koje su moji vršnjaci imali. Otac je ostao u Nigeriji, a majka se morala brinuti za sve nas, davala je sve od sebe da donese hranu na stol i odjeću u ormar. Majka mi je dala sve što sam mogao tražiti, ali tek kad sam odrastao, shvatio sam koliko joj je bilo teško. Radila je sve vrste poslova. Zato sam svoju majku i sestre želio učiniti ponosnima, to je definitivno bio jedan od mojih glavnih ciljeva - rekao je Lookman, a kada ga je 2016. primijetio Charlton nakon što je igrao po amaterskim ligama gledajući kako ga ignoriraju vi londonski klubovi, ciljevi su djelovali ostvarivo kao nikad dotad.

Lookman tvrdi da je u Peckhamu vidio brojne nogometne talente na ulici, kaže da su mnogi možda bili i darovitiji od njega, no spasio ga je ispravni odabir društva. Izbjegao je nepodopštine svojih vršnjaka i onih koje je težak život natjerao na zlo, već se okrenuo školi i učenju te bilježio izvrsne ocjene.

Odlične komentare pokupio je i u Charltonu te zaradio pozornost većih klubova, tako i na zimu 2017. stigao u Everton. U klubu iz Liverpoola dočekao ga je čuveni trener Sam Allardyce. Lookman se nije nametnuo kao najbolja opcija (48 nastupa, četiri gola i dvije asistencije), u klubu su mu savjetovali da pristane na posudbu u Championship, u redove Derby Countyja, no Nigerijcu je primamljivija bila ponuda RB Leipziga, gdje je jedno vrijeme boravio na posudbi.

image
AFP

No, ni Njemačka se nije pokazala najsretnijom destinacijom, samo pet pogodaka i četiri asistencije u 28 utakmica i nije neka statistika vrijedna spomena. Tijekom boravka u Leipzigu trener Ralph Hasenhüttl savjetovao mu je da bude sebičniji i češće šutira prema vratima, Lookman će to kasnije proglasiti jednom od najkorisnijih smjernica u karijeri.

Neslavan trenutak

Kako bilo, i u Leipzigu se nije uspio nastaniti onako kako je očekivao, stoga je završavao na posudbama u Fulhamu i Leicesteru. Tek je u londonskom klubu dobio nešto značajniju minutažu i kontinuitet, no jedan trenutak tijekom tog angažmana u Fulhamu teško mu je oštetio samopouzdanje.

Bilo je to prije tri godine, kada je Lookman izvodio kazneni udarac u sučevoj nadoknadi prilikom 1:0 vodstva West Ham Uniteda protiv njegove momčadi. Dodatna težina došla je činjenicom da se Fulhamu predviđala opasna borba za opstanak, bod bi u takvom trenutku bio zlata vrijedan. Lookman je opucao "panenku", a vratar Fabianski ostao je na mjestu. Nigerijac je stajao Fulham boda i ostao stajati na rubu suza, a nogometnom svijetu nije dugo trebalo da se počne rugati na račun napadačeva peha.

image
AFP

- Ne znam kako bih vam uopće opisao koliko sam bio razoren i razočaran. Mogu se samo pokušati iskupiti za tu grešku i pokušati to pretvoriti u nešto pozitivno - govorio je nakon susreta.

Potom je uslijedila neprimjetna sezona na posudbi u Leicesteru (42 utakmice, osam pogodaka), da bi ga Leipzig u ljeto 2022. prodao Atalanti za samo 9,35 milijuna eura. Danas Lookman vrijedi 30 milijuna prema Transfermarktu, na finalnoj pozornici u Dublinu pronašao je lijek za sve životne tegobe i postao prvi igrač koji je zabio hat-trick u europskim finalima od Juppa Heynckesa 1975. godine. Dugo je Lookman trebao čekati na frapantan trenutak, no i sam će kazati da je vrijedilo.

Ademola Lookman prvim trofejem u karijeri ostvario je snove, istovremeno srušio one Xabija Alonsa i Apotekara, a mnogim Nigerijcima sigurno će služiti kao inspirativna priča. Lijepo se našalila jedna naša popularna Facebook stranica govoreći o Lookmanu: "Look at this man!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 01:50