StoryEditorOCM

Portugal se lako obračunao s Turskom i osigurao prolaz u osminu finala

22. lipnja 2024. - 20:01

U dvoboju 2. kola F skupine EURA nogometaši Portugala svladali su u Dortmundu Tursku s 3-0 (2-0) i plasirali se kao pobjednici skupine u osminu finala. Pobjedu su Portugalcima donijeli Bernardo Silva (21), autogol Sameta Akaydina (28) i Bruno Fernandes (56).

Portugalci su rutinirano dobili utakmicu u Dortmundu kažnjavajući sve pogreške Turaka i njihova izbornika Vicenza Montelle, koji je izostavio u sastavu glavne mlade igrače koji su donijeli pobjedu protiv Gruzije u prvom kolu. To je Tursku koštalo pomalo tragičnih situacija u obrani i autogolom koji se zbilja jako rijetko događa, a Turskoj je nestao zanos i euforija zbog pobjede nad Gruzijom.

Na drugoj strani, Portugalci su se vratili u stari sustav igre s četiri igrača otpozadi, a kvalitetom igrača odmah su se nametnuli Turcima i već u prvom dijelu riješili pitanje pobjede, pa su se u drugom dijelu gotovo odmarali. Bila je to i sedma pobjeda Portugalaca nad Turcima u isto toliko međusobnih mečeva na velikim međunarodnim prvenstvima. 

Portugalci su poveli preko Bernarda Silve, koji je iskoristio ubačaj Nuna Mendesa, sačekao odbijenu loptu od Orkuna Kokcua i zabio je iz blizine u lijevi kut turskih vrata. Sedam minuta kasnije uslijedio je tragikomičan autogol Turaka. U posve neopasnoj situaciji stoper Samet Akaydin nije primijetio da mu se približava vratar Altay Bayindir, pa je poslao loptu prema praznim vratima, a trk dvojice turskih igrača ka lopti je bio uzaludan.

image
AFP

U 31. minuti Kerem Akturkoglu je uputio obećavajući udarac nakon prekrasnog solo prodora, ali portugalski vratar Diogo Costa je sjajnom obranom zaustavio njegov pokušaj koji je išao u donji lijevi kut. 

Promjene kod Turaka nisu urodile plodom u drugom dijelu, a Portugal je zaključio pobjedu golom u 56. minuti. Cristiano Ronaldo je išao sam na turska vrata, a potom je nesebično poslužio Brunu Fernandesa, kome stvarno nije bilo teško pogoditi praznu mrežu za 3-0.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 20:07