StoryEditorOCM
Strani nogometliga nacija

Povijesna pobjeda San Marina, pogledajte gol za slavlje nakon više od 20 godina

Piše Vito Tomas/SN
6. rujna 2024. - 00:04

Povijesni dan slavi jedna mala nacija... Iako su prvu natjecateljsku utakmicu odigrali još 1990., prvu službenu pobjedu ostvarili su na današnji dan, datum 5. rujna ostat će zapisan u povijesnim knjigama San Marina!

Ova mala državica svoju prvu pobjedu, doduše, ostvarila je prije dvadeset godina, tada su još davne 2004. s 1:0 svladali Lihtenštajn u prijateljskoj utakmici. No, od tad traje potraga za prvim trijumfom u natjecateljskom susretu. Puno su puta bili blizu, svojom simpatičnom momčadi zaplijenili su pozornost i van domovine te zaslužili ‘navijače‘ diljem svijeta. Svi su čekali taj trenutak, a on je došao danas.

Dvadeset godina poslije, simbolično, ponovno su svladali Lihtenštajn s 1:0, ovoga puta u ligi D Lige nacija! Povijesni pogodak u 53. je minuti zabio Nicko Sensoli. Sjajno se snašao 19-godišnji napadač, iskoristio neopreznost obrane i zabio epohalni pogodak.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Uslijedila je strepnja do samog kraja, da stvar bude napetija Lihtenštajn je u 97. minuti propustio veliku priliku, no onda je uslijedio posljednji sučev zvižduk. Trenutak za povijest. Igrači su letjeli u zagrljaje, padali po terenu, emocije su frcale na sve strane. U deliriju su bili i domaći navijači, a ni službeni spiker nije se mogao suzdržati.

San Marino je ovom pobjedom zasjeo na vrh skupine ispred Gibraltara i Lihtenštajna u četvrtom rangu Lige nacija. Prema Transfermarktu vrijede svega 885 tisuća eura, a njihovi igrači igraju pretežito u klubovima iz San Marina i talijanskim niželigašima. Trenutno zauzimaju posljednje 210. mjesto na FIFA-inom rankingu, a nastave li ovim tempom mogli bi se napokon odvojiti od dna i osloboditi se titule "najgore reprezentacije svijeta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 01:44