StoryEditorOCM
Strani nogometgužva za prolaz

Škotska i Švicarska podijelili bodove i zakomplicirali prolaz u nokaut fazu jer je ostalo jedno mjesto potpuno otvoreno

Piše Hina
19. lipnja 2024. - 23:08

U dvoboju drugog kola skupine A Europskog prvenstva nogometaši Škotske i Švicarske su remizirali 1-1 (1-1) čime su Švicarci došli sasvim blizu prolaska u osminu finala.

Njemačka je sa šest bodova vodeća u skupini i siguran putnik prema osmini finala, dok je Švicarska trenutačno na četiri boda. Škotska ima jedan bod i još se nada prolazu, dok je Mađarska posljednja bez bodova. U posljednjem trećem kolu igrat će Njemačka - Švicarska i Mađarska - Škotska. Obje se utakmice igraju u nedjelju s početkom u 21 sat.

Škotska je povela u 13. minuti pogotkom Scotta McTominaya, dok je na 1-1 izjednačio sjajnim pogotkom Xherdan Shaqiri u 26. minuti.

image
Kirill Kudryavtsev/AFP

Utakmicu su škotski nogometaši otvorili iznimno agresivno, očito sa željom da što prije poprave dojam nakon teškog 1-5 poraza na startu prvenstva od Njemačke. Tek je nekoliko uvodnih minuta trebalo Škotima za dva kornera, a već u 13. minuti je Škotska povela.

McGregor je ubacio loptu u šesnaesterac prema McTominayju, a nakon njegovog udarca lopta se odbila od Schaera i odsjela u mreži za veliko škotsko slavlje. Po primljenom golu osjetila se i veća želja kod Švicaraca koji su vrlo brzo izjednačili, ali uz veliku pomoć suparnika.

Ralston je pogriješio kod dodavanja, a Shaqiri je ne čekajući iz prve opalio s vrha šesnaesterca i sjajno pogodio za 1-1. Vrlo brzo je Švicarska mogla i povesti. U 32. minuti je Vargas uposlio Ndoyea koji se driblingom oslobodio svog čuvara, ali je njegov udarac dobro zaustavio škotski vratar Gunn.

Odmah u idućoj akciji Švicarska je postigla pogodak koji je poništen zbog očitog zaleđa. Na samom kraju prvog poluvremena šansu su propustili Škoti. Adams je zaprijetio, ali švicarski vratar Sommer nije imao problema s tim udarcem u bliži kut.

U uvodnom dijelu drugog poluvremena obje su reprezentacije igrale oprezno i bez previše rizika, makar je Švicarska konstantno djelovala barem za nijansu kvalitetnija i odlučnija.

image
Kirill Kudryavtsev/AFP

Nakon neopasnog udarca Vargasa u 56. minuti na pravi način je Švicarska zaprijetila tri minuta kasnije. Ndoye se odlično oslobodio svog čuvara, ali je pravovremeno u njegov udarac ušao vratar Gunn i spriječio siguran pogodak.

Još se bolja prilika dogodila u 67. minuti, ali na drugoj strani te su Škote doslovno centimetri dijelili od vodstva. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca Hanley je iz blizine glavom pogodio vratnicu, a u nastavku akcije Škoti se nisu najbolje snašli u stvorenoj gužvi. Bila je to najava onoga što će se događati u idućim danima, jer je Škotska uspjela napraviti kvalitetan pritisak prema suparničkoj obrani.

Nekoliko opasnih centaršuta obavili su Škoti u tom dijelu dvoboja, ali bez završne opasnosti po Sommera, dok je na drugoj strani u 78. minuti zaprijetio Ndoye, čiji je udarac otišao dosta iznad vratnice. Tri minute kasnije moglo je biti ozbiljnih problema za Švicarce jer je odličan volej potegnuo McTominay, ali je lopta na putu prema mreži blokirana od švicarske obrane.

image
Kirill Kudryavtsev/AFP

Do kraja je ostalo 1-1 premda je bilo svega u oba šesnaesterca. Prvo je u 82. minuti  Embolo zabio za 2-1 Švicarske, ali je pogodak poništen zbog zaleđa, dok je potom Endouni iz blizine potegnuo glavom i na pladnju imao pobjedu za Švicarce, ali je pucao pored vratnice.

Ni Sommer nije bio miran. U 91. minuti je lopta opasno letjela kraj švicarskih vrata, ali je ipak sve okončano uz 1-1.

Semafor

ŠKOTSKA - ŠVICARSKA 1-1 (1-1)

Strijelci: 1-0 McTominay (13), 1-1 Shaqiri (26)

Stadion Koeln. Gledatelja: 49.500. Sudac: Ivan Kružilak (Slovačka).

ŠKOTSKA: Gunn - Tierney (od 61. McKenna), Hanley, Hendry - Robertson, McGregor, Gilmour (od 79. McLean), Ralston - McTominay - McGinn (od 90. Christie), Adams (od 90. Shankland). Izbornik: Stephen Clarke.

ŠVICARSKA: Sommer - Rodriguez, Akanji, Schaer - Vargas (od 74. Sierro), Freuler (od 74. Rieder), Xhaka, Widmer (od 86. Stergiou) - Aebischer, Shaqiri (od 60. Embolo) - Ndoye (od 86. Amdouni). Izbornik: Murat Yakin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:13