StoryEditorOCM
Strani nogometrijeke policajaca

Svi su strahovali što će se dogoditi u Ateni, ali večer je prošla mirno: ‘Nije sigurno, držite se glavne ulice‘

Piše Filip Pavić/JL
10. kolovoza 2023. - 06:13

Atena smrdi na barut, pišu grčki mediji, a prenosi Jutarnji list.

Bila je to vedra i topla noć u Areni, ali u radijusu od dva kilometra oko stadiona Apostolos Nikolaidis, doma Panathinaikosa, rasporedile su se vjerojatno sve atenske policijske snage u pripremi za visokorizičnu utakmicu Panathinaikosa i francuskog Marseillea, bratskog ljevičarskog kluba AEK-a.

Napetost je bila na vrhuncu. Navijači AEK-a cijeli dan preko društvenih mreža pozivali su svoje prijatelje da se organiziraju i prije početka utakmice napadnu navijače Panathinaikosa, koji su pomagali Dinamovim navijačima da izvrše brutalan napad na navijače AEK-a prije tri dana.

Kako smo vidjeli na licu mjesta, da bi tome doskočili, duž cijele glavne Aleksandrine avenije, prekoputa starog stadiona išaranog djetelinama, simbolima “zelenih” navijača Panathinaikosa, stajali su kordoni policije u punoj spremi, nekoliko kombija hitne pomoći, privremena ambulanta dignuta u kontejneru kod stadiona i deseci volontera u florescentnim prslucima. Helikopteri su nadlijetali gradom.

Svi su nam potvrđivali da nema incidenata. Trojica su navijača Panathinaikosa navodno uhićena prije početka, a kod njiih su nađeni noževi i bengalke.

Pokušali smo doznati od volontera kod istočnog ulaza u stadion, uz rotirajuća ulazna vrata, kakva je situacija. Potvrdili su nam da je stadion pun “zelenih”. Da su došli autobusima i ušli bez problema. Navijača Marseillea nema, prema preporuci policije, ostali su doma. Atenska se policija pribojavala da bi mogli doći “inkognito” kao Dinamovi navijači.

Ništa se od tih najava nije ostvarilo. Iako su neki grčki mediji pisali čak i o dolasku navijača Livorna. Naime, navijači AEK-a, Marseillea i Livorna čine takozvanu "antifašističku koaliciju" i jedni su od rijetkih bratskih ljevičarskih navijačkih skupina.

Na kraju je Panathinaikos pobijedio Marseille 1:0 u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka. Uoči utakmice održana je minuta šutnje za ubijenog navijača AEK-a, koji je stradao u navijačkim neredima koji su izbili prije dva dana. Ipak, volonteri su oko stadiona Panathinaikosa, na sjeveru Atene, vidljivo bili na rubu. Trčali su gore dolje razgovarajući na walkie-talkije. Sugerirali nam nervozno da se maknemo.

“Nije sigurno ovdje, bolje da se držite glavne ceste i osvjetljenih dijelova grada”, savjetovala nas je volonterka u florescentnom prsluku nestrpljivo nas otpravljujući.

Inače, pogodilo se da je baš prekoputa stadiona smještena glavna atenska policijska postaja u kojoj su dosad držali hrvatske navijače. Oko cijele zgrade policije bilo je pojačano ljudstvo, vidjeli smo “kornjače”, policajce u oklopima koji im se, kako smo vidjeli, protežu i preko nožnih prstiju.

U kafiću Konstantina prekoputa skupile su se novinarske ekipe nestrpljivo čekajući kraj utakmice. Činilo se da je sve pod kontrolom i da je atenska policija napokon pokazala razinu ozbiljnosti što su im uskraćivali.

“Ne znam, osjećam da bi noćas moglo izbiti nasilje”, komentirao je jedan kamerman.

Svi su kimali glavom. Vedra je i topla noć. Ali, smrdi na barut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:52