StoryEditorOCM
Strani nogometATOMSKI S DESNA

Turski milijunaš kupio popularni klub i najavio ‘rušenje Hajduka i Dinama‘: ‘Želimo biti najveći klub u regiji‘!

Piše M. Bi.
10. kolovoza 2024. - 11:37

Zemlje bivše Jugoslavije već godinama su plodno tlo za razne nogometne eksperimente. I pokušaje. Sjećate se samo Amerikanaca koji su željeli kupiti Hajduk? Kako ne. 

‘Wolcome Mr. Glover‘, pisalo se od strane onih koji su vjerovali da je privatni kapital, pa makar američki, spasa za splitski klub.

Michael Glover je ipak ostao bez vlasništva dionica ‘bijelih‘, nije prošlo, narod se digao na noge i zaživio je u punom sjaju narodni model.

image

Michael Glover i Darren Treasure

Vladimir Dugandzic/cropix/Cropix
image

Michael Glover i Darren Treasure

Vladimir Dugandzic/cropix/Cropix

E sad, je li on bolji ili ne, sve će pokazati povijest. Konkretni Mr. Glover pokušao je nešto u Istri 1961 i potom nestao s ovih prostora bez nekog posebnog učinka. No, zasad ni ovaj narodni model, što se rezultata na nogometnom travnjaku tiče, Hajduku nije dogio bogzna što.

Neki drugi klubovi u regiji, pak, ne zaziru od privatnika, a jedan od njih sada prijeti velikanima iz bivše Jugoslavije.

Turski milijunaš Acun Ilicali za mjesec dana će i službeno preuzeti slovenski nogometni klub Maribor.

- Cilj nam je stvoriti najveći klub u regiji, želimo biti usješniji od Dinama i Hajduka - za slovenske medije je kazao turski biznismen.

Otkrio je i kako je došlo do toga da mu iduća poslovna destinacija bude upravo Ljudski vrt:

- Nogomet je moja strast. Tražio sam novi izazov u životu i smatram da sam vlasnik kakvog Maribor treba. Obožavam nogomet i nisam došao ovdje samo zbog novca. Tražio sam klub koji ima sredstva i volje započeti projekt. Možete biti sretni da imate Aleksandera Čeferina.

Turski milijunaš također je vlasnik engleskog drugoligaša Hull Cityja, na pitanje "smjera li napraviti filijalu od Viola" odgovorio je:

- Maribor mora imati svoje uspjehe, neće biti partnerski klub. Ono što mogu obećati jest da ćemo raditi kao i u Hullu, želimo biti uspješni. Maribor igra u Europi i glavni cilj je da tamo i ostane.

Inače, 55-godišnji Ilicali je turski televizijski voditelj, poduzetnik, međunarodni TV producent i poslovni čovjek. Vlasnik je TV kanala TV8 i TV8.5, turske digitalne platforme Exxen. Osnivač je i direktor međunarodne televizijske produkcijske kuće ACUNMEDYA.

I veliki ljubitelj nogometa...

image
Afp
image
Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 22:05