stdClass Object ( [id] => 1133825 [title] => U središtu novog curenja povjerljivih dokumenata našle su se i nogometne zvijezde, koje se već dugo u ‘ratu‘ s poreznicima koriste vrlo efikasnim ‘oružjem‘ [alias] => u-sredistu-novog-curenja-povjerljivih-dokumenata-nasle-su-se-i-nogometne-zvijezde-koje-se-vec-dugo-u-ratu-s-poreznicima-koriste-vrlo-efikasnim-oruzjem [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Pandora Papers", jedna od najvećih istraga u povijesti novinarstva koju je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), a u kojoj je sudjelovalo više od 600 novinara diljem svijeta, razotkrila je tajno bogatstvo 35 bivših i sadašnjih svjetskih vođa te više od 300 svjetskih dužnosnika.

Također se spominju i imena poslovnih ljudi, glumaca, glazbenika, ali i osoba iz svijeta nogometa. Među njima se izdvajaju trener Manchester Cityja Pep Guardiola i igrač PSG-a Ángel Di María.

Katalonca se tereti da je između 2003. i 2012. primao plaću na račun otvoren u andorskoj banci, da bi onda prebacio taj novac u Španjolsku, nakon izmjene poreznog zakona koja je omogućila unošenje novca nedeklariranog podrijetla koji se oporezivao po stopi od samo 10 posto. Guardiola je od 2003. do 2005. igrao u Kataru te je tamo navodno zarađivao oko dva milijuna eura godišnje, a onda je od 2007. do 2012. radio najprije kao trener Barcelone B, a onda i prve momčadi.

Španjolski El Pais i La Sexta navode da je Guardiola samo između 2007. i 2010. zaradio 500 tisuća eura od kamata u andorskoj banci te ih je 2012. bez ikakvih posljedica, uz minimalni porez, prebacio u Španjolsku.

Ronaldovi problemi

Što se, pak, tiče Argentinca, on je navodno između 2013. i 2017. primio više od osam milijuna eura zarade od "image rights" (najbolji bi prijevod bio "pravo na korištenje lika i djela") na offshore račun, dok je bio pod ugovorom s Real Madridom. Di María je samo jedan u nizu igrača koji su se našli u problemima s poreznim vlastima dok su igrali u Španjolskoj. Najpoznatiji primjeri su oni Lionela Messija, Cristiana Ronalda, Radamela Falcaa, Neymara, Javiera Mascherana, Diega Coste i Jamesa Rodrigueza.

---

image
Angel Di Maria je navodno između 2013. i 2017. primio više od osam milijuna eura zarade od 'image rights' na offshore račun
AFP
---

I dok je Neymar upao u probleme zbog sumnjivih transakcija kod prelaska iz Santosa u Barcelonu, a njegov sunarodnjak Diego Costa zbog neprijavljivanja cijelog iznosa koji je uprihodio od sponzorskog ugovora s Adidasom, ostali na ovoj listi su optuženi zbog primanja novca od "image rights" na offshore račune.

Prethodno veliko curenje povjerljivih dokumenata, poznato pod nazivom "Panama Leaks", dovelo je u probleme Ronalda, koji je morao vratiti gotovo 17 milijuna eura te je dobio dvije godine zatvora uvjetno, i Messija, koji je osuđen na 21 mjesec uvjetno te je vratio ukupno oko pet milijuna eura u dva navrata. Falcao je platio ukupno 17 milijuna eura te je osuđen na 16 mjeseci uvjetno, Mascherano 800 tisuća eura uz jednogodišnju uvjetnu kaznu zatvora, dok se Rodriguez izvukao jer mu optužbe nisu dokazane.

Većina najvećih kazni za porezne prijevare u svijetu nogometa veže se uz Španjolsku, i to uz razdoblje nakon 2009. godine (iako je Messi, prema optužnici, s "muljanjem" krenuo već 2007.), kada je ukinut takozvani "Beckhamov zakon". Ukratko, radi se o zakonskoj odredbi koja je donesena nedugo nakon što je David Beckham prešao iz Manchester Uniteda u Real Madrid, a koja je omogućavala strancima koji rade u Španjolskoj da plaćaju porez u toj državi samo za onaj iznos koji zarade unutar zemlje. Dakle, Španjolska im ne bi oporezivala ono što uprihode na globalnoj sceni. Zakon se odnosio na sve djelatnosti, ne samo na nogomet, ali je 2010. značajno ograničen, a 2015. i sasvim ukinut.

Nogometaši su stoga sve češće počeli pribjegavati dogovaranju plaća na način da dio primaju kao klasičnu plaću, a dio kroz tvrtku koju bi otvorili sami ili uz pomoć svojih predstavnika, a koja bi bila vlasnik njihovih "image rights".

Kako je u Španjolskoj na snazi zakon koji kaže da igrač smije samo 15 posto ukupnog iznosa primiti na taj način, a ostatak kao klasičnu plaću, koja se oporezuje s 85 posto, mnogi stranci su počeli pribjegavati offshore računima, kako bi zaobišli taj limit i određeni dio novca primili po "Beckhamovoj shemi", te tako zaobišli oporezivanje svih svojih prihoda u Španjolskoj.

---

image
AFP
---

Slična stvar je i u Engleskoj, gdje danas nema fiksnog limita koji kaže koji se postotak ukupnih primanja igrača može deklarirati kao naknada za "image rights", već je praktički svaki takav ugovor podložan procjeni Carinske i porezne uprave Velike Britanije (HMRC).

Moj lik i djelo

Vjerojatno se pitate što su pobogu ta "prava na korištenje lika i djela", odnosno "image rights"? Radi se o danas vjerojatno najmoćnijem alatu za izbjegavanje visokih poreza u svijetu nogometa, a ona u suštini podrazumijevaju svako korištenje lika, imena i bilo koje druge osobne odrednice pojedinca u komercijalne svrhe. Dakle, svaka reklama u kojoj se igrač pojavi i svaki službeni klupski događaj sa strane utakmice, treninga i ostalih čisto nogometnih događaja, spadaju u "image rights".

Razlog zbog kojeg se sklapaju posebni ugovori za takve aktivnosti leži u tome što u standardnom ugovoru igrača stoji "da klub ne smije koristiti njegov lik i djelo u većem obujmu od prosjeka svih ostalih igrača".

A kako je jasno da će praktički svi klupski sponzori željeti da njihov proizvod ili uslugu reklamira Messi, a ne, primjerice, treći vratar ekipe, važno je da klub ima sklopljen ugovor s igračevom tvrtkom za korištenje "image rights", kako bi imao pravnog temelja koristiti njegov lik i djelo više nego što je predviđeno osnovnim ugovorom.

Uz to, u Velikoj Britaniji se plaće nogometaša oporezuju s 45 posto, ali onaj dio koji se isplaćuje tvrtki koju su igrač ili njegovi predstavnici otvorili kako bi prodavali "image rights" oporezuje se sa samo 19 posto. Slična praksa je i u ostalim zemljama.

---

image
Cristiano Ronaldo je najbolji primjer što znače 'image rights'
AFP
---

Početkom 2000-ih mnogi klubovi u Engleskoj polako su počeli pribjegavati djelomičnom plaćanju svojih igrača preko ugovora s njihovom tvrtkom za "image rights", iako je za neke bilo jasno da uopće nisu privlačni sponzorima. HMRC je stoga bio primoran pokrenuti mnogo postupaka protiv klubova, kako bi stao na kraj iskorištavanju te zakonske odredbe, a većina njih je riješena nagodbama.

Iako se stvari danas rade na puno suptilniji način, a ne smije se zanemariti ni činjenica da je razvojem društvenih mreža i sveopćom globalizacijom komercijalna vrijednost nogometaša značajno porasla, HMRC i dalje ima pune ruke posla, pa je tako objavljen podatak da je prošle sezone pokrenuta istraga u vezi s čak 246 igrača profesionalnih nogometaša, što je ogroman rast u odnosu na njih 87 iz sezone prije. Također se redovito istražuju i klubovi te agenti igrača, čije su naknade za posredovanje posljednjih godina otišle u nebo.

Sve je stvar knjigovođe

Stvar je u tome da najveći nogometaši na svijetu, kao što je, primjerice, Cristiano Ronaldo, generiraju golem interes javnosti i privlače sponzore, odnosno donose zaradu, zbog čega je teško osporiti velike iznose koji odlaze na račun njihove tvrtke za "image rights".

Uostalom, Premier liga želi ostati najglamuroznija na svijetu, zbog čega će kod poreznih vlasti u slučajevima najatraktivnijih eksponata zasigurno pružiti podršku klubovima ako ona bude potrebna.

Naravno, uvijek ostaje problem isplate novca s računa tvrtke koja je vlasnik igračevih "image rights" na privatni račun igrača, jer to ponovno podliježe oporezivanju, ali "inovativni" knjigovođe uspijevaju pronaći načine za učiniti taj proces što efikasnijim, jer bi se u protivnom praksa s vremenom odbacila.

Koliko su ta "image rights" važna u svijetu nogometa, najbolje svjedoči slučaj Paola Dybale, kojem je transfer iz Juventusa u Tottenham 2019. propao zbog toga što on sam nije bio vlasnik prava na svoj lik i djelo, već je to bila treća strana.

Tvrtka "Star Image" nije uspjela pronaći zajednički jezik s Tottenhamom i Juventusom, stoga je igrač ostao bez transfera, iako je već sve bio dogovorio s londonskim klubom. Dybala je tek u siječnju ove godine uspio razriješiti tu zavrzlamu, iako nije poznato koliko je morao platiti "Star Imageu" da ga oslobodi okova.

Problem je nastao u tome što je Tottenham imao drukčije sponzore od onih s kojima je "Star Image" sklopio dogovor da ih reklamira Dybala, te je tvrtka na ime Argentinčevih "image rights" tražila odštetu koju Tottenham nije htio platiti.

---

image
AFP
---

Zbog slične je stvari Manchester United imao problema pri dovođenju Josea Mourinha. Portugalski trener imao je ugovore s Jaguarom i Hublotom, dok su službeni Unitedovi sponzori u tim granama bili Chevrolet i Bulova. Klupski sponzori sigurno ne bi tek tako dopustili da trener momčadi koju sponzoriraju reklamira njihova direktnog konkurenta, stoga su se pregovori otegnuli dok sve strane nisu pronašle zajednički jezik.

Igrači i klubovi stalno traže načine kako preveslati porezne vlasti i što veći dio kolača zadržati za sebe, zbog čega nije čudno što se svaka rupa u zakonu pokušava iskoristiti i što su offshore računi postali svakodnevica.

U kolovozu 2019. HMRC je dobio tužbu protiv ulagača koji su na savjetovanje tvrtke "Ingenious Media" utukli novac u više od 60 filmova snimanih na području Velike Britanije, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza. Procjenjuje se da je od 1997., kada je donesen zakon koji je trebao potaknuti britansku filmsku industriju, samo u spomenutim slučajevima utajeno više od 500 milijuna eura poreza, a među ulagačima su se našla i mnoga poznata nogometna imena, kao što su David Beckham, Steven Gerrard i Gary Lineker. Svi su oni nakon toga podignuli tužbu protiv "Ingenious Medije", tvrdeći da im cijela priča nije bila prezentirana na pravi način.

Iako curenja podataka o tajnim offshore računima i novčane kazne nisu nimalo ugodni za nogometaše, oni zapravo predstavljaju samo lagane udarce na njihov imidž, jer ako znamo da su, prema Forbesu, Ronaldo i Messi prošle godine zaradili svaki više od sto milijuna eura, uvjetne zatvorske kazne i vraćanje pokojeg milijuna djeluju samo kao kap u moru novca koji zvijezde uprihode tijekom svoje karijere.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘PANDORA PAPERS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘PANDORA PAPERS‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-06 08:49:52 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-10 09:34:04 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-10-10 09:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1092 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19493400.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19328622.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19612216.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19566706.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19542714.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Cristiano Ronaldo je najbolji primjer \u0161to zna\u010de 'image rights'","Angel Di Maria je navodno izme\u0111u 2013. i 2017. primio vi\u0161e od osam milijuna eura zarade od 'image rights' na offshore ra\u010dun"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19493400_1920.jpg":"1920x1080","k_19493400_1280.jpg":"1280x1280","k_19493400_1024.jpg":"1024x1024","k_19493400_640.jpg":"640x640","k_19493400_480.jpg":"480x480","k_19493400_340.jpg":"340x340","k_19493400_220.jpg":"220x220","o_19493400_1280.jpg":"1280x853","o_19493400_1024.jpg":"1024x682","o_19493400_640.jpg":"640x426","o_19493400_480.jpg":"480x320","o_19493400_340.jpg":"340x226","o_19493400_220.jpg":"220x146","h_19493400_1280.jpg":"1280x854","h_19493400_1024.jpg":"1024x683","h_19493400_640.jpg":"640x427","h_19493400_480.jpg":"480x320","h_19493400_340.jpg":"340x227","h_19493400_220.jpg":"220x147","pp_19493400_1280.jpg":"1006x1280","pp_19493400_1024.jpg":"805x1024","pp_19493400_640.jpg":"503x640","pp_19493400_480.jpg":"377x480","pp_19493400_340.jpg":"267x340","pp_19493400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1722x1225","hd_19328622_1920.jpg":"1920x1080","k_19328622_1280.jpg":"1280x1280","k_19328622_1024.jpg":"1024x1024","k_19328622_640.jpg":"640x640","k_19328622_480.jpg":"480x480","k_19328622_340.jpg":"340x340","k_19328622_220.jpg":"220x220","o_19328622_1280.jpg":"1280x910","o_19328622_1024.jpg":"1024x728","o_19328622_640.jpg":"640x455","o_19328622_480.jpg":"480x341","o_19328622_340.jpg":"340x241","o_19328622_220.jpg":"220x156","h_19328622_1280.jpg":"1280x854","h_19328622_1024.jpg":"1024x683","h_19328622_640.jpg":"640x427","h_19328622_480.jpg":"480x320","h_19328622_340.jpg":"340x227","h_19328622_220.jpg":"220x147","pp_19328622_1280.jpg":"1006x1280","pp_19328622_1024.jpg":"805x1024","pp_19328622_640.jpg":"503x640","pp_19328622_480.jpg":"377x480","pp_19328622_340.jpg":"267x340","pp_19328622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x610","hd_19612216_1920.jpg":"1920x1080","k_19612216_1280.jpg":"1280x1280","k_19612216_1024.jpg":"1024x1024","k_19612216_640.jpg":"640x640","k_19612216_480.jpg":"480x480","k_19612216_340.jpg":"340x340","k_19612216_220.jpg":"220x220","o_19612216_1280.jpg":"1280x762","o_19612216_1024.jpg":"1024x610","o_19612216_640.jpg":"640x381","o_19612216_480.jpg":"480x285","o_19612216_340.jpg":"340x202","o_19612216_220.jpg":"220x131","h_19612216_1280.jpg":"1280x854","h_19612216_1024.jpg":"1024x683","h_19612216_640.jpg":"640x427","h_19612216_480.jpg":"480x320","h_19612216_340.jpg":"340x227","h_19612216_220.jpg":"220x147","pp_19612216_1280.jpg":"1006x1280","pp_19612216_1024.jpg":"805x1024","pp_19612216_640.jpg":"503x640","pp_19612216_480.jpg":"377x480","pp_19612216_340.jpg":"267x340","pp_19612216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19566706_1920.jpg":"1920x1080","k_19566706_1280.jpg":"1280x1280","k_19566706_1024.jpg":"1024x1024","k_19566706_640.jpg":"640x640","k_19566706_480.jpg":"480x480","k_19566706_340.jpg":"340x340","k_19566706_220.jpg":"220x220","o_19566706_1280.jpg":"1280x853","o_19566706_1024.jpg":"1024x682","o_19566706_640.jpg":"640x426","o_19566706_480.jpg":"480x320","o_19566706_340.jpg":"340x226","o_19566706_220.jpg":"220x146","h_19566706_1280.jpg":"1280x854","h_19566706_1024.jpg":"1024x683","h_19566706_640.jpg":"640x427","h_19566706_480.jpg":"480x320","h_19566706_340.jpg":"340x227","h_19566706_220.jpg":"220x147","pp_19566706_1280.jpg":"1006x1280","pp_19566706_1024.jpg":"805x1024","pp_19566706_640.jpg":"503x640","pp_19566706_480.jpg":"377x480","pp_19566706_340.jpg":"267x340","pp_19566706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19542714_1920.jpg":"1920x1080","k_19542714_1280.jpg":"1280x1280","k_19542714_1024.jpg":"1024x1024","k_19542714_640.jpg":"640x640","k_19542714_480.jpg":"480x480","k_19542714_340.jpg":"340x340","k_19542714_220.jpg":"220x220","o_19542714_1280.jpg":"1280x853","o_19542714_1024.jpg":"1024x682","o_19542714_640.jpg":"640x426","o_19542714_480.jpg":"480x320","o_19542714_340.jpg":"340x226","o_19542714_220.jpg":"220x146","h_19542714_1280.jpg":"1280x854","h_19542714_1024.jpg":"1024x683","h_19542714_640.jpg":"640x427","h_19542714_480.jpg":"480x320","h_19542714_340.jpg":"340x227","h_19542714_220.jpg":"220x147","pp_19542714_1280.jpg":"1006x1280","pp_19542714_1024.jpg":"805x1024","pp_19542714_640.jpg":"503x640","pp_19542714_480.jpg":"377x480","pp_19542714_340.jpg":"267x340","pp_19542714_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5419651 Threads: 47 Questions: 968908929 Slow queries: 0 Opens: 171472 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.776 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8664974 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/u-sredistu-novog-curenja-povjerljivih-dokumenata-nasle-su-se-i-nogometne-zvijezde-koje-se-vec-dugo-u-ratu-s-poreznicima-koriste-vrlo-efikasnim-oruzjem-1133825 [printLink] => /sport/strani-nogomet/u-sredistu-novog-curenja-povjerljivih-dokumenata-nasle-su-se-i-nogometne-zvijezde-koje-se-vec-dugo-u-ratu-s-poreznicima-koriste-vrlo-efikasnim-oruzjem-1133825?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651616 [name] => pandora papers [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 20:39:10 [main_article_id] => 0 [alias] => pandora-papers [link] => /tag/pandora-papers ) [1] => stdClass Object ( [id] => 249637 [name] => pep guardiola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pep-guardiola [link] => /tag/pep-guardiola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 609621 [name] => Angel Di Maria [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-02 18:59:40 [main_article_id] => 0 [alias] => angel-di-maria [link] => /tag/angel-di-maria ) [3] => stdClass Object ( [id] => 243563 [name] => lionel messi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lionel-messi [link] => /tag/lionel-messi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 277637 [name] => cristiano ronaldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cristiano-ronaldo [link] => /tag/cristiano-ronaldo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 466569 [name] => Neymar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neymar [link] => /tag/neymar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘PANDORA PAPERS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U središtu novog curenja povjerljivih dokumenata našle su se i nogometne zvijezde, koje se već dugo u ‘ratu‘ s poreznicima koriste vrlo efikasnim ‘oružjem‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19493400.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19493400.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19328622.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19612216.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19566706.jpg [title] => Cristiano Ronaldo je najbolji primjer što znače 'image rights' AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19542714.jpg [title] => Angel Di Maria je navodno između 2013. i 2017. primio više od osam milijuna eura zarade od 'image rights' na offshore račun AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Pandora Papers", jedna od najvećih istraga u povijesti novinarstva koju je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), a u kojoj je sudjelovalo više od 600 novinara diljem svijeta, razotkrila je tajno bogatstvo 35 bivših i sadašnjih svjetskih vođa te više od 300 svjetskih dužnosnika.

Također se spominju i imena poslovnih ljudi, glumaca, glazbenika, ali i osoba iz svijeta nogometa. Među njima se izdvajaju trener Manchester Cityja Pep Guardiola i igrač PSG-a Ángel Di María.

Katalonca se tereti da je između 2003. i 2012. primao plaću na račun otvoren u andorskoj banci, da bi onda prebacio taj novac u Španjolsku, nakon izmjene poreznog zakona koja je omogućila unošenje novca nedeklariranog podrijetla koji se oporezivao po stopi od samo 10 posto. Guardiola je od 2003. do 2005. igrao u Kataru te je tamo navodno zarađivao oko dva milijuna eura godišnje, a onda je od 2007. do 2012. radio najprije kao trener Barcelone B, a onda i prve momčadi.

Španjolski El Pais i La Sexta navode da je Guardiola samo između 2007. i 2010. zaradio 500 tisuća eura od kamata u andorskoj banci te ih je 2012. bez ikakvih posljedica, uz minimalni porez, prebacio u Španjolsku.

Ronaldovi problemi

Što se, pak, tiče Argentinca, on je navodno između 2013. i 2017. primio više od osam milijuna eura zarade od "image rights" (najbolji bi prijevod bio "pravo na korištenje lika i djela") na offshore račun, dok je bio pod ugovorom s Real Madridom. Di María je samo jedan u nizu igrača koji su se našli u problemima s poreznim vlastima dok su igrali u Španjolskoj. Najpoznatiji primjeri su oni Lionela Messija, Cristiana Ronalda, Radamela Falcaa, Neymara, Javiera Mascherana, Diega Coste i Jamesa Rodrigueza.

---

image
Angel Di Maria je navodno između 2013. i 2017. primio više od osam milijuna eura zarade od 'image rights' na offshore račun
AFP
---

I dok je Neymar upao u probleme zbog sumnjivih transakcija kod prelaska iz Santosa u Barcelonu, a njegov sunarodnjak Diego Costa zbog neprijavljivanja cijelog iznosa koji je uprihodio od sponzorskog ugovora s Adidasom, ostali na ovoj listi su optuženi zbog primanja novca od "image rights" na offshore račune.

Prethodno veliko curenje povjerljivih dokumenata, poznato pod nazivom "Panama Leaks", dovelo je u probleme Ronalda, koji je morao vratiti gotovo 17 milijuna eura te je dobio dvije godine zatvora uvjetno, i Messija, koji je osuđen na 21 mjesec uvjetno te je vratio ukupno oko pet milijuna eura u dva navrata. Falcao je platio ukupno 17 milijuna eura te je osuđen na 16 mjeseci uvjetno, Mascherano 800 tisuća eura uz jednogodišnju uvjetnu kaznu zatvora, dok se Rodriguez izvukao jer mu optužbe nisu dokazane.

Većina najvećih kazni za porezne prijevare u svijetu nogometa veže se uz Španjolsku, i to uz razdoblje nakon 2009. godine (iako je Messi, prema optužnici, s "muljanjem" krenuo već 2007.), kada je ukinut takozvani "Beckhamov zakon". Ukratko, radi se o zakonskoj odredbi koja je donesena nedugo nakon što je David Beckham prešao iz Manchester Uniteda u Real Madrid, a koja je omogućavala strancima koji rade u Španjolskoj da plaćaju porez u toj državi samo za onaj iznos koji zarade unutar zemlje. Dakle, Španjolska im ne bi oporezivala ono što uprihode na globalnoj sceni. Zakon se odnosio na sve djelatnosti, ne samo na nogomet, ali je 2010. značajno ograničen, a 2015. i sasvim ukinut.

Nogometaši su stoga sve češće počeli pribjegavati dogovaranju plaća na način da dio primaju kao klasičnu plaću, a dio kroz tvrtku koju bi otvorili sami ili uz pomoć svojih predstavnika, a koja bi bila vlasnik njihovih "image rights".

Kako je u Španjolskoj na snazi zakon koji kaže da igrač smije samo 15 posto ukupnog iznosa primiti na taj način, a ostatak kao klasičnu plaću, koja se oporezuje s 85 posto, mnogi stranci su počeli pribjegavati offshore računima, kako bi zaobišli taj limit i određeni dio novca primili po "Beckhamovoj shemi", te tako zaobišli oporezivanje svih svojih prihoda u Španjolskoj.

---

image
AFP
---

Slična stvar je i u Engleskoj, gdje danas nema fiksnog limita koji kaže koji se postotak ukupnih primanja igrača može deklarirati kao naknada za "image rights", već je praktički svaki takav ugovor podložan procjeni Carinske i porezne uprave Velike Britanije (HMRC).

Moj lik i djelo

Vjerojatno se pitate što su pobogu ta "prava na korištenje lika i djela", odnosno "image rights"? Radi se o danas vjerojatno najmoćnijem alatu za izbjegavanje visokih poreza u svijetu nogometa, a ona u suštini podrazumijevaju svako korištenje lika, imena i bilo koje druge osobne odrednice pojedinca u komercijalne svrhe. Dakle, svaka reklama u kojoj se igrač pojavi i svaki službeni klupski događaj sa strane utakmice, treninga i ostalih čisto nogometnih događaja, spadaju u "image rights".

Razlog zbog kojeg se sklapaju posebni ugovori za takve aktivnosti leži u tome što u standardnom ugovoru igrača stoji "da klub ne smije koristiti njegov lik i djelo u većem obujmu od prosjeka svih ostalih igrača".

A kako je jasno da će praktički svi klupski sponzori željeti da njihov proizvod ili uslugu reklamira Messi, a ne, primjerice, treći vratar ekipe, važno je da klub ima sklopljen ugovor s igračevom tvrtkom za korištenje "image rights", kako bi imao pravnog temelja koristiti njegov lik i djelo više nego što je predviđeno osnovnim ugovorom.

Uz to, u Velikoj Britaniji se plaće nogometaša oporezuju s 45 posto, ali onaj dio koji se isplaćuje tvrtki koju su igrač ili njegovi predstavnici otvorili kako bi prodavali "image rights" oporezuje se sa samo 19 posto. Slična praksa je i u ostalim zemljama.

---

image
Cristiano Ronaldo je najbolji primjer što znače 'image rights'
AFP
---

Početkom 2000-ih mnogi klubovi u Engleskoj polako su počeli pribjegavati djelomičnom plaćanju svojih igrača preko ugovora s njihovom tvrtkom za "image rights", iako je za neke bilo jasno da uopće nisu privlačni sponzorima. HMRC je stoga bio primoran pokrenuti mnogo postupaka protiv klubova, kako bi stao na kraj iskorištavanju te zakonske odredbe, a većina njih je riješena nagodbama.

Iako se stvari danas rade na puno suptilniji način, a ne smije se zanemariti ni činjenica da je razvojem društvenih mreža i sveopćom globalizacijom komercijalna vrijednost nogometaša značajno porasla, HMRC i dalje ima pune ruke posla, pa je tako objavljen podatak da je prošle sezone pokrenuta istraga u vezi s čak 246 igrača profesionalnih nogometaša, što je ogroman rast u odnosu na njih 87 iz sezone prije. Također se redovito istražuju i klubovi te agenti igrača, čije su naknade za posredovanje posljednjih godina otišle u nebo.

Sve je stvar knjigovođe

Stvar je u tome da najveći nogometaši na svijetu, kao što je, primjerice, Cristiano Ronaldo, generiraju golem interes javnosti i privlače sponzore, odnosno donose zaradu, zbog čega je teško osporiti velike iznose koji odlaze na račun njihove tvrtke za "image rights".

Uostalom, Premier liga želi ostati najglamuroznija na svijetu, zbog čega će kod poreznih vlasti u slučajevima najatraktivnijih eksponata zasigurno pružiti podršku klubovima ako ona bude potrebna.

Naravno, uvijek ostaje problem isplate novca s računa tvrtke koja je vlasnik igračevih "image rights" na privatni račun igrača, jer to ponovno podliježe oporezivanju, ali "inovativni" knjigovođe uspijevaju pronaći načine za učiniti taj proces što efikasnijim, jer bi se u protivnom praksa s vremenom odbacila.

Koliko su ta "image rights" važna u svijetu nogometa, najbolje svjedoči slučaj Paola Dybale, kojem je transfer iz Juventusa u Tottenham 2019. propao zbog toga što on sam nije bio vlasnik prava na svoj lik i djelo, već je to bila treća strana.

Tvrtka "Star Image" nije uspjela pronaći zajednički jezik s Tottenhamom i Juventusom, stoga je igrač ostao bez transfera, iako je već sve bio dogovorio s londonskim klubom. Dybala je tek u siječnju ove godine uspio razriješiti tu zavrzlamu, iako nije poznato koliko je morao platiti "Star Imageu" da ga oslobodi okova.

Problem je nastao u tome što je Tottenham imao drukčije sponzore od onih s kojima je "Star Image" sklopio dogovor da ih reklamira Dybala, te je tvrtka na ime Argentinčevih "image rights" tražila odštetu koju Tottenham nije htio platiti.

---

image
AFP
---

Zbog slične je stvari Manchester United imao problema pri dovođenju Josea Mourinha. Portugalski trener imao je ugovore s Jaguarom i Hublotom, dok su službeni Unitedovi sponzori u tim granama bili Chevrolet i Bulova. Klupski sponzori sigurno ne bi tek tako dopustili da trener momčadi koju sponzoriraju reklamira njihova direktnog konkurenta, stoga su se pregovori otegnuli dok sve strane nisu pronašle zajednički jezik.

Igrači i klubovi stalno traže načine kako preveslati porezne vlasti i što veći dio kolača zadržati za sebe, zbog čega nije čudno što se svaka rupa u zakonu pokušava iskoristiti i što su offshore računi postali svakodnevica.

U kolovozu 2019. HMRC je dobio tužbu protiv ulagača koji su na savjetovanje tvrtke "Ingenious Media" utukli novac u više od 60 filmova snimanih na području Velike Britanije, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza. Procjenjuje se da je od 1997., kada je donesen zakon koji je trebao potaknuti britansku filmsku industriju, samo u spomenutim slučajevima utajeno više od 500 milijuna eura poreza, a među ulagačima su se našla i mnoga poznata nogometna imena, kao što su David Beckham, Steven Gerrard i Gary Lineker. Svi su oni nakon toga podignuli tužbu protiv "Ingenious Medije", tvrdeći da im cijela priča nije bila prezentirana na pravi način.

Iako curenja podataka o tajnim offshore računima i novčane kazne nisu nimalo ugodni za nogometaše, oni zapravo predstavljaju samo lagane udarce na njihov imidž, jer ako znamo da su, prema Forbesu, Ronaldo i Messi prošle godine zaradili svaki više od sto milijuna eura, uvjetne zatvorske kazne i vraćanje pokojeg milijuna djeluju samo kao kap u moru novca koji zvijezde uprihode tijekom svoje karijere.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
Cristiano Ronaldo je najbolji primjer što znače 'image rights'
AFP
Angel Di Maria je navodno između 2013. i 2017. primio više od osam milijuna eura zarade od 'image rights' na offshore račun
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/u-sredistu-novog-curenja-povjerljivih-dokumenata-nasle-su-se-i-nogometne-zvijezde-koje-se-vec-dugo-u-ratu-s-poreznicima-koriste-vrlo-efikasnim-oruzjem-1133825 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e40c51aa90a864955dcdb0f1838652b26d26b9c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+sredi%C5%A1tu+novog+curenja+povjerljivih+dokumenata+na%C5%A1le+su+se+i+nogometne+zvijezde%2C+koje+se+ve%C4%87+dugo+u+%E2%80%98ratu%E2%80%98+s+poreznicima+koriste+vrlo+efikasnim+%E2%80%98oru%C5%BEjem%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fu-sredistu-novog-curenja-povjerljivih-dokumenata-nasle-su-se-i-nogometne-zvijezde-koje-se-vec-dugo-u-ratu-s-poreznicima-koriste-vrlo-efikasnim-oruzjem-1133825 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fu-sredistu-novog-curenja-povjerljivih-dokumenata-nasle-su-se-i-nogometne-zvijezde-koje-se-vec-dugo-u-ratu-s-poreznicima-koriste-vrlo-efikasnim-oruzjem-1133825 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘PANDORA PAPERS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogomet‘PANDORA PAPERS‘

U središtu novog curenja povjerljivih dokumenata našle su se i nogometne zvijezde, koje se već dugo u ‘ratu‘ s poreznicima koriste vrlo efikasnim ‘oružjem‘

10. listopada 2021. - 11:31

"Pandora Papers", jedna od najvećih istraga u povijesti novinarstva koju je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), a u kojoj je sudjelovalo više od 600 novinara diljem svijeta, razotkrila je tajno bogatstvo 35 bivših i sadašnjih svjetskih vođa te više od 300 svjetskih dužnosnika.

Također se spominju i imena poslovnih ljudi, glumaca, glazbenika, ali i osoba iz svijeta nogometa. Među njima se izdvajaju trener Manchester Cityja Pep Guardiola i igrač PSG-a Ángel Di María.

Katalonca se tereti da je između 2003. i 2012. primao plaću na račun otvoren u andorskoj banci, da bi onda prebacio taj novac u Španjolsku, nakon izmjene poreznog zakona koja je omogućila unošenje novca nedeklariranog podrijetla koji se oporezivao po stopi od samo 10 posto. Guardiola je o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:32