StoryEditorOCM

Zrinjskom bod protiv Aston Ville, prolaz za Atalantu, Lille, Legiju i Fenerbahce, poraz Liverpoola

Piše Hina
14. prosinca 2023. - 23:10

Nogometaši Legije, Ferencvarosa, Fenerbahcea i Ludogoreca izborili su nastavak natjecanja u Konferencijskoj ligi nakon zimske stanke.

Legia je u izravnom dvoboju za drugo mjesto u skupini E na svom terenu svladala AZ Alkmaar sa 2-0 (1-0) golovima Ribeira (34) i Kramera (81) pa je natjecanje završila sa 12 bodova, dok je AZ Alkmaar ostao na šest.

Prvo mjesto u ovoj skupini još ranije je osigurala Aston Villa koja je u Mostaru protiv prvaka BiH Zrinjskog odigrala 1-1 (0-0). Goste iz Birminghama u prednost doveo je Zaniolo (61), dok je lijepim udarcem sa 20-ak metara izjednačio hrvatski igrač Matija Malekinušić.

Malekinušića je u 90. minuti zamijenio Luka Marin, dok su u sastavu Zrinjskog čitavu utakmicu odigrali Marko Marić, Stipe Radić i Antonio Ivančić, Darija Čanađiju je zbog ozkjede u 34. minuti zamijenio Tomislav Kiš, a Marijo Ćuže je igrao do 67. minute.

Zrinjski, koji je ovim nastupom postao prvi klub iz BiH koji je igrao u nekoj od skupina eurokupova, natjecanje je okončao s četiri boda.

U skupini F Ferencvaros je osigurao prolazak dalje 1-1 (0-0) domaćim remijem s Fiorentinom kojoj je taj bod osigurao prvo mjesto u skupini i izravni prolazak u osminu finala. Domaće je u prednost doveo Zachariassen (48), a na 1-1 poravnao je Ranieri (73). 

Josip Brekalo igrao je do 63. minute za Fiorentinu koja je osvojila prvo mjesto sa 12 bodova, dva više od drugog Ferencvarosa, dok Genku nije pomogla niti 2-0 pobjeda protiv Čukaričkog, ostao je treći s devet bodova, dok je srpski prednstavnik završio na dnu bez bodova.

U skupini H za prva dva mjesta konkurirala su tri kluba, a na kraju su dalje prošli Fenerbahce kao prvi i Ludogorec kao drugi, oba sa po 12 bodova, dok je Nordsjaelland ostao treći sa 10 bodova. Posljednji Spartak iz Trnave je osvojio tek bod.

Fenerbahce je na svom terenu s uvjerljivih 4-0 (1-0) svladao otpisani Spartak iz Trnave. Golove su postigli Kadioglu (36), Tadić (48-11m) i Džeko (60, 61). Vratar hrvatske reprezentacije Dominik Livaković trijumf svog sastava odgledao je s klupe.

U Razgradu je Ludogorec do minimalne 1-0 (0-0) pobjede protiv Nordsjaellanda stiao golom Piotrowskog (79). Simon Sluga zbog ozljede nije konkurirao za nastup u momčadi Ludogoreca.

I prije posljednjeg kola bilo je jasno kako će u skupini G prvi biti PAOK, a dalje kao drugi prolazi i drugi Eintracht iz Frankfurta. Dominik Kotarski branio je čitav susret za PAOK koji je sa 4-2 (1-1) na svom terenu nadigrao HJK Helsinki i završio natjecanje sa 16 bodova, dok je Hrvoje Smolčić odigrao čitav susret za Eintracht u 0-2 (0-1) porazu od Aberdeena. Kristijan Jakić zbog crvenog kartona nije kandidirao za momčad Eintrachta koja je ostala druga s devet bodova, Aberdeen je završio treći sa šest, a HJK četvrti s dva boda.  

Nogometaši Villareala i praške Slavije pobjednici su skupina, te su osigurali izravni plasman u osminu finala Europske lige.

Bayer Leverkusen jedini je klub u natjecanju s besprijekornim skorom od šest pobjeda u osmini finala, nakon što je u ovoj skupini Liverpool danas izgubio 1-2 kod belgijskoga Union Saint-Gilloisea.

Saint-Gilloise je bio opasnija momčad protiv pričuvne momčadi trenera Jürgena Kloppa, koja je već osvojila skupinu, te je zasluženo povela preko Mohameda Amoure (32). Iako je Liverpool uspio izjednačiti preko 20-godišnjeg domaćeg igrača Jarella Quansaha (39), Cameron Puertas (43) vratio je belgijske domaćine u vodstvo prije odmora.Redsi su također slabo odigrali drugo poluvrijeme i dokraja nije bilo golova.

U drugoj utakmici ove skupine Toulouse je slavio kod LASK Linza s 2-1, a jedini gol za Austrijance zabio je bivši igrač Hajduka Marin Ljubičić. Dok Liverpool i Toulouse nastavljaju u Europskoj ligi, Saint-Gilloise prelazi u Ligu konferencija.

Villarreal je 3-2 pobjedom kod Stade Rennesa osigurao prvo mjesto u skupini F, a time i ulaznicu za osminu finala. Španjolci su svladali i uhvatilii Francuze na vrhu, a Rennesu je VAR poništio gol u 12. sudačkog produžetka. 

U skupini G, Slavia Prag obranila je prvo mjesto sigurnom pobjedom od 4-0 nad Servette Geneve ispred AS Rome, koja je pobijedila Sheriff Tiraspol 3-0.

Lider Bundeslige Leverkusen je kompletirao svih šest pobjeda pobjeda u skupini H s 5-1 pobjedom nad Molde FK. Momčad trenera Xabija Alonsa jesenas se ispucala među favorite Europske lige, a Josip Stanišić je odigrao cijeli dvoboj za Apotekare. Karabakh Agdam zauzeo je drugo mjesto, Azerbajdžanci su pobijedili BK Häcken iz Švedske 2-1.

Nogometaši Lillea, Maccabija iz Tel Aviva i Club Bruggea osigurali su prva mjesta u skupinama A, B i D Konferencijske lige koje im je osiguralo izravni plasman u osminu finala tog natjecanja, dok će Slovan iz Bratislave, Gent i Bodo/Glimt kao drugoplasirani u doigravanje koje je na rasporedu u veljači.

Lille je prvo mjesto u skupini A potvrdio 3-0 (1-0) domaćom pobjedom protiv KI Klaksvika, a zanimljivo je da su sva tri gola postigli iz kaznenih udaraca i to tri različita strijelca - Yazici (29-11m), Gomes (87-11m) i Zhegrova (90+6-11m).

Francuski je sastav natjecanje u skupini okončao sa 14 bodova, četiri više od drugog Slovana iz Bratislave koji je izgubio na svom terenu od ljubljanske Olimpije sa 1-2 (1-1). Jedini gol za Slovake postigao je Blackman (27), dok je oba gola za Olimpiju postigao Pedro Lucas (17, 58). Marko Tolić igrao je od 67. minute za Slovan.

Treća Olimpija sa šest i četvrti Klaksvik s četiri boda završili su natjecanje.

U izravnom dvoboju za prvo mjesto u skupini B Maccabi je u Bačkoj Topoli svladao Gent sa 3-1 (2-0). Strijelci za "domaće" bili su Kanichowsky (9) i Zahavi (24, 61), a za domaće De Sart (51).

Maccabi je osvojio prvo mjesto sa 15 bodova, Gent je drugi sa 13. Treća Zorja sa sedam i četvrti Breidablik bez bodova okončali su svoj europski put.

I u skupini o prvom je mjestu odlučivao izravni dvoboj u kojem je Club Brugge na svom terenu svladao Bodo/Glimt sa 3-1 (1-0). Nusa (26), Igor Thiago (58) i Mechele (89) zabijali su za Brugge, a Pellegrino (57-11m) za Bodo/Glimt.

Club Brugge je osvojio prvo mjesto sa 16 bodova, šest više odd drugog Bodo/Glimta, dok su Besiktas i Lugano sa po četiri boda završili natjecanje.

Viktoria Plzen je jedina ostala stopostotna u svih osam skupina sigurnom 3-0 (0-0) pobjedom protiv Astane. Vlkanova (58) i Mosquera (68, 82) zabili su za Viktoriju, dok je Josip Čondrić banio čitav susret za Astanu kod koje je Marin Tomasov igrao do 86. minute.

Viktoria je osvojila prvo mjesto u skupini C sa 18 bodova, Dinamo je drugi s devet, dok su Astana i Ballkani ispali sa po četiri boda.

Nogometaši Brightona, West Hama, Atalante i Rangersa izravno su se plasirali u osminu finala Europske lige kao pobjednici skupina.

U osminu finala tako su se plasirali West Ham, Brighton, Rangers, Atalanta, Liverpool, Bayer Leverkusen, Villarreal i Slavia Prag. Freiburg, Marseille, Sparta Prag, Sporting, Toulouse, Rennes, Roma i Qarabag su plasman u dodatne kvalifikacije za osminu finala Europske lige osigurali drugim mjestom u svojoj skupini. Tamo će igrati i trećeplasirane momčadi grupne faze Lige prvaka, odnosno Feyenoord, Young Boys, Lens, Galatasaray, Braga, Benfica, Milan i Šahtar.

Trećeplasirane momčadi Europske lige igrat će u kvalifikacijama za osminu finala Lige konferencija, a to su Olympiakos, Ajax, Betis, Sturm, Servette, Molde, Maccabi Haifa i Union St. Gillois.

Kasni pogodak Joaa Pedra donio je Brighton & Hove Albionu dramatičnu pobjedu od 1-0 nad Olympique Marseilleom u četvrtak i osigurao prvo mjesto u skupini B Europske lige.Obje su strane ušle u zadnji dan grupne faze s osiguranim mjestom u sljedećem krugu, ali Brightonu su bila potrebna sva tri boda da napreduje u osminu finala kao vodeći.

Marseille će ići u rundu doigravanja jer ima dva boda manje od Brightona.

U drugoj utakmici skupine, Ajax je pobijedio 3-1 kod kuće AEK-a i završio na trećem mjestu te otišao u nokaut play-off Europske konferencijske lige, dok je AEK ispao. Za Ajax su cijelu utakmicu odigrali Josip Šutalo i Borna Sosa, a za AEK Domagoj Vida.

Atalanta je s 4-0 slavila kod Rakowa i osigurala prvo mjesto. Ante Crnac i Fran Tudor su igrali za Poljake, a Mario Pašalić cijeli susret za Talijane.

West Ham je kod kuće svladao Freiburg u izravnom obračunu za prvaka skupine skupine, dok je škotski Rangers iznenadio i svladao u gostima Betis s 3-2. Borna Barišić je odigrao cijeli susret za Rangerse.

Ždrijeb eliminacijskih dvoboja održat će se u ponedjeljak.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:25