StoryEditorOCM
Tenisskandal u zagrebu

Nema mira u hrvatskom tenisu, olimpijskom pobjedniku zabranili da igra, razlog je nevjerojatan, traži se smjena

Piše SN
27. svibnja 2024. - 08:59

Nema mira u Hrvatskom teniskom savezu, a najnoviji incident dogodio se u 3. kolu Premijer lige u kojem su se trebale sučeliti momčadi HTK Zagreba i TK Ponikve.

Do dvoboja nije došlo jer je voditelj gostujuće momčadi odlučio da ne žele izaći na teren zato što je jedan igrač domaćina kasnio točno jednu minutu s potpisom na obrazac prijavljenih tenisača - pišu Sportske novosti.

U svemu tome najzanimljivije da je taj igrač bio Nikola Mektić, olimpijski pobjednik, osvajač Wimbledona i dugogodišnji Davis cup reprezentativac, dok je voditelj Ponikvi aktualni i dugogodišnji pomoćni trener hrvatske reprezentacije Igor Šarić.

HTS je dvoboj registrirao rezultatom 7:0 za Ponikve te HTK Zagrebu dodijelio dva negativna boda, čime ih je lišio bilo kakve mogućnosti da osmu godinu uzastopno postanu momčadski prvaci Hrvatske. U HTK Zagrebu su ogorčeni tom odlukom.

Sudac nije bio protiv

- Uložit ćemo žalbu Vijeću sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora jer je Mektićevo jednominutno kašnjenje itekako sporno. Po Pravilniku o natjecanju vrhovni sudac mora igraču koji se nije potpisao na obrazac dati dodatnih pet minuta za potpis, što je ovaj propustio učiniti. Sudac, istina, nije bio protiv toga da se susret odigra, ali Šarić nije za to htio ni čuti. Poanta svega je da je riječ o nekadašnjem tenisaču i sadašnjem treneru Davis Cup reprezentacije koji bi trebao biti uzor, obrazac fair play ponašanja. Nama u klubu i ljudima u hrvatskom tenisu općenito, to je jednostavno neshvatljivo - kaže predsjednik HTK Zagreba Mihovil Švigir.

image
Arhiva AFP

Dodao je da "ima toga još".

- Za TK Ponikve je u tom neodigranom susretu trebao je nastupiti i Vanja Blažun koji je istodobno stalno zaposlena osoba u HTS-u i to na poziciji sportskog direktora Saveza. No ni on nije reagirao...

HTK Zagreb je već dugi niz godina najuspješniji hrvatski teniski klub čiji su članovi, uz ostale, Marin Čilić, Borna Ćorić, Borna Gojo, Dino Prižmić, Nino Serdarušić, Matej Dodig, Lucija Ćirić Bagarić, Tara Wurth, Lea Bošković, Ana Konjuh..., uglavnom golema većina naših reprezentativaca i reprezentativki, a klupski je član i Velimir Zovko, izbornik Davis Cup reprezentacije.

Traže Šarićevu smjenu

Uz neprikosnovenu ligašku vladavinu muške seniorske momčadi, i seniorke su bez premca, budući da su ekipne prvakinje Hrvatske pet godina zaredom. Juniorska momčad (tenisači do 18) u zadnjih 14 godina osvojila je deset naslova, a kuriozitet je da je na nedavnom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske uzrasta do 16 godina održanom u Čakovcu, čak sedam od osam četvrtfinalista bilo iz redova zagrebačkog kluba.

Osim spomenute žalbe HOO-u, HTK Zagreb će, saznajemo, zatražiti hitno smjenjivanje Igora Šarića iz stožera Davis Cup reprezentacije. Smatraju da mu tamo više "nikako nije mjesto". Tvrde i da iza ovakvog nefer poteza tenisača Ponikva stoji banalan razlog: želja za ostankom u Premijer ligi, a bez takve "w.o." pobjede, šanse bi im bile minimalne.

- Nisu li od toga znatno važnije neke temeljne moralne i sportske vrijednosti? - pitaju se iz HTK Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 18:20