StoryEditorOCM
Tenismožda je grešnik

Sprema se šokantan preokret u doping skandalu prvog igrača svijeta? Sada mu prijeti izbacivanje iz tenisa

Piše SPORT SD
28. rujna 2024. - 10:38

Svjetska antidopinška agencija (WADA) žalila se na odluku o oslobađanju Jannika Sinnera nakon što je dvaput bio pozitivan na zabranjenu supstancu clostebol.

Sinner je u ožujku dva puta bio pozitivan na clostebol tijekom turnira u Indian Wellsu, ali je Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) brzo odlučila da mu i pored toga dozvoli daljnje natjecanje. 

Kako ga je ITIA u prvotnoj presudi oslobodila krivnje, dokazujući da je do pozitivnog nalaza došlo slučajno, Sinner neće moći dobiti maksimalnu kaznu od četiri godine zabrane igranja, jer je ona određena za igrače koji supstancu zloupotrebe da bi poboljšali performanse. Maksimalna kazna za njega bi mogla biti dvije godine.

Sinner je osvojio dva Grand Slama ove godine (Australian Open i US Open), a Svjetska antidopinška agencija (WADA) sada je uložila žalbu protiv njega zbog dva kršenja korištenja steroida clostebola.

U priopćenju, WADA tvrdi da odluka o tome da Sinner nije kriv za pozitivan doping test "neispravna" te u suprotnosti s važećim antidopinškim pravilima.

"WADA traži suspenziju između jedne i dvije godine. Budući da je ovo pitanje sada u rukama CAS-a, WADA u ovom trenutku neće davati daljnje komentare."

Što se pozitivnog nalaza na clostebol tiče, Sinner je objasnio da je mjesec dana prije putovanja u Indian Wells njegov fitness trener Umberto Ferrara u Italiji kupio sprej koji je sadržavao steroid. Tada je tijekom događaja u Indian Wellsu, Sinnerov fizioterapeut Giacomo Naldi posjekao prst i Ferrara mu je savjetovao da upotrijebi sprej za liječenje rane.

image
Piero Cruciatti/Afp

Zatim je Sinnerov tim priopćio: "Fizioterapeut je liječio Jannika i njegov nedostatak brige zajedno s raznim otvorenim ranama na Jannikovom tijelu uzrokovao je kontaminaciju."

Odluka je tada bila: "Nema sugestije da bi mala koncentracija u njegovom sustavu imala bilo kakav učinak poboljšanja performansi."

Clostebol je derivat testosterona, pa može pomoći u rastu i oporavku mišića. Bio je razlog nekoliko padova na dopinškim testovima u sportu, posebice u Italiji – jednoj od rijetkih zemalja u kojoj se proizvodi koji sadrže clostebol mogu prodavati u slobodnoj prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 10:44