StoryEditorOCM
Vaterpoloeuro jesen

Liga prvaka na Poljudu, evo s kim će se boriti najbolji splitski klub...

Piše sport SD
16. rujna 2024. - 17:16

Tek što su završene kvalifikacije za plasman u Ligu prvaka formirane su i skupine, jer je ždrijeb bio već prije odrađen i očekivali su se samo klubovi koji će popuniti posljednja mjesta.

Izravno se u Ligu prvaka plasiralo, temeljem klupskog rankinga, 12 momčadi, a sada su nakon kvalifikacijskog vikenda poznata i preostala četiri pobjednika skupina koji su osigurali svoje mjesto u eliti.

Splitski Jadran je tako znao otprije da će u skupini za suparnike imati mađarski Ferencvaroš i Dinamo Tbilisi, a sada je nakon kvalifikacije dobio i kragujevački Radnički koji je osvojio skupinu igrajući na svom bazenu. To su prve tri momčadi koje ćemo ove sezone u sklopu Lige prvaka gledati na poljudskom bazenu.  

image
Andreas Solaro/AFP

SKUPINE LIGA PRVAKA

Skupina A – Novi Beograd, Waspo 98 Hannover, Steaua, Oradea

Skupina B – Ferencvaros, Jadran Split, Dinamo Tbilis, Radnički

Skupina C – Barceloneta, Marseille, Vasas, Jadran (HN)

Skupina D – Olympiacos, Savona, Primorac Kotor, Sabadell  i pobjednik kvalifikacijske skupine D

U Zagrebu je pak u ponedjeljak obavljen ždrijeb kvalifikacijskih kupova kontinentalnih klupskih natjecanja, točnije kvalifikacijskih turnira Eurokupa, kao i Challenger kupa za muškarce i žene.

U središtu naše pozornosti svakako je bio ždrijeb kvalifikacijskih skupina Eurokupa u kojima Hrvatska ima četiri predstavnika – Mladost, Jug Adriatic osiguranje, Primorje EB i Solaris. Jedna će se skupina odigravati u Zagrebu, a termin kvalifikacija je od 27. do 29. rujna. Dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine plasirat će se u daljnji tijek natjecanja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zagrepčani i Dubrovčani su imali bitno lakši ždrijeb od Riječana i Šibenčana. Mladost ne bi smjela imati problema sa Enkom (Turska), Apolon Smyrnis (Grčke), Sant Andreu (Španjolska) i Cattaro (Crna gora), a još k tomu u Zagrebu. Dubrovčani će u goste u francuski Aix-en-Provence, ali po imenima puno su jači od domaćeg Pays d’Aixa, kao i od njemačkog Ludwigsburga, bolonjskog De Akkera i atenskog Panathinaikosa.

Solaris će imati vrlo težak posao u glavnom gradu Katalonije gdje su Barcelona i Vouliagmeni favoriti, a nikako nije za odbaciti ni talijanski Quinto. Primorje EB ide u Budimpeštu, a ondje ih čekaju jaki BVSC, veliki Pro Recco koji je malo izmijenjenog imena sada (Recco Waterpolo), te španjolski prvoligaš Terrassa.

Osim kvalifikacijskih skupina Eurokupa, u Zagrebu su izvučene i skupine Challenger kupa, a tu nas je najviše zanimao ženski dio ždrijeba, budući da u muškom i nemamo predstavnika.

image
Tonči Vlašić

Prvakinje Hrvatske, splitski Jadran će početkom studenog na Maltu, dok će doprvakinje, zagrebačka Mladost u češkom gradu Strakonice tražiti jedno od prva dva mjesta koje vode dalje.

Ždrijeb skupina Challenger kupa (žene, 8. – 10. studenog):

Skupina A (Novi Sad, Srbija) – Vojvodina, Izmir, City of Manchester, Sliema

Skupina B (Malta) – Sirens Malta, Jadran Split, Blau-Weiss Bochum, Hapoel Emek Hayarden

Skupina C (Strakonice) – Strakonice (Češka), Mladost Zagreb, Otter (Velika Britanija) i Dalton Koleji (Turska)

Skupina D (Alba Iulia, Rumunjska) – Unirea Alba Iulia, C. zvezda, Benfica, Esslingen  i Galatasaray 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 17:17