stdClass Object ( [id] => 1375065 [title] => Blanka Vlašić nam se otvorila o bolesti koja muči mnoge: Nisam bila sposobna za normalan život, sjela bih i plakala [alias] => blanka-vlasic-nam-se-otvorila-o-bolesti-koja-muci-mnoge-nisam-bila-sposobna-za-normalan-zivot-sjela-bih-i-plakala [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- I danas govorim da je jako teško objasniti nekome tko nikad nije iskusio što to znači kad štitnjača na radi. To je kao da ti nije ništa, a sve ti je. Toliko podmukla bolest i jednostavno nisi svoj. Ja nisam bila sposobna za normalan život, a kamoli za vrhunski sport – počela je Blanka Vlašić o bolesti koju možemo prozvati ‘tihim ubojicom‘.

Točnije, skupinu bolesti i poremećaja koji se jave kad štitna žlijezda ne radi kako treba. Redovito simptome pripišete nekom drugom krivcu, a možda ste se i sami pronašli u riječima jedne od najboljih hrvatskih sportašica ikad. Nećemo sada predstavljati bivšu splitsku atletičarku, jer teško je naći nekoga tko nije čuo za Blanku. Eh, to bi bila baš čudna priča. Nećemo ni nabrajati visine koje je preskočila i medalje koje je skupila, jer mogli bi ‘do sutra‘...

Dotaknut ćemo se jednog zdravstvenog stanja koje je nažalost postalo normalno. Da ste prije desetak godina pitali što je štitnjača i gdje se nalazi, vjerojatno bi morali "googlati", a danas ta endokrina žlijezda nije nikakva egzotika. I ne zbog toga što smo zadnjih godina krenuli opasno iščitavati medicinske knjige, već smo jednostavno naučili na primjerima oboljelih oko nas. Ubrzan ili usporen proces, odnosno hipertireoza ili hipotireoza, pa onaj ‘ludi‘ Hashimoto, sve su to poremećaji koji nisu više strani. Međutim, u svemu se uvijek treba naći nešto pozitivno, pa i kad svjetlo nije vidljivo.

- Ja uopće nemam štitnjaču – nastavila je Blanka pa se prisjetila kako je do toga došlo:

- Bolest sam otkrila poslije Olimpijskih igara 2004. kad sam se baš jako razboljela uoči samog natjecanja. Imala sam veliku fibru, ali nekako sam uspjela otići skakati. Međutim potpuno sam bila iscrpljena, pa iako sam par tjedana ranije skočila osobni i bila u odličnoj formi. Bilo mi je strašno što sam došla u Atenu takva bolesna. Nekako sam uspjela ući u finale, ali u finalu nisam mogla mnogo. Sve me je to jako pogodilo. Nakon tih Olimpijskih igara sam shvatila koliko zapravo stres može utjecati na zdravlje općenito, do tada nisam toga bila svjesna - rekla je Vlašić.

Nešto novo

No, zbog takvog stanja otkrilo se nešto novo...

- Vjerojatno se radilo o običnoj gripi, ali odlučili smo prije nego što krenemo u novu sezonu napraviti sve pretrage. Tada sam otkrila da mi štitnjača ne radi dobro. Najvidljiviji simptom je bio taj da sam baš jako gubila na kilaži, jer imala sam hipertireozu. Napravili smo i ultrazvuk i nije bilo nikakvih promjena u obliku polipa, kvržica ili čvorova. Otišla sam kod liječnika Ante Punde i on me je vodio od početka u toj priči, a i danas je tu. Na jesen 2004. godine sam krenula s terapijom. Međutim, stvar je u tome da je vrhunski sport takav da se svakodnevno mijenja nivo opterećenja, psihičko-fizičkog stresa, sve je to jako nepredvidivo – objasnila je Blanka zbog čega je operacija bila bolja opcija.

---

image

Svjetsko prvenstvo 2015. u Pekingu

Adrian Dennis/Afp/Profimedia/Adrian Dennis/afp/profimedia
---

- Jako je teško pogoditi dozu koja će za sva stanja biti dobra. Kao da idete ubijat mušicu topom. Ubit ćete je, ali s jako puno štete – bolje nam je predočila stanje bivša atletičarka.

- Pokušali smo odraditi zimske pripreme 2005. za dvoransku sezonu. No...svaki dan sam se drugačije osjećala. Sjećam se da sam znala doći na trening, sjesti i plakati iz čista mira. Tata bi tada shvatio o čemu se radi i samo mi rekao da odem kući odmoriti. Nije ni njemu bilo lako gledati me u tim stanjima. To su bile vrlo neugodne promjene raspoloženja uz preznojavanja, teška disanja ili ubrzano lupanje srca.

Pored tih fizičkih simptoma ipak su mi najteže padale upravo promjene raspoloženja, razdražljivost i čudna stanja. Jednostavno nisam prepoznavala sebe, nisam mogla odraditi ciklus treninga, niti jedan tjedan kako treba – prisjetila se Blanka.

Zamjenski hormon

Jednostavno se nije moglo. Količina zamjenskog hormona Euthyroxa se regulirala, ali nikako se nije mogla pronaći čarobna formula.

- Kakvu god dozu mi modificirali, dok ona uđe, dok se tijelo prilagodi na terapiju, već su potrebe drugačije. I zajednička odluka je bila da vadimo štitnjaču, jer ja sam bila u napornu snage. To je bilo 2005., za biti ili ne biti u sportu, u skoku u vis.

Nije se gubilo vremena, zahvat se odradio u Zagrebu. Sve je prošlo u redu i bez straha.

- Nisam se ni malo bojala, vjerojatno zbog toga što sam još bila mlada. Samo mi je bilo važno odraditi operaciju kako bih što prije mogla krenuti s oporavkom i vratiti se skakanju. Oporavak je bio malo zeznut, ali već sam na ljeto skakala. Nije to bilo nešto puno, ali bilo je dovoljno dobar uvod u odličnu 2006. i, na koncu, 2007., kada sam postala svjetska prvakinja.

Bio je to opaki povratak na zaletišta, jer Vlašić je nakon operacije ostvarila svoje najbolje rezultate – dva naslova svjetske i jedan naslov europske prvakinje te po jedno olimpijsko i svjetsko srebro, kao i olimpijsku broncu na kraju karijere (Rio de Janeiro 2016.).

- Rekla bih kako me operacija štitnjače nije ograničila u mojim uspjesima, jer sam nakon toga bila najbolja na svijetu. Ali... kasnije sam shvatila da sam se teže oporavljala od ozljede. Kad nemate svoju štitnjaču i kada uzimate zamjenske hormone, ono što ja smatram i što su mi rekli neki stručnjaci je da se tijelo puno teže oporavlja i da iznutra brže stari. Ne znam je li to istina, ali činjenica jest kako se još nisam oporavila od obje operacije koje sam imala na petnim kostima. Naime, tetive, odnosno petne kosti me i danas bole nakon napora. Taloži li se Euthyrox u tijelu, kako utječe na kosti, ja ne znam i ne želim se zamarati s time, jer nisam tip koji će ići čitati o nekim stvarima koje ne mogu promijeniti. Nije da imam izbora ne uzimati Euthyrox, pa ne želim pročitati nešto pa da mi još narastu ‘bube u glavi‘, ha- ha – jasno je dala do znanja Blanka.

Ne skriva se

Vrlo otvoreno je o svemu s nama popričala Vlašić, a zapravo nikad nije ni skrivala ovu temu.

- Nikad mi nije bilo teško pričati o tome. Sjećam se da smo imali i pressicu u bolnici, prije ili nakon operativnog zahvata. Ne znam zašto bi nekome bilo neugodno zbog tih stvari. Dapače, svojom pričom možete ohrabriti druge koji će onda s vama podijeliti svoje iskustvo, pa se nećete osjećati sami.

---

image

Blanka Vlašić

/Slobodna Dalmacija
---

Nekoliko je puta bivša atletičarka naglasila kako posljedice u svakodnevnom životu ne osjeća. Jasno, do regulacije doze je došlo u trudnoći, pa svakako savjet svim ženama da u takvom stanju obavezno budu u kontaktu sa svojim endokrinologom.

- U trudnoći su mi se potrebe povećale pa sam s doktorom Pundom bila u kontaktu svakih četiri tjedna, ponekad i češće. Stalno sam vadila krv. Iskreno sam se baš iznenadila koliko smo morali povećati dozu kako bi se zadovoljile potrebe. I poslije sam se vratila na svoju dozu. Nisam imala nikakve problema s trudnoćom, kao ni s dojenjem. Iznimno je važno, po meni, stvari uzeti ozbiljno, ali ne toliko da vas počne biti strah i da sve dovodite u pitanje. Treba se nastaviti normalno sa životom... - evo tog pronalaženje svijetla s početka priče.

- Općenito u životu treba biti pozitivan i hrabar. Bolest štitnjače nije smrtna presuda, može se danas živjeti s time – potvrdila je Blanka.

Međutim, ono što boli su prizori u ambulantama gdje je sve veći broj mladih, pa i djece. Nema dobne granice.

- Žao mi je što su mnoge današnje dijagnoze posljedica stresnog načina života. I jako puno mladih, što mi je najtužnije od svega. S kakvih to stresom se mladi nose da im štitnjača tako rano otkazuje poslušnost? Tu trebamo tražiti napredak. Naravno, moramo biti podrška i onima koji su oboljeli, ali i staviti fokus na mlade, kako ne bi za nekoliko godina svi imali problema sa štitnjačom. Treba vidjeti gdje se krije krivac. Je li to način i ritam života, prehrana, stres, očekivanja, manjak fizičke aktivnosti. Moguće sve u kombinaciji.

Fizička aktivnost

Sigurno se štitnjača, kao ni ostatak tijela neće naljutiti ako češće protegnete noge...

- Fizička aktivnost je najbolja psihoterapija. Nemojte me krivo shvatiti, naravno da je psihoterapija u doslovnom smislu jako važna i preporučujem svakome da ide na nju, ali na ovoj dnevnoj bazi... Aktivnost pomaže da se riješite stresa, jer gibanjem ne aktivirate samo tijelo već radite dobro za cijelo svoje biće. Uostalom, dokazano je da se nakon fizičke aktivnosti, između ostalih, luče endorfini, hormoni koji su prirodni analgetici, a ujedno jako podižu raspoloženje.

Kad mi je bilo najteže u životu, natjerala bih se odraditi neku fizičku aktivnost, samo da se oznojim. Znam da to nije lako s obzirom na raspored, ali može se. I ne treba to biti neki teški trening, može se raditi o šetnji ili laganoj vožnji bicikla. Osobno, često odradim trening i kod kuće. – dodala je Blanka Vlašić pa zaključila:

- Razumijem svačiju borbu dok se ne naviknete i ne nađete pravu dozu, ne znate ni što očekivati. Jasno mi je da se ljudi pogube, ali bi ih ohrabrila da to nije razlog za paniku. Važno je imati adekvatnog liječnika, te podršku i razumijevanje okoline. Uz to, mnogo se može postići i adekvatnom prehranom i primjerenom fizičkom aktivnošću. Danas su saznanja o tome na visokoj razini i lako se dolazi do svih potrebnih informacija.

---

image

Blanka na treningu 2008. s ocem Joškom

Paun Paunovic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život bez štitnjače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => život bez štitnjače 2 0 9074 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-19 02:39:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Majić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-24 17:53:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-24 17:52:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Blanka Vlašić nam se otvorila o bolesti koja muči mnoge: Nisam bila sposobna za normalan život, sjela bih i plakala page_title=Blanka Vlašić nam se otvorila o bolesti koja muči mnoge: Nisam bila sposobna za normalan život, sjela bih i plakala [metakey] => Blanka Vlašić, štitnjača, ante punda, atletika, skok u vis, Euthyrox, Merck [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26844286.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/1796314.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/1397590.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/23893793.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/23624096.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak","","Paun Paunovic\/Cropix","Adrian Dennis\/Afp\/Profimedia\/Adrian Dennis\/afp\/profimedia","\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Blanka na treningu 2005.<\/p>","

Blanka 2005. na dje\u010djem odjelu splitske bolnice<\/p>","

Blanka na treningu 2008. s ocem Jo\u0161kom<\/p>","

Svjetsko prvenstvo 2015. u Pekingu<\/p>","

Blanka Vla\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["40:21","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1551x2280","hd_26844286_1920.jpg":"1920x1080","k_26844286_1280.jpg":"1280x1280","k_26844286_1024.jpg":"1024x1024","k_26844286_640.jpg":"640x640","k_26844286_480.jpg":"480x480","k_26844286_340.jpg":"340x340","k_26844286_220.jpg":"220x220","o_26844286_1280.jpg":"1280x1881","o_26844286_1024.jpg":"1024x1505","o_26844286_640.jpg":"640x940","o_26844286_480.jpg":"480x705","o_26844286_340.jpg":"340x499","o_26844286_220.jpg":"220x323","h_26844286_1280.jpg":"1280x854","h_26844286_1024.jpg":"1024x683","h_26844286_640.jpg":"640x427","h_26844286_480.jpg":"480x320","h_26844286_340.jpg":"340x227","h_26844286_220.jpg":"220x147","pp_26844286_1280.jpg":"1280x1628","pp_26844286_1024.jpg":"1024x1303","pp_26844286_640.jpg":"640x814","pp_26844286_480.jpg":"480x611","pp_26844286_340.jpg":"340x432","pp_26844286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_1796314_1920.jpg":"1920x1080","k_1796314_1280.jpg":"1280x1280","k_1796314_1024.jpg":"1024x1024","k_1796314_640.jpg":"640x640","k_1796314_480.jpg":"480x480","k_1796314_340.jpg":"340x340","k_1796314_220.jpg":"220x220","o_1796314_1280.jpg":"1280x848","o_1796314_1024.jpg":"1024x678","o_1796314_640.jpg":"640x424","o_1796314_480.jpg":"480x318","o_1796314_340.jpg":"340x225","o_1796314_220.jpg":"220x145","h_1796314_1280.jpg":"1280x854","h_1796314_1024.jpg":"1024x683","h_1796314_640.jpg":"640x427","h_1796314_480.jpg":"480x320","h_1796314_340.jpg":"340x227","h_1796314_220.jpg":"220x147","pp_1796314_1280.jpg":"1280x1628","pp_1796314_1024.jpg":"1024x1303","pp_1796314_640.jpg":"640x814","pp_1796314_480.jpg":"480x611","pp_1796314_340.jpg":"340x432","pp_1796314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_1397590_1920.jpg":"1920x1080","k_1397590_1280.jpg":"1280x1280","k_1397590_1024.jpg":"1024x1024","k_1397590_640.jpg":"640x640","k_1397590_480.jpg":"480x480","k_1397590_340.jpg":"340x340","k_1397590_220.jpg":"220x220","o_1397590_1280.jpg":"1280x782","o_1397590_1024.jpg":"1024x626","o_1397590_640.jpg":"640x391","o_1397590_480.jpg":"480x293","o_1397590_340.jpg":"340x207","o_1397590_220.jpg":"220x134","h_1397590_1280.jpg":"1280x854","h_1397590_1024.jpg":"1024x683","h_1397590_640.jpg":"640x427","h_1397590_480.jpg":"480x320","h_1397590_340.jpg":"340x227","h_1397590_220.jpg":"220x147","pp_1397590_1280.jpg":"1280x1628","pp_1397590_1024.jpg":"1024x1303","pp_1397590_640.jpg":"640x814","pp_1397590_480.jpg":"480x611","pp_1397590_340.jpg":"340x432","pp_1397590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23893793_1920.jpg":"1920x1080","k_23893793_1280.jpg":"1280x1280","k_23893793_1024.jpg":"1024x1024","k_23893793_640.jpg":"640x640","k_23893793_480.jpg":"480x480","k_23893793_340.jpg":"340x340","k_23893793_220.jpg":"220x220","o_23893793_1280.jpg":"1280x853","o_23893793_1024.jpg":"1024x682","o_23893793_640.jpg":"640x426","o_23893793_480.jpg":"480x320","o_23893793_340.jpg":"340x226","o_23893793_220.jpg":"220x146","h_23893793_1280.jpg":"1280x854","h_23893793_1024.jpg":"1024x683","h_23893793_640.jpg":"640x427","h_23893793_480.jpg":"480x320","h_23893793_340.jpg":"340x227","h_23893793_220.jpg":"220x147","pp_23893793_1280.jpg":"1280x1628","pp_23893793_1024.jpg":"1024x1303","pp_23893793_640.jpg":"640x814","pp_23893793_480.jpg":"480x611","pp_23893793_340.jpg":"340x432","pp_23893793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x900","hd_23624096_1920.jpg":"1920x1080","k_23624096_1280.jpg":"1280x1280","k_23624096_1024.jpg":"1024x1024","k_23624096_640.jpg":"640x640","k_23624096_480.jpg":"480x480","k_23624096_340.jpg":"340x340","k_23624096_220.jpg":"220x220","o_23624096_1280.jpg":"1280x960","o_23624096_1024.jpg":"1024x768","o_23624096_640.jpg":"640x480","o_23624096_480.jpg":"480x360","o_23624096_340.jpg":"340x255","o_23624096_220.jpg":"220x165","h_23624096_1280.jpg":"1280x854","h_23624096_1024.jpg":"1024x683","h_23624096_640.jpg":"640x427","h_23624096_480.jpg":"480x320","h_23624096_340.jpg":"340x227","h_23624096_220.jpg":"220x147","pp_23624096_1280.jpg":"1280x1628","pp_23624096_1024.jpg":"1024x1303","pp_23624096_640.jpg":"640x814","pp_23624096_480.jpg":"480x611","pp_23624096_340.jpg":"340x432","pp_23624096_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7343384 Threads: 6 Questions: 1523195341 Slow queries: 4630861 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110459958 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/blanka-vlasic-nam-se-otvorila-o-bolesti-koja-muci-mnoge-nisam-bila-sposobna-za-normalan-zivot-sjela-bih-i-plakala-1375065 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/blanka-vlasic-nam-se-otvorila-o-bolesti-koja-muci-mnoge-nisam-bila-sposobna-za-normalan-zivot-sjela-bih-i-plakala-1375065?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 404448 [name] => Blanka Vlašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => blanka-vlasic [link] => /tag/blanka-vlasic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 210853 [name] => štitnjača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stitnjaca [link] => /tag/stitnjaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 378516 [name] => ante punda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-punda [link] => /tag/ante-punda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 277432 [name] => Atletika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atletika [link] => /tag/atletika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 334764 [name] => skok u vis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skok-u-vis [link] => /tag/skok-u-vis ) [5] => stdClass Object ( [id] => 531189 [name] => Euthyrox, Merck [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-20 15:24:20 [main_article_id] => 0 [alias] => euthyrox-merck [link] => /tag/euthyrox-merck ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život bez štitnjače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Blanka Vlašić nam se otvorila o bolesti koja muči mnoge: Nisam bila sposobna za normalan život, sjela bih i plakala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-07-05-18-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26844286.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak [mainImageDesc] =>

Blanka na treningu 2005.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26844286.jpg [title] =>

Blanka na treningu 2005.

Matko Biljak ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/1796314.jpg [title] =>

Blanka 2005. na dječjem odjelu splitske bolnice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/1397590.jpg [title] =>

Blanka na treningu 2008. s ocem Joškom

Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/23893793.jpg [title] =>

Svjetsko prvenstvo 2015. u Pekingu

Adrian Dennis/Afp/Profimedia/Adrian Dennis/afp/profimedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/23624096.jpg [title] =>

Blanka Vlašić

/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- I danas govorim da je jako teško objasniti nekome tko nikad nije iskusio što to znači kad štitnjača na radi. To je kao da ti nije ništa, a sve ti je. Toliko podmukla bolest i jednostavno nisi svoj. Ja nisam bila sposobna za normalan život, a kamoli za vrhunski sport – počela je Blanka Vlašić o bolesti koju možemo prozvati ‘tihim ubojicom‘.

Točnije, skupinu bolesti i poremećaja koji se jave kad štitna žlijezda ne radi kako treba. Redovito simptome pripišete nekom drugom krivcu, a možda ste se i sami pronašli u riječima jedne od najboljih hrvatskih sportašica ikad. Nećemo sada predstavljati bivšu splitsku atletičarku, jer teško je naći nekoga tko nije čuo za Blanku. Eh, to bi bila baš čudna priča. Nećemo ni nabrajati visine koje je preskočila i medalje koje je skupila, jer mogli bi ‘do sutra‘...

Dotaknut ćemo se jednog zdravstvenog stanja koje je nažalost postalo normalno. Da ste prije desetak godina pitali što je štitnjača i gdje se nalazi, vjerojatno bi morali "googlati", a danas ta endokrina žlijezda nije nikakva egzotika. I ne zbog toga što smo zadnjih godina krenuli opasno iščitavati medicinske knjige, već smo jednostavno naučili na primjerima oboljelih oko nas. Ubrzan ili usporen proces, odnosno hipertireoza ili hipotireoza, pa onaj ‘ludi‘ Hashimoto, sve su to poremećaji koji nisu više strani. Međutim, u svemu se uvijek treba naći nešto pozitivno, pa i kad svjetlo nije vidljivo.

- Ja uopće nemam štitnjaču – nastavila je Blanka pa se prisjetila kako je do toga došlo:

- Bolest sam otkrila poslije Olimpijskih igara 2004. kad sam se baš jako razboljela uoči samog natjecanja. Imala sam veliku fibru, ali nekako sam uspjela otići skakati. Međutim potpuno sam bila iscrpljena, pa iako sam par tjedana ranije skočila osobni i bila u odličnoj formi. Bilo mi je strašno što sam došla u Atenu takva bolesna. Nekako sam uspjela ući u finale, ali u finalu nisam mogla mnogo. Sve me je to jako pogodilo. Nakon tih Olimpijskih igara sam shvatila koliko zapravo stres može utjecati na zdravlje općenito, do tada nisam toga bila svjesna - rekla je Vlašić.

Nešto novo

No, zbog takvog stanja otkrilo se nešto novo...

- Vjerojatno se radilo o običnoj gripi, ali odlučili smo prije nego što krenemo u novu sezonu napraviti sve pretrage. Tada sam otkrila da mi štitnjača ne radi dobro. Najvidljiviji simptom je bio taj da sam baš jako gubila na kilaži, jer imala sam hipertireozu. Napravili smo i ultrazvuk i nije bilo nikakvih promjena u obliku polipa, kvržica ili čvorova. Otišla sam kod liječnika Ante Punde i on me je vodio od početka u toj priči, a i danas je tu. Na jesen 2004. godine sam krenula s terapijom. Međutim, stvar je u tome da je vrhunski sport takav da se svakodnevno mijenja nivo opterećenja, psihičko-fizičkog stresa, sve je to jako nepredvidivo – objasnila je Blanka zbog čega je operacija bila bolja opcija.

---

image

Svjetsko prvenstvo 2015. u Pekingu

Adrian Dennis/Afp/Profimedia/Adrian Dennis/afp/profimedia
---

- Jako je teško pogoditi dozu koja će za sva stanja biti dobra. Kao da idete ubijat mušicu topom. Ubit ćete je, ali s jako puno štete – bolje nam je predočila stanje bivša atletičarka.

- Pokušali smo odraditi zimske pripreme 2005. za dvoransku sezonu. No...svaki dan sam se drugačije osjećala. Sjećam se da sam znala doći na trening, sjesti i plakati iz čista mira. Tata bi tada shvatio o čemu se radi i samo mi rekao da odem kući odmoriti. Nije ni njemu bilo lako gledati me u tim stanjima. To su bile vrlo neugodne promjene raspoloženja uz preznojavanja, teška disanja ili ubrzano lupanje srca.

Pored tih fizičkih simptoma ipak su mi najteže padale upravo promjene raspoloženja, razdražljivost i čudna stanja. Jednostavno nisam prepoznavala sebe, nisam mogla odraditi ciklus treninga, niti jedan tjedan kako treba – prisjetila se Blanka.

Zamjenski hormon

Jednostavno se nije moglo. Količina zamjenskog hormona Euthyroxa se regulirala, ali nikako se nije mogla pronaći čarobna formula.

- Kakvu god dozu mi modificirali, dok ona uđe, dok se tijelo prilagodi na terapiju, već su potrebe drugačije. I zajednička odluka je bila da vadimo štitnjaču, jer ja sam bila u napornu snage. To je bilo 2005., za biti ili ne biti u sportu, u skoku u vis.

Nije se gubilo vremena, zahvat se odradio u Zagrebu. Sve je prošlo u redu i bez straha.

- Nisam se ni malo bojala, vjerojatno zbog toga što sam još bila mlada. Samo mi je bilo važno odraditi operaciju kako bih što prije mogla krenuti s oporavkom i vratiti se skakanju. Oporavak je bio malo zeznut, ali već sam na ljeto skakala. Nije to bilo nešto puno, ali bilo je dovoljno dobar uvod u odličnu 2006. i, na koncu, 2007., kada sam postala svjetska prvakinja.

Bio je to opaki povratak na zaletišta, jer Vlašić je nakon operacije ostvarila svoje najbolje rezultate – dva naslova svjetske i jedan naslov europske prvakinje te po jedno olimpijsko i svjetsko srebro, kao i olimpijsku broncu na kraju karijere (Rio de Janeiro 2016.).

- Rekla bih kako me operacija štitnjače nije ograničila u mojim uspjesima, jer sam nakon toga bila najbolja na svijetu. Ali... kasnije sam shvatila da sam se teže oporavljala od ozljede. Kad nemate svoju štitnjaču i kada uzimate zamjenske hormone, ono što ja smatram i što su mi rekli neki stručnjaci je da se tijelo puno teže oporavlja i da iznutra brže stari. Ne znam je li to istina, ali činjenica jest kako se još nisam oporavila od obje operacije koje sam imala na petnim kostima. Naime, tetive, odnosno petne kosti me i danas bole nakon napora. Taloži li se Euthyrox u tijelu, kako utječe na kosti, ja ne znam i ne želim se zamarati s time, jer nisam tip koji će ići čitati o nekim stvarima koje ne mogu promijeniti. Nije da imam izbora ne uzimati Euthyrox, pa ne želim pročitati nešto pa da mi još narastu ‘bube u glavi‘, ha- ha – jasno je dala do znanja Blanka.

Ne skriva se

Vrlo otvoreno je o svemu s nama popričala Vlašić, a zapravo nikad nije ni skrivala ovu temu.

- Nikad mi nije bilo teško pričati o tome. Sjećam se da smo imali i pressicu u bolnici, prije ili nakon operativnog zahvata. Ne znam zašto bi nekome bilo neugodno zbog tih stvari. Dapače, svojom pričom možete ohrabriti druge koji će onda s vama podijeliti svoje iskustvo, pa se nećete osjećati sami.

---

image

Blanka Vlašić

/Slobodna Dalmacija
---

Nekoliko je puta bivša atletičarka naglasila kako posljedice u svakodnevnom životu ne osjeća. Jasno, do regulacije doze je došlo u trudnoći, pa svakako savjet svim ženama da u takvom stanju obavezno budu u kontaktu sa svojim endokrinologom.

- U trudnoći su mi se potrebe povećale pa sam s doktorom Pundom bila u kontaktu svakih četiri tjedna, ponekad i češće. Stalno sam vadila krv. Iskreno sam se baš iznenadila koliko smo morali povećati dozu kako bi se zadovoljile potrebe. I poslije sam se vratila na svoju dozu. Nisam imala nikakve problema s trudnoćom, kao ni s dojenjem. Iznimno je važno, po meni, stvari uzeti ozbiljno, ali ne toliko da vas počne biti strah i da sve dovodite u pitanje. Treba se nastaviti normalno sa životom... - evo tog pronalaženje svijetla s početka priče.

- Općenito u životu treba biti pozitivan i hrabar. Bolest štitnjače nije smrtna presuda, može se danas živjeti s time – potvrdila je Blanka.

Međutim, ono što boli su prizori u ambulantama gdje je sve veći broj mladih, pa i djece. Nema dobne granice.

- Žao mi je što su mnoge današnje dijagnoze posljedica stresnog načina života. I jako puno mladih, što mi je najtužnije od svega. S kakvih to stresom se mladi nose da im štitnjača tako rano otkazuje poslušnost? Tu trebamo tražiti napredak. Naravno, moramo biti podrška i onima koji su oboljeli, ali i staviti fokus na mlade, kako ne bi za nekoliko godina svi imali problema sa štitnjačom. Treba vidjeti gdje se krije krivac. Je li to način i ritam života, prehrana, stres, očekivanja, manjak fizičke aktivnosti. Moguće sve u kombinaciji.

Fizička aktivnost

Sigurno se štitnjača, kao ni ostatak tijela neće naljutiti ako češće protegnete noge...

- Fizička aktivnost je najbolja psihoterapija. Nemojte me krivo shvatiti, naravno da je psihoterapija u doslovnom smislu jako važna i preporučujem svakome da ide na nju, ali na ovoj dnevnoj bazi... Aktivnost pomaže da se riješite stresa, jer gibanjem ne aktivirate samo tijelo već radite dobro za cijelo svoje biće. Uostalom, dokazano je da se nakon fizičke aktivnosti, između ostalih, luče endorfini, hormoni koji su prirodni analgetici, a ujedno jako podižu raspoloženje.

Kad mi je bilo najteže u životu, natjerala bih se odraditi neku fizičku aktivnost, samo da se oznojim. Znam da to nije lako s obzirom na raspored, ali može se. I ne treba to biti neki teški trening, može se raditi o šetnji ili laganoj vožnji bicikla. Osobno, često odradim trening i kod kuće. – dodala je Blanka Vlašić pa zaključila:

- Razumijem svačiju borbu dok se ne naviknete i ne nađete pravu dozu, ne znate ni što očekivati. Jasno mi je da se ljudi pogube, ali bi ih ohrabrila da to nije razlog za paniku. Važno je imati adekvatnog liječnika, te podršku i razumijevanje okoline. Uz to, mnogo se može postići i adekvatnom prehranom i primjerenom fizičkom aktivnošću. Danas su saznanja o tome na visokoj razini i lako se dolazi do svih potrebnih informacija.

---

image

Blanka na treningu 2008. s ocem Joškom

Paun Paunovic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak Paun Paunovic/Cropix Adrian Dennis/Afp/Profimedia/Adrian Dennis/afp/profimedia /Slobodna Dalmacija
Matko Biljak

Blanka na treningu 2005.


Blanka 2005. na dječjem odjelu splitske bolnice

Paun Paunovic/Cropix

Blanka na treningu 2008. s ocem Joškom

/Slobodna Dalmacija

Blanka Vlašić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/blanka-vlasic-nam-se-otvorila-o-bolesti-koja-muci-mnoge-nisam-bila-sposobna-za-normalan-zivot-sjela-bih-i-plakala-1375065 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=57b7a1e9621a11feb8fd043ff2e664a2f122dd5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Blanka+Vla%C5%A1i%C4%87+nam+se+otvorila+o+bolesti+koja+mu%C4%8Di+mnoge%3A+Nisam+bila+sposobna+za+normalan+%C5%BEivot%2C+sjela+bih+i+plakala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fblanka-vlasic-nam-se-otvorila-o-bolesti-koja-muci-mnoge-nisam-bila-sposobna-za-normalan-zivot-sjela-bih-i-plakala-1375065 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fblanka-vlasic-nam-se-otvorila-o-bolesti-koja-muci-mnoge-nisam-bila-sposobna-za-normalan-zivot-sjela-bih-i-plakala-1375065 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život bez štitnjače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaživot bez štitnjače

Blanka Vlašić nam se otvorila o bolesti koja muči mnoge: Nisam bila sposobna za normalan život, sjela bih i plakala

Piše Iva Majić
24. ožujka 2024. - 18:52

- I danas govorim da je jako teško objasniti nekome tko nikad nije iskusio što to znači kad štitnjača na radi. To je kao da ti nije ništa, a sve ti je. Toliko podmukla bolest i jednostavno nisi svoj. Ja nisam bila sposobna za normalan život, a kamoli za vrhunski sport – počela je Blanka Vlašić o bolesti koju možemo prozvati ‘tihim ubojicom‘.

Točnije, skupinu bolesti i poremećaja koji se jave kad štitna žlijezda ne radi kako treba. Redovito simptome pripišete nekom drugom krivcu, a možda ste se i sami pronašli u riječima jedne od najboljih hrvatskih sportašica ikad. Nećemo sada predstavljati bivšu splitsku atletičarku, jer teško je naći nekoga tko nije čuo za Blanku. Eh, to bi bila baš čudna priča. Nećemo ni nabrajati visine koje je preskočila i medalje koje je skupila, j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:05