stdClass Object ( [id] => 1255215 [title] => Izgon iz rodne komunističke zemlje teže joj je pao od karcinoma: ‘Povrijedila sam majku, te godine su nenadoknadive‘ [alias] => briljantna-sportska-karijera-joj-je-trajala-desetljecima-a-izgon-iz-rodne-komunisticke-zemlje-teze-joj-je-pao-od-karcinoma-povrijedila-sam-majku-te-godine-su-nenadoknadive [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvoga siječnja Martina Navratilova (66) "retvitala" je objavu Tomislava Krasneca, Večernjakova dopisnika iz Bruxellesa, o tome da se Hrvatska u 2023. godini probudila kao članica eurozone i bezgraničnog schengenskog prostora. Dobro ona zna što granice znače, kao osoba koja je koncem sedamdesetih godina pobjegla iz komunističke Čehoslavačke u SAD kako bi mogla bez ograničenja razvijati karijeru.

Već sutradan, 2. siječnja, legendarna tenisačica i jedna od najuspješnijih tenisača svih vremena doznala je kako boluje od karcinoma koji je zahvatio dojku i grlo. Srećom, izgleda da joj je karcinom otkriven u ranoj fazi i da su prognoze za izlječenje dobre, a već ovoga mjeseca trebala bi početi s liječenjem.

– Martina je primijetila zadebljani limfni čvor na vratu u vrijeme odigravanja WTA finala u Forth Worthu. Kako se oteklina nije povlačila, podvrgnuta je biopsiji, a nalaz je pokazao početni stadij raka grla. Liječnici su kod dijagnostičkih postupaka na vratu kod nje uočili i sumnjivu tvorbu u dojci, a pokazalo se da se isto tako radi o karcinomu koji nije povezan s onim u grlu – stoji u priopćenju, koje je medijima poslao njezin tim za odnose s javnošću.

---

image

Obožavatelja ima na svim stranama svijeta

Roslan Rahman/Afp
---

– Ovo je dvostruki udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam – najavila je žestoku borbu s karcinom Navratilova.

Uopće ne sumnjamo da će se žestoko boriti i, nadamo se, pobijediti i u ovom životnom meču. Od žene za koju znaju i oni koji sport uopće ne prate ništa manje nismo ni očekivali.

Navratilova iza sebe ima već jedan dobiveni meč protiv karcinoma dojke. Prvi put joj je dijagnosticiran 2010. godine, a nakon šest mjeseci proglasila je pobjedu nad bolešću.

Rođena šampionka

– U pitanju je samo jedna dojka. Dobro sam i u potpunosti ću se oporaviti – izjavljivala je u ta doba, ali priznala je da se i sama šokirala kad je otkrila da ima karcinom jer je zdravo živjela, cijeli život bila zdrava, pa ipak joj se dogodilo... Nakon iskustva s karcinom bila je jako angažirana promovirajući prevenciju i preglede dojki, te je poticala žene da svake godine idu na mamografiju.

U to doba njezina partnerica, a od 2014. godine i supruga, Julia Lemigova, bivša Miss Sovjetskog Saveza, bila joj je velika podrška.

– Marina je rođena šampionka. Svi smo uz nju i ne sumnjamo da će pobijediti i ove protivnike – izjavila je tada Lemigova o svojoj partnerici i jednoj od najslavnijih sportašica svih vremena.

Jer Navratilovu stvarno svi znaju, barem s televizije. Njezina se impresivna karijera protegnula kroz četiri desetljeća, a čak 32 godine se natjecala. Osvojila je čak 59 Grand Slam titula na najvažnijim teniskim natjecanjima, a od toga čak devet Wimbledona. Navratilova je prvi turnir osvojila kao 17-godišnjakinja, a od tenisa se oprostila pobjedom u mješovitim parovima na US Openu 2006. Dva mjeseca nakon toga proslavila je 50. rođendan i konačno se umirovila od profesionalnog natjecanja u tenisu.

---

image

AFP

Rob Prange/Dppi Via Afp
---

Tenis je u rodnoj Čehoslovačkoj počela igrati već u dobi od sedam godina, a već 1972. godine osvojila je čehoslovačko državno prvenstvo. Imala je samo 15 godina. Nakon što je postala profesionalka 1975. godine, osvojila je rekordnih 167 naslova u karijeri, a provela je i čak 332 tjedna kao svjetski broj 1 u singlu i 237 tjedana u parovima, što je čini jedinom igračicom koja je držala prvo mjesto u oba natjecanja više od 200 tjedana. U tenisku kuću slavnih ušla je 2000. Malo je reći zasluženo.

Zanimljivo je i da je ova ljevoruka tenisačica 2003. godine pobijedila u mješovitim parovima na Wimbledonu. Imala je tada 46 godina i postala je najstarija igračica koja je osvojila taj prestižni turnir.

Surovo djetinjstvo

Tako impresivna karijera, a tako teško djetinjstvo... Martina Navratilova rođena je 1956. u Pragu, a sportskih gena joj nije nedostajalo. Baka joj je bila tenisačica, a roditelji učitelji skijanja. Usto, majka joj se bavila i gimnastikom, te tenisom. Međutim, roditelji su joj se rano razveli, a onda joj je otac čak nestao na nekoliko godina, da bi potom izvršio suicid.

Majka joj se ponovno udala 1962. godine, i to za bivšeg tenisača Miroslava Navratila, a on je Martinu posvojio i kao trener doveo do naslova državne prvakinje 1972. godine. Martina je uzela i njegovo prezime.

Ljevoruka, mršava djevojčica Martina je od ranog djetinjstva pokazivala interes za sve sportove, a uz tenis igrala je i nogomet i hokej. Ipak, bijeli sport je prevladao. Već s 14 godina osvojila je svoj prvi nacionalni turnir u tenisu, a sa 16 je bila broj jedan na čehoslovačkoj rang-listi.

Kako bi nesmetano napredovala u karijeri, 1975. godine zatražila je američko državljanstvo, što je u Čehoslovačkoj dočekano kao nacionalna izdaja. Unatoč tome što je Navratilova objasnila da je to samo zbog karijere, dobila je zabranu ulaska u zemlju, a njezinoj obitelji zabranjen je izlazak iz Čehoslovačke.

---

image

Na Wimbledonu 1975.

Colorsport/Dppi Via Afp
---

– Zbog te odluke čak četiri godine nisam imala nikakav kontakt sa svojim roditeljima. To je vrijeme koje nikad neću moći vratiti i to me boli, ta pomisao da sam rastužila majku za mene je bila gora od borbe s rakom. A što je najgore, svojim sam bijegom iz Čehoslovačke, represivne komunističke zemlje u kojoj se o mnogim stvarima nije smjelo govoriti, povrijedila majku koja taj moj potez nije mogla shvatiti i opravdati. Moja pokojna mama Jana je bila najbolja, najemotivnija i najpametnija osoba koju sam upoznala. Kad god smo zajedno gledale televizijske kvizove, ona je uvijek znala odgovore. Silno mi nedostaje. I danas se rasplačem kad se sjetim koliko sam je povrijedila kad sam otišla od kuće – ispričala je Martina Navratilova prije nekoliko godina u TV showu "The All New Monty: Ladies Night", govoreći o teškom odrastanju u Čehoslovačkoj.

– Svi koji su, poput mene, odrastali u komunističkoj zemlji vrlo dobro znaju da se u takvim režimima sve moralo držati unutar svoja četiri zida, ni o čemu se nije smjelo javno govoriti, a takav način razmišljanja ostao je dio mene još dugo poslije osamostaljenja Češke – izjavila je Navratilova.

Izišla iz ormara 1981.

U povijest suvremene američke kulture Martina Navratilova se upisala i kao jedna od prvih sportskih zvijezda koja se na vrhuncu karijere 1981. javno deklarirala kao – lezbijka.

Bila je u vezama s više poznatih žena, a najviše bure izazvao je prekid njezine višegodišnje romanse sa spisateljicom Judy Nelson. Navratilova joj je isplatila 11 milijuna dolara nakon razvoda. Nakon Nelson bila je u vezi i s Tony Layton, a i nakon te veze ostala je kratka za milijunske iznose.

Sadašnju suprugu Juliju Lemigovu javno je zaprosila 2014. godine na stadionu Arthura Ashea na US Openu, ali tek nakon što su devet godina bile u vezi. Upoznale su se u gay baru u Parizu, a sada žive malo u Miamiju, a malo na farmi s Julijinim kćerima Emmom i Victorijom.

---

image

Sa suprugom Juliom Lemigovom

Angela Weiss/Afp
---

Navratilova je u međuvremenu izdala i nekoliko knjiga u kojima je predstavila svoj život, ali i promovirala sport, te sudjelovala u brojnim tribinama, uvijek se javno zalažući za prava LGBTQ zajednice, ali i prava žena općenito. Od tenisa nikada nije odustala, a posljednjih godina radi i kao komentatorica teniskih mečeva. Prije nekoliko godina javno je prokazala BBC koji ju je, iako je radila isti komentatorski posao za njih kao i muška teniska legenda John McEnroe, plaćao deset puta manje od njega.

Navratilova je istaknula da nije sretna zbog šokantnog nerazmjera u honoraru, iako se u njezinu slučaju radilo o poslu koji je obavljala dva tjedna.

– Ali za žene koje tamo rade puno radno vrijeme, možda razlika nije tako velika, ali se zbraja tijekom života i dođe se do nevjerojatne količine novca. Dakle, to je krajnje nepravedno i ljuti me zbog drugih žena da prolaze kroz ovo – istaknula je.

BBC se pravdao kako "John i Martina imaju različite uloge u timu, a Johnova uloga je drukčijeg opsega i vremenskog angažmana".

Na koncu, Navratilova je cijeli život, osim sportskih rekorda, rušila brojne predrasude i stereotipe, gubeći usput milijune dolara samo zato što je žena, a vjerojatno i zato što je deklarirana lezbijka. Međutim, nikada nije požalila, nego je isticala da je sretna jer su njezina iskrenost, integritet i hrabrost nadahnuli mnoge ljude u sličnim situacijama.

Držimo joj fige da ozdravi.

---

MARTINA I CHRIS EVERT

Najbolje prijateljice i rivalke

Tijekom karijere, uz Njemicu Steffi Graf, Martini je najveća konkurencija na teniskom terenu bila Amerikanka Chris Evert.

Usprkos teškom sportskom rivalstvu, Navratilova i Evert su bile i ostale najbolje prijateljice. Ove dvije teniske legende su jedna drugoj pružale podršku nebrojeno puta nakon što su se umirovile.

---

---

image

Na vrhuncu karijere javno se deklarirala kao lezbijka

Valery Hache/Afp
------
image

Obožavatelja ima na svim stranama svijeta

Roslan Rahman/Afp
------
image

AFP

Emmanuel Dunand/Afp
------
image

Godina je 1984., turnir je Roland-Garros

Jean-pierre Couderc/Roger-viollet Via Afp
------
image

AFP

Henny Ray Abrams/Afp
------
image

Na Wimbledonu 1975.

Colorsport/Dppi Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => DVOSTRUKI UDARAC Karcinom dojke i grla dvostruki je udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam - najavila je žestoku borbu s karcinomom Navratilova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRILJANTNA KARIJERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DVOSTRUKI UDARAC Karcinom dojke i grla dvostruki je udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam - najavila je žestoku borbu s karcinomom Navratilova BRILJANTNA KARIJERA 2 0 8553 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-05 10:38:46 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => Diana Barbarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-09 14:14:08 [modified_by] => 3111 [publish_up] => 2023-01-09 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => DVOSTRUKI UDARAC Karcinom dojke i grla dvostruki je udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam - najavila je žestoku borbu s karcinomom Navratilova [metadata] => robots= author= title=Briljantna sportska karijera joj je trajala desetljećima, a izgon iz rodne komunističke zemlje teže joj je pao od karcinoma: 'Povrijedila sam majku, te godine su nenadoknadive' [metakey] => Martina Navratilova [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091370.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24078762.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24078761.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091399.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091381.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091372.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091368.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091343.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/05\/24091366.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Joel Robine\/Afp","Valery Hache\/Afp","Rob Prange\/Dppi Via Afp","Roslan Rahman\/Afp","Emmanuel Dunand\/Afp","Jean-pierre Couderc\/Roger-viollet Via Afp","Henny Ray Abrams\/Afp","Colorsport\/Dppi Via Afp","Angela Weiss\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Osvojila je Roland Garros 1984. u me\u010du protiv najbolje prijateljice Chris Evert-Lloyd<\/p>","

Na vrhuncu karijere javno se deklarirala kao lezbijka<\/p>","

AFP<\/p>","

Obo\u017eavatelja ima na svim stranama svijeta<\/p>","

AFP<\/p>","

Godina je 1984., turnir je Roland-Garros<\/p>","

AFP<\/p>","

Na Wimbledonu 1975.<\/p>","

Sa suprugom Juliom Lemigovom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24091370_1920.jpg":"1920x1080","k_24091370_1280.jpg":"1280x1280","k_24091370_1024.jpg":"1024x1024","k_24091370_640.jpg":"640x640","k_24091370_480.jpg":"480x480","k_24091370_340.jpg":"340x340","k_24091370_220.jpg":"220x220","o_24091370_1280.jpg":"1280x853","o_24091370_1024.jpg":"1024x682","o_24091370_640.jpg":"640x426","o_24091370_480.jpg":"480x320","o_24091370_340.jpg":"340x226","o_24091370_220.jpg":"220x146","h_24091370_1280.jpg":"1280x854","h_24091370_1024.jpg":"1024x683","h_24091370_640.jpg":"640x427","h_24091370_480.jpg":"480x320","h_24091370_340.jpg":"340x227","h_24091370_220.jpg":"220x147","pp_24091370_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091370_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091370_640.jpg":"640x814","pp_24091370_480.jpg":"480x611","pp_24091370_340.jpg":"340x432","pp_24091370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24078762_1920.jpg":"1920x1080","k_24078762_1280.jpg":"1280x1280","k_24078762_1024.jpg":"1024x1024","k_24078762_640.jpg":"640x640","k_24078762_480.jpg":"480x480","k_24078762_340.jpg":"340x340","k_24078762_220.jpg":"220x220","o_24078762_1280.jpg":"1280x1920","o_24078762_1024.jpg":"1024x1536","o_24078762_640.jpg":"640x960","o_24078762_480.jpg":"480x720","o_24078762_340.jpg":"340x510","o_24078762_220.jpg":"220x330","h_24078762_1280.jpg":"1280x854","h_24078762_1024.jpg":"1024x683","h_24078762_640.jpg":"640x427","h_24078762_480.jpg":"480x320","h_24078762_340.jpg":"340x227","h_24078762_220.jpg":"220x147","pp_24078762_1280.jpg":"1280x1628","pp_24078762_1024.jpg":"1024x1303","pp_24078762_640.jpg":"640x814","pp_24078762_480.jpg":"480x611","pp_24078762_340.jpg":"340x432","pp_24078762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_24078761_1920.jpg":"1920x1080","k_24078761_1280.jpg":"1280x1280","k_24078761_1024.jpg":"1024x1024","k_24078761_640.jpg":"640x640","k_24078761_480.jpg":"480x480","k_24078761_340.jpg":"340x340","k_24078761_220.jpg":"220x220","o_24078761_1280.jpg":"1280x822","o_24078761_1024.jpg":"1024x658","o_24078761_640.jpg":"640x411","o_24078761_480.jpg":"480x308","o_24078761_340.jpg":"340x218","o_24078761_220.jpg":"220x141","h_24078761_1280.jpg":"1280x854","h_24078761_1024.jpg":"1024x683","h_24078761_640.jpg":"640x427","h_24078761_480.jpg":"480x320","h_24078761_340.jpg":"340x227","h_24078761_220.jpg":"220x147","pp_24078761_1280.jpg":"1280x1628","pp_24078761_1024.jpg":"1024x1303","pp_24078761_640.jpg":"640x814","pp_24078761_480.jpg":"480x611","pp_24078761_340.jpg":"340x432","pp_24078761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24091399_1920.jpg":"1920x1080","k_24091399_1280.jpg":"1280x1280","k_24091399_1024.jpg":"1024x1024","k_24091399_640.jpg":"640x640","k_24091399_480.jpg":"480x480","k_24091399_340.jpg":"340x340","k_24091399_220.jpg":"220x220","o_24091399_1280.jpg":"1280x852","o_24091399_1024.jpg":"1024x681","o_24091399_640.jpg":"640x426","o_24091399_480.jpg":"480x319","o_24091399_340.jpg":"340x226","o_24091399_220.jpg":"220x146","h_24091399_1280.jpg":"1280x854","h_24091399_1024.jpg":"1024x683","h_24091399_640.jpg":"640x427","h_24091399_480.jpg":"480x320","h_24091399_340.jpg":"340x227","h_24091399_220.jpg":"220x147","pp_24091399_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091399_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091399_640.jpg":"640x814","pp_24091399_480.jpg":"480x611","pp_24091399_340.jpg":"340x432","pp_24091399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3047","hd_24091381_1920.jpg":"1920x1080","k_24091381_1280.jpg":"1280x1280","k_24091381_1024.jpg":"1024x1024","k_24091381_640.jpg":"640x640","k_24091381_480.jpg":"480x480","k_24091381_340.jpg":"340x340","k_24091381_220.jpg":"220x220","o_24091381_1280.jpg":"1280x2031","o_24091381_1024.jpg":"1024x1625","o_24091381_640.jpg":"640x1015","o_24091381_480.jpg":"480x761","o_24091381_340.jpg":"340x539","o_24091381_220.jpg":"220x349","h_24091381_1280.jpg":"1280x854","h_24091381_1024.jpg":"1024x683","h_24091381_640.jpg":"640x427","h_24091381_480.jpg":"480x320","h_24091381_340.jpg":"340x227","h_24091381_220.jpg":"220x147","pp_24091381_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091381_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091381_640.jpg":"640x814","pp_24091381_480.jpg":"480x611","pp_24091381_340.jpg":"340x432","pp_24091381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2915","hd_24091372_1920.jpg":"1920x1080","k_24091372_1280.jpg":"1280x1280","k_24091372_1024.jpg":"1024x1024","k_24091372_640.jpg":"640x640","k_24091372_480.jpg":"480x480","k_24091372_340.jpg":"340x340","k_24091372_220.jpg":"220x220","o_24091372_1280.jpg":"1280x1943","o_24091372_1024.jpg":"1024x1554","o_24091372_640.jpg":"640x971","o_24091372_480.jpg":"480x728","o_24091372_340.jpg":"340x516","o_24091372_220.jpg":"220x334","h_24091372_1280.jpg":"1280x854","h_24091372_1024.jpg":"1024x683","h_24091372_640.jpg":"640x427","h_24091372_480.jpg":"480x320","h_24091372_340.jpg":"340x227","h_24091372_220.jpg":"220x147","pp_24091372_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091372_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091372_640.jpg":"640x814","pp_24091372_480.jpg":"480x611","pp_24091372_340.jpg":"340x432","pp_24091372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1639x2500","hd_24091368_1920.jpg":"1920x1080","k_24091368_1280.jpg":"1280x1280","k_24091368_1024.jpg":"1024x1024","k_24091368_640.jpg":"640x640","k_24091368_480.jpg":"480x480","k_24091368_340.jpg":"340x340","k_24091368_220.jpg":"220x220","o_24091368_1280.jpg":"1280x1952","o_24091368_1024.jpg":"1024x1561","o_24091368_640.jpg":"640x976","o_24091368_480.jpg":"480x732","o_24091368_340.jpg":"340x518","o_24091368_220.jpg":"220x335","h_24091368_1280.jpg":"1280x854","h_24091368_1024.jpg":"1024x683","h_24091368_640.jpg":"640x427","h_24091368_480.jpg":"480x320","h_24091368_340.jpg":"340x227","h_24091368_220.jpg":"220x147","pp_24091368_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091368_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091368_640.jpg":"640x814","pp_24091368_480.jpg":"480x611","pp_24091368_340.jpg":"340x432","pp_24091368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2392","hd_24091343_1920.jpg":"1920x1080","k_24091343_1280.jpg":"1280x1280","k_24091343_1024.jpg":"1024x1024","k_24091343_640.jpg":"640x640","k_24091343_480.jpg":"480x480","k_24091343_340.jpg":"340x340","k_24091343_220.jpg":"220x220","o_24091343_1280.jpg":"1280x1594","o_24091343_1024.jpg":"1024x1275","o_24091343_640.jpg":"640x797","o_24091343_480.jpg":"480x598","o_24091343_340.jpg":"340x423","o_24091343_220.jpg":"220x274","h_24091343_1280.jpg":"1280x854","h_24091343_1024.jpg":"1024x683","h_24091343_640.jpg":"640x427","h_24091343_480.jpg":"480x320","h_24091343_340.jpg":"340x227","h_24091343_220.jpg":"220x147","pp_24091343_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091343_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091343_640.jpg":"640x814","pp_24091343_480.jpg":"480x611","pp_24091343_340.jpg":"340x432","pp_24091343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_24091366_1920.jpg":"1920x1080","k_24091366_1280.jpg":"1280x1280","k_24091366_1024.jpg":"1024x1024","k_24091366_640.jpg":"640x640","k_24091366_480.jpg":"480x480","k_24091366_340.jpg":"340x340","k_24091366_220.jpg":"220x220","o_24091366_1280.jpg":"1280x805","o_24091366_1024.jpg":"1024x644","o_24091366_640.jpg":"640x402","o_24091366_480.jpg":"480x302","o_24091366_340.jpg":"340x213","o_24091366_220.jpg":"220x138","h_24091366_1280.jpg":"1280x854","h_24091366_1024.jpg":"1024x683","h_24091366_640.jpg":"640x427","h_24091366_480.jpg":"480x320","h_24091366_340.jpg":"340x227","h_24091366_220.jpg":"220x147","pp_24091366_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091366_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091366_640.jpg":"640x814","pp_24091366_480.jpg":"480x611","pp_24091366_340.jpg":"340x432","pp_24091366_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6144120 Threads: 82 Questions: 1113633011 Slow queries: 0 Opens: 206523 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.251 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10007953 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/briljantna-sportska-karijera-joj-je-trajala-desetljecima-a-izgon-iz-rodne-komunisticke-zemlje-teze-joj-je-pao-od-karcinoma-povrijedila-sam-majku-te-godine-su-nenadoknadive-1255215 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/briljantna-sportska-karijera-joj-je-trajala-desetljecima-a-izgon-iz-rodne-komunisticke-zemlje-teze-joj-je-pao-od-karcinoma-povrijedila-sam-majku-te-godine-su-nenadoknadive-1255215?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 430804 [name] => Martina Navratilova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => martina-navratilova [link] => /tag/martina-navratilova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => DVOSTRUKI UDARAC Karcinom dojke i grla dvostruki je udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam - najavila je žestoku borbu s karcinomom Navratilova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRILJANTNA KARIJERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgon iz rodne komunističke zemlje teže joj je pao od karcinoma: ‘Povrijedila sam majku, te godine su nenadoknadive‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091370.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joel Robine/Afp [mainImageDesc] =>

Osvojila je Roland Garros 1984. u meču protiv najbolje prijateljice Chris Evert-Lloyd

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091370.jpg [title] =>

Osvojila je Roland Garros 1984. u meču protiv najbolje prijateljice Chris Evert-Lloyd

Joel Robine/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24078762.jpg [title] =>

Na vrhuncu karijere javno se deklarirala kao lezbijka

Valery Hache/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24078761.jpg [title] =>

AFP

Rob Prange/Dppi Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091399.jpg [title] =>

Obožavatelja ima na svim stranama svijeta

Roslan Rahman/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091381.jpg [title] =>

AFP

Emmanuel Dunand/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091372.jpg [title] =>

Godina je 1984., turnir je Roland-Garros

Jean-pierre Couderc/Roger-viollet Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091368.jpg [title] =>

AFP

Henny Ray Abrams/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091343.jpg [title] =>

Na Wimbledonu 1975.

Colorsport/Dppi Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/05/24091366.jpg [title] =>

Sa suprugom Juliom Lemigovom

Angela Weiss/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvoga siječnja Martina Navratilova (66) "retvitala" je objavu Tomislava Krasneca, Večernjakova dopisnika iz Bruxellesa, o tome da se Hrvatska u 2023. godini probudila kao članica eurozone i bezgraničnog schengenskog prostora. Dobro ona zna što granice znače, kao osoba koja je koncem sedamdesetih godina pobjegla iz komunističke Čehoslavačke u SAD kako bi mogla bez ograničenja razvijati karijeru.

Već sutradan, 2. siječnja, legendarna tenisačica i jedna od najuspješnijih tenisača svih vremena doznala je kako boluje od karcinoma koji je zahvatio dojku i grlo. Srećom, izgleda da joj je karcinom otkriven u ranoj fazi i da su prognoze za izlječenje dobre, a već ovoga mjeseca trebala bi početi s liječenjem.

– Martina je primijetila zadebljani limfni čvor na vratu u vrijeme odigravanja WTA finala u Forth Worthu. Kako se oteklina nije povlačila, podvrgnuta je biopsiji, a nalaz je pokazao početni stadij raka grla. Liječnici su kod dijagnostičkih postupaka na vratu kod nje uočili i sumnjivu tvorbu u dojci, a pokazalo se da se isto tako radi o karcinomu koji nije povezan s onim u grlu – stoji u priopćenju, koje je medijima poslao njezin tim za odnose s javnošću.

---

image

Obožavatelja ima na svim stranama svijeta

Roslan Rahman/Afp
---

– Ovo je dvostruki udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam – najavila je žestoku borbu s karcinom Navratilova.

Uopće ne sumnjamo da će se žestoko boriti i, nadamo se, pobijediti i u ovom životnom meču. Od žene za koju znaju i oni koji sport uopće ne prate ništa manje nismo ni očekivali.

Navratilova iza sebe ima već jedan dobiveni meč protiv karcinoma dojke. Prvi put joj je dijagnosticiran 2010. godine, a nakon šest mjeseci proglasila je pobjedu nad bolešću.

Rođena šampionka

– U pitanju je samo jedna dojka. Dobro sam i u potpunosti ću se oporaviti – izjavljivala je u ta doba, ali priznala je da se i sama šokirala kad je otkrila da ima karcinom jer je zdravo živjela, cijeli život bila zdrava, pa ipak joj se dogodilo... Nakon iskustva s karcinom bila je jako angažirana promovirajući prevenciju i preglede dojki, te je poticala žene da svake godine idu na mamografiju.

U to doba njezina partnerica, a od 2014. godine i supruga, Julia Lemigova, bivša Miss Sovjetskog Saveza, bila joj je velika podrška.

– Marina je rođena šampionka. Svi smo uz nju i ne sumnjamo da će pobijediti i ove protivnike – izjavila je tada Lemigova o svojoj partnerici i jednoj od najslavnijih sportašica svih vremena.

Jer Navratilovu stvarno svi znaju, barem s televizije. Njezina se impresivna karijera protegnula kroz četiri desetljeća, a čak 32 godine se natjecala. Osvojila je čak 59 Grand Slam titula na najvažnijim teniskim natjecanjima, a od toga čak devet Wimbledona. Navratilova je prvi turnir osvojila kao 17-godišnjakinja, a od tenisa se oprostila pobjedom u mješovitim parovima na US Openu 2006. Dva mjeseca nakon toga proslavila je 50. rođendan i konačno se umirovila od profesionalnog natjecanja u tenisu.

---

image

AFP

Rob Prange/Dppi Via Afp
---

Tenis je u rodnoj Čehoslovačkoj počela igrati već u dobi od sedam godina, a već 1972. godine osvojila je čehoslovačko državno prvenstvo. Imala je samo 15 godina. Nakon što je postala profesionalka 1975. godine, osvojila je rekordnih 167 naslova u karijeri, a provela je i čak 332 tjedna kao svjetski broj 1 u singlu i 237 tjedana u parovima, što je čini jedinom igračicom koja je držala prvo mjesto u oba natjecanja više od 200 tjedana. U tenisku kuću slavnih ušla je 2000. Malo je reći zasluženo.

Zanimljivo je i da je ova ljevoruka tenisačica 2003. godine pobijedila u mješovitim parovima na Wimbledonu. Imala je tada 46 godina i postala je najstarija igračica koja je osvojila taj prestižni turnir.

Surovo djetinjstvo

Tako impresivna karijera, a tako teško djetinjstvo... Martina Navratilova rođena je 1956. u Pragu, a sportskih gena joj nije nedostajalo. Baka joj je bila tenisačica, a roditelji učitelji skijanja. Usto, majka joj se bavila i gimnastikom, te tenisom. Međutim, roditelji su joj se rano razveli, a onda joj je otac čak nestao na nekoliko godina, da bi potom izvršio suicid.

Majka joj se ponovno udala 1962. godine, i to za bivšeg tenisača Miroslava Navratila, a on je Martinu posvojio i kao trener doveo do naslova državne prvakinje 1972. godine. Martina je uzela i njegovo prezime.

Ljevoruka, mršava djevojčica Martina je od ranog djetinjstva pokazivala interes za sve sportove, a uz tenis igrala je i nogomet i hokej. Ipak, bijeli sport je prevladao. Već s 14 godina osvojila je svoj prvi nacionalni turnir u tenisu, a sa 16 je bila broj jedan na čehoslovačkoj rang-listi.

Kako bi nesmetano napredovala u karijeri, 1975. godine zatražila je američko državljanstvo, što je u Čehoslovačkoj dočekano kao nacionalna izdaja. Unatoč tome što je Navratilova objasnila da je to samo zbog karijere, dobila je zabranu ulaska u zemlju, a njezinoj obitelji zabranjen je izlazak iz Čehoslovačke.

---

image

Na Wimbledonu 1975.

Colorsport/Dppi Via Afp
---

– Zbog te odluke čak četiri godine nisam imala nikakav kontakt sa svojim roditeljima. To je vrijeme koje nikad neću moći vratiti i to me boli, ta pomisao da sam rastužila majku za mene je bila gora od borbe s rakom. A što je najgore, svojim sam bijegom iz Čehoslovačke, represivne komunističke zemlje u kojoj se o mnogim stvarima nije smjelo govoriti, povrijedila majku koja taj moj potez nije mogla shvatiti i opravdati. Moja pokojna mama Jana je bila najbolja, najemotivnija i najpametnija osoba koju sam upoznala. Kad god smo zajedno gledale televizijske kvizove, ona je uvijek znala odgovore. Silno mi nedostaje. I danas se rasplačem kad se sjetim koliko sam je povrijedila kad sam otišla od kuće – ispričala je Martina Navratilova prije nekoliko godina u TV showu "The All New Monty: Ladies Night", govoreći o teškom odrastanju u Čehoslovačkoj.

– Svi koji su, poput mene, odrastali u komunističkoj zemlji vrlo dobro znaju da se u takvim režimima sve moralo držati unutar svoja četiri zida, ni o čemu se nije smjelo javno govoriti, a takav način razmišljanja ostao je dio mene još dugo poslije osamostaljenja Češke – izjavila je Navratilova.

Izišla iz ormara 1981.

U povijest suvremene američke kulture Martina Navratilova se upisala i kao jedna od prvih sportskih zvijezda koja se na vrhuncu karijere 1981. javno deklarirala kao – lezbijka.

Bila je u vezama s više poznatih žena, a najviše bure izazvao je prekid njezine višegodišnje romanse sa spisateljicom Judy Nelson. Navratilova joj je isplatila 11 milijuna dolara nakon razvoda. Nakon Nelson bila je u vezi i s Tony Layton, a i nakon te veze ostala je kratka za milijunske iznose.

Sadašnju suprugu Juliju Lemigovu javno je zaprosila 2014. godine na stadionu Arthura Ashea na US Openu, ali tek nakon što su devet godina bile u vezi. Upoznale su se u gay baru u Parizu, a sada žive malo u Miamiju, a malo na farmi s Julijinim kćerima Emmom i Victorijom.

---

image

Sa suprugom Juliom Lemigovom

Angela Weiss/Afp
---

Navratilova je u međuvremenu izdala i nekoliko knjiga u kojima je predstavila svoj život, ali i promovirala sport, te sudjelovala u brojnim tribinama, uvijek se javno zalažući za prava LGBTQ zajednice, ali i prava žena općenito. Od tenisa nikada nije odustala, a posljednjih godina radi i kao komentatorica teniskih mečeva. Prije nekoliko godina javno je prokazala BBC koji ju je, iako je radila isti komentatorski posao za njih kao i muška teniska legenda John McEnroe, plaćao deset puta manje od njega.

Navratilova je istaknula da nije sretna zbog šokantnog nerazmjera u honoraru, iako se u njezinu slučaju radilo o poslu koji je obavljala dva tjedna.

– Ali za žene koje tamo rade puno radno vrijeme, možda razlika nije tako velika, ali se zbraja tijekom života i dođe se do nevjerojatne količine novca. Dakle, to je krajnje nepravedno i ljuti me zbog drugih žena da prolaze kroz ovo – istaknula je.

BBC se pravdao kako "John i Martina imaju različite uloge u timu, a Johnova uloga je drukčijeg opsega i vremenskog angažmana".

Na koncu, Navratilova je cijeli život, osim sportskih rekorda, rušila brojne predrasude i stereotipe, gubeći usput milijune dolara samo zato što je žena, a vjerojatno i zato što je deklarirana lezbijka. Međutim, nikada nije požalila, nego je isticala da je sretna jer su njezina iskrenost, integritet i hrabrost nadahnuli mnoge ljude u sličnim situacijama.

Držimo joj fige da ozdravi.

---

MARTINA I CHRIS EVERT

Najbolje prijateljice i rivalke

Tijekom karijere, uz Njemicu Steffi Graf, Martini je najveća konkurencija na teniskom terenu bila Amerikanka Chris Evert.

Usprkos teškom sportskom rivalstvu, Navratilova i Evert su bile i ostale najbolje prijateljice. Ove dvije teniske legende su jedna drugoj pružale podršku nebrojeno puta nakon što su se umirovile.

---

---

image

Na vrhuncu karijere javno se deklarirala kao lezbijka

Valery Hache/Afp
------
image

Obožavatelja ima na svim stranama svijeta

Roslan Rahman/Afp
------
image

AFP

Emmanuel Dunand/Afp
------
image

Godina je 1984., turnir je Roland-Garros

Jean-pierre Couderc/Roger-viollet Via Afp
------
image

AFP

Henny Ray Abrams/Afp
------
image

Na Wimbledonu 1975.

Colorsport/Dppi Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joel Robine/Afp Valery Hache/Afp Rob Prange/Dppi Via Afp Roslan Rahman/Afp Emmanuel Dunand/Afp Jean-pierre Couderc/Roger-viollet Via Afp Henny Ray Abrams/Afp Colorsport/Dppi Via Afp Angela Weiss/Afp
Joel Robine/Afp

Osvojila je Roland Garros 1984. u meču protiv najbolje prijateljice Chris Evert-Lloyd

Valery Hache/Afp

Na vrhuncu karijere javno se deklarirala kao lezbijka

Roslan Rahman/Afp

Obožavatelja ima na svim stranama svijeta

Jean-pierre Couderc/Roger-viollet Via Afp

Godina je 1984., turnir je Roland-Garros

Colorsport/Dppi Via Afp

Na Wimbledonu 1975.

Angela Weiss/Afp

Sa suprugom Juliom Lemigovom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/briljantna-sportska-karijera-joj-je-trajala-desetljecima-a-izgon-iz-rodne-komunisticke-zemlje-teze-joj-je-pao-od-karcinoma-povrijedila-sam-majku-te-godine-su-nenadoknadive-1255215 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4ce198b9d03c02a85c28a195d01726ebf551129 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgon+iz+rodne+komunisti%C4%8Dke+zemlje+te%C5%BEe+joj+je+pao+od+karcinoma%3A+%E2%80%98Povrijedila+sam+majku%2C+te+godine+su+nenadoknadive%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fbriljantna-sportska-karijera-joj-je-trajala-desetljecima-a-izgon-iz-rodne-komunisticke-zemlje-teze-joj-je-pao-od-karcinoma-povrijedila-sam-majku-te-godine-su-nenadoknadive-1255215 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fbriljantna-sportska-karijera-joj-je-trajala-desetljecima-a-izgon-iz-rodne-komunisticke-zemlje-teze-joj-je-pao-od-karcinoma-povrijedila-sam-majku-te-godine-su-nenadoknadive-1255215 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => DVOSTRUKI UDARAC Karcinom dojke i grla dvostruki je udarac i situacija je zaista ozbiljna. Ipak, sve se još uvijek može popraviti i nadam se povoljnom ishodu. Borit ću se sa svim što imam - najavila je žestoku borbu s karcinomom Navratilova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRILJANTNA KARIJERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaBRILJANTNA KARIJERA

Izgon iz rodne komunističke zemlje teže joj je pao od karcinoma: ‘Povrijedila sam majku, te godine su nenadoknadive‘

Piše Diana Barbarić
9. siječnja 2023. - 14:00

Prvoga siječnja Martina Navratilova (66) "retvitala" je objavu Tomislava Krasneca, Večernjakova dopisnika iz Bruxellesa, o tome da se Hrvatska u 2023. godini probudila kao članica eurozone i bezgraničnog schengenskog prostora. Dobro ona zna što granice znače, kao osoba koja je koncem sedamdesetih godina pobjegla iz komunističke Čehoslavačke u SAD kako bi mogla bez ograničenja razvijati karijeru.

Već sutradan, 2. siječnja, legendarna tenisačica i jedna od najuspješnijih tenisača svih vremena doznala je kako boluje od karcinoma koji je zahvatio dojku i grlo. Srećom, izgleda da joj je karcinom otkriven u ranoj fazi i da su prognoze za izlječenje dobre, a već ovoga mjeseca trebala bi početi s liječenjem.

– Martina je primijetila zadebljani limfni čvor na vratu u vrijeme od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:46