StoryEditorOCM
Više od sportadžemper za vinograd

Legendarni trener Jugoplastike šokirao: Čak 68 posto djece ima ovaj problem, trebamo ih ‘izbaciti‘ na ulicu

Piše Sport SD
3. listopada 2024. - 13:39

S košarkašima splitskih ‘žutih‘ popeo se na krov Europe i lansirao svoju nevjerojatnu trenersku karijeru. Božidar Maljković i danas rado svrati u Split, na Gripe, sjeti se tih trenutaka.

Trenutno je Maljković ‘srpski Zlatko Mateša‘, na čelu je njihovog Olimpjiskog odbora, a gostovao je u emisiji ‘Jutro na Blic‘, pše, naravno, Blic. Između ostaloga imao je poruku za roditelje koja se može preslikati i na stanje u Hrvatskoj, s tek donekle drugačijim brojkama.

image
Saša Burić/Cropix

- Prvo moram reći ono što sam tamo rekao igračima i trenerima. Stanje u srpskom sportu je alarmantno, jer ne možemo cijeniti stanje u našem sportu prema Novaku Đokoviću, Nikoli Jokiću, Ivani Španović ili Milici Mandić. Čak 68 posto djece ima problema s kralježnicom, od čega se samo 12 posto bavi sportom, a samo 4 posto pod nadzorom trenera. Naš sport treba rekonstrukciju. Zašto je to tako? Tjelesni odgoj i škola su gotovo nestali. Više sam naučio od profesora tjelesnog nego od matematičara ili biologa, a mrzio sam matematiku. Neki dan sam otišao unuku Lanu učiti rolati u svoj kvart. U to vrijeme, oko 11 sati ujutro, na koševima nije bilo nikoga! U moje vrijeme bismo se umorili od basketa 3 na 3. Moramo djecu izbaciti na ulicu, ali ne u negativnom smislu, nego da se bave sportom. Kad pogledate telefone ili tablete, što djeca jako puno rade, imate 27 kilograma pritiska na kralješke - kazao je.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 14:43