stdClass Object ( [id] => 1332576 [title] => Nazovi UEFA-u radi ustašovanja na stadionima: Kako to da su sastojci ‘odlične atmosfere‘ odjednom postali kažnjivi? [alias] => nazovi-uefa-u-radi-ustasovanja-na-stadionima-kako-to-da-su-sastojci-odlicne-atmosfere-odjednom-postali-kaznjivi [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako perete ruke prije svakog obroka i nakon svakog odlaska u WC, valjda se podrazumijeva da ćete to raditi i kad niste kod kuće. U školi, na poslu, na putu, u gostima, u restoranu...

Tako je to s osobnom higijenom. Ili se dosljedno pridržavate nekih pravila ili glumatate. Iz čiste obijesti ili zato što niste slušali neke osnovne lekcije, sasvim je svejedno. Jer usput ozbiljno riskirate i širenje kakve zaraze, ugrožavate svoje i tuđe zdravlje.

Ni s društvenom higijenom ne bi trebalo biti drukčije. Pravila dobrog ponašanja trebala bi vrijediti u svim uvjetima i svim okolnostima. Evo, recimo, kad je u pitanju odnos prema totalitarnim i nedemokratskim režimima. Ili ih osuđujete ili ste... ustvari licemjerni. Sloboda govora takvima dođe tek kao izgovor za slobodu – govora mržnje.

Halabuka koja se podigla oko ustašovanja grupice gledatelja na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije s Turskom neupućenog bi promatrača mogla navesti na krivi trag. Takav bi naivac – dakle, netko bez ikakvog predznanja o "povijesti (društvene) bolesti" o kojoj je ovdje riječ – čitajući samo vijesti o uhićenjima ukupno 15 navijača, a onda i riječi osude koje su stigle iz usta prvog čovjeka MUP-a i predsjednika Vlade, pomislio da se kod nas svako, pa i najmanje koketiranje s totalitarnim, kvislinškim ustaškim režimom oštro kažnjava "još od stoljeća sedmog", pardon, još od osamostaljenja i osnivanja Republike. Demokratske, višestranačke države kojoj je, uzgred rečeno, antifašizam uvršten u preambulu Ustava.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

,Mrtvo slovo na papiru‘

Ali tu negdje i počinje suštinski zaplet ove priče. U mrtvom slovu na papiru. A status antifašizma kao "mrtvog slova na papiru" treba zahvaliti i onima kojima je loše i na sam spomen antifašizma jer ga izjednačavaju s partizanima i komunizmom ili ustvari u dubini srca žale za poraženim ustaškim režimom. I zapravo navijaju za NDH, a ne za RH.

Naravno, zasluge u pretvaranju preambule temeljnog dokumenta ove države u mrtvo slovo na papiru idu i onima koji su od antifašizma napravili (flos)kulu od karata, jer slaveći pobjedu nad nacizmom usput slijepo ignoriraju sve što se na ovim prostorima događalo nakon 1945. godine. A mi, kao što je poznato, nakon poraza nacizma i fašizma i njihovih pomagača ipak nismo dočekali višestranačke izbore i demokraciju, nego novo jednostranačje, tj. novo jednoumlje i novu partijsku državu.

Nego, u koju skupinu spadaju uhićeni navijači s osječke Opus Arene? Lako moguće – ni u jednu od ove dvije pobrojane. Naime, nipošto ne treba isključiti da su njihovi motivi iznikli iz želje da svojim ponašanjem prvenstveno naškode HNS-u, kojega mnogi ovdašnji ultrasi smatraju metaforom za sve negativnosti u hrvatskom klupskom nogometu posljednjih godina, i protiv kojega se dobar dio hrvatske navijačke scene već neko vrijeme bori svim, pa i gerilskim sredstvima. U tom kontekstu neki spominju i noćno vješanje transparenta na vanjsku ogradu osječkog stadiona s "ušatim" U ispod kojega je bilo prekriženo "HNS", a iznad poruka: "Ima nas."

---

image

Do danas nije otkriveno tko je pod okriljem noći iscrtao svastiku na travnjaku Poljuda uoči kvalifikacijske utakmice reprezentacije protiv Italije za plasman na Euro 2016. 

Josko Ponos/Cropix
---

Uostalom, sjetite se još uvijek nerazjašnjenih okolnosti pod kojima je u lipnju 2015., pred utakmicu između Hrvatske i Italije, na travnjaku splitskog Poljuda osvanula nacistička svastika. Malo tko i danas vjeruje da su to napravili neki ovdašnji neonacisti, skinheadsi ili sljedbenici ustaških politika... Istodobno treba znati kako većina ovdašnjih navijačkih skupina iskazuje privrženost radikalno desnom svjetonazoru, što se onda, logično i očekivano, prenosi i na utakmice reprezentacije.

Većina privedenih za ustašovanje na utakmici protiv Turske je s vinkovačkog područja, u dobnom rasponu od 19 do 50 godina, a povezuju se s navijačkom skupinom Ultras, inače navijačima drugoligaša Cibalije. Svi su završili na osječkom Prekršajnom sudu, što je detalj kojemu ćemo se vratiti nešto kasnije. Prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, kazna za takav prekršaj može biti novčana ili zatvorska. Moguća je kazna u iznosu od 660 do 3310 eura ili zatvorska kazna u trajanju od najmanje 30 do najviše 60 dana. Uz to, počinitelj može dobiti i zaštitnu mjeru zabrane prisustvovanja na utakmicama reprezentacije ili kluba, uz obvezu javljanja u policijsku postaju i predavanja putne isprave...

Plenkovićeva osuda

Tim se povodom oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je, među ostalim, kazao kako "to ne odražava naš sustav vrijednosti, ali nam šteti i kao državi u međunarodnim odnosima, dok reprezentacija može biti sankcionirana". "Danas, 2023. godine, nitko me ne može uvjeriti da se radi o ljudima koji ne znaju da takvim činjenjem zapravo čine štetu i nogometu i društvu i državi", naglasio je Božinović. I premijer Andrej Plenković je osudio pjevanje takvih pjesama, dodajući kako to "rade ljudi koji žele zlo hrvatskoj reprezentaciji". "Nema se što na javnom mjestu, pogotovo na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije, pjevati ustaške pjesme", kazao je predsjednik Vlade. Iz čega je lako zaključiti: neki u školskim danima nisu dovoljno učili povijest, a drugi se proteklih godina očito nisu htjeli previše zamjerati potencijalnim biračima!

Pa što su to uhićeni točno pjevali na prvoj utakmici reprezentacije na novoizgrađenom osječkom stadionu? Krajem prvog poluvremena čuli su se stihovi ustaške budnice: "Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom." I to je to? Da, to je to. Ovo ne naglašavamo kako bismo banalizirali revitaliziranje ustaškog duha na javnom mjestu, nego da bismo podsjetili kako se slične (npr. "Evo zore, evo dana"), kao i puno "žešće" pjesmice na hrvatskim stadionama pjevaju već godinama. Kazne su dugo vremena stizale samo na međunarodnoj sceni pa je zato i očekivano da su takvi oblici manifestiranja "domoljublja" mnogima prešli – u naviku. Postali dio navijačkog folklora. Pogotovo ako se sjetimo da su i euforični TV komentatori godinama, recimo taman kad bi se s tribina orilo zborsko "Za dom spremni" ili "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", nerijetko znali konstatirati da je "atmosfera odlična". "Veličanstvena" ili "neponovljiva"... Pomutnja u traganju za uporišnim elementima (novog) kolektivnog, odnosno nacionalnog identiteta ranih devedesetih mnoge je očito ostavila u uvjerenju da je najviši stupanj hrvatstva zapravo – ustaštvo, kao valjda vrhunaravni oblik iskazivanja ljubavi prema svojoj zemlji. Samo, UEFA je i ovaj put pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog rasizma i diskriminacije (za to je krivo skandiranje: "Cigani, cigani!" nakon intervencije VAR-a i poništenog penala za "vatrene" u 90. minuti), o kojem će vam tipični navijač kazati kako "nije nikakav rasizam!").

---

image
---

S obzirom da je zbog ustaške zastave (čitaj: one s početnim bijelim poljem) na utakmici protiv Latvije u Rijeci HNS već kažnjen s 10.000 eura, smanjivanjem kapaciteta gledališta za 1000 mjesta na prvoj idućoj utakmici, uz rok od dvije godine kušnje, ovaj je put zaprijetila puno rigoroznija kazna, pa se podigla prava uzbuna. Jer bi nam UEFA mogla i zatvoriti stadion na idućoj službenoj utakmici. I svi su postali hiperosjetljivi na ustašovanje, makar se radilo i o grupici navijača.

Slučaj Šimunić

Pa su se iz HNS-a pohvalili kako su, koji dan kasnije, uoči gostovanja reprezentacije u Walesu, uspjeli uvjeriti dvojicu navijača da skinu majicu i odbace šal, u oba slučaja s natpisom "Za dom spremni". Dakle, navijači su morali brzinski "ukapirati" da je sada nepoželjan isti onaj ustaški pozdrav koji je reprezentativac Joe Šimunić s mikrofonom u ruci izvikivao nakon pobjede nad Islandom u studenome 2013., na zagrebačkome Maksimiru. FIFA ga je zbog toga suspendirala na 10 utakmica uz kaznu od 30.000 švicarskih franaka, dok ga je Visoki prekršajni sud u Zagrebu kaznio s 25.000 kuna... HNS ga je u svibnju 2019. "nagradio" dajući mu u ruke vodstvo U-19 reprezentacije, a podršku navijača, treba li uopće napominjati, Šimunić nikad nije izgubio. Utakmica na Opus Areni dobila je svojevrsni "nastavak" na prvenstvenoj utakmici između Gorice i Dinama, kada su BBB-ovci otpjevali ustašku koračnicu zbog koje se i podigla čitava bura, i tako poslali jasnu poruku - da su uz privedene Ultrase, odnosno, da je to i njihov izbor.

A kad smo već kod naglo hiperbolizirane osjetljivosti na proustaške ispade (njih je, kao i sve druge šovinističke povike i pjesmice, u međuvremenu počeo sankcionirati i disciplinski sudac Hrvatske SuperSport Hrvatske nogometne lige), vratimo se na detalj koji kaže na kojem su sudu završili navijači s osječkog stadiona. Dobro ste zapamtili – završili su redom na Prekršajnom sudu! Dakle, tamo gdje se ide kad ne platite parking, vozite preko ograničenja brzine, kao i zbog kršenja javnog reda i mira i čitave serije realno ipak – manjih prekršaja.

Na Prekršajnom se sudu može završiti i zbog pozdravljanja sa "Za dom spremni". Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda, koje su u travnju bile upućene u Sabor po hitnom postupku, zbog toga se sada može dobiti i kazna od 700 do 4000 eura, dakle, puno više nego donedavnih 20 do 150 eura kazne. Javnost je to postroženje "pročitala" kao kompromis u odnosu na zahtjeve Koordinacije židovskih općina, predstavnika žrtava ustaškog logora Jasenovac i dijela oporbenjaka koji su tražili da se ustaški pozdrav te isticanje ustaških, nacionalsocijalističkih i četničkih simbola okvalificira kao kazneno djelo zbog kojega bi se moglo završiti u zatvoru do tri godine! "Za dom spremni" se i dalje smije upotrebljavati u grbu HOS-a u komemorativne svrhe.

A naravno da takav, kompromisni pristup za mnoge na tribinama ima isti učinak kao paljenje zelenog svjetla na semaforu. Pa se onda ne treba previše čuditi kad krenu i na narančasto, pjevajući "Korak ide za korakom...".

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

---

Velika ljubav prema klubu i mali fašizmi
Od vješanja na vrbe do spaljivanja

Sociologija je davno konstatirala kako je sastavni dio navijačke supkulture i ritualiziranje agresije prema protivniku. Dok je sve na riječima, nema ni neke velike potrebe za doslovnim "seciranjem" baš svake navijačke pjesmice i(li) skandiranja, čak i kad su uvredljivog sadržaja. No katkad je teško povući jasnu granicu između rituala, odnosno verbalizacije rivalstva i ponašanja koje bi lako moglo eskalirati u nasilje, na stadionu ili izvan njega. Jer neke poruke u sebi ipak sadrže i opasnu "klicu fašizma", a ne samo navijačkog prepucavanja, više ili manje duhovitog ili samo infantilnog i vulgarnog.

Tako se pred nedavno gostovanje Hajduka na Rujevici dosta pisalo o porukama mržnje prema splitskom klubu po Rijeci, "začinjenim" ogavnim i morbidnim "Umri Livaja", što je nemoguće objasniti kao plod sportskog animoziteta, nego jedino kao umotvorinu bolesnog uma. Istina, podjednako mrzilačke poruke već godinama preplavljuju zidove splitskih zgrada i ulica kad je u pitanju Dinamo, dok se u Zagrebu isto tako mogu "pročitati" poruke mržnje upućene navijačima Hajduka, ali na to su, što da vam kažemo, ionako gotovo svi već oguglali.

Splitski navijači u svom "repertoaru" imaju i onu morbidnu pjesmicu, naročito grozomornu kad dolazi iz usta klinaca na Poljudu: "Visoke peći potpaljujem ja; dva reda koksa, četiri purgera; purger se dere ‘Aaaaaaaa‘; bit će pečenja, radujem se ja"... I hajdukovci i dinamovci Riječanima rado poručuju: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade; Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba"...

Velika, hiperbolizirana ljubav prema klubu i mali fašizmi očito često idu ruku pod ruku. Čak i kad nije riječ o izravnoj podršci (pro)fašističkim režimima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kad te kazne opamete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kad te kazne opamete 2 0 9885 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-19 12:14:53 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-22 12:58:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-22 12:58:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nazovi UEFA-u radi ustašovanja na stadionima: Kako to da su sastojci 'odlične atmosfere' odjednom postali kažnjivi? [metakey] => ustaške pjesme, navijači, Davor Božinović, kazna HNS-u [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25836013.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25836014.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25880388.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/24679990.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/5991881.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Detalj s utakmice u Osijeku - usta\u0161ka budnica s tribina donosi nove probleme\u00a0HNS-u<\/p>","","","","

Do danas nije otkriveno tko je pod okriljem no\u0107i\u00a0iscrtao svastiku na travnjaku Poljuda uo\u010di kvalifikacijske\u00a0utakmice reprezentacije protiv Italije za plasman na Euro\u00a02016.\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1287","hd_25836013_1920.jpg":"1920x1080","k_25836013_1280.jpg":"1280x1280","k_25836013_1024.jpg":"1024x1024","k_25836013_640.jpg":"640x640","k_25836013_480.jpg":"480x480","k_25836013_340.jpg":"340x340","k_25836013_220.jpg":"220x220","o_25836013_1280.jpg":"1280x858","o_25836013_1024.jpg":"1024x686","o_25836013_640.jpg":"640x429","o_25836013_480.jpg":"480x321","o_25836013_340.jpg":"340x227","o_25836013_220.jpg":"220x147","h_25836013_1280.jpg":"1280x854","h_25836013_1024.jpg":"1024x683","h_25836013_640.jpg":"640x427","h_25836013_480.jpg":"480x320","h_25836013_340.jpg":"340x227","h_25836013_220.jpg":"220x147","pp_25836013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25836013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25836013_640.jpg":"640x814","pp_25836013_480.jpg":"480x611","pp_25836013_340.jpg":"340x432","pp_25836013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25836014_1920.jpg":"1920x1080","k_25836014_1280.jpg":"1280x1280","k_25836014_1024.jpg":"1024x1024","k_25836014_640.jpg":"640x640","k_25836014_480.jpg":"480x480","k_25836014_340.jpg":"340x340","k_25836014_220.jpg":"220x220","o_25836014_1280.jpg":"1280x853","o_25836014_1024.jpg":"1024x682","o_25836014_640.jpg":"640x426","o_25836014_480.jpg":"480x320","o_25836014_340.jpg":"340x226","o_25836014_220.jpg":"220x146","h_25836014_1280.jpg":"1280x854","h_25836014_1024.jpg":"1024x683","h_25836014_640.jpg":"640x427","h_25836014_480.jpg":"480x320","h_25836014_340.jpg":"340x227","h_25836014_220.jpg":"220x147","pp_25836014_1280.jpg":"1280x1628","pp_25836014_1024.jpg":"1024x1303","pp_25836014_640.jpg":"640x814","pp_25836014_480.jpg":"480x611","pp_25836014_340.jpg":"340x432","pp_25836014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1029","hd_25880388_1920.jpg":"1920x1080","k_25880388_1280.jpg":"1280x1280","k_25880388_1024.jpg":"1024x1024","k_25880388_640.jpg":"640x640","k_25880388_480.jpg":"480x480","k_25880388_340.jpg":"340x340","k_25880388_220.jpg":"220x220","o_25880388_1280.jpg":"1280x686","o_25880388_1024.jpg":"1024x548","o_25880388_640.jpg":"640x343","o_25880388_480.jpg":"480x257","o_25880388_340.jpg":"340x182","o_25880388_220.jpg":"220x117","h_25880388_1280.jpg":"1280x854","h_25880388_1024.jpg":"1024x683","h_25880388_640.jpg":"640x427","h_25880388_480.jpg":"480x320","h_25880388_340.jpg":"340x227","h_25880388_220.jpg":"220x147","pp_25880388_1280.jpg":"1280x1628","pp_25880388_1024.jpg":"1024x1303","pp_25880388_640.jpg":"640x814","pp_25880388_480.jpg":"480x611","pp_25880388_340.jpg":"340x432","pp_25880388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1084","hd_24679990_1920.jpg":"1920x1080","k_24679990_1280.jpg":"1280x1280","k_24679990_1024.jpg":"1024x1024","k_24679990_640.jpg":"640x640","k_24679990_480.jpg":"480x480","k_24679990_340.jpg":"340x340","k_24679990_220.jpg":"220x220","o_24679990_1280.jpg":"1280x722","o_24679990_1024.jpg":"1024x578","o_24679990_640.jpg":"640x361","o_24679990_480.jpg":"480x271","o_24679990_340.jpg":"340x191","o_24679990_220.jpg":"220x124","h_24679990_1280.jpg":"1280x854","h_24679990_1024.jpg":"1024x683","h_24679990_640.jpg":"640x427","h_24679990_480.jpg":"480x320","h_24679990_340.jpg":"340x227","h_24679990_220.jpg":"220x147","pp_24679990_1280.jpg":"1280x1628","pp_24679990_1024.jpg":"1024x1303","pp_24679990_640.jpg":"640x814","pp_24679990_480.jpg":"480x611","pp_24679990_340.jpg":"340x432","pp_24679990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1120","hd_5991881_1920.jpg":"1920x1080","k_5991881_1280.jpg":"1280x1280","k_5991881_1024.jpg":"1024x1024","k_5991881_640.jpg":"640x640","k_5991881_480.jpg":"480x480","k_5991881_340.jpg":"340x340","k_5991881_220.jpg":"220x220","o_5991881_1280.jpg":"1280x746","o_5991881_1024.jpg":"1024x597","o_5991881_640.jpg":"640x373","o_5991881_480.jpg":"480x280","o_5991881_340.jpg":"340x198","o_5991881_220.jpg":"220x128","h_5991881_1280.jpg":"1280x854","h_5991881_1024.jpg":"1024x683","h_5991881_640.jpg":"640x427","h_5991881_480.jpg":"480x320","h_5991881_340.jpg":"340x227","h_5991881_220.jpg":"220x147","pp_5991881_1280.jpg":"1280x1628","pp_5991881_1024.jpg":"1024x1303","pp_5991881_640.jpg":"640x814","pp_5991881_480.jpg":"480x611","pp_5991881_340.jpg":"340x432","pp_5991881_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5571325 Threads: 78 Questions: 996038392 Slow queries: 0 Opens: 176717 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.779 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8920709 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/nazovi-uefa-u-radi-ustasovanja-na-stadionima-kako-to-da-su-sastojci-odlicne-atmosfere-odjednom-postali-kaznjivi-1332576 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/nazovi-uefa-u-radi-ustasovanja-na-stadionima-kako-to-da-su-sastojci-odlicne-atmosfere-odjednom-postali-kaznjivi-1332576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 636724 [name] => ustaške pjesme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-22 18:38:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ustaske-pjesme [link] => /tag/ustaske-pjesme ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 392630 [name] => Davor Božinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-bozinovic [link] => /tag/davor-bozinovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734189 [name] => kazna HNS-u [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-22 14:58:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kazna-hns-u [link] => /tag/kazna-hns-u ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kad te kazne opamete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nazovi UEFA-u radi ustašovanja na stadionima: Kako to da su sastojci ‘odlične atmosfere‘ odjednom postali kažnjivi? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25836013.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Cropix [mainImageDesc] =>

Detalj s utakmice u Osijeku - ustaška budnica s tribina donosi nove probleme HNS-u

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25836013.jpg [title] =>

Detalj s utakmice u Osijeku - ustaška budnica s tribina donosi nove probleme HNS-u

Vlado Kos/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25836014.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25880388.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/24679990.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/5991881.jpg [title] =>

Do danas nije otkriveno tko je pod okriljem noći iscrtao svastiku na travnjaku Poljuda uoči kvalifikacijske utakmice reprezentacije protiv Italije za plasman na Euro 2016. 

Josko Ponos/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako perete ruke prije svakog obroka i nakon svakog odlaska u WC, valjda se podrazumijeva da ćete to raditi i kad niste kod kuće. U školi, na poslu, na putu, u gostima, u restoranu...

Tako je to s osobnom higijenom. Ili se dosljedno pridržavate nekih pravila ili glumatate. Iz čiste obijesti ili zato što niste slušali neke osnovne lekcije, sasvim je svejedno. Jer usput ozbiljno riskirate i širenje kakve zaraze, ugrožavate svoje i tuđe zdravlje.

Ni s društvenom higijenom ne bi trebalo biti drukčije. Pravila dobrog ponašanja trebala bi vrijediti u svim uvjetima i svim okolnostima. Evo, recimo, kad je u pitanju odnos prema totalitarnim i nedemokratskim režimima. Ili ih osuđujete ili ste... ustvari licemjerni. Sloboda govora takvima dođe tek kao izgovor za slobodu – govora mržnje.

Halabuka koja se podigla oko ustašovanja grupice gledatelja na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije s Turskom neupućenog bi promatrača mogla navesti na krivi trag. Takav bi naivac – dakle, netko bez ikakvog predznanja o "povijesti (društvene) bolesti" o kojoj je ovdje riječ – čitajući samo vijesti o uhićenjima ukupno 15 navijača, a onda i riječi osude koje su stigle iz usta prvog čovjeka MUP-a i predsjednika Vlade, pomislio da se kod nas svako, pa i najmanje koketiranje s totalitarnim, kvislinškim ustaškim režimom oštro kažnjava "još od stoljeća sedmog", pardon, još od osamostaljenja i osnivanja Republike. Demokratske, višestranačke države kojoj je, uzgred rečeno, antifašizam uvršten u preambulu Ustava.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---

,Mrtvo slovo na papiru‘

Ali tu negdje i počinje suštinski zaplet ove priče. U mrtvom slovu na papiru. A status antifašizma kao "mrtvog slova na papiru" treba zahvaliti i onima kojima je loše i na sam spomen antifašizma jer ga izjednačavaju s partizanima i komunizmom ili ustvari u dubini srca žale za poraženim ustaškim režimom. I zapravo navijaju za NDH, a ne za RH.

Naravno, zasluge u pretvaranju preambule temeljnog dokumenta ove države u mrtvo slovo na papiru idu i onima koji su od antifašizma napravili (flos)kulu od karata, jer slaveći pobjedu nad nacizmom usput slijepo ignoriraju sve što se na ovim prostorima događalo nakon 1945. godine. A mi, kao što je poznato, nakon poraza nacizma i fašizma i njihovih pomagača ipak nismo dočekali višestranačke izbore i demokraciju, nego novo jednostranačje, tj. novo jednoumlje i novu partijsku državu.

Nego, u koju skupinu spadaju uhićeni navijači s osječke Opus Arene? Lako moguće – ni u jednu od ove dvije pobrojane. Naime, nipošto ne treba isključiti da su njihovi motivi iznikli iz želje da svojim ponašanjem prvenstveno naškode HNS-u, kojega mnogi ovdašnji ultrasi smatraju metaforom za sve negativnosti u hrvatskom klupskom nogometu posljednjih godina, i protiv kojega se dobar dio hrvatske navijačke scene već neko vrijeme bori svim, pa i gerilskim sredstvima. U tom kontekstu neki spominju i noćno vješanje transparenta na vanjsku ogradu osječkog stadiona s "ušatim" U ispod kojega je bilo prekriženo "HNS", a iznad poruka: "Ima nas."

---

image

Do danas nije otkriveno tko je pod okriljem noći iscrtao svastiku na travnjaku Poljuda uoči kvalifikacijske utakmice reprezentacije protiv Italije za plasman na Euro 2016. 

Josko Ponos/Cropix
---

Uostalom, sjetite se još uvijek nerazjašnjenih okolnosti pod kojima je u lipnju 2015., pred utakmicu između Hrvatske i Italije, na travnjaku splitskog Poljuda osvanula nacistička svastika. Malo tko i danas vjeruje da su to napravili neki ovdašnji neonacisti, skinheadsi ili sljedbenici ustaških politika... Istodobno treba znati kako većina ovdašnjih navijačkih skupina iskazuje privrženost radikalno desnom svjetonazoru, što se onda, logično i očekivano, prenosi i na utakmice reprezentacije.

Većina privedenih za ustašovanje na utakmici protiv Turske je s vinkovačkog područja, u dobnom rasponu od 19 do 50 godina, a povezuju se s navijačkom skupinom Ultras, inače navijačima drugoligaša Cibalije. Svi su završili na osječkom Prekršajnom sudu, što je detalj kojemu ćemo se vratiti nešto kasnije. Prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, kazna za takav prekršaj može biti novčana ili zatvorska. Moguća je kazna u iznosu od 660 do 3310 eura ili zatvorska kazna u trajanju od najmanje 30 do najviše 60 dana. Uz to, počinitelj može dobiti i zaštitnu mjeru zabrane prisustvovanja na utakmicama reprezentacije ili kluba, uz obvezu javljanja u policijsku postaju i predavanja putne isprave...

Plenkovićeva osuda

Tim se povodom oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je, među ostalim, kazao kako "to ne odražava naš sustav vrijednosti, ali nam šteti i kao državi u međunarodnim odnosima, dok reprezentacija može biti sankcionirana". "Danas, 2023. godine, nitko me ne može uvjeriti da se radi o ljudima koji ne znaju da takvim činjenjem zapravo čine štetu i nogometu i društvu i državi", naglasio je Božinović. I premijer Andrej Plenković je osudio pjevanje takvih pjesama, dodajući kako to "rade ljudi koji žele zlo hrvatskoj reprezentaciji". "Nema se što na javnom mjestu, pogotovo na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije, pjevati ustaške pjesme", kazao je predsjednik Vlade. Iz čega je lako zaključiti: neki u školskim danima nisu dovoljno učili povijest, a drugi se proteklih godina očito nisu htjeli previše zamjerati potencijalnim biračima!

Pa što su to uhićeni točno pjevali na prvoj utakmici reprezentacije na novoizgrađenom osječkom stadionu? Krajem prvog poluvremena čuli su se stihovi ustaške budnice: "Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom." I to je to? Da, to je to. Ovo ne naglašavamo kako bismo banalizirali revitaliziranje ustaškog duha na javnom mjestu, nego da bismo podsjetili kako se slične (npr. "Evo zore, evo dana"), kao i puno "žešće" pjesmice na hrvatskim stadionama pjevaju već godinama. Kazne su dugo vremena stizale samo na međunarodnoj sceni pa je zato i očekivano da su takvi oblici manifestiranja "domoljublja" mnogima prešli – u naviku. Postali dio navijačkog folklora. Pogotovo ako se sjetimo da su i euforični TV komentatori godinama, recimo taman kad bi se s tribina orilo zborsko "Za dom spremni" ili "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", nerijetko znali konstatirati da je "atmosfera odlična". "Veličanstvena" ili "neponovljiva"... Pomutnja u traganju za uporišnim elementima (novog) kolektivnog, odnosno nacionalnog identiteta ranih devedesetih mnoge je očito ostavila u uvjerenju da je najviši stupanj hrvatstva zapravo – ustaštvo, kao valjda vrhunaravni oblik iskazivanja ljubavi prema svojoj zemlji. Samo, UEFA je i ovaj put pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog rasizma i diskriminacije (za to je krivo skandiranje: "Cigani, cigani!" nakon intervencije VAR-a i poništenog penala za "vatrene" u 90. minuti), o kojem će vam tipični navijač kazati kako "nije nikakav rasizam!").

---

image
---

S obzirom da je zbog ustaške zastave (čitaj: one s početnim bijelim poljem) na utakmici protiv Latvije u Rijeci HNS već kažnjen s 10.000 eura, smanjivanjem kapaciteta gledališta za 1000 mjesta na prvoj idućoj utakmici, uz rok od dvije godine kušnje, ovaj je put zaprijetila puno rigoroznija kazna, pa se podigla prava uzbuna. Jer bi nam UEFA mogla i zatvoriti stadion na idućoj službenoj utakmici. I svi su postali hiperosjetljivi na ustašovanje, makar se radilo i o grupici navijača.

Slučaj Šimunić

Pa su se iz HNS-a pohvalili kako su, koji dan kasnije, uoči gostovanja reprezentacije u Walesu, uspjeli uvjeriti dvojicu navijača da skinu majicu i odbace šal, u oba slučaja s natpisom "Za dom spremni". Dakle, navijači su morali brzinski "ukapirati" da je sada nepoželjan isti onaj ustaški pozdrav koji je reprezentativac Joe Šimunić s mikrofonom u ruci izvikivao nakon pobjede nad Islandom u studenome 2013., na zagrebačkome Maksimiru. FIFA ga je zbog toga suspendirala na 10 utakmica uz kaznu od 30.000 švicarskih franaka, dok ga je Visoki prekršajni sud u Zagrebu kaznio s 25.000 kuna... HNS ga je u svibnju 2019. "nagradio" dajući mu u ruke vodstvo U-19 reprezentacije, a podršku navijača, treba li uopće napominjati, Šimunić nikad nije izgubio. Utakmica na Opus Areni dobila je svojevrsni "nastavak" na prvenstvenoj utakmici između Gorice i Dinama, kada su BBB-ovci otpjevali ustašku koračnicu zbog koje se i podigla čitava bura, i tako poslali jasnu poruku - da su uz privedene Ultrase, odnosno, da je to i njihov izbor.

A kad smo već kod naglo hiperbolizirane osjetljivosti na proustaške ispade (njih je, kao i sve druge šovinističke povike i pjesmice, u međuvremenu počeo sankcionirati i disciplinski sudac Hrvatske SuperSport Hrvatske nogometne lige), vratimo se na detalj koji kaže na kojem su sudu završili navijači s osječkog stadiona. Dobro ste zapamtili – završili su redom na Prekršajnom sudu! Dakle, tamo gdje se ide kad ne platite parking, vozite preko ograničenja brzine, kao i zbog kršenja javnog reda i mira i čitave serije realno ipak – manjih prekršaja.

Na Prekršajnom se sudu može završiti i zbog pozdravljanja sa "Za dom spremni". Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda, koje su u travnju bile upućene u Sabor po hitnom postupku, zbog toga se sada može dobiti i kazna od 700 do 4000 eura, dakle, puno više nego donedavnih 20 do 150 eura kazne. Javnost je to postroženje "pročitala" kao kompromis u odnosu na zahtjeve Koordinacije židovskih općina, predstavnika žrtava ustaškog logora Jasenovac i dijela oporbenjaka koji su tražili da se ustaški pozdrav te isticanje ustaških, nacionalsocijalističkih i četničkih simbola okvalificira kao kazneno djelo zbog kojega bi se moglo završiti u zatvoru do tri godine! "Za dom spremni" se i dalje smije upotrebljavati u grbu HOS-a u komemorativne svrhe.

A naravno da takav, kompromisni pristup za mnoge na tribinama ima isti učinak kao paljenje zelenog svjetla na semaforu. Pa se onda ne treba previše čuditi kad krenu i na narančasto, pjevajući "Korak ide za korakom...".

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

---

Velika ljubav prema klubu i mali fašizmi
Od vješanja na vrbe do spaljivanja

Sociologija je davno konstatirala kako je sastavni dio navijačke supkulture i ritualiziranje agresije prema protivniku. Dok je sve na riječima, nema ni neke velike potrebe za doslovnim "seciranjem" baš svake navijačke pjesmice i(li) skandiranja, čak i kad su uvredljivog sadržaja. No katkad je teško povući jasnu granicu između rituala, odnosno verbalizacije rivalstva i ponašanja koje bi lako moglo eskalirati u nasilje, na stadionu ili izvan njega. Jer neke poruke u sebi ipak sadrže i opasnu "klicu fašizma", a ne samo navijačkog prepucavanja, više ili manje duhovitog ili samo infantilnog i vulgarnog.

Tako se pred nedavno gostovanje Hajduka na Rujevici dosta pisalo o porukama mržnje prema splitskom klubu po Rijeci, "začinjenim" ogavnim i morbidnim "Umri Livaja", što je nemoguće objasniti kao plod sportskog animoziteta, nego jedino kao umotvorinu bolesnog uma. Istina, podjednako mrzilačke poruke već godinama preplavljuju zidove splitskih zgrada i ulica kad je u pitanju Dinamo, dok se u Zagrebu isto tako mogu "pročitati" poruke mržnje upućene navijačima Hajduka, ali na to su, što da vam kažemo, ionako gotovo svi već oguglali.

Splitski navijači u svom "repertoaru" imaju i onu morbidnu pjesmicu, naročito grozomornu kad dolazi iz usta klinaca na Poljudu: "Visoke peći potpaljujem ja; dva reda koksa, četiri purgera; purger se dere ‘Aaaaaaaa‘; bit će pečenja, radujem se ja"... I hajdukovci i dinamovci Riječanima rado poručuju: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade; Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba"...

Velika, hiperbolizirana ljubav prema klubu i mali fašizmi očito često idu ruku pod ruku. Čak i kad nije riječ o izravnoj podršci (pro)fašističkim režimima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix
Vlado Kos/Cropix

Detalj s utakmice u Osijeku - ustaška budnica s tribina donosi nove probleme HNS-u


Josko Ponos/Cropix

Do danas nije otkriveno tko je pod okriljem noći iscrtao svastiku na travnjaku Poljuda uoči kvalifikacijske utakmice reprezentacije protiv Italije za plasman na Euro 2016. 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/nazovi-uefa-u-radi-ustasovanja-na-stadionima-kako-to-da-su-sastojci-odlicne-atmosfere-odjednom-postali-kaznjivi-1332576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=563b941ff876f1e009e0b300e0b3cca50bb188ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nazovi+UEFA-u+radi+usta%C5%A1ovanja+na+stadionima%3A+Kako+to+da+su+sastojci+%E2%80%98odli%C4%8Dne+atmosfere%E2%80%98+odjednom+postali+ka%C5%BEnjivi%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fnazovi-uefa-u-radi-ustasovanja-na-stadionima-kako-to-da-su-sastojci-odlicne-atmosfere-odjednom-postali-kaznjivi-1332576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fnazovi-uefa-u-radi-ustasovanja-na-stadionima-kako-to-da-su-sastojci-odlicne-atmosfere-odjednom-postali-kaznjivi-1332576 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kad te kazne opamete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Više od sportakad te kazne opamete

Nazovi UEFA-u radi ustašovanja na stadionima: Kako to da su sastojci ‘odlične atmosfere‘ odjednom postali kažnjivi?

22. listopada 2023. - 14:58

Ako perete ruke prije svakog obroka i nakon svakog odlaska u WC, valjda se podrazumijeva da ćete to raditi i kad niste kod kuće. U školi, na poslu, na putu, u gostima, u restoranu...

Tako je to s osobnom higijenom. Ili se dosljedno pridržavate nekih pravila ili glumatate. Iz čiste obijesti ili zato što niste slušali neke osnovne lekcije, sasvim je svejedno. Jer usput ozbiljno riskirate i širenje kakve zaraze, ugrožavate svoje i tuđe zdravlje.

Ni s društvenom higijenom ne bi trebalo biti drukčije. Pravila dobrog ponašanja trebala bi vrijediti u svim uvjetima i svim okolnostima. Evo, recimo, kad je u pitanju odnos prema totalitarnim i nedemokratskim režimima. Ili ih osuđujete ili ste... ustvari licemjerni. Sloboda govora takvima dođe tek kao izgovor za slobodu – govora mržnje....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:40