StoryEditorOCM
Više od sportakraljica sportova

Olimpijski pobjednici i pobjednice u atletskim disciplinama bit će bogato nagrađeni, oglasio se predsjednik

10. travnja 2024. - 12:39

Olimpijski pobjednici i pobjednice u atletskim disciplinama na ovogodišnjim Igrama u Parizu bit će novčano nagrađeni sa 50.000 američkih dolara iz fonda koji će izdvojiti Svjetska atletika, objavila je u srijedu krovna organizacija "kraljice sportova" na svom mrežnom portalu.

Svjetska atletika će tako postati prva međunarodna federacija koja će novčano nagrađivati olimpijske pobjednike, a u planu im je proširiti nagrađivanje i na osvajače srebrnih te brončanih medalja od Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu.

Ukupan novčani fond za nagrađivanje olimpijskih pobjednika iz Pariza iznosi 2,4 milijuna američkih dolara, a odvojen je od prihoda koje Svjetska atletika dobiva svake četiri godine od Međunarodnog olimpijskog odbora.

image

Sebastian Coe

AFP

"Uvođenje novčane nagrade za osvajače zlatne olimpijske medalje ključni je trenutak za Svjetsku atletiku i atletski sport u cjelini, naglašavajući našu predanost osnaživanju sportaša i priznavanju ključne ulogu koju imaju u uspjehu bilo kojih olimpijskih igara", rekao je predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe.

"Ovo je nastavak puta koji smo započeli još 2015., a prema kojem se sav novac koji Svjetska atletika dobije od Međunarodnog olimpijskog odbora za Olimpijske igre izravno vraća u naš sport. Iako je nemoguće staviti tržišnu vrijednost na osvajanje olimpijske medalje ili na predanost i usredotočenost koji su potrebni samo da biste predstavljali svoju zemlju na olimpijskim igrama, mislim da je važno da počnemo negdje i osiguramo da se neki od prihoda koje generiraju naši sportaši na olimpijskim igrama izravno vraćaju onima koji od igara čine globalni spektakl kakav one i jesu", dodao je Coe.

Isplata novčane nagrade ovisit će o procesu ratifikacije Svjetske atletike, što uključuje i prolazak sportaša kroz uobičajeni antidopinški postupak. Nagrada od 50.000 američkih dolara se odnosi na svakog pojedinca, a isti će iznos dobiti i svaka pobjednička štafeta za podjelu među članovima ekipe, priopćili su iz Svjetske atletike te najavili da će uskoro objaviti format i strukturu olimpijskih novčanih bonusa za Igre 2028. kojima je domaćin Los Angeles.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:36